Shadow vs Project xCloud 2020: Miš koji je urlao

Shadow je jedno od najvećih imena u oblačnim igrama i to s dobrim razlogom. Opremljen čitavom radnom površinom Windowsa 10 i podrškom za svaku igru ​​koja se izvodi na Microsoftovom OS-u, to je najbliža stvar koju smo pronašli u lokalnom igranju u oblaku. 


Microsoftova usluga izdvajanja oblaka igara, Project xCloud, sama je kompetentna, iako se bori kad je riječ o podršci i performansama igara. U ovom Shadow vs Project xCloud podudaranju, usporedit ćemo njih u značajkama, cijenama, jednostavnosti uporabe, pokrivenosti, podršci za igre, podršci platformi i performansama da vidimo koja je bolja opcija. 

Prije ronjenja, pogledajte naš pregled Shadow i pregled xCloud Project. Iako ćemo ovdje detaljno pogledati svoje konkurente, namjenski pregledi daju malo više konteksta, kao i usporedbe s ostatkom tržišta oblaka igara.

Postavljanje borbe: Sjena protiv Projekta xCloud

Izbacujemo Shadow i Project xCloud u ring u sedam kategorija, a svaka se dotiče različitog aspekta igre u oblaku. U svakom krugu dodijelit ćemo bod usluzi koja vlada vrhunskim, a onaj koji ima više bodova na kraju će biti naš prvak. 

Tijekom svakog kruga uspoređivat ćemo natjecatelje po bod, vidjevši koja je bolja opcija. Nažalost, uvijek nije jasan pobjednik. Kao što je slučaj pri uspoređivanju većine softvera, često moramo obojiti u nijanse sive. Pobjednik u određenoj kategoriji za vas može biti različit, ovisno o raznim čimbenicima. 

Kao primjer često koristimo pokrivenost. Na primjer, Project xCloud dostupan je u više regija nego Shadow. Međutim, sve dok živite u regiji koju Shadow podržava, to ne značiti. Zbog toga preporučujemo čitanje rundi kako biste stekli predodžbu zašto smo bod dodijelili onako kako smo to učinili.

1

Biblioteka igara

Sudeći prema knjižnici projekta xCloud trenutno je komplicirano. Na raspolaganju je oko 100 igara, od kojih je 50 stiglo samo nekoliko mjeseci nakon pokretanja pregleda. Usluga bi se na kraju trebala integrirati i s Xbox Game Pass-om, donoseći tako ukupno negdje u blizini 300 igara. 

xcloud-igra-knjižnica

Prisutni su svi hit-hit hiteri, uključujući Gears 5 i Halo: Kolekcija Master Chief. Projekt xCloud također ima izvanrednu podršku trećih strana. Možete učitati igre poput Tales of Vesperia i Bloodstained: Ritual of Night na usluzi. Jednom kada integracija Xbox Game Pass krene uživo, popis će biti još impresivniji. 

Ipak to ne odgovara Shadowu. Kao što ćemo govoriti o ovoj usporedbi, Shadow vam daje cijelo računalo sa sustavom Windows 10, tako da bilo koju igru ​​koju biste mogli igrati u sustavu Windows 10, možete igrati na Shadowu. To uključuje klasične naslove usluga poput GOG-a, kao i novije igre na Steamu i Epic Games Store. 

Međutim, zapravo morate kupiti te igre, baš kao što je to potrebno s GeForce Nowom (pročitajte naš pregled GeForce Now). Nejasno je hoćete li morati kupiti igre s Project xCloudom, ali sigurno je. 

Ipak, teško je žaliti kada je Xbox Game Pass na stolu. Microsoft je tvrdio da će se Game Pass i xCloud nalaziti pod istom pretplatom i dajući vam besplatnu veliku biblioteku igara, kao što je to PlayStation Now (pročitajte naš pregled PlayStation Now). 

sjene Slider1

Mi samo pretpostavljamo Kao što sada stoji, projekt xCloud ne može se usporediti sa Shadow-om kada je u pitanju podrška za igru. Na računalu je jednostavno više igara, a Shadow vam omogućuje da ih igrate sve.

Kolo: Biblioteka igara za igranje oblaka u sjeni

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

2

cijena

Teško je razgovarati o cijenama jer su obojica naših konkurenata malo u prijelaznom razdoblju. Sjena je nedavno nedavno promijenila strukturu cijena, dodajući dva nova nivoa usluge i lagano povećanje cijena. Projekt xCloud, koji je trenutno dostupan samo u ograničenom pregledu, nema cijene. 

Počevši od tamo, jedini način da doživite xCloud je baciti svoje ime u šešir i prekrižiti prste. Ograničena beta verzija polako pruža korisnicima pristup kako bi iskusili što Microsoft radi. U skladu s tim, ne znamo koliko novih korisnika Microsoft prihvaća kada im dijeli pozivnice. 

Nama ostaje nagađanja, u čemu smo postali prilično dobri u trenutnom stanju igre u oblaku. Ako pretpostavimo da Microsoft odluči povezati sve svoje Xbox usluge na mreži, očekujemo da će se mjesečna cijena kretati oko 20 do 25 dolara. To je skuplje od Google Stadia (pročitajte našu recenziju Google Stadia), ali s obzirom na to koliko Project xCloud može ponuditi, teško je žaliti.

Srećom, imamo brojeve Shadow. Jedini plan koji je dostupan u vrijeme pisanja, Boost, radi 11,99 USD mjesečno ako se naplaćuju godišnje i čistih 15 USD ako idete mjesečno u mjesec. Za tu cijenu dobivate 1080p streaminga i 256 GB prostora za pohranu, kao i standardnu ​​mrežnu vezu od 1Gbps..

Dva nova sloja, Ultra i Infinite, povećavaju podršku u cijeni i rezoluciji. Ovi planovi nude podršku za 4K rezoluciju i povećavaju kapacitet za pohranu na 512GB i 1TB, respektivno. Nažalost, skupe su i trenutno nisu dostupne. Na primjer, beskonačni plan koštat će 49,99 USD kada mu se naplati mjesečno nakon što bude objavljen. 

Projekt xCloud trenutno je tehnički besplatan, ali pretpostavljamo da se zapravo možete naći na Microsoftovom popisu testera. Sjena je na skupom kraju stvari, čak i više nego Vortex (pročitajte našu Vortex recenziju). Za ovu usporedbu, međutim, pobjednik je isključivo zato što je zapravo dostupan za kupnju.

Runda: Cijena za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

3

Značajke

O načinu značajki s Project xCloudom ne može se puno govoriti, jer je Microsoft i dalje fokusiran na to da servis radi, a ne na opremu ga stvarima. Ipak, iza xClouda postoji zanimljiva tehnologija Kako ćemo doći do kruga „pokrivanja“, xCloud poslužitelji koriste Microsoftovu globalnu mrežu Azure poslužitelja. 

Na svakom xCloud poslužitelju nalaze se četiri Xbox One S konzole. Iako igre izgledaju sjajno na telefonu, Xbox One S počinje pokazivati ​​svoju dob, posebno u doba učitavanja. Ima tradicionalni tvrdi disk, a ne SSD. 

Kao što možete vidjeti u našem najboljem vanjskom SSD vodiču, to znači da je prilično sporo. Nemate mogućnost povezivanja vanjskog tvrdog diska, kao što biste voljeli s lokalnom konzolom (pročitajte naš najbolji vanjski hard disk za Xbox One vodič za više o tome).

xcloud-4

Budući da je xCloud u osnovi Xbox One u oblaku, imate sve značajke koje dolaze s Microsoftovom konzolom, uključujući prijatelje, postignuća, Microsoftove nagrade i trgovinu. Nedostatak podrške treće kontrolera ili podrške tipkovnice i miša, prigušiva iskustvo. 

Senka je prepuna značajki od kojih nijedna Shadow nije napravila. Usluga je u osnovi Windows 10 računala u oblaku, tako da imate pristup svim Windows značajkama, kao i bilo kojoj aplikaciji koja se pokreće na platformi. Shadow čak pruža mrežnu vezu od 1Gbps, pa je pregledavanje interneta na stolu. 

shadow-windows-postavke

Impresivnija je periferna podrška Shadow-a. Igre su spremne za igranje s tipkovnicom i mišem ili vašim kontrolorom po izboru, bez obzira spojite li se putem USB linije ili Bluetooth. S preradom se upravlja i putem Windows aplikacija. Na primjer, profile Steam kontrolera možete koristiti u igrama koje bi inače trebale tipkovnicu i miš. 

Trenutno ste zaključani da koristite Windows 10, što je vrlo teško prigovor, budući da svoj udaljeni stroj možete konfigurirati na bilo koji način koji želite. Unatoč tome, Shadow kaže da radi na dodavanju podrške za Linux. 

Runda: Karakteristične točke za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

4

Izvođenje

Ovaj krug je zanimljiv jer su Shadow i Project xCloud ciljani na različitim tržištima. xCloud je jednostavno drugačiji način korištenja vašeg Xbox One, a ne način da ga zamijenite. Sjena, s druge strane, zadovoljava one kojima ne smeta potpuno rezanje konzole, fokusirajući se na potpuno igračko iskustvo u oblaku. 

xcloud 2

Počevši od Project xCloud testirali smo 5Ghz WiFi vezu. Budući da xCloud nema računalnu aplikaciju, nismo uspjeli testirati pomoću žičane veze. Igrajući Halo 5, Gears 5 i Forza Horizon 4, naišli smo na vrlo malo problema. Malo je nedostajalo ulaznih zaostataka, a artefakti koji struje bili su malo i daleko između. 

Na temelju našeg testiranja, jakost signala je najveći faktor s xCloud-om. Trebat će vam puno veća brzina od Microsoftove reklame. Testirali smo sa brzinom prenosa od 60Mbps, što daleko premašuje Microsoftove preporuke. Već tada smo naišli na slabe obavijesti o signalima i ispustili okvire. 

xcloud-1

Nadalje, činilo se da nema skaliranja na temelju jačine signala. Većina usluga igranja u oblaku smanjit će kvalitetu video toka kako bi se prilagodili slabijim signalima. U slučaju xClouda, igra bi se ili zaustavila ili potpuno zaključala kada je naš signal počeo slabiti. 

Sjena nema taj problem. Testirali smo Doom 2016, Counter-Strike: Globalna ofenziva i Cuphead na žičnoj i bežičnoj vezi, a u oba slučaja Shadow je pružio gotovo lokalno iskustvo. Izvan povremenog strujnog artefakta, teško bi nam bilo reći da ga ne dijelimo osim računala s igrama. 

Shadow je dobro funkcionirao na Androidu, iako smo bili razočarani nedostatkom zaslonskih kontrola. Za pomicanje pokazivača i tipkovnice za Android koju želite upisati morate se koristiti prstom. S obzirom na to koliko su mali zasloni za mobilne uređaje, na ekranu ih je često previše, što je neugodno pri pokušaju pokretanja igre. 

Ipak ne možemo poreći da Shadow ima prednost u ovom krugu. Od svih usluga igara u oblaku koje smo testirali, Shadow se najviše približava pružanju lokalnog iskustva u oblaku, stavljajući usluge poput Blacknut-a na sramotu (pročitajte našu Blacknut recenziju).

Kolo: Točka performansi za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

5

Podrška za platformu

Projekt xCloud dostupan je na jednoj platformi: Android. Ako se pretpregled primite, trebat će vam uređaj s Androidom 6.0 ili novijim i Bluetooth 4.0 ili novijim. Ne možete koristiti nijedan kontroler treće strane tijekom pregleda. Ako želite igrati Xbox igre, trebat će vam kontroler Xbox One. 

Podrška Shadow-a znatno je šira, s izvornim aplikacijama za Windows, macOS, Linux, Android i iOS. Tim također radi na aplikacijama za pametne televizore, što znači da biste trebali moći učitati igre na bilo kojem zaslonu u vašoj kući. 

To je nepravedna usporedba, jer je Project xCloud u pregledu. Ipak, Microsoft ima dug put prije nego što podrži širinu platformi koje Shadow radi. Za nas su iOS i podrška za pametni televizor važni. Shadow je jedina usluga za strujanje igara koja trenutno nudi podršku za ove platforme.

Kolo: Točka za podršku platforme za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

6

Jednostavnost korištenja

Projekt xCloud trenutno je prilično golih kostiju i kao takav ga je jednostavno koristiti. Ipak, Microsoftov promišljeni pristup dizajniranju s xCloud aplikacijom i Xbox One ulijeva nadu u potpuno izdanje. Mobilna aplikacija – jedina trenutno dostupna platforma – fokusirana je isključivo na igre. 

Možete pregledavati popis, pregledavati nedavno igrane igre i tražiti naslov. Izvan toga postoji kartica povratnih informacija, ali to je to. Project xCloud je bez kostiju, ali Microsoft i dalje radi više od ostalih usluga u oblaku igara. Na primjer, PlayStation Now nedostaje traka za pretraživanje na njenoj aplikaciji za PC, a GeForce Now nema stranicu posvećene biblioteke (pročitajte našu recenziju PlayStation Now). 

xcloud-3

Sjena je više uključena, ali još uvijek jednako jednostavna za korištenje. Kad se prijavite, imat ćete mogućnost konfiguriranja načina na koji je Windows instaliran ili odlaska s preporučenom instalacijom Shadow. Nakon toga, to je igra na čekanju. Morali smo ostati oko sat vremena čekajući da nam Shadow pošalje e-poštu da je naš daljinski stroj bio spreman. 

shadow-znak-up

Nakon toga, međutim, spremni ste za rad, nema potrebe za ažuriranjima sustava Windows ili upravljačkim programima. Iako možete odmah skočiti u Windows – Shadow jednostavno ima pokretač s golim kostima – ne možete početi igrati igre. Vaša pretplata ima ograničenu količinu prostora za pohranu, tako da ćete morati preuzeti igre prije nego što ih možete igrati. 

Međutim, iskustvo Windowsa izvrsno je. Izvan nekih tipkovnih tipki za sjene u potpunosti možete koristiti Windows prečace da biste ih obuzeli. Nadalje, s lakoćom možete prelaziti između prozora Shadow i lokalne sesije. Sjena ne zahtijeva neka posebna ulazna dopuštenja. 

shadow-startup

Shadow-mudar, Shadow nije složeniji od Windowsa. No, kao usluga igranja u oblaku postoji problem. Usluge poput Stadia i Project xCloud djeluju tako dobro jer možete odmah pokrenuti igru, nije potrebno zakrpanje ili instaliranje. Da bi otvorenost koju čini Sjena, mora problemu pristupiti drugačije. Ipak, to postavlja amortizer na iskustvo. 

Međutim, teško nam je dati pobjedu na xCloud. Iako je aplikacija za mobilne uređaje impresivna kakva jest, nije mnogo. Shadow kao komercijalni proizvod može prilagoditi svoj dizajn, uprkos činjenici da ćete morati pričekati da se igre instaliraju.

Kolo: Jednostavnost upotrebe za Shadow Cloud Games

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

7

pokrivenost

Kao što su cijene i podrška za igre, i mi radimo s ograničenim informacijama kada je u pitanju pokrivanje Project xCloud-a. Pregled je ograničen na SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Južnu Koreju. Južna Koreja je zanimljivo uključivanje jer je većina servisa za streaming igrica preskočila prošla azijska tržišta. 

Kada se pokrene, xCloud će brzo zamotati svijet. Microsoftova globalna mreža Azure već služi 140 zemalja, ali iako se većina tih podatkovnih centara još ne koristi za xCloud, Microsoft kaže da će ih biti u budućnosti. Centri Azure s poslužiteljima xCloud trenutno pokrivaju Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju. 

xcloud-azurno-poslužitelja mreže

Čak i ako je ograničen raspon xClouda tijekom beta verzije, on uništava Shadow kad je riječ o pokrivanju. Sjena podržava samo kontinentalni dio Sjedinjenih Država, a čak i tada je samo 38 od tih država u potpunosti podržano. Sjena ostatak označava državama “istraživanja”, koje uključuju Washington, Idaho, Montana, Utah, Arizona, Colorado, Wyoming, Alabama, Georgia i Florida. 

To znači da korisnici u tim državama neće imati tako dobro iskustvo na temelju infrastrukture, terena i drugih čimbenika. Shadow i dalje možete kupiti, ali bit ćete podložni većem zaostajanju ulaza i potencijalnim padovima veza. Što se tiče međunarodne podrške, Shadow još nije objavio ništa. 

Iako Shadow služi stanje koje u potpunosti podržava, širenje nije tako široko kao xCloud, što je još više neugodno s obzirom da Microsoft još nije pokrenuo uslugu za streaming igara. Zbog toga dajemo poantu timu Xbox.

Okrugla: Obuhvatna točka za projekt xCloud

Logotip Shadow Cloud Gaming
XCloud projekta Logo

8

Završne misli

Klizište je Shadow odnijelo pobjedu u šest od naših sedam rundi, ostavljajući Project xCloud ispred sebe u samo jednoj kategoriji: pokrivenost. To nas, međutim, ne iznenađuje mnogo jer je Shadow komercijalno dostupan proizvod Project xCloud i dalje je u beta verziji. Bez obzira na to, Shadow je naš pobjednik. 

Pobjednik: Sjena

Iako je xCloud još uvijek u beta verziji, naš je najveći problem performanse. Microsoft je svoj rad smanjio u pooštravanju usluge, posebno kada su u pitanju slabe veze. Nakon što se riješe problemi sa izvedbom, bit će impresivniji i moći se natjecati s Shadowom, iako ne većim od njega. 

Slažete li se da je Senka bolja? Jeste li imali dovoljno sreće za pristup Projektu xCloud? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map