Shadow vs GeForce Now: Najbolje igranje u oblacima za 2020. godinu

Igranje u oblaku je vruća, nova tehnologija koja se tek razvija, a tvrtke poput Nvidia, Microsofta i Googlea bacale su šešire u ring. Unatoč beskrajnim resursima koji idu prema ovim novim uslugama, platforme za igranje u oblaku koje postoje već godinama i dalje prikazuju velike pse koji su šef. 


Zato smo odlučili baciti novaka i nekoga od starog čuvara na utakmicu. U ovom usporedbi Shadow vs GeForce Now, mi dajemo majstorstvo novcu kako bismo vidjeli koja vlada vrhunska. Tijekom niza rundi usporedit ćemo dvije točke za točke, koje pokrivaju podršku za igre, jednostavnost upotrebe, performanse, pokrivenost i još mnogo toga. 

Ako želite saznati više o bilo kojoj usluzi, pročitajte našu recenziju Shadow i pregled Nvidia GeForce Now. Također, pročitajte naš najbolji vodič za igre u oblaku kako biste stekli uvid u ono što tražimo kad prosuđujemo uslugu.

Postavljanje borbe: Shadow vs GeForce Now

Bacimo Shadow i GeForce Now u ring kako bismo vidjeli koji će se vrh naći u seriji od sedam rundi. Svaki krug vrijedi bod, a mi ćemo odbaciti bodove našim natjecateljima dok prolazimo. Na kraju ćemo izračunati rezultate kako bismo vidjeli koja je od ovih usluga igranja u oblaku bolja. 

Međutim, kao što kažemo u svim našim usporedbama, dobro je pročitati svaki odjeljak, a ne samo skenirati za pobjednike. Postoje neke runde koje su usredotočene na osobne preferencije, a s dvije polarizirajuće usluge kao naši konkurenti, to mijenja stvari. 

Na primjer, Shadow i GeForce Now imaju puno različitih pristupa cijenama, tako da pobjednik u tom krugu može biti različit za vas, ovisno o vašem proračunu. 

U usporedbi s ostalim uslugama za igranje u oblaku, Nvidia GeForce Now i Shadow nalaze se na vrhu paketa, tako da je teško pogriješiti s bilo kojim od njih. Rečeno, na temelju našeg testiranja, sigurno imamo prednost.

1

Biblioteka igara

Možda je najveća razlika između Shadow-a i GeForce Now-a knjižnica igara. Počevši od GeForce Now-a, on podržava samo igre izdavača koji su se odlučili integrirati s uslugom. 

Iako je to istina za većinu usluga igara na oblaku, više izdavača povuklo je svoje igre iz usluge posljednjih mjeseci, ostavljajući budućnost biblioteke igara GeForce Now neizvjesnom.

GeForce-sada-metro

Čak i kod izdavača poput Bethesde, koji iz naslova vuku naslove s virtualnih polica, GeForce Now podržava mnoštvo igara. Dostupni su natjecateljski naslovi poput Fortnitea i Counter-Strikea: Globalna ofenziva, kao i više manjih igara, uključujući Celeste, Salt i Sanctuary i Torchlight II.

Za razliku od PlayStation Now-a, morat ćete posjedovati licencu za te igre (pročitajte naš pregled PlayStation Now-a i naš GeForce Now vs PlayStation Now komad). GeForce Now podržava pregršt DRM platformi, uključujući Epic Games Launcher, Uplay i naravno Steam. 

Međutim, samo određeni naslovi imaju podršku na svim platformama DRM. Ako posjedujete igru ​​na platformi koja GeForce Now ne podržava, čak i ako obično podržava tu igru, nemate sreće. 

Sjena je puno oproštenija. Umjesto da samo podržavate određene igre, Shadow vam daje potpunu instalaciju sustava Windows u oblaku. To znači da se svaka igra koja se obično može pokrenuti na računalu može pokretati na Shadowu. Kao i GeForce Now, trebat će vam digitalna licenca za igranje bilo koje određene igre, ali to je istina s većinom usluga igranja u oblaku. 

sjene Slider1

Osim što podržava doslovno svaku igru ​​na PC-u, Shadowov pristup ima puno prednosti kada je riječ o DRM platformama. Ako imate, recimo, The Witcher 3 na GOG-u, a ne na Steamu, to nije problem s Shadowom. S GeForce Nowom, međutim, jest, jer je Witcher 3 podržan samo na Steamu. 

Isto tako, na Shadowu možete igrati igrice bez DRM-a, što nedostaje svim ostalim platformama za oblačno igranje. Suptilna razlika u pristupu između Shadow i GeForce Now mijenja sve što se tiče podrške za igre. S neizvjesnom budućnošću GeForce Now-a i bezgraničnom podrškom Shadow naslova, pobjednik je jasan u ovom krugu. 

Kolo: Biblioteka igara za igranje oblaka u sjeni

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

2

cijena

Shadow je nedavno predstavio nove cijene, a Nvidia GeForce Now samo je ostavila besplatnu, zatvorenu beta verziju, tako da o ovom krugu treba puno razgovarati. 

Počevši od one jednostavnije ove, GeForce Now u vrijeme pisanja ima dvije razine pretplate. Postoji besplatna verzija koja uključuje ograničeno trajanje sesije i standardni pristup igrama, kao i plaćena verzija koja uključuje pregršt dodataka. 

Za 5 USD mjesečno dobivate prioritetni pristup igrama – što znači da vam nije potrebno čekati u redu – trajanje sesije do šest sati, praćenje zračenja u stvarnom vremenu i uvodni period od 90 dana. Besplatna verzija, s druge strane, nudi samo jednosatne sesije igranja i standardni pristup, tako da ćete možda trebati pričekati da igrate određene igre, ovisno o potražnji. 

No, postoji velika upozorenje s cijenama Nvidia GeForce Now-a: to će se promijeniti. Osnivački plan osnivača za 5 USD primjenjiv je samo 12 mjeseci. Nakon tog razdoblja pretplatnici će morati platiti sve što Nvidia odluči naplatiti u to vrijeme, što će vjerojatno biti veće od trenutne cijene.

Cijene čine da se GeForce Now osjeća manje poput potpuno izdanog proizvoda i više poput plaćene beta verzije. Iako su mnogi poteškoće razrađene – o njima ćemo govoriti više kasnije – vremenski ograničene cijene sugeriraju da Nvidia žuri GeForce Now na tržište, a ekonomiju će shvatiti kasnije. Vjerojatno je odgovor na Google Stadia (pročitajte naš pregled Google Stadia i našu usporedbu Google Stadia vs GeForce Now). 

Nove cijene sjene

Shadow je nedavno preradio strukturu cijena, nudeći mnogo više raznolikosti, ovisno o vašem proračunu. Iako je puno skuplji od GeForce Now-a, Shadow nudi potpunu radnu površinu sustava Windows 10. Nadalje, cijene su za sada statične. Nakon godinu dana nećete trebati brinuti o skoku cijene pretplate. 

Postoje tri plana, ali u trenutku pisanja teksta dostupan je samo jedan. Plan Boost košta između 15 i 12 USD mjesečno, ovisno o tome kupujete li unaprijed godinu ili je plaćate mjesečno. 

Po toj cijeni dobivate ekvivalent GTX 1080, uz podršku za full HD igranje pri 60 sličica u sekundi. Povećani pretplatnici također dobivaju 256 GB prostora za pohranu izvan karata, s mogućnošću nadogradnje. 

Ultra i Beskonačni planovi još nisu dostupni – Shadow ima listu čekanja – ali poboljšavaju se nakon Boost-a na brojne načine. Oba su plana ocijenjena 4K igranjem s praćenjem zraka u stvarnom vremenu, a dolazi do nadogradnje za pohranu. Planovi će biti lansirani u svibnju, tako da ako se prijavite na listu čekanja, možete im pristupiti odmah. 

Ovaj krug je škakljiv. Shadow je nesumnjivo skuplji, ali to je samo zato što Nvidia još nije u potpunosti objavila cijene za GeForce Now. Ako plaćate, Shadow je sigurnija ponuda. U tom smislu GeForce Now ima slobodan plan, a Shadow ne. Dovoljno je da ovaj krug GeForce Now stavi na ploču. 

Runda: Cijena za GeForce sada

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

3

Značajke

Kad je u pitanju igranje u oblaku, mogućnosti su desetak, a tvrtke iznose marketinške točke za tehnologiju koja tek digne noge sa zemlje. Ipak, naša dva konkurenta imaju nekoliko jedinstvenih ponuda koje ih izdvajaju od ostatka tržišta.

Čak i uz marketinški hoopla, Shadow ima najrelevantniju značajku od bilo koje usluge igranja u oblaku: potpuno radnu površinu sustava Windows 10. Kada kupujete u Shadowu, ne kupujete samo mogućnost igranja igara u oblaku. Umjesto toga, kupujete pristup visoko prilagođenom udaljenom radnom stolu.

shadow-windows-postavke

Sve što biste mogli učiniti na normalnom računalu, možete učiniti i sa Shadowom (izvan torrentinga, to je ne-ne). Vaše udaljeno računalo isporučuje se s hardverom koji bi igrao bilo koje gaming računalo. S planovima vrhunskog dizajna, Shadow podržava praćenje zračenja u stvarnom vremenu s Titan RTX ekvivalentom, 32 GB RAM-a i gigabitnim mrežama. 

Nvidia GeForce Now ograničena je na streaming igara, ali to ima nekoliko prednosti. Naime, igre se automatski instaliraju i krpaju od početka, tako da možete odmah uskočiti. Nema ni prostora za pohranu. Jedna od nedostataka Shadowa je ta što igre zauzimaju prostor za pohranu na udaljenom računalu. 

Kao i Shadow, GeForce Now također podržava praćenje zračenja u stvarnom vremenu, što i ne čudi s obzirom na Nvidia, pa čini i GPU koji mogu pumpati tu tehnologiju. Najzanimljivija značajka GeForce Now-a je kako se integrira s ostalim Nvidia uslugama. Nvidia Highlights, primjerice, omogućava vam jednostavno snimanje i dijeljenje snimaka s igranja.

Iako je to lijepa značajka, ovo kolo zaista nema natjecanja. Shadow nudi sve što GeForce Now radi i još više, s podrškom za gotovo sve Windows aplikacije izvan igara. 

Runda: Karakteristične točke za igranje oblaka u sjeni

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

4

Izvođenje

Uz igranje u oblaku u trenutnom stanju, sve se svodi na performanse. Srećom, GeForce Now i Shadow su među najboljima, ostavljajući opcije poput Vortexa i Blacknutta u prašini (pročitajte našu recenziju Vortex i Blacknut recenziju). Ipak, Shadow ima prednost kad je u pitanju grafička vjernost.

Držeći sve fer, testirali smo Doom, Cuphead i Counter-Strike: Global Offtack na obje usluge. GeForce Now se lako držao svakog naslova, čak i uz akciju Doom. CS: GO predstavio je nekoliko štucanja, što ga čini neprikladnim za natjecateljsko igranje. No, za neke povremene utakmice performanse su u redu. 

Najveći problem s kojim smo se susreli je zaostajanje u izbornicima. Iako smo rijetko primijetili bilo kakve zaostale u igri, naš je pokazivač zaostajao tek u izbornicima. To je mali problem, ali dovoljan da označi da igrate igru ​​u oblaku, a ne lokalno. 

Također smo bili razočarani kad smo vidjeli igrice u full HD-u, a ne 4K. Beta beta verzija Nvidia GeForce Now impresivno je podržavala različite rezolucije.

GeForce-sada-slider2

Sjena je, s druge strane, bila neodvojiva od lokalnog igračkog iskustva. U Doomu smo lako mogli pogoditi 120fps pri 1080p i 60fps pri 4K. CS: GO i Cuphead su također bili izvrsni. Iako je postojala povremena pogreška u strujanju, nije bilo dovoljno da prekinete iskustvo. 

shadow-parno instaliranja

Osjećao se zaista jedinstveno iz lokalnog igračkog iskustva, uklapajući se u sve grafičke mogućnosti koje PC player može poželjeti. Trenutačno je Shadow definitivna platforma za igre u oblaku, a opcije poput Google Stadia i GeForce Now izgledaju više od nekoliko godina (pročitajte našu usporedbu Google Stadia vs Shadow). 

Kolo: Točka performansi za Shadow Cloud Games

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

5

Podrška za platformu

Jedna od prodajnih točaka igranja u oblaku je mogućnost igranja igara na bilo kojem uređaju koji želite. Srećom, Shadow i GeForce Now to znaju i pružaju izvrsnu podršku za platformu. Počevši s posljednjim, možete instalirati GeForce Now na Windows, macOS, Nvidia Shield, Android uređaje s 2 GB memorije ili više i Android 5.0 ili noviji. 

Čak i na tim platformama, GeForce Now nedostaje nekoliko OS-a, ponajviše Linux i iOS. Shadow podržava te platforme i još više. Trenutno postoje klijenti za Windows, macOS, Android, Android TV, iOS i Linux. U budućnosti će se pojaviti i aplikacije koje dolaze na LG pametne televizore. 

Shadow ima duži popis podržanih platformi, ali njegova eventualna integracija sa pametnim televizorima čini razliku za nas. Mogućnost pokretanja aplikacije na pametnom televizoru i započinjanja igranja PC igara bez dodatnog hardvera upravo je ono što znači oblačno igranje. U vrijeme pisanja teksta, Shadow je jedina tvrtka koja želi taj san ostvariti.

Kolo: Točka za podršku platforme za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

6

Jednostavnost korištenja

Dok ste bili u beta verziji, GeForce Now je imao nekoliko problema, naime kada je u pitanju organiziranje vaših igara. Od izdanja Nvidia je uslugu opremila potpuno novim korisničkim sučeljem, i premda su mnoga naša originalna pitanja riješena, postoji nekoliko novosti. GeForce Now ne olakšava dodavanje novih igara u svoju biblioteku. 

Proces funkcionira ovako: pretražujete igru ​​koju želite dodati u svoju biblioteku, kliknite gumb “plus” i to se dodaje u odjeljak na glavnom zaslonu. To je jednostavan postupak, ali na pogrešku. Ne postoji namjenska knjižnica ili podržani zaslon za igre, što znači da ne možete filtrirati igre u svojoj knjižnici ili otkrivati ​​nove. Sve se upravlja putem trake za pretraživanje.

GeForce-sada-metro

Čini se malo, ali u praksi, nedostatak stranice posvećene knjižnici čini da se korisničko sučelje GeForce Now-a osjeća napola pečeno. Vaša je knjižnica prikazana na klizaču, istodobno s pet igara. Iako je to u redu za 15 ili 20 igara, problem postaje očit ako imate biblioteku, recimo, 100 ili više. Prelistavanje pet igara odjednom je samo neugodno. 

GeForce-sada proširena-igra

Shadow je mnogo jednostavnije koristiti jer je to samo Windows. Postupak prijave bezbolan je, a Shadow vas jednostavno pita gdje se nalazite i na koji način želite instalirati Windows. U suprotnom, sve što trebate je potvrditi svoju e-poštu i instalirati aplikaciju Shadow.

shadow-znak-up

Ne možete početi igrati igre odmah. Shadowu je potrebno malo vremena za instaliranje Windows-a i konfiguriranje svega prije nego što ste spremni za ulazak. Proces nije predug – pristup smo dobili nakon manje od sat vremena – ali nije trenutan kao GeForce Now. Nadalje, morat ćete instalirati igre koje želite igrati nakon što uređaj bude spreman. 

shadow-startup

Ipak, čekanje je vrijedno toga. Shadow dolazi s Microsoft Edgeom i Shadow Control Panel (Upravljačka ploča Shadow), čija posljednja tipka nudi neke brze tipke za pokretanje sustava. Budući da je kompletna instalacija sustava Windows, lako smo uspjeli instalirati Google Chrome i pokrenuti Steam (pročitajte naš pregled Google Chrome). 

Nakon toga, Shadow je baš kao i Windows. Iako vam treba malo vremena da se sve postavi, nije previše loše, sve što se smatra. U usporedbi s GeForce Nowom, Shadow nudi znatno pojednostavljeno iskustvo, čak i bez namjenske aplikacije. 

Kolo: Jednostavnost upotrebe za Shadow Cloud Games

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

7

pokrivenost

Kao što smo vidjeli u drugim područjima, Shadow i GeForce Now koriste daleko različite pristupe pokrivanju. Počevši od Shadow-a, usluga je dostupna samo u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, a čak i tada su neke države podržane više od drugih: 38 od kontinentalne 48 smatra se “živima”, što znači da u potpunosti podržavaju Shadow. 

Ostalih 10 su stanja “načina istraživanja”. Iako je Sjena tehnički podržana u ovim državama, razni čimbenici mogu ometati iskustvo, uključujući nedostatak infrastrukture ili težak teren. Ako ste u Washingtonu, Idahu, Montani, Wyomingu, Utahu, Coloradu, Arizoni, Alabami, Georgia ili Floridi, možda ćete imati nekih problema sa Shadowom. 

shadow-pokrivenost

GeForce Now sa svojim poslužiteljima pokriva puno veća područja. Dostupan je u SAD-u i Europi, bez posebnih ograničenja na područja unutar tih lokacija. Iako impresivna, Nvidijina odluka da se slika širokim potezima četkice može značiti neskladne performanse, ovisno o tome gdje se nalazite. 

U našem testiranju performansi Shadow je imao puno dosljedniji rezultat od GeForce Nowa, unatoč tome što su obje strane službeno podržale našu lokaciju. Iako pokrivenost Shadow na papiru izgleda manje impresivno, u praksi bolje funkcionira. Ostavljajući pokrivenost centraliziranom na određenim lokacijama, Shadow je u mogućnosti pružiti puno bolje iskustvo na područjima koja podržava. 

Niti je na razini projektnog oblaka (pročitajte našu usporedbu Shadow vs Project xCloud), sa njegovom sposobnošću da se proširi na Microsoft Azure mrežu (pročitajte naš Project xCloud pregled). Ipak, pobjedu moramo dati Shadowu. GeForce Now ima šire širenje, ali to se brzo širenje ne prevodi u praksi.

Okrugla: Obuhvatna točka za igranje oblaka u sjeni

Logotip Shadow Cloud Gaming
GeForce Now Logo

8

Završne misli

Od sedam rundi u ovom meču Shadow vs Nvidia GeForce Now, Shadow je na vrhu sa šest pobjeda u odnosu na GeForce Now, što je zanimljivo s obzirom na to da su ova dva vrata i vrata u našim pregledima igre u oblaku. Ako ništa drugo, to će pokazati koliko je igranje u oblaku kao tehnologija u nastajanju i, uz to, koliko je Shadow daleko ispred konkurencije. 

Pobjednik: Sjena

Slažete li se da je Shadow bolja opcija ili ste postavljeni na GeForce Now? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map