Najbolje usluge igranja u oblaku 2020. godine: val budućnosti

Igranje u oblaku jedna je od najuzbudljivijih inovacija posljednjih godina. Ideja igranja igara za koje bi obično bilo potrebno skupo igrano PC računala na bilo kojem uređaju je privlačna, čak i ako je to pomalo ispunjen san. Iako se reklama za igre u oblaku nalazi na hiperboličkoj strani stvari, neke su tvrdnje istinite. 


U ovom ćemo vodiču istražiti najbolje usluge igranja u oblaku koje daju ispunjena obećanja. Pomoću kriterija u našim pregledima igara u oblaku pronašli smo najbolje tri usluge u svakoj kategoriji. Razgovarat ćemo o tome zašto svaku uslugu rangiramo tako visoko, kao i onome što smo tražili u svakoj kategoriji, prije nego što proglasimo ukupnog pobjednika. 

Ako želite kratki odgovor, Shadow je danas najbolja usluga igranja u oblaku, no to bi se moglo promijeniti nakon izlaska Nvidia GeForce Now.

Kliknite našu ekskluzivnu vezu kako biste dobili prvu cijenu od svoje prve narudžbe s Shadowom

Prije nego što prijeđemo na to zašto nam se toliko sviđa Shadow i GeForce Now, razgovarajmo o tome što je igranje u oblaku i kako to funkcionira.

Što je oblačno igranje?

Ako želite podrobnije objasniti što je igranje u oblaku i kako to funkcionira, pročitajte naš vodič za rad na oblaku. U ovom ćemo dijelu dati kratki pregled. 

Izraz “igranje u oblaku” odnosi se na igru ​​udaljenu iz oblaka. U gotovo svakom slučaju, “oblak” se odnosi na mrežu podatkovnih centara ispunjenih do kraja s poslužiteljima koji isporučuju sadržaj onome kome pokuša pristupiti. Radi poznatije referentne točke, Netflix ili bilo koja druga platforma za strujanje isporučuje videozapise iz oblaka. 

Igranje u oblaku čini sličnu stvar. Kada se prijavite za uslugu, kupujete pristup udaljenom poslužitelju koji je opremljen hardverom za pokretanje igara. Zatim, nakon što pokrenete igru, video stream te igre šalje se na vaš stroj. Nekako je poput uključenog Crnog ogledala: Bandersnatch.

Koristeći taj film za odabir avanture kao primjer, kad odaberete odabir, Netflix odlučuje kakav bi trebao biti sljedeći isječak, a zatim vam ga isporučuje. Ista stvar se događa s oblačnim igrama; to se jednostavno događa mnogo puta. 

Primjerice, kad pritisnete gumb “A”, šaljete ulaz u, recimo, skok. Taj se ulaz šalje na udaljeno računalo, a ta se instance igre ažurira na unos. Video stream koji vidite istodobno ažurira. 

Sve se to događa u nekoliko milisekundi, a ako usluga za igre u oblaku može latenciju dobiti dovoljno niskom, ulazni zastoj postaje neprimjetan.

Prema Johnu Carmacku, trenutnom CTO-u Oculus VR-a i suosnivaču id softvera, „Ljudski senzorni sustavi mogu otkriti vrlo male relativne odgode u dijelovima vizualnog ili, posebno, zvučnog polja, ali kada su apsolutna kašnjenja ispod približno 20 milisekundi općenito su neprimetne. ” Sve dok je ukupna kašnjenje ispod tog praga, vaša sesija igranja u oblaku trebala bi se osjećati kao lokalna.

Besplatno oblačno igranje

Kao što možete zamisliti, tehnologija koja prelazi u oblačno igranje skupa je, ne samo za kupnju, već i za održavanje. Unatoč tome, velika je potražnja za besplatnim igrama u oblaku. Izraz “besplatno igranje u oblaku” globalno se pretražuje oko 6.500 puta mjesečno, iako nema mnogo besplatnih usluga igranja u oblaku. 

free-oblak-igre

Zapravo, nismo mogli pronaći nijedno tijekom našeg istraživanja, ali s obzirom na količinu, ne bi nas čudilo da u budućnosti budemo vidjeli neke pop-up. Neka ovo služi kao PSA, ako ništa drugo. Ako pronađete uslugu igre u oblaku za koju tvrdi da je besplatna, najbolje je ostati podalje.

Najbolje usluge igranja u oblaku

Sada kada smo razgovarali o tome što je igranje u oblaku i nekim budućim problemima koji bi mogli imati, zavirimo u naše najbolje odabranike za najbolje usluge igranja u oblaku.

 1. Sjena – najbolje cjelokupno igranje s malim kašnjenjem
 2. GeForce sada
 3. Vrtlog
 4. Projekt xCloud
 5. PlayStation Now

Značajke

Budući da je igranje u oblaku tako novo tržište, u ovom odjeljku nema nikakvih značajki za pretragu. Svaka je usluga malo drugačija, pa smo platforme procjenjivali na temelju značajki za koje smo mislili da su najkorisnije. U nekim slučajevima to znači dodatnu podršku za periferne uređaje, dok u drugima je jednostavno kako je platforma konstruirana.

Sjena

Snaga sjene u značajkama ne dolazi u obliku dobrote, već u načinu strukturiranja usluge. Umjesto da se pretplatite na zajednički uređaj za igru ​​u oblaku gdje više korisnika povlači iz istog baze resursa, sebi pribavite namjensko računalo za igre u oblaku. 

Kliknite našu ekskluzivnu vezu kako biste dobili prvu cijenu od svoje prve narudžbe s Shadowom

Izolirajući resurse na ovaj način, Shadow je u mogućnosti pružiti mnogo fluidnije iskustvo koje ne podlegne lošim performansama streaminga igre tijekom vršnih sati, što se može dogoditi s PlayStation Now. 

shadow-windows-postavke

Uz Shadow kupujete izolirane resurse, ali kupujete i cijelu instalaciju sustava Windows 10. Za razliku od većine usluga igranja u oblaku koje se izravno dižu na DRM platformu na kojoj se igra nalazi, Shadow vas podiže na radnu površinu sustava Windows 10. Dopušteno vam je raditi gotovo sve, uključujući instaliranje novih aplikacija i prilagođavanje izgleda. 

Uz brzinu preuzimanja od 1 Gbps, brzo možete puno učiniti s Shadowom. Jedino ograničenje je tvrdi disk, koji iznosi samo 256 GB. Uprkos tome, s koliko brzo se igre mogu ponovo instalirati, mala veličina ne bi trebala predstavljati previše problema. Više o tome možete pročitati u našoj recenziji Shadow. 

GeForce sada

GeForce Now još nije u potpunosti izdao Nvidia, ali mnoge su značajke za kvalitetu života prisutne u njegovom beta obliku. Osim podrške za tipkovnicu i miša, platforma može prihvatiti i DualShock 4, Xbox One kontroler, Xbox 360 kontroler i Logitech Gamepad F310, F510 i F710. Osim toga, glasovni chat podržava se na PC-u i Mac-u. 

Međutim, njegove izvedbene karakteristike zvijezda su showa. Nije jasno koju snagu Nvidia koristi za pokretanje svog “ultra streaming načina”, koji pruža 4K igre pri brzini od 60 fps, ali djeluje. 

Iako ne znamo sigurno, tokom testiranja sakupili smo nekoliko nagovještaja. Dok je prilagođavao grafičke postavke za remake Resident Evil 2, igra je rekla da imamo na raspolaganju 24 GB GPU RAM-a.

Ako Nvidia koristi hardver najnovije generacije – a pretpostavljamo da jest – to znači da Titan RTX ili Quadro RTX 6000 napaja daljinski stroj. To su trenutno Nvidijini vrhunski GPU-ovi, a Quadro radi oko 5000 USD. 

Blacknut

Blacknut je, začudo, usluga u oblaku usmjerenih na obitelj. Osim što nudi obiteljski plan koji vam omogućuje da istovremeno igrate na četiri zaslona, ​​Blackbut nudi i nekoliko obiteljskih značajki, počevši od dječjeg načina. Kao što ćemo kasnije pročitati u ovom vodiču, Blacknut vam omogućuje zadržavanje više profila i za svaki od njih može biti omogućen dječji način rada. 

blacknut-dodati-račun

Kad je uključen dječji preklopnik, prikazane su samo igre s ocjenom E10 + i niže. Iako se brzo može prebacivati ​​između profila, omogućavanje dječjem načinu je brz način da ograničite izbor ako imate mališane koji se žele igrati. Ako vas zanima održavanje računa za odrasle i zadržavanje djece, možete postaviti četveroznamenkasti PIN. 

Izvan roditeljskog nadzora, glavna značajka Blacknutta je kompatibilnost. Podržavaju ga gotovo sve, s aplikacijama za Windows, macOS, Amazon Fire TV, Android, Linux i odabranim televizorima tvrtke Panasonic i Samsung. Podrška za kontrolere također je izvrsna, jer većina igara podržava tipkovnicu i miš, kao i igrače. Na pametnim televizorima čak možete koristiti i daljinski upravljač za neke igre. O tome možete saznati u našoj recenziji Blacknut.

Podržane igre

Igre u oblaku nisu mnogo usluge ako ponuđene igre nisu dobra. U ovom smo dijelu tražili tri usluge koje imaju ne samo širok izbor igara, već i veliku knjižnicu koja je ispunjena kvalitetnim igrama. 

Sjena

U ovom dijelu s odlikovanjima dominira sjena. Kao što je gore spomenuto, to ne ograničava vaše iskustvo na određene igre. Umjesto toga, prilikom kupovine pretplate kupujete cijelu radnu površinu. To znači da možete instalirati bilo koju igru ​​na bilo koju DRM platformu koju odaberete, uključujući i igre bez DRM-a iz usluga poput GOG i Humble Bundle.

Uključivanje u GOG je ogromno. Mnogi stariji naslovi ne pokreću se u sustavu Windows 10, koji je jedini OS koji možete koristiti s udaljenim uređajem. Kombinacija upravljačkih programa i arhitekture čine da se neke klasične igre, poput SWAT 4, Ultima i Wizardry VII, ne mogu igrati na modernim sustavima. S Shadowom su, međutim, dostupni.

Usluge poput GOG obavile su težak posao tako da ove stare starije naslove možete oponašati na modernim sustavima, a kako vam Shadow daje potpunu radnu površinu sustava Windows 10, možete to učiniti u oblaku. Iako nije tako fluidno kao GeForce Now, gdje su vaše igre predinstalirane i zakrpljene iz pokretanja, Shadow nudi puno više fleksibilnosti u igrama koje možete igrati.

PlayStation Now

PlayStation Now ima više od 800 naslova u svojoj biblioteci. Za razliku od svih ostalih usluga koje smo pregledali, PlayStation Now čitavu svoju biblioteku nudi besplatno. To znači da vam nije potrebno donijeti licencu za igranje određene igre. Nadalje, knjižnica sadrži igre s PlayStation 4, PlayStation 3 i PlayStation 2.

playstation-sada-pregled-knjižnica

Prisutni su glavni naslovi na više platformi, uključujući Red Dead Redemption, Fallout 4 i Rocket League, tako da ako ste zainteresirani za njihovo igranje, PlayStation Now je jednostavan izbor. No, obožavatelji tvrtke Sony više će biti uzbuđeni bibliotekom naslova prvih osoba. PlayStation Now ima najveće hitove Sonyjeve duge povijesti, uključujući svaku nostalgičnu igru ​​iz prošlosti. 

Jak i Daxter i Ratchet & Nepristojne igre su prisutne, zajedno s igrama Tekken i LittleBigPlanet. Dostupni su i noviji ekskluzivi, uključujući čudesno težak Bloodborne. Ipak, najnoviji ekskluzivi trebaju neko vrijeme da se pojave. Naime, u vrijeme pisanja teksta Dani Gone i Spider-Man nisu podržani. 

Usprkos tome, količina igara koje možete jednostavno igrati za cijenu pretplate je izvrsna. Možete pogledati više popisa igara u našem pregledu PlayStation Now. 

GeForce sada

GeForce Now ima malu knjižnicu od nešto više od 400 igara. U usporedbi s PlayStation Now-om i Shadow-om, on brzo opada u količini. Međutim, popis igara je izvrstan. Svaka je opcija posebno kurirana za PC igrače, a najnovija izdanja dodaju se gotovo odmah na popis. S GeForce Nowom riječ je o kvaliteti preko količine (pročitajte naš GeForce Now vs PlayStation Now komad).

GeForce-sada-pregled-igre-lista

Očigledne igre su tu, uključujući Rocket League, DOOM 2016, Fallout 76 i Rainbow Six Siege, no više smo impresionirani nekim manje popularnim naslovima. Velike strategije igre poput Endless Space 2 i Hearts of Iron IV sjede uz japanske favorite, poput NieR: Automata, Octopath Traveller i Dragon Quest XI.

I Indije dobivaju puno ljubavi. Uključene su i velike indijanke, poput Darkest Dungeon-a, Hollow Knight-a i Celeste, ali isto tako su i mnoge druge manje poznate, poput Derelicts Deep Sky-a, Mothergunship, Enter the Gungeon i They Are Billions. 

Broj igara je mali, ali svaka je vrlo kvalitetna. Pretražujući, imali smo samo jednu igru ​​koju nismo mogli pronaći: Grand Theft Auto V. Inače, bez obzira da li smo tražili teško pogađajući trostruki A ili nišan indie, pronašli smo ga na GeForce Now. Više o popisu igara možete pročitati u našem pregledu za GeForce Now.

Cijena

Još ne postoji početna cijena za usluge igranja u oblaku, ali su gornju granicu postavile usluge poput Shadow. U ovom smo dijelu tražili platforme koje su ponudile solidnu vrijednost po traženoj cijeni, a ne samo najbolju ponudu u cjelini. Kao što je već spomenuto, najbolja ponuda ne uspije uvijek. 

PlayStation Now

PlayStation Now skup je ako se prijavljujete na mjesečni plan. Po gotovo istoj traženoj cijeni Shadow ne daje jednake performanse ili fleksibilnost. Međutim, Sony nudi višestruko trajanje, što nedostaje Shadowu i većini drugih platformi za oblačne igre. Ako kupite godinu dana unaprijed, dobit ćete veliku cijenu. 

Cijena od 99,99 USD za godinu dana probije se na nešto više od 8 USD mjesečno, što je jeftino s obzirom da za pokretanje imate više od 800 igara besplatno i kompetentnu platformu za streaming. Iako je godišnja pretplata daleko najbolja vrijednost, Sony nudi i tromjesečni plan, oko 15 dolara mjesečno. 

To pretpostavlja da već imate DualShock 4 kontroler. PlayStation Now je dostupan samo na PC-u i PS4, bez podrške za tipkovnicu i miša. Ako ste samo na računalu, morat ćete kupiti DualShock 4 i mikro-USB kabel (DS4 ne uključuje jedan). Ako želite biti bežični, morat ćete kupiti i Bluetooth adapter. 

To bi moglo dodati više od 120 USD na godišnji trošak pretplate. I dalje je vrijedno po ovoj cijeni s obzirom na to da dobijate toliko igara besplatno, ali to nije tako dobro od uobičajene cijene od 100 USD. 

Blacknut

Blacknut nema sjajnu biblioteku igara, jer su većina pod-klonova boljih naslova – na primjer, Lord of the Fallen u usporedbi s Dark Souls – ali cijena je sjajna. Postoje dva plana: osobni i obiteljski. Osobni plan odličan je 12,99 USD mjesečno, ali ograničen ste na jedan ekran. 

Ako želite više zaslona, ​​morat ćete kupiti obiteljski plan, koji mjesečno radi 19,99 USD. Iako je cijena slična Shadowu – što je jedna od skupljih usluga koje smo pregledali – s Blacknutovim obiteljskim planom, možete istovremeno koristiti četiri zaslona. Nadalje, knjižnica igara ne zahtijeva licencu. 

Obitelji su tamo gdje je Blacknut najviše kod kuće (ironično, znamo). Knjižnica se uglavnom sastoji od indija i mobilnih igara usmjerenih na djecu, s tim da su čudni, subparni i M-nazivi prebačeni u miks. Sama je cijena dobra, ali s besplatnim pokusom od 14 dana, nema razloga da to ne isprobate. 

Vrtlog

Vortex je osrednji u pogledu performansi i značajki, ali jeftin je. Uz jednostavnih 9,99 USD mjesečno, to je dobra vrijednost, sve dok se možete boriti s čestim mucanjem i povremenim padom razlučivosti. To nije dobro kao Shadow ili GeForce Now, ali otprilike je trećina cijene. 

Trenutno je s Vortexom dostupan samo nivo od 10 USD, iako FAQ kaže da će u skoroj budućnosti pokrenuti VIP program s više značajki. Kao i većina usluga igara u oblaku, morat ćete donijeti licence za igre koje želite igrati. Srećom, Vortex igre u oblaku imaju solidan izbor, uključujući nedavno izdan Risk of Rain 2 i uvijek popularne Apex Legends. 

Naplaćujete mjesečno bez mogućnosti kupnje godišnjeg plana, što nam se, u ovom slučaju, sviđa. Vortex očito ima afinitet za mobilne korisnike, što vam omogućuje kupnju pretplate putem Google Pay-a ili opcije kupnje za Windows 10. Bilo bi lako zadati godinu dana pretplate gledajući kako netko može slučajno kupiti pretplatu, ali Vortex to ne čini. 

Umjesto toga, naplaćujete vam 10 USD mjesečno dok ne odlučite da ne želite uslugu. Ako kupite plan slučajno, Vortex nudi čak i politiku povrata novca. Ograničeno je na 15 minuta igre, ali postoji ako vam zatreba. O tome možete saznati u našoj recenziji Vortex. 

Jednostavnost korištenja

Budući da se više tvrtki žuri da postane „Netflix igre“, jednostavnost korištenja je važna. Netflix i mnoge druge streaming usluge poboljšale su njihove korisničke sučelje tako da budu dostupne, robusne i atraktivne. U ovom smo dijelu tražili usluge igranja u oblaku koje su dosegle te tri marke. 

Sjena

Sve o Shadowu je glatko. Da biste se prijavili, sve što trebate je odabrati ciklus naplate, unijeti neke podatke o mjestu na kojoj će se usluga nalaziti i odaberite instalaciju za Windows 10. Postoji preporučena instalacija koju također preporučujemo da koristite, ali ako znate što radite, možete napraviti i prilagođenu instalaciju..

Otada je igra na čekanju Sjena treba neko vrijeme za postavljanje – u našem slučaju oko 30 minuta – ali čekanje se isplati. Lokalna aplikacija instalira se odmah i čim dobijete pristup njoj, u nekoliko sekundi možete pokrenuti svoju udaljenu radnu površinu. Sjena će prolaziti kroz nekoliko vrućih tipki, tako da znate i sami izaći iz sustava. 

shadow-startup

Nakon toga, to je jednostavno poput uobičajene Windows 10 mašine. Možete promijeniti pozadinu, pregledavati web i instalirati bilo koji softver koji želite (iako je bujica izvan granica). Jedini dodatak je poluprozirni gumb Shadow u gornjem desnom kutu, koji možete koristiti za otvaranje izbornika Shadow. 

GeForce sada

GeForce Now još uvijek mora svladati neke poteškoće u upotrebljivosti – ne možemo to poreći – ali njegovo trenutno stanje je vrlo obećavajuće. Malo pojašnjenja tu i tamo, vjerojatno u obliku savjeta, učinilo bi to iskustvo fluidnijim. S obzirom da nas cjelovito izdanje još ne očekuje, ti mali dodaci će vjerojatno biti uključeni kada će proizvod biti dostupan u prodaji.. 

GeForce-sada-pregled-aplikacija

Bez obzira na to, GeForce Now odlazi od podešavanja do igranja. Lokalna aplikacija uredno je organizirana s funkcijom pretraživanja, što znači da brzo možete pronaći igre koje želite igrati. Još uvijek postoji zabuna u vezi s DRM platformom koju ćete koristiti i koja će se, nadamo se, riješiti u potpunom izdanju. 

Nakon pokretanja igre, GeForce Now ne muca. Dovest ćete se izravno na Steam stranicu za prijavu (ili DRM platformu koju koristite) i zatim pokrenuti u igru. Fluidnost ovog iskustva je jedna za drugu, bez ikakvog zaostajanja ili nepotrebnog opterećenja. 

Blacknut

Blacknut možda nema sjajnu biblioteku igara ili izvrsne streaming performanse, ali njegova je pristupačnost zvučna. Postupak naplate na tri zaslona isključuje se bez problema, a nakon što potvrdite plaćanje, prikazat će vam se zaslon za preuzimanje. Tamo ćete pronaći programere za instalaciju za svaku platformu koju podržava Blacknut (podržava puno).

blacknut-aplikacija

Lokalna aplikacija na Windows-u je najbolje što smo vidjeli. Blacknut je očito uzeo mnogo bilješki s Netflixa prilikom dizajniranja njegovog korisničkog sučelja, a to se isplati. Igre su podijeljene po odjeljcima, a na vrhu je istaknuta igra s prikazom neke umjetnosti i prikolice. Da biste se snašli, možete koristiti lijevi izbornik koji će vas brzo poslati u kategoriju koju tražite. 

Posuđujući dalje od Netflixove knjige za reprodukciju, Blacknut može držati onoliko profila koliko želite. Svaki od ovih profila može se prilagoditi slikom i imenom te zaštititi pribadačkim brojem i načinom za djecu. Nakon što odabere profil i odabere željenu igru, Blacknut prikazuje i medije za tu igru, podržane platforme i podržane kontrolere.

Izvođenje

Ako je na njemu postojao samo jedan odjeljak za procjenu usluge igranja u oblaku, to bi bio ovaj. Bez obzira koliko je korisničko sučelje pristupačno ili koliko duboko knjižnica ide, izvedba mora biti netaknuta. 

Iako je izvedba više doživljaj nego išta drugo, potražili smo usluge koje nisu imale nikakvog zaostajanja za ulazom, proizvele su većinu razlučivosti lokalne sesije i strujile igru ​​s malo artefakta. 

GeForce sada

GeForce Now, daleko je, iskustvo igranja u oblaku najbliže sesiji lokalne igre. Tijekom testiranja okrenuli smo se DOOM 2016, Cuphead i Counter-Strike: Globalna ofenziva za naše glavne runde. Svaki je naslov izveden izvrsno, s jasnom kvalitetom slike i malo kašnjenja. 

Ipak, najčudniji dio nije bio odzivnost, već kvaliteta. Uspjeli smo prilagoditi grafičke postavke za nekoliko naslova, uključujući DOOM, i promjene su se odrazile na zaslonu. Posebno s DOOM-om mogli smo se igrati sa srednjim i visokim postavkama pri 4K i upravljati s gotovo 90 kadrova u sekundi.

DOOM je star nekoliko godina, pa smo također testirali znatno noviji remake Resident Evil 2. Iako framerate nije bio tako visok – oko 50fps do 60fps pri visokim postavkama – uspjeli smo steći iskustvo reprodukcije u 4K. Ovo je posebno impresivno s obzirom na to koliko je zahtjevan remake Resident Evil 2, čak i na high-end sustavima. 

Kao i sva naša testiranja, pridržavali smo se Nvidijinih preporuka, upotrebom žičane internetske veze i zatvaranjem svih mrežnih zadataka prije pokretanja. Međutim, također smo ga testirali s oko 15 kartica otvorenih u Operi (pročitajte našu recenziju Opera) na 2,4 Ghz WiFi opsegu. Bilo je još mucanja, ali GeForce Now, začudo, pružio je uglavnom isto iskustvo.

Sjena

Budući da je GeForce Now u beta fazi u beta verziji, ne možete se samo prijaviti za uslugu. Što se tiče komercijalno dostupnih usluga, Shadow je najbolji. Iako se kompresija videa ovdje pokazuje jasnije nego kod GeForce Now-a, responzivnost je podjednako dobra. 

shadow-parno instaliranja

Poput GeForce Now-a, testirali smo DOOM 2016, Cuphead, remake Resident Evil 2 i Counter-Strike: Global Offtack. Platforma u Cupheadu bila je precizna kao i uvijek, bez primjetnog zaostajanja ili mucanja. DOOM 2016 bio je podjednako odličan, kao i remake Resident Evil 2. 

Counter-Strike: Globalna ofenziva je imala neke probleme sa Shadowom, kao što je to slučaj s GeForce Nowom. Testirali smo s botovima, a iako je iskustvo bilo dobro u tom okruženju, povremeni štucanje je previše u natjecateljskom okruženju. Ipak, za ležerno tržište performanse su u redu. 

Projekt xCloud

Iako još nije službeno objavljen, Microsoftov Project xCloud ima ozbiljna obećanja za budućnost. Testiranje skromne WiFi veze na Galaxy S9, xCloud pružio je gotovo lokalno iskustvo, s tek najmanjom količinom artefakta tijekom intenzivnih sekvenci. 

xcloud-Slider1

Ono što je bilo tako šokantno bio je nedostatak ulaznog kašnjenja. Čak i igrajući Halo 5 i Gears of War 4, xCloud je mogao pratiti akciju. Nikada nije bilo trenutka u kojem smo se osjećali u nepovoljnosti zbog sustava temeljenog na oblaku. Osjećalo se kao da postoji Xbox One u telefonu. 

Artifakcija je, međutim, problem, što xCloud stavlja na treće mjesto za ovaj krug. Kad god bi se stvari zagrijavale, zaslon bi se na trenutak često razbio u niz nečitljivih blokova. Nadamo se da će ovo pitanje biti riješeno prije pokretanja. Cjelokupna razmišljanja možete pročitati u našem pregledu projekta xCloud. 

pokrivenost

Kilometraža koju dobijete iz usluge igranja u oblaku uvelike će ovisiti o mjestu na kojem se nalazite i koliko je ta lokacija blizu podatkovnom centru. Zbog toga je važno da usluge igara na oblaku uravnotežuju njihovu pokrivenost, osiguravajući da pokrivaju dovoljno tla, a da ne istežu poslužitelje previše tanko. U ovom ćemo dijelu prikazati tri usluge koje rade upravo to. 

topografska letvica

Google je izašao zamahnuvši sa pokrivanjem Stadije, a iako performanse nisu sve što smo ikada željeli – pročitajte naš pregled Google Stadia za više o tome – usluga je dostupna u mnogim zemljama. Na popisu su trenutno Belgija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Države.. 

No, kada je riječ o licenciranju, postoje neka pitanja. Za razliku od drugih platformi za igranje u oblaku, koje vam omogućuju priključivanje Steam ili Origin biblioteke, Stadia je vlastiti DRM servis. To bi moglo predstavljati neke probleme ako često putujete. 

Neće sve igre biti licencirane u svim zemljama, što znači da ako putujete izvan svojih granica možda ćete izgubiti pristup određenim naslovima. Trenutno ne postoji jasan način rješavanja ovog problema. Unatoč tome, Stadia donosi oblak u oblacima u zemlje koje ga inače ne bi imale. Pročitajte naš dio Google Stadia vs GeForce Now da biste vidjeli kako se usporede. 

Sjena

Shadow ima šest podatkovnih centara u svojoj mreži, i iako je njihov broj nizak, oni pokrivaju mnogo toga. Četiri lokacije posvećene su SAD-u, a pokrivaju svaku kontinentalnu regiju s podatkovnim centrima u Dallasu, Teksas; Chicago, Illinois; Santa Clara, Kalifornija; i New York City. 

Iako je veći dio Sjedinjenih Država pokriven, neke lokacije nemaju uslugu. To znači da se vodi 38 država. Međutim, Shadowu nedostaje pokrivenost za Washington, Idaho, Montanu, Utah, Arizonu, Colorado, Wyoming, Alabama, Georgia i Floridu, koji, iako razočaravajuće, nije prekršaj ugovora.. 

Ako koristite virtualnu privatnu mrežu – pročitajte naš najbolji VPN vodič za preporuke – možete se pojaviti kao da ste u podržanom stanju i s obzirom na pokrivenost Shadow-a, ne biste trebali biti tunelirani na prevelikoj udaljenosti. 

U Europi postoje i dva podatkovna centra, jedan u Parizu i drugi u Amsterdamu. Međutim, podatkovni centar u Amsterdamu pokriva samo jedno mjesto, Njemačku, i neobično ne pokriva zemlju u kojoj se nalazi. Pariz pokriva više terena, pružajući usluge Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji..

Projekt xCloud

Projekt xCloud na povoljnom je mjestu kao Microsoftova usluga. Umjesto da pokuša napraviti oblak ispočetka, xCloud koristi Microsoftovu mrežu Azure, koja je međunarodni oblak koji već koriste kompanije širom svijeta. Postoji više od 54 datacentra koji oblak nude u 140 zemalja. 

xcloud-azurno-poslužitelja mreže

Većina lokacija nije namijenjena xCloudu, što ima smisla s obzirom na ograničeno probno razdoblje usluge. Važno je napomenuti kako je jednostavan prijenos xClouda na postojeće poslužitelje. U osnovi, to je neki Xbox Ones na poslužitelju, tako da Microsoft može implementirati više oblaka lokacija kako bi zadovoljio potražnju. 

xCloud bi se lako plasirao na prvo mjesto u ovom krugu ako na svim Azure lokacijama postoje xCloud poslužitelji. Međutim, gledajući ih na uslugu je još u probnom razdoblju, zauzima treće mjesto. 

Koja je najbolja usluga igranja u oblaku?

Najbolja usluga igranja u oblaku, u vrijeme pisanja, nije dostupna. GeForce Now, s obzirom na performanse, pruža najbolje iskustvo, iako je još uvijek u beta verziji, a neka pitanja vezana uz upotrebljivost trebaju biti riješena. Zbog toga mi Senku rangiramo na vrhu. 

shadow-logo

Shadow se približava performansama GeForce Now-a i dostupan je odmah. Uz to, sučelje je potpuno izdanje, uklapa se u sve pogodnosti koje dolaze s tim naslovom. Korištenje usluge je lagano, a koliko je dosljedna izvedba, lako je zaboraviti da se igrate u oblaku. 

Povrh toga, dodajte mogućnost da učinite sve što možete učiniti na uobičajenoj radnoj površini sustava Windows 10, a Shadow je jasan izbor.

Najbolja usluga igranja u oblaku za Android

Igranje u oblaku na Androidu u ovom se trenutku osjeća pomalo lagano, pogotovo ako koristite zaslonske kontrolere. Kao i naš ukupni odabir, i ovaj će se lako prebaciti na GeForce Now, ali Androidova aplikacija još nema čvrsti datum izdanja, pa čak i kad bude dostupna, još uvijek će biti u beta verziji. 

blacknut-logo

Za sada je Blacknut najbolja usluga igranja u oblaku za Android. Iako je osrednja usluga općenito, knjižnica igara osjeća se kao kod kuće na mobilnom uređaju. Mnogi manji indie naslovi koji se inače ne bi mogli reproducirati na telefonu ili tabletu dostupni su s Blacknutom, a budući da mnoge od tih igara imaju jednostavne kontrole, nema problema s korištenjem zaslonskog kontrolera. 

Završne misli

Igranje u oblaku je još uvijek u povojima, ali dovoljno je stiglo da je na raspolaganju nekoliko sjajnih usluga. Shadow je na vrhu komercijalno dostupnih opcija za igru ​​u oblaku, no ako imate dovoljno sreće da pokrenete beta ključ GeForce Now, preporučujemo vam. Što se tiče ostalih opcija, oni imaju svoje jake točke, ali oni su ništa u usporedbi s vrhunskim psima. 

Blacknut predstavlja divno sučelje i pristojnu kvalitetu streaminga, ali nedostaje mu jaka knjižnica. PlayStation sada ima tonu vrijednosti, ali treba malo prilagoditi upotrebljivosti. I na kraju, Vortex se većim dijelom provodi s podržanim igrama i lakoćom uporabe, ali se raspada kad je riječ o performansama. 

Za koju se uslugu igranja u oblaku želite prijaviti? Jeste li spremni pričekati GeForce sada? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Pitanja i odgovori

 • Koja je najbolja usluga besplatnog igranja u oblaku?

  Nema puno besplatnih usluga igranja u oblaku, a sve koje su dostupne nisu baš dobre. Igranje u oblaku skupo je ponuditi, pa ako pronađete uslugu za koju tvrde da je besplatna, najbolje je ostati podalje. 

 • Koje je najbolje računalno igranje u oblaku?

  Najbolje računalo za igre u oblaku opremljeno je brzim CPU-om i obiljem video memorije. Najbolje usluge igranja u oblaku – Shadow i GeForce Now – nude oboje, tako da možete igrati igre čak i ako su najkvalitetniji. 

 • Koja je najbolja igra u oblaku za spor internet?

  Igranje u oblaku u većini slučajeva ne treba više od standardne usluge streaminga, poput Netflixa. Ipak, ako ste zategnuti za propusnu širinu, PlayStation Now odličan je izbor za ljude s sporom internetskom brzinom. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map