Kako djeluje oblačno igranje? Vodič za 2020. godinu

Igre u oblaku, prema mnogim tvrtkama koje izlaze na teren, budućnost je igara. Iako se to gura malo predaleko – lokalno igranje bit će dominantno kroz nekoliko desetljeća koja dolaze – oblak igre mogao bi biti ozbiljna alternativa nekoliko godina prije početka. To prikazuju neke usluge, poput Shadow i PlayStation Now. 


Tehnologija koju oblak igra u igri postoji već duži niz godina, tako da nije nedostatak tehnologije koja je spriječila igranje oblaka da dosegnu glavni tok. Infrastruktura, mrežni kapacitet i tehnologija daljinskog unosa igraju veliku ulogu u tome kako glatko igra vaše iskustvo, a ne samo brzina vašeg interneta.. 

U ovom ćemo vodič opisati kako djeluje igra u oblacima, tako da možete shvatiti je li to pogodno rješenje za vas. Uz to, razgovarat ćemo o nekim problemima koji se pojavljuju uz njega, kao i ograničenjima tehnologije u njenom trenutnom stanju. Uz put ćemo donijeti neke mogućnosti iz našeg najboljeg vodiča za igre u oblaku za ilustraciju naših bodova.

Što je Cloud Gaming?

igranje u oblaku

Prije nego što se upuštate u funkcioniranje igara u oblaku, morate shvatiti o čemu se radi. Iako je “igranje u oblaku” fraza koja se baca naokolo, mogla bi biti označena i kao “daljinsko računanje”. U osnovi, platforma za igru ​​u oblaku omogućuje vam udaljeni pristup računalu, nudeći potpuno doživljaj radne površine ili ograničavajući ga samo na pokretač igara.

U osnovi, šaljete naredbe udaljenom stroju, recimo, pomicanjem kursora ili upisivanjem zaporke. Udaljeni stroj prima tu naredbu i izvršava je kao i svako normalno računalo. Što se događa na tom udaljenom računalu, tada vam se prenosi u struju i s malom količinom kašnjenja može se osjećati kao u stvarnom vremenu. 

Kao što je slučaj s platformama za strujanje poput Netflixa, usluge igranja u oblaku su prihvatile različite metode kodiranja video zapisa. To omogućava platformama poput Shadow ili Vortex da prilagode video stream na temelju vaše brzine interneta. Ako vam veza padne, videozapis će pokazati više artefakata kompresije. 

Ukratko, igranje u oblaku je video stream koji možete kontrolirati. Za neke platforme to znači da možete kontrolirati potpuno iskustvo na radnoj površini, dok je u drugima ograničeno na samu igru. To je osnovni pregled, ali postaje malo složeniji od toga. Razgovarajmo konkretnije o tome kako djeluje igranje u oblaku i ograničenjima koja dolaze s njim.

Kako djeluje oblačno igranje?

računalni oblak

Igranje u oblaku prilično je jednostavno ako razumijete kako funkcioniraju streaming platforme poput Netflixa. Kada se povezujete na Netflix, šaljete zahtjev poslužitelju na kojem se nalazi sadržaj koji želite strujati. Nakon što je zahtjev poslan, Netflix vam počinje unositi sadržaj koji je u streamu pohranjen na poslužitelju, otuda i naziv. 

Isto možete učiniti s igranjem, jednostavno to morate učiniti mnogo puta. Kada igrate videoigru, stalno unosite naredbe, a igra na to reagira. Na primjer, na PC-u, pritiskom na tipku “W” vidjet ćete se znak da se kreće naprijed, a pritiskom na tipku “A” na Xboxu, može se reći vaš lik da skoči. 

Kad igrate igru ​​u oblaku, još uvijek unosite naredbe, ali to radite preko mreže. Udaljeno računalo pokreće primjerke igre koju igrate, a zaslon se struji prema vama. Vaši se unosi šalju preko mreže, udaljeni stroj odgovara bilo kojom naredbom koja se šalje i ažurira se stream koji vidite. 

Sve se to događa u nekoliko milisekundi, što ponekad možete primijetiti (više o tome u sljedećem odjeljku). Iako sve igre u oblaku djeluju na gore opisani način u određenom svojstvu, ne pružaju sve platforme sadržaj na isti način.

Na primjer, Shadow vam omogućuje potpuni pristup udaljenom Windows uređaju (pročitajte naš Shadow review), dok Vortex ograničava vaš pristup DRM platformi koju igra koristi (pročitajte našu Vortex recenziju). Obje platforme isporučuju stream preko vaše mreže, ali omogućuju različit pristup tom udaljenom stroju. 

Strojevi na koje se povezujete obično su poslužitelji unutar podatkovnog centra. U slučaju PlayStation Now-a ono s čime se povezujete vjerojatno je nekoliko poslužitelja smještenih u podatkovnim centrima koji pokreću PlayStation Network (pročitajte našu recenziju PlayStation Now). U slučaju Blacknut-a vjerovatno je unajmljen prostor poslužitelja iz postojeće mreže oblaka poput AWS-a (pročitajte našu Blacknut recenziju). 

Lokacija podatkovnog centra je važna – o tome ćemo govoriti u sljedećem odjeljku – ali takva je i infrastruktura. Mnoge usluge igranja u oblaku koriste zajedničke poslužitelje. To znači da je poslužitelj opremljen tonom konjskih snaga u CPU-u i grafičkim odjelima, ali korisnici trebaju dijeliti te resurse.

Budući da su resursi ograničeni, čimbenici kao što je broj korisnika koji pristupaju poslužitelju uzrokuju usporavanje. To bi moglo doći u obliku mucanja, smanjene kvalitete slike i kašnjenja. Iako je lako pripisati ove probleme sporim internetskim vezama, problem obično leži u održavanju poslužitelja i korisnika.. 

Međutim, neke usluge igranja u oblaku, poput Shadow, koriste namjenske resurse. Moglo bi biti, recimo, 10 GTX 1080 grafičkih kartica i CPU-a koji bi ih pratili na jednom poslužitelju, ali resursi poslužitelja su segmentirani i posvećeni jednom korisniku.. 

U slučaju Shadow, dobivate namjenski prostor za pohranu, RAM i grafiku, a kvaliteta iznenađuje čak i na skromnoj vezi.

Suočavanje s kašnjenjem i širinom pojasa

širina pojasa za igre u oblaku

Dva faktora koja treba uzeti u obzir kada se govori o oblačnim igrama su latencija i propusnost. Igrači su vjerojatno upoznati sa kašnjenjem ili, kako se često naziva, „pingom“. Vaš ping je koliko dugo traje – obično u milisekundama – da bi se ulaz poslao preko mreže u kružnom putovanju. To je bio ključni čimbenik koji smo pogledali u našem najboljem VPN vodiču za igre.

Latencija se koristi za mjerenje koliko je dobra vaša veza pri igranju na mreži, jer su najvažniji zahtjevi koje šaljete. Ako vi i prijatelj igrate igru ​​na mreži, postoje dvije lokalne sesije te igre, po jedna za svakoga od vas. 

Zbog toga se podaci o igrama ne moraju prenositi preko mreže. Svi imate pristup istim teksturama, glazbi i animacijama. Jedini podaci koje je potrebno prenijeti preko mreže su ulazi. 

Na primjer, ako igrate kolo Counter-Strike: Global ofenziva s pingom od 85 milisekundi, a u igri pucate svog prijatelja, to znači da će trebati ukupno 85 milisekundi da taj unos bude poslan na vaš prijatelju i vratim se k tebi. 

Latencija je uglavnom čimbenik udaljenosti poslužitelja od vaše fizičke lokacije. Što ste bliže poslužitelju na koji se povezujete, to je u većini slučajeva to manje kašnjenje. 

U slučaju mrežnog igranja, propusna širina – najveća količina podataka koja se može prenijeti – nije bitna jer transportirate samo male bitove podataka. Za igranje u oblaku, propusna širina je ključni podatak. 

Kao i igranje igara na mreži, vaše kašnjenje je važno u određivanju koliko dugo treba da se registriraju vaši unosi. Međutim, za razliku od igranja na mreži, puno podataka treba prenijeti preko mreže. 

Prikazivanje igre odvija se na udaljenom poslužitelju, što znači da resursi tamo stvaraju sliku. Potom se videozapis tog prikazivanja šalje na vaš stroj. Taj se stream ažurira na temelju vaših unosa.

Zbog toga platforme za oblačne igre ne zahtijevaju velike brzine preuzimanja. Sjena zahtijeva najviše pri 15 Mbps, ali vidjeli smo samo 5 Mbps. Za usporedbu, Netflix preporučuje brzinu preuzimanja od 25 Mbps za streaming 4K videozapisa. Mnogo su važniji vaša širina pojasa i kašnjenje. 

Prenapučene mreže koje imaju premali propusni opseg uzrokovat će probleme jer je odziv vaših ulaza ključan za igranje preko mreže. 

Uspoređujući ga opet s streamingom videa, širina pojasa nije prevelika briga. Ograničena količina propusnosti i dalje može dati razumne rezultate, jer ne šaljete nikakve ulaze u video stream. Ne treba odgovarati, pa nećete primijetiti razliku. 

No, zbog igre koja se stalno mijenja, takav odaziv može stvoriti ili pokvariti iskustvo. Potrebna vam je čvrsta internetska veza i bliski podatkovni centri za igranje u oblaku. Međutim, jednako je važno koliko brzo udaljeno računalo može odgovoriti na vaše zahtjeve.

Ograničenja igre u oblaku

igranje u oblaku

Najveće ograničenje igre u oblaku je infrastruktura. Trenutno mnoge usluge igara u oblaku koriste ili postojeće podatkovne centre ili iznajmljuju prostor iz velikog oblaka kako bi pokrenule svoju platformu, što je teško kontrolirati. Nadalje, zadnjih je godina došlo do naglog porasta igara u oblaku, što je dovelo do toga da su mnoge tvrtke prebrzo plasirale proizvode na tržište. 

Brzi pogled na pojmove za pretraživanje to potvrđuje. Iako pojam “igranje u oblaku” ima samo 34 000 pretraživanja mjesečno, prema Ahrefsovim popularnim platformama poput Stadije daleko je veći. Na primjer, “stadia” ima globalni opseg pretraživanja od 233 000 mjesečno, a “geforce sada” ima opseg pretraživanja od 237 000 mjesečno (pročitajte naš pregled GeForce Now).

Zbog naleta popularnosti, cjelovita usluga igranja u oblaku tek treba realizirati. Shadow se približava ograničenom dostupnošću i posvećenim hardverom, ali čak se i platforme poput PlayStation Now-a koje već nekoliko godina trude pružiti stalno iskustvo. Usluge poput Loudplaya jasno pokazuju napola pečeni mentalitet. 

Ipak, bilo je nekoliko koraka u pravom smjeru. Dostupnost interneta s optičkim vlaknima u Sjedinjenim Državama osigurala je dosta propusne širine, a porast dvopojasnih ili tropojasnih usmjerivača može osigurati slanje podataka u frekvenciji koja nije preopterećena prometom.

Čini se da su najveće ograničenje udaljeni strojevi. Dijeljenje resursa poslužitelja i nedovoljni mrežni kapacitet dovode do lošeg igračkog iskustva, što je, s pravom, povezano s igranjem u oblaku. No, s opcijama Stadia, GeForce Now i Shadow okolo, igranje u oblaku “idite bilo gdje, učinite bilo što” može biti točno iza ugla.

Završne misli

Iako igranje u oblaku nije u potpunosti ostvareno, puno je bolje nego prije nekoliko godina. PlayStation Now nudi impresivno iskustvo za Sonyjeve obožavatelje, dok Shadow prikazuje na svim računalima igranje bez ikakanog kašnjenja. Ostale opcije, kao što su Vortex i Blacknut, su u redu, ali nigdje u blizini vrhunskih pasa. 

Potpuno iskustvo traje još nekoliko godina, ali sada su dostupne opcije.

Što mislite o igranju u oblaku? Imate li još pitanja? Javite nam o njima u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map