Je li Torrenting ilegalno 2020. godine?

Svatko tko poznaje njihov put oko interneta, shvaća da je besprekorno snimanje filma ili skupog softverskog paketa bez ikakvih bujica. To predstavlja više nego moralnu dilemu. Postoji i internetska sigurnost koja treba razmotriti i hoće li bujica privući pozornost nadležnih vlasti.


Prije svega, aktivnost bujice nije sama po sebi nezakonita. Tehnologija je jednostavno način dijeljenja sadržaja na mreži. Tamo gdje možete upasti u probleme je hosting, preuzimanje ili distribucija datoteka zaštićenih autorskim pravima. To uključuje najpopularnije filmove, glazbu i softver.

Ako to učinite, ukrali ste nešto sigurno kao da ste ušli u lokalni Walmart i nekoliko trenutaka kasnije isplivali van dok su DVD-ovi ispadali iz džepova sa zaštitarom u polusnu potrage.

Na pitanje je li sigurno i vjerojatnost da ćete biti uhvaćeni, odgovori nisu “u potpunosti” i “postoji šansa.” Porazgovarajmo o bujici malo prije nego što vidimo koliko je to legalno ili nezakonito. Ako trenutno imate problema s pristupom P2P web lokacijama, možda ćete htjeti provjeriti naš članak o tome kako deblokirati bujice.

Postupak bujice

Torrenting se razlikuje od redovitog preuzimanja na jedan kritičan način. Umjesto da izvuče cijelu datoteku s jednog poslužitelja, torrenting – koji se također naziva bittorrenting – koristi pristup peer-to-peer dijeljenju datoteka u kojem specijalizirani softver uzima male dijelove datoteke s desetaka, možda stotina, računala širom svijeta i sastavlja ih u punu verziju.

Nedostatak centraliziranih poslužitelja otežava pronalaženje i isključivanje bilo kojeg računala s hostom upletenih u kriminalne aktivnosti, ali postoje i legitimni razlozi za korištenje P2P protokola. Jedan je da proces može biti brži od izravnog preuzimanja, bez preopterećenja poslužitelja. Iako je sinonim za kršenje autorskih prava, suština je da jednostavno korištenje P2P mreže ne čini vas zločincem.

Pojedinosti ćemo objasniti kako je potpis predsjednika Billa Clintona na Zakonu o zaštiti autorskih prava na digitalnom tisućljeću (1998.) promijenio krajolik autorskih prava 1998. godine. korisnici i, ponekad, nevini prolaznici.

Pravni problemi za torrentere

Bez obzira jeste li uključeni u ilegalnu aktivnost ili ne, činjenica da je zbog toliko tužbi bilo ciljanih mučenja mogla bi vas natjerati da promislite mudrost korištenja P2P mreže. Nositelji autorskih prava bili su neumoljivi u progonu stvarnih i nasilnika s različitim stupnjevima uspjeha.

Domaćini

ilegalne bujice

Ponekad se torrentinske operacije pokušavaju skloniti iza ideje da pritužbe zbog kršenja autorskih prava trebaju biti usmjerene na korisnike. Operatori odavno tvrde da nisu ništa drugo do nedužni dobavljači pohrane u oblaku. Jedan je slučaj uključivao Hotfile, popularnu internetsku stranicu za dijeljenje datoteka 2011. godine, protiv koje je skupina velikih filmskih studija podnijela tužbu..

U vrijeme podnošenja prijave optuženi je primio više od 10 milijuna obavijesti o uklanjanju za hostirani sadržaj, ali nije posvetio malo pažnje. Uloženo je previše novca. S obzirom da su tisuće korisnika primile najmanje tri obavijesti o uklanjanju, usluzi je bilo teško tvrditi da je primijenila strogu politiku „ponovni prekršitelj“..

Dan prije početka suđenja porote, Hotfile je riješio slučaj za 80 milijuna dolara. Megaupload i Grooveshark bile su još dvije odbojničke bujice koje su ciljane nakon DMCA.

Nevin promatrač

Postoje i primjeri ljudi koji su uhvaćeni u žurbi davatelja internetskih usluga da prebacuju informacije o računu u vezi s IP adresama navodnih pirata – osim mnogih kupaca kada su se dogodila kršenja autorskih prava.

Budući da se IP adrese recikliraju od odlaska do dolaznih kupaca, čini se da je to slučaj jednostavne nesreće, a ne lošeg ponašanja.

Žena u Minesoti bila je jedan takav slučaj, kada je prevladavajuća strategija protiv piraterije uključivala tužbe protiv pojedinaca umjesto domaćina datoteka. Nakon što je ilegalno preuzeo 1.700 pjesama, za njezinu grešku u presudi kojom je odbila 4.500 dolara nagodbe uslijedila je presuda suda protiv nje koja je započela novčanom kaznom u iznosu od 1,5 milijuna dolara i konačno pristala na 220 000 dolara.

Umjetni Dodger

Niti jedan subjekt nije uživao (pretrpio) više vremena u svjetlu bujice nego Piratski zaljev. Osnovan 2003. godine, ovaj je prvak za dijeljenje datoteka prikupio milijune dolara dosad presudnih presuda i vrijeme zatvora za osnivače zbog kršenja autorskih prava, premda se čini da nema namjeru plaćati i web stranica nastavlja s radom.

Međutim, ona se progoni od farme poslužitelja do farme poslužitelja, dok je kolega KickassTorrents potpuno isključen. Čini se da sve ovo čini poticanje alternativnih mjesta za bujicu da se pojave, tako da je ova borba još daleko od kraja.

Budite sigurni dok se bujice

Zaštita od antivirusnog računala

Ako imate bujicu sa standardnom vezom, drugima je lako pratiti vas putem vaše IP adrese. Osim potencijalnih pravnih radnji vlasnika autorskih prava, davatelji internetskih usluga šalju upozorenja kupcima koji posjećuju mjesta bujice i mogu čak smanjiti brzinu veze kao kaznu.

Ako planirate krenuti i pitate se postoji li siguran način da to učinite, savjetujemo vam da krenete s liberalnom interpretacijom riječi “sigurno”. Možete koristiti virtualnu privatnu mrežu koja je i dalje zakonita, no koliko dugo netko to nagađa (pročitajte naš najbolji VPN za članak o bujici). Druga je mogućnost korištenje oblaka bujice, što se čini prilično obećavajućim.

Međutim, čak je i tada VPN pametno ulaganje. Davatelj stvara šifriranu podatkovnu vezu koja u sve praktične svrhe čini vašu lokaciju nevidljivom za one koji pokušavaju njuškati. Trik je pronaći VPN pružatelja usluga koji ne prijavljuje klijentsku aktivnost i nalazi se izvan zemalja sudionica u pet očiju: Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Novog Zelanda, Australije i Kanade.

Završne misli

S činom posjećivanja web stranice za bujicu koji se smatra sumnjivim ponašanjem, nastavite na vlastiti rizik. Kršenje autorskih prava može rezultirati ozbiljnim kaznama i zatvorima, iako su općenito prijetnje gore od stvarnosti. To kaže, nikad ne znate kada ćete postati pravilo umjesto izuzetak.

Ako želite malo dublje istražiti svijet VPN-ova, pogledajte naš članak o najboljim VPN opcijama. Imate li razmišljanja ili iskustva s bujicom? Voljeli bismo ih čuti u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map