Google Stadia vs GeForce sada: Dva titana se bore 2020. godine

S nedavnim izdanjima i ažuriranjima na više platformi za igranje u oblaku, dva su od najboljih pasa u svemiru Google Stadia i Nvidia GeForce Now. Prva nudi igranje u oblaku pomoću konzole, dok je u osnovi računalno igranje u oblaku. Utvrdit ćemo koja je bolja opcija u ovoj usporedbi Google Stadia vs GeForce Now. 


Ako želite igrati igrice u oblaku, obje su kompetentne službe, iako postoje različite razlike između njih. Usporedit ćemo ih u podršci za igre, podršci platformi, performansama, jednostavnosti upotrebe, cijenama, značajkama i pokrivenosti da bismo utvrdili koja je bolja opcija. 

Usprkos tome, pogledajte naš pregled Google Stadia i pregled GeForce Now. Usporedit ćemo ih izravno u ovom vodiču, ali ti pregledi pružaju više konteksta o tome kako usluge funkcioniraju u odnosu na ostatak tržišta. 

Postavljanje borbe: Google Stadia vs GeForce Now 

Tijekom sljedećih sedam rundi uspoređivat ćemo Google Stadia i GeForce Now sa točke i vidjeti gdje se svaka usluga ističe i gdje zaostaju. Svaki krug vrijedi bod, a mi ćemo ih razdijeliti našim natjecateljima dok nastavljamo. Na kraju ćemo zbrojiti rezultate i proglasiti pobjednika. 

Iako će naša usporedba odrediti bolje to dvoje, igra u oblaku ima puno više od jednostavnog točkovnog sustava. Zbog toga vam preporučujemo da pročitate neke runde kako biste stekli predstavu o usluzi za igre u oblaku koja će vam bolje odgovarati. 

Mnogo je razlika među našim konkurentima i, nažalost, nije uvijek tako rezano i osušeno jer je jedan od njih uvjerljivo bolji od drugog. S tim izlaskom, krenimo od vrha, gledajući igre koje podržavaju GeForce Now i Google Stadia. 

1

Biblioteka igara

GeForce Now u posljednje je vrijeme središte nekih sporenja sa svojom bibliotekom igara, a neki programeri, uključujući Bethesda, 2K Games i Blizzard, povlače podršku za uslugu. Iako GeForce Now nije toliko širok kao Shadow u pogledu podrške za igre (pročitajte našu Shadow recenziju za više o tome), liga je ispred Stadije. 

GeForce-sada biblioteka

U vrijeme pisanja teksta, Stadia podržava ukupno 35 igara. To je više poput pokretanja konzole, a ne usluge igranja u oblaku, a glavni proizvođači trećih proizvođača na usluzi su pustili pregršt svojih najvećih naslova. 

Iako je malih dimenzija, Stadina knjižnica vrlo je kvalitetna, a igre poput Borderlands 3, Red Dead Redemption 2, Assassin’s Creed Odyssey i Final Fantasy XV daju svoj popis. 

GeForce Now podržava puno više igara – u stvari više stotina – iako one nisu toliko kvalitetne kao Stadijeva ponuda. Mnogo je manjih naslova podržanih, uključujući Darksiders Genesis, The Witness i The Surge 2. Iako su sve odlične igre, oni neće pogoditi toliko teško kao što je Google Stadia linija. 

Unatoč tome što GeForce Now nedostaju glavni AAA naslovi poput Tomb Raider i Final Fantasy, izbor je daleko veći. Još važnije, GeForce Now integrira s postojećim DRM platformama poput Steam-a. Bez obzira koristite li GeForce Now ili ne, i dalje možete preuzimati i igrati igrice koje već posjedujete u trgovini Epic Games Store, Steam, Origin, Uplay i još mnogo toga. 

Stadia je više slična konzoli. Morat ćete kupiti igre posebno za Stadia, a ti naslovi nisu kompatibilni s bilo kojom drugom platformom. Razlika je, međutim, u tome što su se konzole pokazale vrijednim platformama za digitalnu distribuciju. Stadia, u ranoj dobi, još bi mogla propasti, ostavljajući vaše digitalne licence da trunu. 

Nadalje, postoji puno problema oko licenciranja igara u određenim zemljama. Ako putujete u inozemstvo, možda nećete moći igrati svoje igre ako ne koristite virtualnu privatnu mrežu, što – kao što možete pročitati u našem najboljem VPN-u za vodič za igre – nije idealno. Zbog toga dajemo pobjedi ovog kruga GeForce Now.

Kolo: Biblioteka igara za GeForce sada

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

2

cijena

Google Stadia prilično je jeftina kao usluga, a za svoj Pro plan planira potrošiti samo 10 USD mjesečno, a uskoro će stići i ograničeni besplatni plan. GeForce Now ima sličnu postavku, omogućava igračima da plate premiju od 5 USD za brži pristup igrama i duljim igrama, kao i besplatni nivo koji ograničava vrijeme igranja na sat vremena. 

GeForce Now je jeftinija opcija, ali ima još malo toga. U vrijeme pisanja usluge pretplata od 5 dolara za osnivače GeForce Now dobra je samo 12 mjeseci. Nakon godinu dana cijena vaše pretplate porast će na ono što će Nvidia tada naplaćivati. Srećom, korisnici na Osnivačkom planu dobivaju 90 dana za isprobavanje usluge bez trošenja trunke. 

Stadia još nije dostupna kao pretplata. Ako se želite uključiti u akciju, morat ćete kupiti paket od 130 dolara Stadia, koji uključuje Chromecast Ultra, Stadia kontroler i tri mjeseca Stadia Pro. Nakon prva tri mjeseca morat ćete plaćati 10 USD mjesečne pretplate. 

Međutim, stvari postaju zanimljive kada uspoređujete njih dvije u cijenama igrica. Za razliku od PlayStation Now-a, morat ćete kupiti igre koje želite igrati s Nvidia GeForce Now i Google Stadia (pročitajte našu recenziju PlayStation Now). 

Google pretplatnicima Stadia Pro nudi niz besplatnih naslova, kao i ekskluzivne popuste. U suprotnom, platit ćete punu cijenu od 59,99 USD za većinu igara, bez obzira da li je u pitanju 2013 Tomb Raider – koji se drugdje može pronaći za manje od 10 dolara – ili Red Dead Redemption 2. 

GeForce Now ne nudi nikakve besplatne igre, iako možete iskoristiti prodaju na tržnicama poput Steam i Humble Store. PC igre dobivaju notorno duboka sniženja cijena, što vam često omogućava da odaberete AAA naslove za 20 ili manje dolara. Sa Stadijom to nije moguće ili ga barem još nismo vidjeli. 

Gledate nekoliko stotina dolara za kupovinu u Stadiju i dodatnih 10 USD mjesečno ako želite sva zvona. GeForce Now, s druge strane, besplatno radi s vašom postojećom bibliotekom Steam. Ako želite platiti, pretplata je također jeftinija uz dodavanje značajki poput praćenja zrakoplova u stvarnom vremenu. 

Runda: Cijena za GeForce sada

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

3

Značajke

Google funkcije Stadia nije toliko robusna kao što se oglašavalo prilikom najave, ali još uvijek ima puno toga što usluga može ponuditi. Držeći liniju mantre na konzoli u oblaku i druge aspekte usluge, Stadia se nalazi u društvenim značajkama kao što su glasovni chat i popise prijatelja, kao i postignućima.. 

Ipak, nedostaje nekoliko važnih značajki, od kojih je najpoznatiji 4K HDR na PC-u i dijeljenju obitelji, a obe su obećane prije pokretanja. Unatoč tome, Google je naporno radio na izgradnji Stadije. Usluga sada podržava razne Android telefone, a ne samo Pixel, a podrška kontrolera je sve bolja. 

To još uvijek nije sjajno. Za uslugu možete koristiti Switch Pro Controller, Xbox One kontroler, DualShock 4 i više. To će reći kako način povezivanja tog kontrolera ovisi o uređaju koji koristite. Neki kontroleri podržavaju Bluetooth i USB povezivanje, dok su drugi ograničeni na tvrdu žičnu vezu. 

GeForce Now u tom pogledu mnogo oprosti. Ako ga možete povezati s telefonom ili računalom, vjerojatno će raditi s GeForce Nowom. Nadalje, s obzirom da se GeForce Now uglavnom integrira sa Steamom, imate sve značajke Value-ove popularne DRM platforme. To uključuje prijatelje, dostignuća, trgovačke kartice i, iznad svega drugo, prodaju u Steamu. 

Google Stadia sustav je, doduše, tečniji, jer je izgrađen od temelja posebno za oblačno igranje. Nvidijin pristup u nekim aspektima nije toliko rafiniran – Steam Big Picture nije savršena platforma – ali nudi još više raznolikosti od Stadia, gurajući ga ispred ovog kruga. 

Round: Sadržaj bodova za GeForce Now

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

4

Izvođenje

Izvedba je doozy. Google Stadia i Nvidia GeForce Now nalaze se na vrhu prostora za igru ​​u oblaku, tako da usluge poput Vortex-a izgledaju samo kao trik (više o tome pročitajte u našoj recenziji Vortex). Iako obje nude izvrsne performanse, postoje brojne razlike kada je u pitanju vizual. 

Google Stadia podržava 1080p streaming na svom slobodnom nivou, uz 4K i HDR podršku na Stadia Pro. Ispitujući Destiny 2, Tomb Raider i Samurai Shodown na Chromecast Ultra, radnoj površini i Androidu, pogađali smo 4K pri oko 30 sličica u sekundi. Međutim, zahtjevniji naslovi poput Metro Exodusa borili su se, kugajući ih zbog kašnjenja ulaska i mucanja. 

stadija-igra-slider2

Nvidia GeForce Now ne dostiže grafičku vjernost Google Stadia, sa zaključanom razlučivošću od 1080p. Ipak, kompromis je vrijedan toga. Tijekom testiranja pogodili smo više od 100 kadrova u sekundi na Cuphead, Doom 2016 i Counter-Strike: Global Offtack. Nadalje, GeForce Now je imao malo zaostajanja za ulazima. 

Nadalje, GeForce Now podržava praćenje zračenja u stvarnom vremenu dok Stadia to ne čini. Iako je to još uvijek mlada tehnologija za igranje, ona postaje sve važnija. GeForce Now možda ima nižu razlučivost od Google Stadia, ali kada se praćenje zraka i brzina kadrova dovedu u miks, igre imaju osjećaj kao da bolje prolaze na Nvidijinoj ponudi. 

Činjenica da GeForce Now ne podržava 4K razočaravajuće je, pogotovo što su se igre izvrsno snalazile u toj rezoluciji dok je usluga bila u beta verziji. Google Stadia može pružiti više piksela, ali dolazi po cijeni ulaznog kašnjenja i brzine okvira. GeForce Now, s druge strane, osjeća se puno bliže lokalnom iskustvu. 

Kolo: Točka performansi za GeForce sada

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

5

Podrška za platformu

Jedno od obećanja Google Stadia jest da će biti dostupan na gotovo svim uređajima. Iako to na početku nije bilo točno, sada je. Možete strujati igre sve dok imate stroj koji može pokrenuti Google Chrome, Chromecast Ultra ili uređaj sa sustavom Android 10.0 ili noviji.. 

Podrška za Stadia verziju preglednika je ogromna. Gotovo svaki uređaj može pokrenuti Google Chrome u određenom kapacitetu, omogućujući vam igranje masivnih, lijepih igara poput Final Fantasy XV bez obzira jeste li na Chromebooku ili 4K zaslonu. Ipak, postoje problemi sa Stadinoj platformi, naime podrška za iOS koja nedostaje. 

GeForce Now je sličan, podržava strujanje u sustavu Windows, macOS, Android i Nvidia Shield. No njima se upravlja putem lokalne aplikacije, što ostavlja fleksibilnost preglednika koji struji u prašini. Nadalje, Nvidia štit je skuplji od Chromecasta, što znači da ćete morati igrati veću cijenu ako želite igrati na televizoru. 

Većina se većim dijelom podudaraju u pogledu podrške za platformu, a dostupna su na većim desktop operativnim sustavima, Androidu i TV-u putem hardvera prvog proizvođača. Ipak, Stadia pokriva više uređaja, gurajući ih u vodstvo u ovom kolu. 

Kolo: Točka za podršku platforme za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

6

Jednostavnost korištenja

Google Stadia ima prilično uključen postupak postavljanja. Nakon što naručite paket, morat ćete pričekati da se pojavi u pošti. U okviru ćete pronaći napajačke kablove, Chromecast i svoj Stadia kontroler. Nakon što sve priključite na napajanje, vi upravljate postavljanjem putem telefona, unosom pozivnog koda i uparivanjem vašeg kontrolera. 

Stadijev postupak postavljanja je uključen, ali to nije teško. S obzirom na novi hardver, sve ide glatko. Nadalje, vrijeme provedeno vrijedi jer Stadia ima jedno od najpristupačnijih sučelja igranja u oblaku koje smo vidjeli. Možete jednostavno vidjeti igre koje posjedujete, pregledavati trgovinu, pregledavati svoja dostignuća i još mnogo toga. Na mnoge načine djeluje poput Xbox One ili PS4. 

stadija-mobile-biblioteka

Čarolija dolazi kada zatražite svoju prvu igru. Destiny 2, premijerna besplatna igra Stadia Pro, iznosi gotovo 100 GB na PC-u i konzolama, što prisiljava korisnike da čekaju satima kako bi uskočili u akciju. Sa Stadia sve što trebate učiniti je zatražiti naslov. Nakon toga, spremni ste za igru ​​i u nekoliko sekundi započinjete akciju. 

GeForce Now ima tu istu magiju, iako se ne osjeća zadovoljavajućim, obzirom na lokalnu aplikaciju usluge. Izgleda dovoljno dobro, prikazuje vam preporučene igre, naslove koje ste dodali u svoju biblioteku i nove dodatke postavi. 

Međutim, ne postoji stranica o knjižnici koja je posvećena tome. Trebat ćete koristiti pomicanje segmenta na glavnoj stranici da biste pregledali svoje igre pet istovremeno. 

GeForce-sada-sučelje

Šteta, zaista, jer je aplikacija GeForce Now poprilično temeljita inače. Prilikom pokretanja igre možete pregledati detalje o njoj i pretraživanje je brzo. Činjenica da ne možete pregledavati podržane igre ili brzo pregledati većinu svoje biblioteke, prigušivanje je iskustva. 

GeForce-sada proširena-igra

S ta dva dodatka, rado bismo pružili bod GeForceu sada. Međutim, u svom trenutnom obliku aplikacija se osjeća nespretno, bez obzira jeste li na sustavu Windows, macOS ili Android. Stadia se osjeća puno rafiniranije, uprkos tome što je mlađi od GeForce Now-a. Zbog toga dajemo Googleu poantu u ovom krugu. 

Okrugla: Jednostavnost upotrebe za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

7

pokrivenost

Koristeći Googleov astronomski masivni oblak, Stadia je već dostupna u mnoštvu zemalja, stavljajući usluge sramote kao što je Project xCloud (pročitajte našu recenziju Project xCloud). Popis podržanih zemalja trenutno uključuje Belgiju, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Španjolsku, Švedsku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države.

Na testiranju smo, međutim, pogodili čudan problem sa Stadijom. Koristili smo virtualnu kreditnu karticu registriranu u zemlji. Stadia ne podržava, ali smo paket poslali na američku adresu.

Kartica je naplaćena, a paket je isporučen, iako nikada nismo dobili pozivnički kôd da se zapravo prijavimo za uslugu, što je neophodno za igranje. Srećom, problem je riješen nakon brzog razgovora s podrškom. 

GeForce Now je u svom djelokrugu znatno ograničen, a pokriva SAD i većinu europskih zemalja. Na stranici statusa poslužitelja postoje i neki partnerski poslužitelji u Japanu i Rusiji, mada te regije još nisu službeno podržane. Veliki propust u odnosu na Stadia je Kanada. Inače se dvije usluge ravnomjerno podudaraju. 

Iskreno, ovaj krug mogao bi ići bilo u bilo kojem smjeru, s obje usluge podržavaju isti broj zemalja. Ipak, mi dajemo pobjedu Stadiji, ne samo zato što može iskoristiti snagu Googleove mreže, već i zato što je dostupna u Kanadi. 

Runda: Obuhvatna točka za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logo

8

Završne misli

Sa četiri pobjede od naših sedam kola, GeForce Now je pobjednik ovog meča. Ipak, Stadia je bila vrlo bliska. Usluga je puno narasla od svog pokretanja, dodajući nove igre i implementirajući neke prvobitno obećane značajke. Međutim, i dalje ima nešto za napraviti, barem na temelju našeg testiranja. 

Pobjednik: GeForce Now

GeForce Now osjeća se rafiniraniji u pogledu performansi, iako bi njegova PC aplikacija mogla upotrijebiti neke pokazivače Googleovih dizajnera. Uprkos tome, to je bolje u pogledu podrške za igre, performansi i cijene, čineći to pobjednikom ovdje. 

Slažete li se da je GeForce Now bolji? Ili ste obožavatelj Stadije? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map