GeForce Now vs Project xCloud: Nvidia i Microsoft Square Off u 2020. godini

GeForce Now je sada bijesan, Nvidia ga je pustila na pete Google Stadia s dugačkim popisom PC igara koje treba igrati. Iako se lako uklapa među najbolje usluge igranja u oblaku, nije savršen, kraće je kada je u pitanju jednostavna upotreba i podrška za igre, kao što možete pročitati u našem pregledu GeForce Now.


Project xCloud, Microsoftov odgovor na usluge poput Stadia i GeForce Now, ima svoje probleme, uključujući ograničenu pokrivenost i podršku za igre. Međutim, još nije u potpunosti objavljeno, a trenutno dostupne značajke pokazuju puno obećanja za budućnost (pročitajte našu recenziju Project xCloud za detaljniji pregled usluge). 

U ovoj usporedbi GeForce Now vs Project xCloud, bacit ćemo ih u ring kako bismo vidjeli koja je bolja opcija. Kroz seriju od sedam rundi, naši će natjecatelji trgovati udarcima u značajkama, podršci za igre, jednostavnosti upotrebe, performansama, pokrivenosti, podršci platformi i cijenama kako bi vidjeli što izlazi na vrhu. 

Postavljanje borbe: GeForce Now protiv Project xCloud 

GeForce Now i Project xCloud borit će se u sedam rundi, a svaki se dodiruje s različitim aspektima igre u oblaku. Tijekom rundi razgovarat ćemo malo o svakoj usluzi i zašto preferiramo jedan nad drugim. Dodijelit ćemo bod za svaki krug, a onaj koji je imao više bodova na kraju, bit ćemo naš pobjednik. 

Ipak, nekoliko rundi svodi se na osobne preferencije, što ćemo istaknuti kako nastavljamo. Na primjer, vaš pobjednik u odjeljku „pokrivenost“ ovisi o mjestu na kojem se nalazite. GeForce Now nema podršku za većinu zemalja u Aziji, ali to ne znači da li ste u Sjevernoj Americi ili Europi. 

Zbog toga vam preporučujemo čitanje rundi kako biste razumjeli razlike među našim natjecateljima, a ne samo preskakanje pobjednika. I dalje ćemo dodijeliti bod usluzi za koju vjerujemo da je općenito bolja. To ne znači da je za vas najbolja usluga.

1

Biblioteka igara

Projekt xCloud, još uvijek u probnom razdoblju, podržava ograničeni broj igara. Međutim, Microsoftovo ponašanje u dodavanju igara obećava za budućnost. Nakon pokretanja, xCloud je objavio oko 50 naslova, od kojih su većina bili naslovi prvih. Samo nekoliko mjeseci kasnije Microsoft je udvostručio veličinu biblioteke, dodajući brojne naslove trećih strana. 

Iako će knjižnica Project xCloud vjerojatno rasti, još uvijek je zaključana u oko 100 igara. Popis je impresivan, s podrškom za Halo 5, Gears 5, Tales of Vesperia i još mnogo toga, ali nije na razini Shadow ili PlayStation Now (pročitajte našu recenziju PlayStation Now). Još uvijek ne možemo izdvojiti za Xbox Game Pass integraciju. 

Još nije dostupan, ali Microsoft kaže da planira integrirati Xbox Game Pass s xCloud-om, što će roster poboljšati s još oko 200 igara. Uvjereni smo da će knjižnica s vremenom biti velika (Microsoft kaže da je xCloud već sposoban za pokretanje nekih 3.500 naslova). 

To je rečeno, zabrinuti smo zbog troškova. Microsoft još nije najavio ako ćete morati platiti za igre, što je glavni faktor kada je u pitanju podrška za igre. 

Morat ćete platiti za igre s Nvidia GeForce Now, osim ako ne želite igrati besplatne naslove poput Fortnitea i Counter-Strikea: Globalna ofenziva. Slično kao i Shadow, GeForce Now podržava igre na Steamu. Da biste ih mogli igrati iz oblaka, morat ćete kupiti i aktivirati igru ​​na Steamu. 

GeForce-sada biblioteka

U skladu s tim, GeForce Now ne funkcionira na isti način kao Shadow, kao što možete pročitati u našoj Shadow recenziji i usporedbi Shadow vs GeForce Now. Izdavači moraju dati zeleno svjetlo za svoje igre koje se pokreću na platformi, što znači da je knjižnica ograničena. 

GeForce Now podržava stotine igara – stvarni broj se mijenja iz dana u dan – ali još uvijek ima puno propusta. 

Postoje neki teški hitovi, uključujući Borderlands 3, Sekiro: Shadows Die Twice, The Witcher 3 i Mordhau. Ipak, određeni izdavači uopće nisu na platformi. Na primjer, Square Enix ne podržava GeForce Now, tako da ne možete igrati nijednu od Final Fantasy ili Tomb Raider igara. 

U usporedbi s robusnijom uslugom igranja u oblaku poput Shadow-a, GeForce Now zaostaje. Ipak, podržava puno više igara nego Project xCloud. 

Nadalje, licenca vam slijedi čak i ako otkažete pretplatu na GeForce Now (igru uvijek možete igrati iz Steam-a). Još ne znamo kako će Project xCloud funkcionirati u tom pogledu, tako da ćemo ovom krugu pobijediti GeForce Now.

Kolo: Biblioteka igara za GeForce sada

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

2

cijena

Ne idemo tako detaljno kao što to obično radimo u ovom krugu, jer su oba konkurencija u tranziciji kada su u pitanju cijene. 

GeForce Now u potpunosti je objavljen s dva nivoa usluge: besplatnom i plaćenom. Besplatni sloj je zaključan, a nudi jednosatne sesije igranja i full HD streaming. Ako plaćate, imat ćete pristup sesijama reprodukcije u šest sati, bez čekanja i praćenja zračnim putem u stvarnom vremenu. 

Osnivači, plaćeni plan GeForce Now-a još nema postavljenu cijenu. Ako sada kupite, dobit ćete besplatno 90 dana pristupa, a nakon toga platit ćete 5 USD mjesečno. To je samo za prvih 12 mjeseci. Nakon toga će Nvidia povećati cijenu, iako još nije objavila koliko. 

Čini se da je backhanded marketinška taktika, obično rezervirana za skenirane mobilne aplikacije. Početna cijena jeftinija je od bilo čega drugog, a obično jeftine usluge poput Vortexa izgledaju skupo (pročitajte našu Vortex recenziju). Ta će se cijena, međutim, promijeniti, i ne sumnjamo da će se spustiti. 

Project xCloud nema podatke o cijenama jer, dobro, još nije objavljen. Jedini način da se prijavite na Microsoftovu platformu za igre u oblaku je zatražiti pristup i nadati se najboljem. 

Nažalost, još uvijek čekamo da Microsoft objavi buduće cijene. Ako bi se pak nagađalo, očekivali bismo da će se xCloud pokrenuti oko 20 USD mjesečno, ako uključuje Xbox Game Pass i Xbox Live. 

Ipak, nagađamo, što je najbolje što trenutno možemo učiniti. Nvidia GeForce Now pobjeđuje u ovom krugu samo zato što se sada možete kupiti u servisu. U skladu s tim, naša će se procjena vjerojatno promijeniti nakon što obje konkurencije imaju konkretne cijene. 

Runda: Cijena za GeForce sada

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

3

Značajke

Projekt xCloud kao usluga nema svoje osobine (Microsoft se očito fokusira na performanse, a ne na značajke). Ipak, kao Xbox usluga imate pristup uobičajenim značajkama na Xbox One, uključujući prijatelje, postignuća, pa čak i Microsoft Rewards. Ne možete pristupiti korisničkom sučelju Xbox u xCloud aplikaciji, ali vaši se uspjesi i slično još uvijek prate. 

xcloud-4

Ove značajke imaju smisla jer je xCloud poslužitelj u osnovi crijeva četiri Xbox One S konzole napunjene u kućište poslužitelja. Međutim, to postavlja određena pitanja kada je riječ o vremenu učitavanja. Iako Microsoftova zastarjela konzola izgleda sjajno na mobilnim uređajima, i dalje učitavate igre sa standardnih tvrdih diskova. 

Prelaskom u generaciju Xbox serije X i PS5 konzola, sve je u čvrstom stanju za pohranu. Kao što možete pročitati u našem najboljem vanjskom vodiču SSD-a, to je dobra stvar jer SSD-ovi pružaju znatno brže vrijeme učitavanja. Nije jasno hoće li Microsoft nadograditi svoje xCloud poslužitelje nakon isporuke nove konzole. Kako sada sada stoji, zaglavili ste s tradicionalnim hard diskovima. 

Podrška za GeForce Now platformu i kontrolere

Aplikacija GeForce Now golih je kostiju – više o tome u krugu “jednostavnosti uporabe” – ali usluga i dalje nudi mnoštvo značajki. Prvo je podrška na platformi. 

GeForce Now može se pokretati na Windowsima, macOS-u, Androidu i Nvidia Shield-u, omogućujući vam igranje igara bez obzira na zaslonu se nalazite. Suprotno tome, Project xCloud je trenutno dostupan samo na Android uređajima sa Bluetooth 4.0 ili novijim. 

GeForce Now također ima znatno bolju podršku kontrolera od xClouda. Uz podršku za tipkovnicu i miša, pomoću GeForce Now možete koristiti gotovo bilo koji kontroler treće strane. Sve dok možete spojiti kontroler na uređaj koji koristite, trebali biste ga moći koristiti s GeForce Now. 

Govorit ćemo više o podršci platforme GeForce Now u kasnijem krugu; ne uključujemo ga u ocjenu za ovaj krug. I bez toga, Nvidijina ponuda je vrhunska. Osim što podržava više ulaznih uređaja, GeForce Now može koristiti značajke Steam-a, stavljajući ga ispred Project xCloud.

Round: Sadržaj bodova za GeForce Now

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

4

Izvođenje

Još je u povojima Microsoftova platforma za strujanje igara impresivna. XCloud smo testirali na Galaxy S9 + koji radi na 5Ghz WiFi opsegu. Iako je žičana internetska veza uvijek bolja za streaming igara, xCloud je samo na Androidu, što nas prisiljava da koristimo WiFi za testiranje. Ipak, sa brzinom preuzimanja od 60Mbps bili smo znatno iznad preporučene Microsoftove brzine. 

xcloud-1

Kad je xCloud radio, radio je besprijekorno. Gledanje glavnih naslova AAA poput Halo 5 i Forza Horizon 4 kako trče putem telefona bilo je poslastica. To je reklo, uvijek smo bili na milosti nad WiFi signalom. WiFi je nesavršena tehnologija, podložna padovima paketa, neskladnoj brzini i, što je najgore, smetnji. 

Iako 5Ghz većinu toga zaobilazi, i dalje smo naišli na probleme. U nekim trenucima naša bi se igra ukočila ili potpuno zamrznula. U nekoliko slučajeva bili smo zaključani oko 10 sekundi. Iako to nije kraj svijeta za sporije igre, 10 sekundi je vječnost brzopleti pucač poput Halo 5. 

xcloud 2

Pod savršenim okolnostima, xCloud je izvrstan. Međutim, igranje u oblaku govori više o tome kako usluga funkcionira u ne idealnim uvjetima, a na tom se frontu xCloud bori. Neka vrsta skaliranja na temelju snage signala prešla bi dug put. Iako bi došlo do pada kvalitete kada vaš signal postane slab, bar se igra ne bi presjekla u potpunosti. 

GeForce Now ima mnogo konzistentnije performanse. Uslugu smo vodili kroz niz igara, testirajući Doom 2016, Darksiders Genesis, Cuphead i Counter-Strike: Global Offtack. Budući da GeForce Now ima računalnu aplikaciju, bili smo u mogućnosti testirati te igre pomoću žičane veze, što se isplatilo. 

Izuzev nekih zaostajanja u izbornicima, susreli smo se s vrlo malo problema s GeForce Nowom. Bilo je nekoliko mucanja, ali ništa što je pokvarilo iskustvo. Čak i testiranje na telefonu s WiFi-jem, GeForce Now se odbio zaključati kao xCloud (doduše, bežično je iskustvo prepuno kapi okvira). 

Kad se xCloud pokreće punom parom, ne postoji ništa slično. Nažalost, kada je ograničena na bežičnu vezu, usluga se često izvodi u ne idealnim uvjetima. GeForce Now može raditi s ožičenim i bežičnim vezama, a iako je ožičeno iskustvo bolje, bežična je mreža i dalje igrati.

Kolo: Točka performansi za GeForce sada

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

5

Podrška za platformu

Projekt xCloud zamišljen je kao dodatak vašem Xboxu, a ne zamjena za njega. Kao takav, ne očekujemo da će Microsoft razviti aplikacije temeljene na televiziji za tu uslugu (iako su nam zajednički prsti prekriženi za PC izdanje). Trenutno je xCloud samo na Androidu, što odgovara ideji igranja Xbox igara u pokretu. 

Ipak, ne možemo poreći koliko je ta podrška ograničavajući. GeForce Now, nasuprot tome, dostupan je na Windowsima, macOS-u, Androidu i Nvidia Shield-u. Naročito je podrška za štit. To znači da možete jednostavno strujati igrice na televizoru kada ste kod kuće i podizati igre sa svojim telefonom dok ste u pokretu. 

GeForce Now nije zamišljen kao popratna usluga, pa je kao takav dostupan za većinu glavnih platformi (još uvijek smo razočarani nedostatkom podrške za iOS). Nesklad među našim konkurentima mogao bi biti rezultat da je Project xCloud u beta verziji. Međutim, sumnjamo da će mobilni telefon i dalje biti u središtu pozornosti i nakon objavljivanja usluge. 

Ovo je jedan od onih krugova u kojem se svodi na osobne preferencije. Ako ste već vlasnik konzole i želite samo igrati svoje igre dok ste vani i negdje, xCloud je dobar izbor. Za one koji traže posvećeno iskustvo igranja u oblaku, bolja je opcija GeForce Now. 

Kolo: Točka podrške za platformu za GeForce Now

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

6

Jednostavnost korištenja

Niti jedan od naših konkurenata nije na razini Google Stadia kada je riječ o jednostavnijoj upotrebi (pročitajte naš pregled Google Stadia za više o tome). Ipak, jedan od njih očito ima prednost. Počevši od GeForce Sada, mobilna aplikacija je prekrasna. Pomoću njega možete jednostavno dodati PC igre u svoju biblioteku, pregledavati dodane igre i pregledavati nove naslove koje usluga podržava. 

No ništa od toga nije prisutno u PC aplikaciji. Računalo GeForce Now izgleda lijepo, pokazuje pregršt klizača za istaknute igre i slično. Jednom kada smo počeli kopati uokolo, problemi su postali očigledni. Na aplikaciji za računalo nema stranice knjižnice, niti bilo koji način za pregled popisa igara koje GeForce Now podržava. 

GeForce-sada-sučelje

Umjesto toga, knjižnica je zaključana u klizaču, koji prikazuje pet igara istodobno. Ako imate Steam biblioteku od stotina igara – što nije ludi scenarij, s obzirom na to koliko su jeftini Steam tipke – morat ćete kroz svoju biblioteku pregledavati pet igara istodobno.. 

Ako znate što želite, traka za pretraživanje funkcionira. U vjerojatnijem scenariju da samo želite vidjeti što je dostupno, vi se pomičite. 

GeForce-sada proširena-igra

xCloud je mnogo jednostavniji za upotrebu, uglavnom zato što se ne događa puno. U mobilnoj aplikaciji možete pregledavati igre koje usluga podržava, tražiti naslov koji želite igrati i pružiti povratne informacije. Iako je aplikacija golih kostiju, xCloud pruža bolje korisničko iskustvo od GeForce Now-a.

xcloud-igra-knjižnica

Sve je pojednostavljeno, pa se za aplikaciju koja vam izlazi kad želite skočiti u igru. Uspoređujući xCloudovu mobilnu aplikaciju i računalnu aplikaciju GeForce Now-a, razlika je jasna. To je rečeno, njih dvije su prilično dobre čak i kada se uspoređuju samo Androidove aplikacije. 

Bez obzira na to, mi dajemo pobjedu xCloudu ovom krugu. Iako ne znamo kako će izgledati računalna aplikacija xCloud, činjenica da je Android aplikacija tako dobro dizajnirana pokazuje obećavanje. GeForce Now odličan je za mobilne uređaje, ali računalna aplikacija nije dovoljna.

Okrugla: Jednostavnost upotrebe za projekt xCloud

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

7

pokrivenost

GeForce Now trenutno je dostupan u Sjevernoj Americi i većini dijelova Europe, iako stranica sa statusom poslužitelja sugerira da će podrška uskoro stići i u Japan i Rusiju. Iako je to impresivno u usporedbi s uslugama poput Shadow-a, GeForce Now ne odgovara Projektu xCloud. 

Pokreće Microsoftova globalna mreža poslužitelja Azure – o tome možete saznati više u našoj recenziji Microsoft Azure – xCloud je već dostupan u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji. I to je tijekom ovog probnog razdoblja. Jednom kada se xCloud u potpunosti pokrene, trebao bi se lako moći širiti po cijelom svijetu. 

xcloud-azurno-poslužitelja mreže

Poput podrške za platformu, ovaj krug se svodi na mjesto na kojem živite. Iako je GeForce Now dosad posvetio malo pažnje Asain tržištima, ono i dalje pokriva mnogo više Europe nego što to čini xCloud. To će se vjerojatno promijeniti nekoliko mjeseci nakon što se xCloud potpuno pokrene, ali za sada je naš pobjednik GeForce Now. 

Runda: Pokrivenost za GeForce sada

GeForce Now Logo
XCloud projekta Logo

8

Završne misli

Sa šest pobjeda od sedam rundi, GeForce Now je naš pobjednik, iako to ne znači da su lige bolje od xClouda. Mnogi su se naši krugovi srušili u nepoznato, a GeForce Now bodovi dodijelili smo jednostavno zato što ne znamo kako će xCloud funkcionirati u budućnosti. Iako je to istinski odraz trenutnog slaganja dviju usluga, vjerovatno je da će se naša presuda u budućnosti promijeniti.

Pobjednik: GeForce Now

Projekt xCloud pokazuje mnogo obećanja, ali upravo to je sve što pokazuje. Postoji još puno problema kada je u pitanju kvaliteta struje, vrijeme učitavanja, pokrivenost, podrška za igre i interferencije na mreži. Iako sumnjamo da će se ovi problemi riješiti nakon puštanja, oni su i dalje prisutni. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map