Pregled tunela – ažurirano 2020

TunnelBear Pregled

TunnelBear je vjerojatno najbolji besplatni VPN vani, ali to ne govori mnogo: neće vas uvesti u Netflix, a brzine su u najboljem slučaju osrednje. Međutim, kao što možete pročitati u ovom pregledu TunnelBear, besplatan je i siguran, pa možda vrijedi snimiti.


najbolje-VPN-recenzije

TunnelBear su osnovala dva Kanađana 2011. godine, a prodan je sigurnosnom gigantu McAfee u 2018. Trenutno proizvodi dva proizvoda: TunnelBear, VPN i RememBear, upravitelja lozinki. Danas ćemo pregledavati VPN; pogledajte naš RememBear pregled ako ste na tržištu trezora zaporki.

Za ovaj ažurirani pregled TunnelBear-a postavili smo najnoviju verziju kroz tempo i pregledali njegove značajke, sigurnost, upotrebljivost, cijene i još mnogo toga. Teren za TunnelBear-ov VPN uvelike se oslanja na pristupačnost i upotrebljivost, ojačan maskotom za kopanje medvjeda. To je dopadljiva i lijepa promjena tempa od straha temeljenih taktika koje obično koriste VPN marke.

Ipak, iza crtanih filmova, TunnelBear zaostaje za sadržajem, što ga drži izvan našeg najboljeg VPN popisa ove godine. Ne može pristupiti Netflixu i ima samo nekoliko poslužitelja, od kojih je većina grupirana u Europi. 

Međutim, nije sve loše. Njegova sigurnost – temeljni test bilo kojeg VPN-a – je snažna, a cijene su fer, iako je slobodni plan malo restriktivan. Za više detalja pročitajte naš cjelovit TunnelBear VPN pregled u nastavku.

prednosti & nedostaci

Alternativa za TunnelBear

Značajke

TunnelBear VPN dostupan je na Mac, Windows, Android i iOS uređajima. Također dolazi kao proširenje preglednika za Chrome, Firefox i Opera. Koristi se za privatno, sigurno pregledavanje i štiti vas od trećih strana koje pristupaju vašoj lokaciji ili drugim podacima.

Usmjerenost TunnelBear-a na prijateljsko korisničko iskustvo znači da je skup značajki ograničen, ali ne uvijek na svoju štetu. Ako ste navikli vidjeti VPN uslugu u paketu sa sveobuhvatnim antivirusnim paketima kuhinjskog sudopera, možda bi bilo neugodno da je sve što funkcionalno možete učiniti s TunnelBearom to uključivanje i isključivanje, ali malo je energije ispod površine ovdje.

Možete postaviti VPN da se aktivira kada se uređaj diže i da odmah prekine pristup internetu putem prekidača za zaustavljanje kad god je sigurna veza prekinuta, osiguravajući da slučajno ne izlažete svoje podatke na sjenovitom web mjestu. Možete i prebaciti kada vam TunnelBear pošalje obavijesti i postaviti koji WiFi mreže VPN će automatski vjerovati. 

TunnelBear-opće kontrole

Samo dvije funkcije nisu odmah očite: “TCP override” i GhostBear. TCP i UDP su dva široko prepoznata protokola za prijenos podataka. TunnelBear obično prenosi podatke putem UDP-a, što je brže. Međutim, neki davatelji internetskih usluga umanjuju UDP promet. Ako se vaša UDP veza naglo uspori, “TCP override” omogućava vam da TunnelBear prebacite na TCP, što je stabilniji protokol.

TunnelBear-Security-kontrole

Značajka GhostBear namijenjena je ako pregledavate restriktivnu mrežu ili mrežu visokog nadzora, poput škole ili ureda. U tim okruženjima ponekad nije dovoljno za šifriranje podataka – također ne mora očito izgledati kao da su kriptirani. Međutim, GhostBear usporava veze, pa biste ga trebali koristiti samo u ekstremnim situacijama.

Najveća stvar koja nedostaje u TunnelBear-u je podijeljeno tuneliranje, funkcija koja omogućuje slanje određenog prometa putem VPN-a dok ostatak normalno šaljete, što može naglo povećati vašu propusnost tijekom pokretanja VPN-a. To nije tako uobičajena značajka, ali nekoliko VPN-a koji ih imaju (pogotovo ExpressVPN) čine nam da ih jako propustimo kad nestane.

Pregled značajki TunnelBear

TunnelBear Logowww.tunnelbear.com

Počinje od 333 dolara mjesečnoSvi planovi

Općenito

Metode Plačanja
Kreditna kartica

Prihvaća cryptocurrency

Istovremene veze
5

Podržava podijeljeno tuneliranje

Neograničena propusnost

Besplatna proba je dostupna
7 dana za timski plan

Razdoblje povrata novca
Za svaki slučaj

Količina poslužitelja u cijelom svijetu
23 lokacije

Okna za radnu površinu
Windows, MacOS, Linux

Mobilni OS
Android, iOS

Proširenja preglednika
Chrome, Firefox, Opera

Može se instalirati na usmjerivač

streaming

Može pristupiti Netflix US

Može pristupiti BBC iPlayeru

Može pristupiti Hulu

Može pristupiti Amazon Prime Video

sigurnosti

Vrste šifriranja
256-AES

Dostupni su VPN protokoli
IPSec, OpenVPN, L2TP

Omogućeno pri pokretanju uređaja

Omogućuje bujicu

Pravila bez evidentiranja

Prošao DNS test propuštanja

Dostupan Killswitch

Uključen je zlonamjerni softver / blokator oglasa

podrška

Live Chat

Podrška putem e-pošte
24/7

Telefonska podrška

Korisnički forum

Baza znanja

cijena

Besplatni plan TunnelBear-a uključuje 500 MB propusne širine svakog mjeseca i radi na pet uređaja. Prema priznanju TunnelBear-a, ovaj plan nije dobar ni za šta, osim za testiranje i upotrebu svjetla. Iako možete povećati svoje ograničenje na 1 GB cvrkutanjem o TunnelBearu jednom mjesečno, on i dalje blijedi u odnosu na besplatni plan Windscribe-a (pogledajte više o našem Windscribe pregledu) ili onaj Hide.me.

Možete kupiti Unlimited, jedini pojedinačni plaćeni plan, za tri različita razdoblja: mjesečno za 9,99 USD, godinu dana za 4,99 USD mjesečno (ukupno 59,88 USD) i tri godine za 3,33 USD mjesečno (ukupno 120,00 USD). Neograničen plan uklanja sve ograničenja prijenosa podataka i omogućuje vam bolju korisničku uslugu, iako ste i dalje ograničeni na pet uređaja.

TunnelBear-cijena

Konačna opcija, Timovi, postavlja se za tvrtke i nude prednosti plana Neograničeno po cijeni od 5,75 USD po korisniku svakog mjeseca (69 dolara godišnje). Dodatni novac dobiva vam namjenski upravitelj računa, centralizirani račun za vaše poslovanje i mogućnost upravljanja svim vašim VPN tvrtkama s jedne upravljačke ploče. Možete isprobati timski plan besplatno sedam dana.

Sretni smo što vidimo da je TunnelBear dodao višegodišnju mogućnost i da donosi značajne uštede. Također je lijepo što možete platiti s bitcoinom. Ako želite vratiti novac, TunnelBear nema službenu politiku, iako njegovo osoblje za pomoć nudi povrat novca “od slučaja do slučaja”.

Cijene TunnelBear-a nalaze se točno na sredini paketa. Dobija se bodovima jer smo dodali višegodišnju opciju od kada smo je zadnji put pregledali, ali ona gubi zbog svoje ograničene besplatne usluge i činjenice da plan Timova ne vrijedi dodatni novac. Za bolji posao, provjerite NordVPN ili CyberGhost.

Jednostavnost korištenja

TunnelBear brzo se preuzima. Nakon što ga raspakirate i otvorite, od vas će se zatražiti da stvorite račun sa svojom adresom e-pošte. To se također događa lijepo i brzo. Potvrda e-pošte također je brza.

TunnelBear-Stvaranje-AN-račun

Korisničko sučelje TunnelBear-a

Za dobro ili loše, radi se o najjednostavnijem korisničkom sučelju koje smo vidjeli na VPN usluzi. Na početnoj ploči možete učiniti samo tri stvari: spojiti se na VPN, odabrati drugu zemlju na koju ćete se povezati i otvoriti izbornik postavki.

TunnelBear-Main-UI-ploča

Možete odabrati zemlju s padajućeg izbornika, ali možete koristiti i zaslon karte koji sadrži maskotu medvjeda za tuneliranje. Iako je ovaj zaslon sladak, njegova implementacija ostavlja nešto što želi: jedini način za pomicanje je klikom i povlačenjem, što ćete morati učiniti nekoliko puta da biste stigli bilo gdje.

TunnelBear-Padajući-izbornik

Padajući izbornik je lakši, iako nije savršen. Pomoću TunnelBear možete se povezati u 23 različite zemlje koje izbornik ne organizira nijednom prepoznatljivom metrikom.  

Međutim, tada dobiva bodove za pružanje jednostavne i praktične opcije za odabir koje god veze je trenutno najbrže. Pokušali smo se povezati s nekoliko različitih zemalja, koje su VPN-u trebale svaki put oko 15 sekundi.

TunnelBear-Connect za Kanadu

Upravljačke ploče

Sve ostalo sučelje TunnelBear nalazi se u izborniku s preferencijama, kojem se pristupa klikom na ikonu zupčanika. Organiziran je u četiri kartice na kojima nijedna kontrola nije dublja od jednog gumba ili potvrdnog okvira. Kartica “općenito” omogućuje vam odabir kada trebate podići TunnelBear, kada primati obavijesti i kada TCP prebrisati.

Kartica “sigurnost” omogućuje vam aktiviranje dvije postavke. VigiliantBear je standardna prekidač za zaustavljanje koji zaustavlja sav promet ako vam se prekine veza s VPN-om. GhostBear otežava otkrivanje da su vaši podaci šifrirani, što vam omogućuje upotrebu TunnelBear-a na restriktivnim mrežama koje ga u suprotnom mogu blokirati. 

Kartica “Pouzdane mreže” uključuje mogućnost automatskog povezivanja na VPN na svim mrežama, s opcijom bijelih mreža za koje znate da su sigurne. Konačno, kartica “račun” povezuje vas izravno s vašim računom u pregledniku.

TunnelBear-Trusted-mreže

Kažu da je proizvod savršen kad nema ništa od toga. Po tom standardu TunnelBear je gotovo savršen VPN. Međutim, žrtvovalo se mnogo što se tiče moći da bi stigli tamo. Ne možete slobodno mijenjati svoj protokol, nema podijeljenog tuneliranja i ne možete preuzeti proširenja preglednika iz aplikacije za radnu površinu.

TunnelBear ocijenili smo vrlo visoko zbog pristupačnosti, ali smo mu dodali nekoliko bodova zbog nedostatka kontrole (da ne spominjemo one zbunjujuće izbore u sučelju za odabir poslužitelja).

Ubrzati

Zbog grupiranja poslužitelja svih zemalja u TunnelBear u jedan, nismo uspjeli razlikovati lokacije unutar ove zemlje. Uzmite sve ove brojeve sa zrnom soli, jer je uvijek moguće da jedan pojedinačni poslužitelj bude vanjski. 

Ovaj test je izveden iz Portlanda, Oregon. Isti poslužitelj koristili smo i za zaštićene i nezaštićene testove u Sjedinjenim Američkim Državama, u blizini Wichite u Kansasu, gdje se čini da je američki čvor TunnelBear..

Lokacija poslužitelja: Ping (ms) Brzina preuzimanja (Mbps) Brzina prijenosa (Mbps)
Sjedinjene Države (nezaštićeno)759.642.40
Sjedinjene Države (zaštićeno)868.152.27
Meksiko1614.762.24
Kanada824.852.24
Brazil2075.312.27
Danska1845.002.32
Indija3073.941.98

Nismo vidjeli gotovo nikakvo povećanje kašnjenja s VPN-om, bilo u Sjedinjenim Državama ili Kanadi, što nas je impresioniralo. Još je zapaženiji bio manji učinak na brzinu preuzimanja, koji je samo usporio oko 15 posto; za referencu, prosječni VPN otkucava oko 30 posto.

 U SAD-u je to dovoljno da se TunnelBear stavi u sukob s našom popisom najbržih VPN-ova. Nisko kašnjenje čini ga prihvatljivim za igranje, a zanemariv učinak pri preuzimanju znači da bi trebao raditi i za streaming (što je žalosnije da ne može pristupiti Netflixu ili Huluu). 

Izvan SAD-a, to je drugačija priča. TunnelBear je i dalje dovoljno brz za igranje u Kanadi, ali brzina preuzimanja mu je pala, pa je streaming loš izbor. Kašnjenje malo varira, ali preuzimanja stalno usporavaju za oko 50 posto. Međutim, mi stvarno volimo da se stvari pomalo ubrzavaju u povijesno nezadovoljenom Brazilu.

Ovo je samo jedna internetska veza, a drugi mogu imati drugačije iskustvo. Samo sa naše strane, dajemo TunnelBear visoke ocjene performansi u Sjedinjenim Državama, a niže ocjene performansi gotovo svuda drugdje.

sigurnosti

Na svim platformama osim iOS-a TunnelBear ne uključuje opciju promjene VPN protokola, iako to nije nužno loše. Više protokola ne pojačava sigurnost, isto kao što šest različitih zaključavanja ne teže srušiti vrata. 

U sustavu Windows, macOS i Android, TunnelBear implementira OpenVPN. Ovo je protokol za slobodnu upotrebu s otvorenim kodom, za koji smatramo da je posebno pouzdan, jer njegova posvećena zajednica programera provodi gotovo 20 godina probijajući ga za sve moguće slabosti. 

Na iOS-u TunnelBear umjesto toga koristi L2TP, uparen s IPSec-om. L2TP je protokol za prijenos podataka između mreža, također poznat kao tuneliranje. Za razliku od OpenVPN-a, on ne uključuje algoritam šifriranja, pa se često koristi uparen s IPSec-om radi kriptiranja njegovih podataka. Možete saznati više o tome što ovi protokoli znače čitanjem naše raščlambe. 

Za šifriranje na platformama koje nisu iOS, TunnelBear koristi AES-256, što je – bez previše tehničke tehničke podrške – u osnovi nemoguće probiti sa trenutnom računalnom tehnologijom. Svi ovi protokoli i algoritmi održavali su se tijekom godina stvarnog testiranja. Iako TunnelBear ne dopušta da ih mijenjate, ni u kojem slučaju ne želimo.

TunnelBear-Geolokacija detekcija

Provjerili smo curenja IP-a, DNS-a i WebRTC-a pomoću ipleak.net i otkrili smo da TunnelBear nije procurio nikakve podatke o našoj lokaciji ili IP-u. Sve u svemu, sigurnost shvata ozbiljno. Nismo imali pritužbi na temeljnu funkcionalnost VPN-a.

Privatnost

TunnelBear tvrdi da ima “politiku privatnosti koju zapravo možete razumjeti.” Dugo je, ali napisano jezikom koji je razumljiv laičarima. 

TunnelBear-data-zbirka

Prvi dio politike o privatnosti bavi se prikupljanjem osobnih podataka. Navodi svaki dio podataka koji TunnelBear prikuplja od svojih korisnika i iskren je prema dijelovima koji se koriste u marketinške svrhe. Kategorički navodi da VPN ne bilježi nikakve podatke o navikama pregledavanja korisnika ili IP adresama.

U drugom odjeljku izložena su osnovna pravila za ono što TunnelBear radi s podacima koje prikuplja. Obećava da će samo osobne podatke otkriti trećim stranama koje pružaju infrastrukturu samom TunnelBearu, ili onome tko posluži tvrtku valjanu pozivu.

Pravila o privatnosti pogađaju sve ispravne napomene, ali s obzirom na to koliko VPN-ova je nedavno uhvaćeno u praćenju svojih korisnika, zauzeli smo stav pouzdanja, ali provjere. Srećom, nismo pronašli nijedan incident da se TunnelBear uhvati šapa u medenoj posudi. Također ga je dvaput pregledala treća strana, bez naznaka sjenovitih praksi podataka.

Zabrinutost zbog McAfeea

Mnogi dugogodišnji obožavatelji TunnelBear-a kojima se svidjelo da nisu prikupljeni podaci pretraživanja bili su zabrinuti kada ga je McAfee kupio 2018. Jednostavno rečeno, McAfee nema zvjezdani ugled u zaštiti privatnosti korisnika.

Iako je definitivno razlog da pazite na TunnelBear, čini se da još nema dokaza da biste ga trebali napustiti iz privatnosti. Tvrtka je i dalje sa sjedištem u Kanadi, koja ima daleko progresivniji stav o privatnosti podataka od Sjedinjenih Država. Možete pročitati naš članak o najboljoj pohrani u oblaku za Kanadu da biste saznali više.

Za jednom se čini da su podaci za koje kaže da ih zapisuje zapravo jedini podaci koje evidentira. Pozdravljamo činjenicu da TunnelBear zarađuje novac samo od pretplate, a ne od oglasa, i skidamo samo nekoliko bodova jer nije moguće pokrenuti korporativni VPN s potpuno savršenom privatnošću.

Performanse struje

Ovdje TunnelBear udara u tijelo. Glavni streaming servisi jednolično blokiraju TunnelBear, uključujući Netflix, Hulu, Amazon Prime Video i BBC iPlayer. S TunnelBearom se može petljati dok se ne pređe na Netflix, ali s toliko mnogo VPN-a koji to rade odmah izvan šišmiša, nema razloga da prolazimo kroz probleme.

TunnelBear-Amazon-Prime-blokiran

Lokacije poslužitelja

Teško je točno reći koliko poslužitelja pristupa TunnelBearu. Svaka država ima po jedan čvor koji predstavlja cjelokupnu državu, bez pojašnjenja koliko poslužitelja čvor predstavlja ili gdje se nalazi u državi u kojoj se nalazi. Na karti, čvor Sjedinjenih Država izgleda kao da se nalazi negdje u Kanzasu, ali ne možemo reći znači li to pozicioniranje išta.

TunnelBear-Sjever-američko-čvorovi

TunnelBear nudi servere u 23 zemlje. Pet ih je u Aziji (iako nije Rusija ili Kina), tri su u Sjevernoj Americi, dvije su u Oceaniji, a još 12 u zapadnoj Europi. TunnelBear nema nula poslužitelja u Africi, samo jedan u Južnoj Americi (Brazil), jedan u Istočnoj Europi (Rumunjska) i nijedan u jugoistočnoj Aziji ili na Bliskom Istoku.

TunnelBear-zapadne Europe-čvorovi

Dva clustera poslužitelja na nedovoljno postavljenim lokacijama održavaju TunnelBear malo iznad vode u ovoj kategoriji. Radije bismo vidjeli više geografske raznolikosti i više jasnoće unutar svake zemlje. Ako vam je važna velika mreža, umjesto toga pogledajte naš pregled HideMyAss-a.

Služba za korisnike

Korisnička podrška na TunnelBear-u je, iznenađujuće, prilično snažna tema. Stranici pomoći možete pristupiti s radnog VPN-a. Sastoji se od trake za pretraživanje koja se povezuje na svaki članak u bazi znanja i šest gumba koji te članke raščlanjuju u kategorije. To je vizualno ugodno, lako za čitanje i milosrdno bez dodavanja.

TunnelBear-Baza

Jedini način da stupite u kontakt s podrškom uživo je da pošaljete kartu e-pošte pomoću gumba “kontaktirajte nas”. Sustav karata jednostavan je za korištenje, a podrška vam se obično vraća e-poštom za otprilike 24 sata. Naše je testno ispitivanje trajalo malo duže, ali temeljitost odgovora “medvjeda podrške” učinila nam je zahvalnim na vremenu potrebnom da to ispravimo..

TunnelBear-Pošaljite-a-ulaznicu

TunnelBear nema forum ili telefonsku liniju za tehničku podršku. U paketu Neograničeno piše da nudi vrhunsku korisničku uslugu, ali nije jasno što to znači, osim što svoje ulaznice putem e-pošte gurate prema prednjem dijelu linije. Ocjenjujemo korisničku uslugu TunnelBear-a visokom zbog njezine temeljnosti, ljubaznosti i dizajna, ali nižim zbog nedostatka mogućnosti.

Presuda

Ne želimo prodavati TunnelBear kraće nazivajući ga stvarima poput „dopadljiv“. Svi smo za VPN koji se manje fokusiraju na taktike straha. Estetika TunnelBear i njegova moderna korisnička sučelja čine ga prirodnim polazištem za VPN. Štoviše, jedva ima ikakvih nabora u njegovom oklopu kada je u pitanju sigurnost, a čini se kako se praktikuje ono što propovijeda ne prijavljivanjem i prodajom korisničkih podataka.

Zbog svega toga želimo ga preporučiti snažnije, ali previše je povlačenja TunnelBear-a. Osim što ne mogu pristupiti streaming uslugama, korisnici se moraju boriti s ograničenim mogućnostima korisničkog servisa i nedosljednom brzinom. Željeli bismo da postoji veća propusnost u slobodnom sloju i daleko raznolikiji raspon lokacija poslužitelja.

Sve što je rečeno, rezultati njegovih godišnjih revizija sugeriraju da je tvrtka potaknuta da redovito poboljšava svoj proizvod, pa se radujemo što će TunnelBear postati VPN kojeg ćemo gledati u godinama koje dolaze.  

Hvala što ste pročitali naš TunnelBear VPN pregled. Ako ste imali iskustvo upotrebe TunnelBear za koje mislite da bismo trebali znati, javite nam u komentarima u nastavku.

Najčešća pitanja o TunnelBear-u

 • Čemu služi TunnelBear?

  TunnelBear je VPN ili virtualna privatna mreža. VPN-ovi omogućuju vam pregledavanje interneta pomoću veze drugog poslužitelja, a ne vlastite. To vam daje veću privatnost, jer ono što radite na mreži ne može vas pratiti izravno.

 • Je li TunnelBear siguran?

  TunnelBear ne pokazuje nikakvo curenje na testovima. Postoji bojazan da se njegova matična tvrtka McAfee miješa u svoju politiku zapisivanja dnevnika, ali još uvijek nema dokaza. TunnelBear sa sjedištem u Kanadi ima progresivniji stav o privatnosti podataka od Sjedinjenih Država.

 • Radi li TunnelBear s Netflixom?

  Nažalost, TunnelBear blokiraju sve glavne usluge streaminga, uključujući Netflix, Hulu, Amazon Prime Video i BBC iPlayer.

 • Dopušta li TunnelBear torenting?

  Da. Međutim, brzina preuzimanja može biti mala.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map