Pregled privatnog pristupa internetu – ažurirano 2020

Privatni pregled pristupa internetu

Ako tražite brzu VPN uslugu, privatni pristup internetu zaslužuje vašu pažnju. Radi ono što treba, bez postavljanja pitanja, iako želimo da je PIA imala manje problema s ulaskom u Netflix i druge streaming usluge. Pročitajte našu cjelovitu recenziju da biste saznali više.

PIA-Slider1

PIA-slider2

PIA-slider3

PIA-slider4

PIA-slider5

prijašnji

Sljedeći

U posljednjih nekoliko godina privatni se pristup internetu mnogo promijenio, ali unatoč tome uvijek je visio u našem najboljem VPN vodiču. Iako nikada ne doseže visine ExpressVPN-a ili CyberGhosta, PIA se uvijek našla na našem popisu preporuka kao moćan i jednostavan za korištenje VPN po pristojnoj cijeni.. 

Njegova najnovija inačica, verzija 1.5.1, možda je najbolja do sad, s popisom novih značajki i preglednim sučeljem za pokretanje. U ovom privatnom pregledu internetskog pristupa pregledat ćemo te nove značajke kao i provjeriti brzinu, sigurnost, privatnost, performanse streaminga i korisničku uslugu.. 

Srećom, sve su promjene samo učinile PIA jačom. Utvrdit ćemo specifičnosti novih značajki i zašto nam se sviđaju u sljedećih nekoliko tisuća riječi, ali ako želite preskočiti hoopla, uvijek možete pucati na PIA i isprobati ga bez rizika pomoću sedmerke -dnevna garancija povrata novca.

PIA Video Review

prednosti & nedostaci

Alternativa za privatni pristup internetu

Značajke

PIA je u svojim prethodnim ponavljanjima bila obilježja karakteristika. Iako je MACE uvijek bio ključno prodajno mjesto – o tome više u odjeljku “sigurnost” ispod – mnoge napredne opcije koje danas vidimo u aplikaciji nisu bile prisutne. U proteklih nekoliko godina, međutim, PIA je svoju aplikaciju ugradila u jednu od najatraktivnijih opcija na tržištu.

Najnoviji dodatak je podijeljeno tuneliranje ili, kako ga PIA naziva, „izuzimanja aplikacija“. Podijeljeni tuneliranje omogućuje vam slanje određenog prometa kroz VPN tunel, dok drugi promet ostaje na vašoj uobičajenoj vezi.

Iako možete ručno pokrenuti podijeljeno tuneliranje s gotovo bilo kojim VPN-om, to je teško učiniti, a vrlo malo usluga omogućuje vam postavljanje u aplikaciji (pročitajte naš PureVPN pregled za uslugu koja to čini). 

PIA-pregled-Split-tuneliranje

Pored podijeljenog tuneliranja, PIA ima prekidač za uklanjanje – koji se može postaviti tako da blokira vašu internetsku vezu kada VPN padne ili kad je VPN onemogućen – i postavke šifriranja (pročitajte naš opis šifriranja). MACE je također ključna značajka, ali o tome ćemo više govoriti kada pogledamo sigurnost. 

Prosljeđivanje porta PIA 

Neke lokacije PIA podržavaju prosljeđivanje priključaka. Iako ne naznačuje koje lokacije to podržavaju, u postavkama možete označiti prekidač “zahtjev za prosljeđivanjem porta” tako da uvijek provjeri. 

Prosljeđivanje porta može se koristiti na standardnim vezama u različite svrhe, uključujući povezivanje izravno na poslužitelj igara ili izravan pristup VoIP poslužitelju, ali za VPN-ove se najčešće koristi za bujice. 

Ukratko, vaš usmjerivač djeluje poput posrednika između vas i interneta, prosljeđuje vaše zahtjeve poslužitelju i zatim te podatke vraća putem porta. Te komunikacije prolaze kroz NAT vatrozid, što može uzrokovati probleme sa bujicama.

Preusmjeravanjem priključaka možete preusmjeriti vezu da postane aktivni čvor u istoj ili vršnjačkoj vezi, što vam omogućava da izravno komunicirate s više vršnjaka. O tome možete više saznati u našem vodiču o torrentima. 

PIA proxy

PIA uključuje proxy SOCKS5 s vašom VPN pretplatom koja zahtijeva zasebno korisničko ime i lozinku, koje možete generirati na svojoj upravljačkoj ploči. Iako nije sjajna ideja koristiti proxy samo – pročitajte naš VPN vs proxy vs. Tor vodič za više informacija o tome – on se može koristiti zajedno s VPN-om.. 

PIA-pregled-proxy

Jedna od najnovijih dodataka PIA je mogućnost korištenja proxy SOCKS5 za povezivanje s VPN-om. Na taj način se dodaje još jedan skok u vašu vezu bez znatnog povećanja vremena učitavanja. Ukratko, ostvarujete prednost dvostruke veze dok još uvijek prolazite samo kroz jedan VPN tunel. 

Pregled značajki privatnog pristupa internetu

Privatni logotip pristupa Internetuwww.privateinternetaccess.com

Počinje od 297 dolara mjesečnoSvi planovi

Općenito

Metode Plačanja
PayPal, kreditna kartica

Prihvaća cryptocurrency

Istovremene veze
10

Podržava podijeljeno tuneliranje

Neograničena propusnost

Besplatna proba je dostupna

Razdoblje povrata novca
30 dana

Količina poslužitelja u cijelom svijetu
3.355 na 60 lokacija

Okna za radnu površinu
Windows, MacOS, Linux

Mobilni OS
Android, iOS

Proširenja preglednika
Chrome, Firefox, Safari

Može se instalirati na usmjerivač

streaming

Može pristupiti Netflix US

Može pristupiti BBC iPlayeru

Može pristupiti Hulu

Može pristupiti Amazon Prime Video

sigurnosti

Vrste šifriranja
128-AES, 256-AES, RSA-1024, RSA-4096

Dostupni su VPN protokoli
OpenVPN, PPTP, L2TP, IKEv2

Omogućeno pri pokretanju uređaja

Omogućuje bujicu

Pravila bez evidentiranja

Prošao DNS test propuštanja

Dostupan Killswitch

Uključen je zlonamjerni softver / blokator oglasa

podrška

Live Chat

Podrška putem e-pošte
24/7

Telefonska podrška

Korisnički forum

Baza znanja

cijena

PIA zadržava cijene jednostavnim, nudeći samo jedan plan u višestrukom trajanju, za razliku od VyprVPN (pročitajte našu recenziju VyprVPN). Usluga se nudi u jednomjesečnom, šestomjesečnom i jednogodišnjem trajanju, iako se PIA u svojim uvjetima pružanja usluge poziva na dvogodišnji plan. Ipak nismo mogli pronaći dvogodišnju opciju na njenoj web stranici. 

Jedini način da se pretplatite na dvije godine je nadogradnja na vašoj upravljačkoj ploči na web lokaciji PIA-e. Ako kupite manje od godinu dana, imat ćete mogućnost nadogradnje na godinu ili dvije po povoljnijoj cijeni.

Sva tri trajanja temelje se na mjesečnoj stopi od 9,95 USD, ali to zapravo nikada nećete platiti. Svaka razina nudi neku vrstu popusta, počevši s 30 posto popusta na mjesečni plan i kreće se do 67 posto u odnosu na godišnji. 

Ako PIA ne izmijeni cijene, platit ćete istu stopu kao i kad ste se prijavili, za razliku od HideMyAss-a koji povećava cijenu nakon obnove (pročitajte naš HideMyAss pregled za više o tome). 

Znajući to, cijena je izvrsna. Rijetko je pronaći VPN koji nudi mjesečnu uslugu koja dolazi sa svim zviždaljkama za manje od 7 dolara. 

Pretplatu možete jeftinije dobiti uslugom poput Windscribe-a, ali bez svih značajki koje uključuje PIA (pročitajte našu recenziju Windscribe). Cijena postaje impresivnija što duže traje, i sramotno stavljate precijenjene usluge poput Astrill-a (pročitajte našu Astrill recenziju). 

Bez obzira na trajanje koje ste odabrali, imate pristup 10 istovremenih veza i svih PIA-ovih značajki, uključujući SOCKS5 proxy i MACE. Nadalje, možete plaćati putem PayPala, kreditnom karticom ili Amazon Pay-om, kao i anonimnim načinima plaćanja, uključujući bitcoin i prijenos darovnih kartica. 

Besplatna proba PIA

Izvrsne cijene PIA-e srušene su zahvaljujući nedostatku besplatnog suđenja. Iako PIA nije sama u ponudi besplatne probne verzije, razdoblje povrata novca je osrednje. Dopušteno vam je samo tjedan dana da se predomislite, bez obzira na trajanje kupnje. To kaže, barem PIA ne laže o razdoblju povrata novca, kao što to radi TorGuard (pročitajte našu TorGuardovu recenziju). 

U usporedbi s drugim vodećim uslugama, razdoblje povrata PIA-e postaje isteklo. Većina usluga nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca – pročitajte našu NordVPN recenziju za jedan primjer – dok neke, poput CyberGhosta, nude čitavih 45 dana (pročitajte našu recenziju CyberGhost). Ipak, cijena je dovoljno niska da se PIA i dalje isplati.

Korisnički susret

PIA vam olakšava postavljanje računa. Na početnoj stranici web mjesta možete preuzeti aplikaciju klikom na gumb “preuzmi”, kao i odabrati pretplatu za plaćanje svoje usluge. 

Za razliku od većine ostalih VPN-ova, PIA ne prolazi kroz određeni postupak postavljanja (pročitajte naš pregled IPVanish za primjer toga). Umjesto toga, možete prvo preuzeti program ili se prvo prijaviti. 

Za većinu ljudi klikanje na gumb “pridruži se sada” je najbrži način za početak. PIA će prikazati svoje trajanje, a klikom na jedan otvorit će se prozor za plaćanje. Sve se to događa na stranici proizvoda, čineći postupak kupnje neometanim. 

PIA-pregled-checkout

Preuzimanje PIA

Preuzimanje PIA-e je jednostavno. Nakon što se prijavite, preusmjerit ćete vas na stranicu za preuzimanje bez potrebe za otvaranjem računa ili potvrdom e-pošte. PIA će automatski otkriti vaš operativni sustav i prikazati sve instalatere za razne platforme koje podržava. Posebno smo bili sretni kad smo vidjeli zasebnu APK datoteku za netradicionalne Android instalacije. 

PIA-pregled-preuzimanje

Uz to, PIA pokazuje svoje SHA-256 kontrolne sume za najnovije verzije sustava Windows, macOS i Linux, tako da možete riješiti sve probleme koji mogu nastati tijekom instalacije. Na dnu se preporučuju i neki alati za privatnost, uključujući GlassWire i Blur (pročitajte našu recenziju Blur). 

Instalacijski sustav Windows rješava sve za vas. Nakon preuzimanja datoteke sve što trebate je otvoriti. PIA će odmah početi instalirati bez ikakvog unosa korisnika. Nakon završetka postupka, prikazat će vam se kratak obilazak i mogućnost prijave. 

Prijava PIA

Iako ste nakon potvrde plaćanja poslani izravno na stranicu za preuzimanje, ne možete zatvoriti preglednik. PIA šalje korisničko ime i zaporku na e-mail na koji ste prijavljeni, a na koji ćete se morati prijaviti. Nije povratno, ali mnogo više volimo način provjere autentičnosti ExpressVPN na temelju tokena (pročitajte naš ExpressVPN pregled). 

Korisničko ime i zaporka koje ste poslali snop je slova i brojeva, pa preporučujemo da je pohranite kod jednog od naših najboljih upravitelja lozinki, kao što je 1Password (pročitajte naš pregled 1Password). Ovo je još važnije ako koristite e-poštu s plamenikom, što je moguće s PIA-om jer su jedini potrebni podaci o vašem načinu plaćanja i e-adresi.

PIA će se pokrenuti u vašoj programskoj traci, a vi možete unijeti vjerodajnice za prijavu e-poštom za pristup usluzi. Iako se ispod haube nalazi puno zvona i zvižduka, možete koristiti PIA bez da ih dodirnete. 

PIA Windows aplikacija

Ako se samo želite povezati, PIA to olakšava. Aplikacija se otvara velikim gumbom “na” i preporučenim mjestom, ništa drugo. Sve što trebate učiniti je kliknuti gumb da biste se povezali, a PIA vas povezuje na lokaciju s najnižim pingom. Važno je napomenuti jer ta lokacija možda nije vam najbliža. 

ZOMO-review-windows-aplikacija

Na primjer, testiranje u St. Louisu, PIA je preporučila lokaciju u Texasu, unatoč činjenici da je dostupna lokacija u Chicagu. Na popisu poslužitelja koji možete pronaći klikom na trenutno odabranu lokaciju možete vidjeti gdje se nalazi podatkovni centar, kao i vrijeme pinga mjereno PIA-om.. 

Čini se da je testiranje pinga također u tijeku. Kada koristite aplikaciju, izmjereno vrijeme pinga promijenilo bi se za nekoliko milisekundi na različitim lokacijama. 

PIA-pregled-server-lista

Natrag na glavni zaslon aplikacija, nekoliko je postavki kojima možete pristupiti klikom na strelicu dolje na dnu. Na taj ćete način proširiti prozor, omogućujući vam da provjerite brzi test, brze postavke, podatke o pretplati i još mnogo toga. 

Bilo koji od ovih odjeljaka može se označiti ili premjestiti kako bi bio viši na popisu ili se prikazao na glavnom zaslonu aplikacije. 

PIA-pregled-proširio pogled

PIA Settings

Iako možete prilagoditi nekoliko postavki iz proširenog prikaza – na primjer, uključivanje načina osvjetljenja ili isključivanje MACE – meso i krumpir su na zaslonu postavki. 

Postavke možete otvoriti klikom na tri točke u gornjem desnom kutu aplikacije. Srećom, prozor postavki odvojen je od aplikacije ladice, tako da ga možete premjestiti i prilagoditi po potrebi. 

ZOMO-review-settings

Općenito nema previše postavki, ali osnova je pokrivena. Možete uključiti i isključiti MACE, prilagoditi prekidač kill i promijeniti šifriranje, ali PIA ne ide previše daleko od zečje rupe, za razliku od AirVPN (pročitajte naš AirVPN pregled). Izvan postavki šifriranja, o kojima ćemo više govoriti u odjeljku “sigurnost”, uglavnom ćete obratiti pažnju na postavke izgleda. 

PIA proširenje za Chrome

Pored lokalne aplikacije, PIA ima proširenje dostupno za Chrome, Opera i Firefox. Testirali smo na Operi (pročitajte našu recenziju Opera), koja bi trebala funkcionirati slično kao i proširenje za Chrome, jer se oba preglednika temelje na Chromiumu.  

PIA-pregled-krom-proširenje

Možete koristiti jedan ili drugi ili oba desktop i proširenja. Proširenje većinom služi samo još jedan način kontrole VPN-a, ali postoje i neke značajke privatnosti. 

Proširenje prema zadanim postavkama blokira pristup vašem mikrofonu, web kameri i lokaciji. Ovu zaštitu možete pronaći negdje drugdje, ali njihovo spajanje s VPN-om ne šteti. 

Uz to možete u proširenje postaviti popis zaobilaznih točaka kao što je to slučaj u lokalnoj aplikaciji. Nije korisna postavka za web mjesta kao za aplikacije, ali dodavanje izuzetaka tunelu VPN iz dodatka možete i dalje. 

Ubrzati

PIA je daleko jedan od najbržih VPN-a koje smo testirali. Ne samo da je ostao brzo u blizini kuće, već i kad skačete preko ribnjaka, što je popriličan podvig. Nadalje, naš ping ostao je ispod 250 ms, bez obzira gdje smo radili tunele i zaradio PIA mjesto u našem najboljem VPN-u za vodič za igre.

Mjesto: Ping (ms) Preuzimanje (Mbps) Učitavanje (Mbps)
Nezaštićen (St. Louis)994,5421.57
Chicago (preporučeno)1691.2519.79
New York City3785,9817.99
Southampton, Velika Britanija10188,7118.31
Tokio, Japan18251.9612.91
Sydney, Australija24682,1815.31

Kao što ćemo ući u sljedeći odjeljak, PIA započinje s AES-128-GCM enkripcijom koja bi trebala biti brža od većine VPN-ova koji koriste AES-256-GCM. Da bismo održali fer testiranje, koristili smo OpenVPN s UDP-om kao protokolom prijevoza i AES-256-GCM kao šifru. Iako je preskočio ključnu veličinu, PIA je ostala brza. 

Gledajući gore navedene rezultate, najšokantnija brzina dolazi iz Velike Britanije, gdje je naša brzina preuzimanja zapravo bila brža od testiranja u New Yorku. Japan je bio sporiji, ali ne i mnogo. Čak i prilikom tuneliranja na drugu stranu svijeta, PIA je zadržala više od polovice naše nezaštićene brzine preuzimanja, zadržavajući nisku latenciju. 

Brzine koje ovdje vidimo samo odgovaraju ExpressVPN-u, koji je u prosjeku brži, iako je PIA vrlo blizu (pročitajte naš ExpressVPN vs PIA komad). U međuvremenu, čini impresivno brze usluge, poput TorGuarda, AirVPN-a i Astrill-a, u usporedbi s njima izgledaju kao subpar opcije. 

sigurnosti

PIA učitava OpenVPN kao zadani protokol koristeći UDP pakete. To je standard za VPN sigurnost, kao što možete vidjeti u našem kvaru VPN protokola. Međutim, šifra koja je uparena s protokolom nije. PIA se isporučuje s AES-128-GCM koja koristi manju veličinu ključa od standardne AES-256-GCM. 

Za većinu aplikacija razlika u veličini ključa ne bi trebala biti bitna. Srećom, PIA vam omogućuje promjenu između AES-GCM i AES-CBC, kao i promjenu veličine vašeg ključa između 128 i 256 bita. Pored toga, možete odabrati način stiskanja ruku, koji je prema zadanim postavkama postavljen na RSA-2048. Naravno, povećavanje vaše šifriranja povećaće vrijeme učitavanja. 

Iako u aplikaciji to možda nije očito, PIA podržava više od OpenVPN. Na upravljačkoj ploči računa možete postaviti korisničko ime i lozinku za PPTP i L2TP, ako želite koristiti te protokole, iako vas upozoravaju da ćete ih morati ručno konfigurirati. Uz to, korisnici iOS-a imaju pristup IKEv2.

PIA DNS test propuštanja

Kako bismo osigurali da su sigurnosne mjere bile učinkovite, proveli smo DNS test propusnosti na PIA, kao i IP i WebRTC testove propuštanja. Ne iznenađujuće su rezultati bili čisti. Ne samo da su naši DNS zahtjevi i IP adresa ispravno prikriveni, već je PIA to uspjela učiniti minimalnim preusmjeravanjem, pokazujući prednosti poslužitelja golog metala. 

PIA MACE

Iako su šifriranje i propuštanja najvažnija područja u ovom odjeljku, PIA predstavlja još jednu točku razgovora. S vašom pretplatom nalazi se MACE, što bi vam trebalo pomoći da ostanete sigurni na mreži. To nije punopravni antivirus – pročitajte naš najbolji antivirusni softverski vodič za to – ali čini mogućnost slijetanja na zaražene web stranice manje vjerojatnim.

MACE funkcionira slično kao i blokator oglasa (više o tome pročitajte u našem vodiču za najbolju blokadu skočnih prozora). Kada učitavate web mjesto, vaš preglednik šalje pregršt zahtjeva koji se odnose na IP adresu web poslužitelja kojem pokušavate pristupiti. MACE pregledava te zahtjeve i provjerava IP adrese na crnoj listi koja se redovito ažurira. 

Ako MACE nađe podudaranje, web mjesto se neće učitati, štiteći vas od zlonamjernog korisnog opterećenja. Uz to, PIA je MACE konfigurirao za korištenje javnog popisa blokova oglasa, tako da također funkcionira i kao blokator oglasa. 

Krenuvši okolo, otkrili smo da je MACE učinkovit. To je rečeno, svakodnevno se pokreću nove zlonamjerne web stranice, pa ne bismo preporučili MACE umjesto, recimo, Bitdefendera (pročitajte našu recenziju Bitdefender Antivirus).

Privatnost

PIA je rijetkost u prostoru VPN-a. Kao i većina servisa, on stoji iza pravila o nepotrebnom zapisu, što znači da nijedna informacija koja je prošla putem VPN-a ne bilježi se ili nadgleda nijedno vrijeme. Ipak, više od toga, PIA je transparentna. Jedan je od rijetkih VPN-a koji izravno navodi svoju matičnu tvrtku i jasno objašnjava svoje postupke s privatnošću. 

Dajte da vam najprije izbacimo jednostavne stvari. Jedina informacija koju PIA zahtijeva prilikom prijave je adresa e-pošte i način plaćanja. Svoje plaćanje možete anonimiti na različite načine, jer PIA prihvaća prijenos kripto-valute i darovnih kartica. Ako koristi kreditnu karticu, PIA traži samo osnovne podatke o naplati, što u SAD-u znači zemlju i poštanski broj.. 

Korisničko ime i zaporka generiraju se za vaš račun na temelju e-pošte koja se može pohraniti u aplikaciju radi lakše prijave. 

Iako se to zasigurno ne može znati, čini se da adresa e-pošte i korisničko ime nisu izravno povezani. Čak i ako jesu, PIA vas ne sprječava u korištenju e-pošte za snimanje. Jedine informacije koje su vam potrebne od PIA-e su vaše generirano korisničko ime i lozinka. 

Što se tiče zahtjeva za nepostojanje dnevnika, PIA je na sudu dokazala da ne vodi dnevnike, podvig je učinio sve impresivnijim obzirom na to da je njegova matična tvrtka London Trust Media sa sjedištem u SAD-u. izveden na sud zbog prijetnje da će upotrijebiti bombu, a kada je FBI istražio, otkrili su da je osumnjičeni vjerojatno koristio PIA. 

Pod sudski poziv, PIA je bila dužna predati sve zapisnike o prometu koji je imao na osumnjičenom, ali ništa nije moglo predati. Budimo jasni: London Trust Media prekršio bi američki zakon ako bi imao zapise i nije ih predao, pa je ili riskirao za privatnost jednog korisnika ili nema zapisa.. 

Sve su te informacije izložene u službenim sudskim dokumentima. Nadalje, postoje zapisi londonskih Trust Media-a kako reagiraju na pozive u prošlosti. 

Sve ovo spominjemo zato što se čini da postoji puno pogrešno informirane rasprave o privatnosti PIA-e na internetu. Iako je istina da ne postoji definitivan način dokazivanja da VPN ne vodi evidencije, PIA je iznijela mnogo više dokaza od većine, što je impresivno s obzirom da se ima u Sjedinjenim Državama.

Performanse struje

Unatoč brzini i značajkama koje idu za to, PIA neće biti naš najbolji VPN za popis strujanja. Testirali smo ga na četiri glavna mjesta za streaming, od kojih je dvije pristupilo PIA-i. Hulu je bio u redu, a PIA se probila na više američkih poslužitelja. Međutim, Amazon Prime Video i BBC iPlayer imali su problema. 

Te smo platforme testirali na više poslužitelja i obje su mogle otkriti da koristimo VPN svaki put. Ako vas zanima streaming BBC iPlayer ili Prime Video, preporučujemo da pročitate naš najbolji VPN za BBC iPlayer i najbolji VPN za Amazon Prime Video vodiče.. 

PIA Netflix

Netflixu smo mogli pristupiti s PIA-om, iako ne dosljedno. U više točaka tijekom testiranja Netflix bi se odbio učitati, s čime se nikada nismo susreli. Otkrili smo rješenje tako što smo učitali Netflix na standardnoj vezi, a zatim se povezali s PIA-om. Kad je to učinio, dobro je funkcioniralo. 

Ono što je čudno jest da će Netflix, ako će blokirati VPN, to učiniti s pogreškom proxyja kad pokušate strujati sadržaj. Na nekim PIA poslužiteljima bilo nam je onemogućeno čak učitavanje usluge. 

Lokacije poslužitelja

PIA je u vrijeme pisanja pisala više od 3.335 poslužitelja u 30 zemalja. Iako je broj servera velik, namaz nije impresivan (o tome više u minuti). U skladu s tim, ograničena dostupnost u zemljama ima smisla. PIA koristi samo poslužitelje golog metala, što znači da ne postoje lokacije virtualizirane u teže dostupnim područjima.  

PIA poslužitelji

Mreža poslužitelja podijeljena je na 50 lokacija, od kojih je većina usredotočena u SAD-u. Samo nekoliko drugih zemalja ima više lokacija, uključujući Kanadu, Njemačku, Veliku Britaniju i Australiju. Osim njih, svaka država ima jedno mjesto. U skladu s tim, svaka lokacija ima više poslužitelja; jednostavno ne možete birati između njih. 

ZOMO-review-poslužitelja

Što se tiče širenja, PIA nije impresivna. Osnove se uzimaju u obzir, uključujući lokacije u Hong Kongu, Japanu i većem dijelu Europe, ali neke egzotične lokacije viđene uz HideMyAss ili NordVPN nisu prisutne. 

Služba za korisnike

Većina potpore PIA-e dolazi iz široke baze znanja. U vrijeme pisanja teksta potrebno je istražiti više od 100 članaka, od kojih je svaki do detalja ispunjen. 

Većina radova je s pravom usredotočena na tehnička pitanja vezana uz aplikaciju, ali postoje i neki opći članci o znanju, primjerice gdje se PIA nalazi i ako vodi zapisnike.. 

PIA-pregled-baze znanja

Zaokružujući opcije samopomoći, PIA također uključuje popis vodiča koji vas mogu provesti kroz različite funkcije aplikacije. Sve, od preuzimanja instalacijskog programa do konfiguriranja DNS postavki, pokriveno je na svim OS-ovima koje PIA podržava. Postoje i vodiči za instaliranje platforme na usmjerivač. 

Ako želite stupiti u kontakt s timom za podršku, morat ćete poslati e-poštu. PIA nudi podršku putem e-pošte putem kontakt obrasca i to je to. Chat je uživo ključan za VPN-ove ovih dana, pa je razočaravajuće vidjeti PIA-ove ograničene mogućnosti kontakta. 

U skladu s tim, PIA stavlja svoj PGP ključ dostupan ako želite kontaktirati tim putem šifrirane veze (pročitajte naš vodič za sigurnost e-pošte za više informacija o tome). 

Također možete ostaviti povratne informacije ili u obliku zahtjeva poslužitelja ili prijedloga značajki, ali vjerojatno se neko vrijeme nećete vratiti. Gledajući zatvorene prijedloge, najnoviji je iz prosinca 2018., unatoč činjenici da postoje dvije stranice zahtjeva iz 2019. godine. 

Međutim, za većinu zahtjeva je potrebno vrijeme za razvoj, pa iako je PIA-u potrebno neko vrijeme da provede značajke koje zajednica želi, razvojni tim jasno osluškuje.

Presuda

PIA je narasla u prilično impresivnu uslugu kroz posljednjih nekoliko iteracija. Nekada stari VPN prerastao je u nešto veće, s obiljem jedinstvenih značajki koje su dostupne čak i najbrojnijim tehnofilima. I cijena je odgovarajuća, pa je PIA jednostavna preporuka. 

Što mislite o PIA-i? Hoćete li ga isprobati za slobodan tjedan? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me