Kuinka pilvipelaaminen toimii? Opas vuodelle 2020

Pilvipelaaminen on monien kentälle tulevien yritysten mukaan pelaamisen tulevaisuus. Vaikka se työntää sitä hiukan kauas – paikallinen pelaaminen hallitsee tulevina vuosikymmeninä – pilvipelaaminen voi olla vakava vaihtoehto muutama vuosi myöhemmin. Jotkut palvelut, kuten Shadow ja PlayStation Now, esittelevät sen. 

Pilvipalveluiden käyttämä tekniikka on ollut olemassa jo useita vuosia, joten tekniikan puute ei ole estänyt pilvipelejä pääsemästä valtavirtaan. Infrastruktuurilla, verkon kapasiteetilla ja etäsisääntulotekniikalla on suuri rooli pelikokemuksen sujuvuudessa, ei pelkästään Internet-nopeudella. 

Tässä oppaassa käsittelemme pilvipohjaisen pelaamisen toimivuutta, jotta ymmärrät, onko se sinulle sopiva ratkaisu. Lisäksi aiomme puhua eräistä aiheeseen liittyvistä ongelmista sekä tekniikan nykyrajoituksen rajoituksista. Matkan varrella tuomme joitain vaihtoehtoja parhaasta pilvikäyttöoppaasta havainnollistamaan pisteitämme.

Mikä on Cloud Gaming?

pilvipelaaminen

Ennen kuin päästään pilvipelaamisen toimintaan, sinun on ymmärrettävä, mikä se on. Vaikka ”pilvipelaaminen” on ympäröivän summan ilmaus, se voidaan myös nimetä nimellä “etätietokone”. Pohjimmiltaan pilvipelaamisalusta antaa sinun käyttää tietokonetta etäyhteyden kautta joko tarjoamalla täyden työpöytäkokemuksen tai rajoittamalla sen vain pelien käynnistäjään..

Periaatteessa lähetät komentoja etäkoneelle esimerkiksi siirtämällä kohdistinta tai kirjoittamalla salasanasi. Etäkone vastaanottaa tämän komennon ja suorittaa sen kuten mikä tahansa normaali tietokone tekisi. Sen jälkeen etäkoneella tapahtuva suoratoisto lähetetään sinulle, ja pienellä viiveellä se voi tuntua reaaliajassa. 

Kuten Netflixin kaltaisten suoratoistoympäristöjen kohdalla, pilvipelipalvelut ovat ottaneet käyttöön erilaisia ​​videokoodausmenetelmiä. Se antaa Shadow- tai Vortex-kaltaisille alustoille mahdollisuuden mukauttaa videovirtaa Internet-nopeutesi perusteella. Jos yhteys putoaa, videossa näkyy enemmän pakkauksen esineitä. 

Lyhyesti sanottuna, pilvipelaaminen on videovirta, jota voit hallita. Joidenkin alustojen kohdalla se tarkoittaa, että voit hallita koko työpöydän kokemusta, kun taas toisilla se on rajoitettu peliin. Se on perustiedot, mutta siitä tulee hieman monimutkaisempi. Puhutaanpa tarkemmin pilvipelaamisen toiminnasta ja siihen liittyvistä rajoituksista.

Kuinka pilvipelaaminen toimii?

pilvilaskenta

Pilvipelaaminen on melko yksinkertaista, jos ymmärrät Netflixin kaltaisten suoratoistoalustojen toiminnan. Kun muodostat yhteyden Netflixiin, lähetät pyynnön palvelimelle, jolla on suoratoistettava sisältö. Kun pyyntö on lähetetty, Netflix alkaa syöttää sinulle palvelimelle tallennettua sisältöä streamina, tästä seuraa nimi. 

Voit tehdä saman pelaamisella, sinun täytyy tehdä se monta kertaa. Kun pelaat videopeliä, syöt jatkuvasti komentoja, ja peli vastaa siihen. Esimerkiksi tietokoneessa “W” -näppäimen painaminen käskee hahmosi liikkumaan eteenpäin ja Xboxin “A” -painikkeen painaminen saattaa kertoa hahmosi hypätä. 

Kun pelaat peliä pilvellä, syöt edelleen komentoja, mutta teet sen verkon kautta. Etätietokone toimii pelaamasi pelin esiintymän kohdalla, ja näyttöä suoratoistetaan sinulle. Tulot lähetetään verkon välityksellä, etäkone vastaa kaikilla lähetettävillä komennoilla ja näkemäsi stream päivitetään. 

Kaikki tämä tapahtuu millisekunnissa, jonka voit joskus huomata (lisää seuraavassa osiossa). Vaikka kaikki pilvipelaamiset toimivat yllä kuvatulla tavalla jollakin kapasiteetilla, kaikki alustat eivät toimita sisältöä samalla tavalla.

Esimerkiksi Shadow antaa sinulle pääsyn täysin etäkäyttöiseen Windows-koneeseen (lue Shadow-arvostelu), kun taas Vortex rajoittaa pääsyä DRM-alustalle, jota peli käyttää (lue Vortex-arvostelu). Molemmat alustat välittävät streamin verkon kautta, mutta sallivat erilaisen pääsyn kyseiseen etäkoneeseen. 

Laitteet, joihin yhdistät, ovat yleensä palvelimia datakeskuksen sisällä. PlayStation Now -sovelluksen yhteydessä on luultavasti muutama palvelin, joka sijaitsee PlayStation Network -verkkoa ylläpitävissä tietokeskuksissa (lue PlayStation Now -katsaus). Blacknutin tapauksessa se todennäköisesti vuokraa palvelintilaa olemassa olevasta pilviverkosta, kuten AWS (lue Blacknut-arvostelu). 

Tietokeskuksen sijainti on tärkeä – puhumme siitä seuraavassa osiossa – mutta samoin on infrastruktuuri. Monet pilvipelipalvelut käyttävät jaettuja palvelimia. Tämä tarkoittaa, että palvelin on varustettu tonneilla hevosvoimilla prosessorin ja grafiikan osastoilla, mutta käyttäjien on jaettava nämä resurssit.

Koska resurssit ovat rajalliset, tekijät, kuten palvelimelle pääsyjen käyttäjien määrä, aiheuttavat hidastumisia. Se voi tapahtua pätkinnän, heikentyneen kuvanlaadun ja viiveen muodossa. Vaikka näihin ongelmiin on helppo liittää hidas Internet-yhteys, ongelma liittyy yleensä siihen, kuinka palvelimia ja käyttäjiä ylläpidetään. 

Jotkut pilvipelaamispalvelut, kuten Shadow, käyttävät kuitenkin omistettuja resursseja. Yhdessä palvelimessa voi olla esimerkiksi 10 GTX 1080 -näytönohjainta ja prosessoria, mutta palvelimen resurssit on segmentoitu ja omistettu yhdelle käyttäjälle. 

Shadowin tapauksessa saat erillistä tallennustilaa, RAM-muistia ja grafiikkaa, ja mikä yllättävää, laatu voittaa kilpailun jopa vaatimattomalla yhteydellä.

Viiveen ja kaistanleveyden käsittely

pilvipelaamisen kaistanleveys

Kaksi tekijää, jotka on otettava huomioon puhuttaessa pilvipelaamisesta, on viive ja kaistanleveys. Pelaajat tuntevat todennäköisesti viiveen tai, kuten siihen usein viitataan, “ping”. Pingosi kestää kuinka kauan – yleensä millisekunnissa -, että syöte lähetetään verkon yli edestakaisen matkan aikana. Se oli avaintekijä, jota tarkastelimme parhaassa VPN-peliopassamme.

Viiveellä mitataan yhteytesi hyvyyttä pelatessasi verkkoa, koska lähettämäsi pyynnöt ovat kaikki tärkeitä. Jos sinä ja ystäväsi pelaat peliä verkossa, kyseisestä pelistä on kaksi paikallista istuntoa, yksi kullekin teistä. 

Siksi mitään pelitietoja ei tarvitse siirtää verkon kautta. Sinulla kaikilla on pääsy samoihin tekstuuriin, musiikkiin ja animaatioihin. Ainoat tiedot, jotka on siirrettävä verkon kautta, ovat tulot. 

Jos esimerkiksi pelaat Counter-Strike: Global Offensive -kierrosta 85 millisekunnin pingillä ja amput ystävääsi pelissä, se tarkoittaa, että kyseisen syötteen lähettäminen lähettää 85 milisekuntia ystävä ja palata luoksesi. 

Viive on pääasiassa tekijä siihen, kuinka kaukana palvelin on fyysisestä sijainnistasi. Mitä lähempänä olet palvelimelle, johon yhteyden muodostat, sitä matalampi viive on useimmissa tapauksissa. 

Verkkopelaamisessa kaistanleveydellä – suurimmalla siirrettävän datan määrällä – ei ole merkitystä, koska siirrät vain pieniä bittiä dataa. Pilvipeleissä kaistanleveys on kuitenkin avainmitta. 

Kuten online-pelien pelaaminen, myös viiveesi on tärkeä määritettäessä, kuinka kauan syötteiden rekisteröinti vie. Toisin kuin verkossa pelaaminen, paljon tietoa on kuitenkin siirrettävä verkon kautta. 

Pelin renderointi tapahtuu etäpalvelimella, mikä tarkoittaa, että siellä olevat resurssit saavat kuvan todella esiin. Sitten videopera kyseisestä renderoinnista lähetetään koneellesi. Tämä stream päivitetään syötteesi perusteella.

Siksi pilvipelialustoilla ei vaadita suurta latausnopeutta. Varjo vaatii eniten nopeudella 15 Mbit / s, mutta olemme nähneet vain 5 Mbit / s. Vertailun vuoksi Netflix suosittelee 25 Mbit / s latausnopeutta 4K-videon suoratoistoon. Paljon tärkeämpiä ovat kaistanleveys ja viive. 

Ylikuormitetut verkot, joilla on liian pieni kaistanleveys, aiheuttavat ongelmia, koska syötteiden reagointikyky on avainasemassa pelatessasi verkon yli. 

Vertaamalla sitä uudelleen videoiden suoratoistoon, kaistanleveys ei ole liian suuri huolenaihe. Rajoitettu määrä kaistanleveyttä voi silti tuottaa kohtuullisen tuloksen, koska et lähetä mitään tuloja videovirralle. Sen ei tarvitse vastata, joten et huomaa eroa. 

Pelien jatkuvasti muuttuvan luonteen vuoksi tämä reagoivuus voi kuitenkin tehdä tai rikkoa kokemuksen. Tarvitset vankan internetyhteyden ja suljetut tietokeskukset pilvipelaamiseen. Sitä ei voida väittää. Yhtä tärkeää on kuitenkin se, kuinka nopeasti etätietokone pystyy vastaamaan pyyntöihisi.

Pilvipelaamisen rajoitukset

pilvipelaaminen

Pilvipelaamisen suurin rajoitus on infrastruktuuri. Tällä hetkellä monet pilvipalvelupalvelut käyttävät joko olemassa olevia tietokeskuksia tai vuokraavat tilaa suurelta pilveltä alustansa ajamiseen, jota on vaikea hallita. Lisäksi pilvipelien pelaaminen on viime vuosina lisääntynyt, mikä on saanut monet yritykset tuomaan tuotteita markkinoille liian nopeasti. 

Nopea haku hakutermeihin tukee tätä. Vaikka termin “pilvipelaaminen” hakumäärä on vain 34 000 kuukaudessa, Ahrefsin mukaan suositut alustat, kuten Stadia, ovat paljon korkeammat. Esimerkiksi ”stadion” maailmanlaajuinen hakumäärä on 233 000 kuukaudessa ja “geforce now” on 237 000 kuukaudessa (lue GeForce Now -katsaus).

Suosion kiihtyvyyden takia täysin varustettua pilvipelipalvelua ei ole vielä toteutettu. Shadow pääsee lähelle rajoitetulla saatavuudellaan ja omalla laitteistollaan, mutta jopa PlayStation Now -palvelun kaltaiset alustat, jotka ovat olleet olemassa jo muutaman vuoden ajan, kamppailevat jatkuvan kokemuksen tarjoamiseksi. Loudplay-kaltaiset palvelut esittelevät selvästi puolivalmistetun mentaliteetin. 

On kuitenkin tapahtunut muutama askel oikeaan suuntaan. Kuituoptisen Internetin saatavuus Yhdysvalloissa on taannut riittävästi kaistanleveyttä ympäri, ja kaksi- tai kolmikaistareitittimien lisääntyminen voi varmistaa, että lähetät dataa taajuudella, joka ei ole ylikuormitettu liikenteellä..

Vaikuttaa siltä, ​​että suurin rajoitus on etäkoneet. Palvelinresurssien jakaminen ja heikko verkkokapasiteetti johtavat huonoon pelikokemukseen, joka perustellusti liittyy pilvipelaamiseen tällä hetkellä. Kuitenkin sellaisilla vaihtoehdoilla kuin Stadia, GeForce Now ja Shadow ympärillä, “mene minnekään, tee mitä tahansa” pilvikokemus voi olla aivan nurkan takana..

Lopulliset ajatukset

Vaikka pilvipelaamista ei ole vielä täysin toteutettu, se on paljon parempi kuin muutama vuosi sitten. PlayStation Now tarjoaa vaikuttavan kokemuksen Sony-faneille, kun taas Shadow esittelee PC-tietokoneissa melkein nollaviiveisen pelaamisen. Muut vaihtoehdot, kuten Vortex ja Blacknut, ovat hienoja, mutta eivät lähellä huippukoiria. 

Koko kokemus on vielä muutaman vuoden vapaa, mutta nyt on olemassa vaihtoehtoja, jotka ovat lähellä.

Mitä mieltä olet pilvipeleistä? Onko sinulla vielä kysymyksiä? Kerro meille heistä alla olevissa kommenteissa. Kuten aina, kiitos lukemisesta. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me