Viisi silmää, yhdeksän ja neljätoista silmää: tarkkaileeko iso veli sinua?

Teknologia kasvaa nopeasti, ja sen myötä hallitusten valvontakyky kasvaa. Monet ihmiset tietävät globaalin seurannan tapahtuvan, mutta haluamme varmistaa, että tiedät mitä tapahtuu. Olemme koonneet oppaan viiden silmän, yhdeksän silmän ja 14 silmän liittolaisuuksista, jotta näet kuinka invasiiviset ne ovat.


Ihmiset ovat yhä huolestuneempia siitä, kuinka paljon heistä tiedetään, selaimen historiasta yksityisiin keskusteluihin äidin kanssa. Loppujen lopuksi kaikki haluavat jonkinlaista yksityisyyttä. Valitettavasti maailma, jossa elämme, ei tarjoa paljon. 

Monissa maissa on valvontajärjestelmiä, mutta viiden silmän, yhdeksän silmän ja 14 silmän liittouman maat toimivat yhdessä tietojen jakamiseksi laajassa mittakaavassa. Rehellisesti sanottuna suuri osa valvonnasta tehdään terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Se ei kuitenkaan selitä miksi viattomia ihmisiä vakoillaan joka päivä. 

Tietosi voidaan kerätä monella tavalla. Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, tietojen säilyttäminen on pakollista. Internet-palveluntarjoajat voivat kerätä selaushistoriaasi, ja monien ihmisten, jotka käyttävät VoIP- ja online-viestisovelluksia, avulla voidaan kirjautua paljon enemmän. Puhelut, tekstiviestit, sähköpostit ja jopa sijaintihistoriasi voidaan kerätä.

Viisi silmää, yhdeksän silmää ja 14 silmää ryhmät ovat suuria toimijoita globaalissa valvontapelissä. Jokainen mukana oleva maa voi suorittaa valvontaa tietyillä alueilla ja jakaa sen muiden liittouman jäsenten kanssa.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitkä maat ovat noissa liittoutumissa ja mitä ne voivat tehdä.

Mikä on viisi silmää?

mitä-on-viisi-eyes

Viisi silmää ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Viiden silmän liitto, joka tunnetaan myös nimellä FVEY, perustettiin 14. elokuuta 1941, ja se voidaan jäljittää toisen maailmansodan ajanjaksoon. Toisen maailmansodan aikana tiedustelutietojen vaihto Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen välillä oli tärkeä, ja kumppanuutta jatkettiin sen jälkeenkin.

Vuonna 1946 hyväksyttiin UKUSA-sopimus, jolla virallisesti perustettiin Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen välinen kumppanuus, joka sitoi maat kuuntelupisteverkkoon, mikä mahdollisti tiedustelutietojen keräämisen ja jakamisen niiden välillä. Heidän valvontakykynsä on vahvistunut siitä lähtien. 

Seuraavan 10 vuoden aikana Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti liittyivät allianssiin, ja vuoteen 1955 mennessä sopimusta päivitettiin sisällyttämään ne virallisesti. Se sanoi, että se oli niin salamyhkäistä, Australian pääministerille sanottiin olevan olemassa vasta vuonna 1973. Lisäksi se, että sopimus oli olemassa, oli tiedossa vasta vuonna 2005 ja sen sisältö julkistettiin vasta myöhemmin..

Mitä viisi silmää voi tehdä??

Viiden silmän tiedustelu sisältää heidän kehittämänsä valvontajärjestelmän, nimeltään ECHELON, tiedon keräämiseksi sieppaamisen avulla. Sitä käytettiin alun perin entisen Neuvostoliiton liiton ja itäblokin viestinnän seuraamiseen, mutta sitä käytettiin nyt ympäri maailmaa olevien ihmisten yksityisen viestinnän seuraamiseen.. 

Se on tehokas työkalu, joka voi kuunnella puheluitasi ja siepata muita online-viestejä. Se voi kerätä ja tallentaa miljoonia tietueita tiedoista. Tietoja tästä järjestelmästä kasvoi ajan myötä, mutta Yhdysvallat ja Iso-Britannia kiistivät sen olemassaolon 1990-luvun loppupuolelle saakka, kun se julkistettiin yleisölle.. 

Terrorismin vastaisen sodan alkamisen jälkeen vuonna 2001, Five Eyes -valvontakyky on laajentunut, etenkin verkossa. Vuonna 2013 entinen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston urakoitsija Edward Snowden paljasti, kuinka paljon tarkkailua suoritettiin, saaden tavalliset kansalaiset matkan varrella, ja NSA ja Ison-Britannian hallituksen viestinnän päämaja olivat pahimmat syylliset. 

Käytetty tarkkailutekniikka on invasiivista ja pystyy keräämään suurimman osan minkä tahansa linjan tai signaalin kautta lähetetystä tai Internetiin kytketylle laitteelle tallennetusta tiedosta. Snowden paljasti monia valvontaohjelmia, mukaan lukien:

 • THINTHREAD, joka on työkalu, joka analysoi suhteita ja malleja. Se kertoo tarkkailijoille, mitkä puhelut kuuntelevat ja mitä heidän tulisi etsiä.
 • XKEYSCORE, joka on analysointityökalu, joka indeksoi useisiin maailmanlaajuisiin sivustoihin tallennetut tiedot, kuten sähköpostiosoitteet, IP-osoitteet, puhelinnumerot, metatiedot ja niin edelleen..
 • TEMPORA, joka on ohjelma, joka kerää älykkyyttä merenalaisen valokuitukaapelin hanoista.

Five Eyes -sopimus sisältää myös ei-viestinnän tiedustelutietojen keräämisen. Tämä tehdään monella tapaa:

 • SIGINT kerää tietoja tietoliikennejärjestelmistä, asejärjestelmistä ja tutka-alueista, mihin allianssi pääasiassa käsittelee. Sinulle tämä tarkoittaa sitä, että mitä tahansa sähköistä kommunikointia jonkun kanssa voidaan valvoa.
 • HUMINT, joka sisältää ihmislähteestä kerätyt tiedot. Se voisi olla vakoojien ja kuulustelujen keräämää tietoa.
 • GEOINT, jossa satelliittikuvia, karttoja ja piirustuksia käytetään tiedon saamiseksi ihmisen toiminnasta.

Vaikka suurin osa maista kieltää hallituksiaan vakoilemasta kansalaisiaan, ellei sitä tehdä valvonnan avulla, Five Eyes -sopimus tarjoaa porsaanreiän. Sen kautta muut maat voivat vakoilla maan kansalaisia ​​heidän puolestaan ​​ja jakaa saamiaan tietoja. Ei ole juurikaan näyttöä siitä, kuinka usein se tapahtuu, mutta on tapauksia, jotka osoittavat sen tapahtuvan.

Lyhyesti sanottuna Five Eyes -allianssissa asuvat maailman tehokkaimmat valvontaelimet.

Mikä on yhdeksän silmää?

mitä-on-yhdeksän silmät

Nine Eyes -liitto koostuu Five Eyes -maista sekä Tanskasta, Ranskasta, Alankomaista ja Norjasta. Vaikka on todisteita yhdeksän ja 14 silmän olemassaolosta, ei tiedetä juurikaan siitä, mitä he voivat ja mitä eivät voi tehdä.

Tiedämme, että Nine Eyes -ryhmä on Five Eyes -yhdistyksen jatko, jolla on samanlaista yhteistyötä tiedon keräämiseksi joukkovalvonnan kautta ja sen jakamiseksi. Tietämyksen jakaminen on rajoitetumpi lisäkumppaneille, mutta Alankomaissa huhutaan olevan ainakin yhden vakoiluryhmän koti, kuten voit lukea Alankomaiden parhaasta VPN-kappaleesta.

Vaikka Five Eyes -maalla on keskinäiset automaattiset tietojen jakamista koskevat sopimukset, lisämaita pidetään kolmansien osapuolten jäseninä ja niillä on vähemmän hyväksyntää. Tämä tarkoittaa, että tiedustelutietojen jakamiskyky on kapeampi, mutta he voivat silti harjoittaa seurantaa.

Mikä on 14 silmää?

14 silmän liitto koostuu yhdeksästä maasta, samoin kuin Saksa, Belgia, Italia, Espanja ja Ruotsi. Se on viiden silmän ja yhdeksän silmän liittojen jatko, mutta sen todellinen nimi on SIGINT Seniors Europe. 

Sen tarkoituksena on koordinoida sotilaallisten signaalien tiedustelun vaihtoa jäsentensä välillä. Jaettu tieto voi olla raakadataa, ei vain valmiita raportteja. Jälleen kerran, vaikka tiedämme sen olevan olemassa, ei ole juurikaan tietoa siitä, mitä 14 silmän allianssi tekee.

Muut maat liittymään viiteen silmään

Jotkut kolmannen osapuolen verkoston maat olivat tai ovat kiinnostuneita liittymään Five Eyes -yhdistykseen.

Yhdysvallat ehdotti, että Ranska liittyisi Five Eyes -liittymään, jotta siitä tulisi kuusi silmää. Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy halusi kuitenkin saada saman aseman kuin muut liittolaiset. Tähän sisältyy vakoojattoman sopimuksen allekirjoittaminen sen varmistamiseksi, että maat eivät kerää tiedustelutietoa toisistaan.

NSA: n johtaja hyväksyi vaatimuksen, mutta CIA: n johtaja ja presidentti Barack Obama eivät sitä tehneet, joten Ranska kieltäytyi. Viimeisimmät raportit viittaavat siihen, että Ranska tekee tiiviimpää yhteistyötä heidän kanssaan.

On myös ilmoitettu, että Saksa oli kiinnostunut muuttamisesta yhdeksän silmän ryhmään, ehkä jopa viiteen silmään. 

Muut maat ovat myös muodostaneet seurantakumppanuussuhteita myös viiden silmän kanssa, kuten 43 silmää, joka on 14 silmää plus Afganistanin kansainvälisten turvallisuusavustusjoukkojen jäsenet. Se muodostettiin Naton johtamalle turvallisuusoperaatiolle Afganistanissa. 

Lisäksi siellä on Club de Berne, joka on vuonna 1971 perustettu EU: n 28 valtion tiedustelupalvelun foorumi. Se perustuu kuitenkin vapaaehtoiseen vaihtoon, ja Yhdysvallat ei ole sen jäsen..

Huaweia ympäröivät turvallisuuskysymykset 

Huawein osallistumisesta 5G-verkkojen rakentamiseen on vakavia huolenaiheita. Kiinan televiestintäjätti ei ole valtion omistama, mutta todisteet osoittavat, että se on antanut Pekingille mahdollisuuden asentaa vakoiluohjelmia puhelimiinsa. Lisäksi Huawei valmistaa monia osia muille tietoliikennelaitteille, joten kuka tietää, mitä muuta on tapahtumassa.

Kiinan pahoinvoinnin vuoksi ei ole hyvä idea saada kiinalainen yritys mukaan tällaisen tärkeän infrastruktuurin rakentamiseen. Et voi tietää, mitä maa pystyy tekemään, kun tekniikka on paikoillaan. Se voisi mahdollisesti antaa Kiinalle mahdollisuuden valvoa kaikkia. 

Huawei on yksi harvoista yrityksistä, jotka tuottavat 5G-infrastruktuuriin tarvittavia laitteita, joten vaihtoehtoja ei ole paljon. 

Nämä huolenaiheet saivat USA: n arvioimaan uudelleen, kuinka tietoja voidaan jakaa ja miten ne ovat yhteydessä laitteita käyttäviin liittolaisiin, mikä voi vaikuttaa Five Eyes -yhdistykseen..

Lopulliset ajatukset

Se ei ole voinut päästä huomaamatta, että meitä seurataan, mutta toivomme, että tämä artikkeli on antanut sinulle perusteellisemman kuvan siitä, mitä tapahtuu. Ilman väärinkäyttäjiä ja hakkereita emme tietäisi puolta hallitusten suorittamaa valvontaa.

Kun tekniikka paranee, samoin myös valvontaominaisuudet. Paras panos on varustaa itsesi turvallisella VPN: llä, jotta pysyt nimettömänä. Tutustu tietoturvakirjastoomme, josta löytyy hyödyllisiä artikkeleita online-turvallisuudesta. Jos olemme jättäneet jotain pois, ilmoita siitä meille kommenttiosassa. Kiitos, että luit. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map