Opera vs. Firefox: Kaksi pienempää selainta tuottivat sen vuonna 2020

Opera ja Firefox ovat kaksi vanhinta aktiivista selainta, ja molemmat ovat muuttuneet dramaattisesti pitkän käyttöiänsä aikana. Koko olemassaolonsa ajan he ovat molemmat olleet selainmarkkinoiden kapeassa nurkassa verrattuna yleisempiin Google Chromeen ja Internet Exploreriin (lue Internet Explorer -arvostelu) ennen sitä. 


Nykyään on aika kaivaa Opera vs. Firefox ja selvittää, mikä niistä tulee esiin. Vaikka Firefox on jatkuvasti ollut suosituin vaihtoehto, niin se että Opera saivat arvionsa yksittäisissä arvosteluissaan. Jos haluat perusteellisemman analyysin jokaisesta, voit tutustua Firefox- ja Opera-arvosteluihin.

Taistelun asettaminen: Opera vs. Firefox

Jotta voimme päättää, mikä on parempi selain, suoritamme kaksi kilpailijaa viiden kierroksen aikana, joista kukin keskittyy tärkeään osaan verkkoselaamista. Ensinnäkin on ominaisuuksia, joita seuraa käytön helppous, suorituskyky, turvallisuus ja yksityisyys. Kunkin kierroksen voittaja saa yhden pisteen, ja selain, joka saavuttaa vähintään kolme pistettä, julistetaan kokonaisvoittajaksi.

1

ominaisuudet

Kuten aina, aloitamme ominaisuuksilla. Tämän kierroksen ratkaisevia tekijöitä ovat suuret sisäänrakennetut ominaisuudet, kuten mainosten estäjät, laajennuskirjastokirjat ja laitteiden välinen synkronointi, sekä pienet ominaisuudet, kuten näytönkaappaustyökalut ja uutislukijat.

Ooppera

Vaikka monet selaimet ovat siirtyneet kohti minimalistista lähestymistapaa, valitsemalla puhtaan asettelun ja yksinkertaisen käyttökokemuksen sen sijaan, että hävittäisivät käyttäjää vaihtoehdoilla ja ominaisuuksilla, Opera on mennyt vastakkaiseen suuntaan. 

Sen sijaan, että luottaisi kolmansien osapuolien laajennuksiin edistyneimpien toimintojen tarjoamiseksi, selaimessa on paljon ominaisuuksia get-go-toiminnosta..

Opera sisältää tuen suosituimmille viestisovelluksille, kuten Facebook Messenger ja WhatsApp, jolloin voit käyttää näitä alustoja helposti pitämättä välilehteä auki heille. 

Selain synkronoi helposti kaikki selaustiedot laitteiden välillä, ja My Flow -tuen avulla voit myös lähettää salattuja tiedostoja. On joitain pieniä mukautusvaihtoehtoja, kuten teemat ja tumma tila, mutta ei mitään erikoista.

Opera- MessagingApps

Selaimeen on myös sisäänrakennettu adblocker, mikä on jotain, jota useimmat muut selaimet eivät häiritse ollenkaan, luottaen sen sijaan suosittuihin kolmansien osapuolien verkkoihin, kuten Adblock Plus ja uBlock Origin. Uutistenlukija on toinen hieno pieni ominaisuus, koska se antaa sinulle nopean pääsyn päivittäisiin uutisiin ja käytetyt lähteet ovat täysin muokattavissa.

Opera- uutistenlukija

Joitakin muita pienempiä mukavuusominaisuuksia ovat tilannekuvatyökalu, joka tarjoaa paljon joustavampaa kuvakaappauksia otettaessa, sekä yksiköiden, kuten valuutan, päivämäärän ja ajan, sekä mittausten automaattinen muuntaminen. 

Kaiken kaikkiaan, Operan lisäosien luettelossa ei myöskään ole mitään syytä nauttia, sillä yhdistäessään sen omat lisäosat sellaisiin, joita se voi käyttää perustamalla Chromiumin, päädyt laajaan kirjastoon.

Firefox

Toisin kuin Opera, Firefox ei ole täynnä ominaisuuksia, mutta valtava lisäosakirjasto tekee hienoa työtä korjatakseen tämän puutteen. Se mitä Firefox tekee uskomattoman hyvin, on räätälöinti, koska käyttäjille annetaan suuri määräysvalta selaimen ulkonäön ja ulkonäön suhteen, mukaan lukien sijoittamalla melkein kaikki käyttöliittymän osat.

Firefox-Räätälöinti

Tietojen synkronointi laitteiden välillä on suoraviivainen prosessi, ja Firefoxissa on myös useita erittäin hyödyllisiä vähäisiä ominaisuuksia, kuten Opera-laitteen kaltainen sieppaustyökalu, lukijanäkymä ja useita vaihtoehtoisia hakukoneita..

Pyöreä yksi ajatuksia

Molemmat selaimet antoivat arvosteluissaan erittäin korkean luokan tässä kategoriassa, mutta jokaiseen selaimeen rakennetuissa ominaisuuksissa on selkeä aukko. Firefox valitsee puhtaan käyttöliittymän, joka ei houkuttele käyttäjää toiminnallisuuteen, luottaen sen sijaan laajaan lisäosakirjaan tarjotaksesi edistyneempiä ominaisuuksia.

Sen mukauttamisvaihtoehdot ovat toiseksi vain Vivaldi (lue Vivaldi-arvostelu) ja lukijanäkymä, sieppaustyökalu ja suoraviivainen synkronointi ovat myös suuria etuja. 

Nyt kun Opera perustuu Chromiumiin (lue Chromium-arvostelu), se voi helposti sovittaa Firefoxin lisäosiin yhdistämällä omistetut Opera-laajennukset kaikkien Chromium-pohjaisten selainten saatavilla oleviin..

Lisäksi Opera sisältää paljon enemmän ominaisuuksia, jotka on rakennettu suoraan selaimeen. Viestit-sovellusten tuki, samoin kuin uutislukija, esiasennettu adblocker, automaattinen muuntamistyökalu ja My Flow antavat sille selvän reunan tässä kategoriassa.

Kierros: Ominaisuuksien kohta Opera

Oopperan logo
Firefox-logo

2

Helppokäyttöisyys

Kun Opera tarttuu johtoon, on aika siirtyä jokaisen selaimen helppokäyttöisyyteen. Tämä tarkoittaa käyttökokemuksen, asettelun, käyttöliittymän suunnittelun ja navigoinnin tarkastelua.

Ooppera

Vaikka Opera-käyttöliittymä on hiukan vähemmän perinteinen kuin muut selaimet, on silti melko helppoa kääriä pääsi ympäri ja tottua. Perusteet ovat samanlaisia ​​kuin muissa Chromium -selaimissa, mutta käyttöliittymään on olemassa fiksuja lisäyksiä, kuten mukauttamisvaihtoehtojen pikavalikko ja pikavalinta näytön vasemmalla puolella..

Opera- CustomizationBar

Välilehdissä ei ole vaakasuuntaista vieritystä, mutta sinulle tarjotaan avattava valikko, joka sisältää kaikki avoimet ja äskettäin suljetut. Voit myös etsiä tiettyjä sanoja tai lauseita välilehdistä, mikä on helppo löytää etsimäsi. Toinen kätevä ominaisuus on, että voit napsauttaa aktiivista välilehteä palataksesi sivun yläosaan.

Opera- TabDropdown

Opera antaa sinun myös irrottaa videoita, jotka on suoratoistettu YouTube-sivuston kaltaisilla sivustoilla. Tämän avulla voit katsella videota näytön osassa toista välilehteä tai jopa eri ohjelmistoa kokonaan käyttämällä.

Opera- DetachedVideo

Valitettavasti Opera’n tärkein mobiiliselain, Opera Touch, on melko turhamainen, ja navigointiohjaimet ovat piilossa painikkeen takana, jota sinun on pidettävä painettuna käyttääksesi, mikä nopeasti turhauttaa.

Firefox

Firefoxilla on myös hieno ja yksinkertainen käyttöliittymä, jota on parannettu vuosien varrella. Välilehdet ovat vieritettäviä, mikä helpottaa niiden hallintaa. Valitettavasti koska Chrome on tullut hallitsemaan suurta osaa Internetistä, tietyillä verkkosivustoilla tai sovelluksilla voi olla ongelmia Firefoxissa verrattuna Chromiumiin perustuviin selaimiin..

Firefox-TabScrolling

Osoiterivin alla on myös hyödyllinen pudotusvalikko, joka antaa sinulle välittömän pääsyn erilaisiin vaihtoehtoisiin hakukoneisiin ja kaikkiin viimeisimpiin hakutermeihisi.

Pyöreä kaksi ajatusta

Tämä kategoria oli toinen tiukka kilpailu, koska molemmilla selaimilla on puhtaat rajapinnat ja miellyttävät käyttökokemukset. Firefoxin välilehden vieritys on hieno tapa yksinkertaistaa välilehtien hallintaa, ja sitä haluamme jäljittelevän useamman selaimen, mutta Opera-ratkaisu avattavan valikon käyttämiseen ei ole myöskään huono, ja kyky etsiä välilehtiä sanoista ja lauseista on upea.

Pidämme todella myös irrotettavista videoista, koska se helpottaa oppaiden seuraamista ja moniajoja. Kun laitat kaiken tämän yhteen, se antaa Operalle uuden voiton huolimatta kärsimättömästä Opera Touch -puhelimesta.

Kierros: Helppokäyttöinen kohta Opera

Oopperan logo
Firefox-logo

3

Esitys

Opera on jo kahden voiton kärjessä. Se ei ole vielä ohi, koska nämä taistelut voivat kääntyä nopeasti, kuten näimme Firefox vs. Google Chromen otteluissa. Tämän jälkeen kiinnitämme huomiota suorituskykyyn, jossa tutkimme kunkin selaimen resurssien kulutusta, nopeutta ja tiedonkäyttöä.

Ooppera

Opera on nopea selain, etenkin työpöydällä, jossa se on vain hiukan hitaampi kuin jotkut markkinoiden nopeimmista selaimista, kuten Chromesta (lue Chrome-arvostelu). Matkapuhelimessa se on enemmän sekoitettua laukkua, koska Opera Touch tekee pisteet erittäin hyvin, mutta Opera Mini tekee surkeasti, pisteytys pienempi kuin mikään muu, paitsi Microsoft Edge (lue Edge-arvostelu).

Asioiden resurssipuolella Opera ei menesty hyvin. Sen RAM-muistin kulutus on verrattavissa Chromen kanssa, joka on yksi markkinoiden huonoimmista selaimista tässä asiassa. Yksi Opera-operaattorin mobiiliselaimista, Opera Mini, on suunniteltu minimoimaan tiedon käyttö, mutta kuten mainittiin, tämä selaimen versio voi olla tuskallisen hidas.

Opera- MiniDataSavings

Firefox

Firefox on yksi nopeimmista saatavissa olevista selaimista, ja vain Google Chromen ja Vivaldin kellottelut ovat suurempia nopeuksia työpöydällä. Se menee myös tässä suhteessa hyvin mobiililaitteissa, joissa se on nopein selausvaihtoehto, tosin ei paljon.

Vaikka RAM-muistin kulutus on alun perin suuri, kun vain muutama välilehti on avoinna, selaimen arkkitehtuurin suunnittelutapa antaa sille jättää huomattavasti pienemmän jalanjäljen kuin muilla selaimilla, sitä enemmän välilehtiä olet avoinna, mikä on pääasiallinen syy RAM-ongelmiin selatessa.

Kolme kierrosta

Nopeus on epäilemättä tärkein tekijä tällä kierroksella, ja vaikka molemmat selaimet ovat erittäin nopeita, Firefox ohittaa Operaan sekä mobiililaitteilla että työpöydällä. Firefoxilla on resurssienkulutuksessa myös paljon parempi tehtävä kuin Operaalla, ja se käyttää huomattavasti vähemmän muistia, kun sinulla on paljon erilaisia ​​välilehtiä avoinna.

Vaikka Opera on keskittynyt mobiilitiedon tallentamiseen Opera Mini -sovelluksella, joka on loistava ominaisuus niille, joilla on rajoitettu kaistanleveys tai datapaketit, Firefox napsauttaa vihdoin pisteen paremman nopeuden ja alhaisemman RAM-muistin käytön takia.

Kierros: Suorituspiste Firefoxille

Oopperan logo
Firefox-logo

4

turvallisuus

Suoritetun voiton ansiosta Firefox onnistuu pitämään taistelun mielenkiintoisena ja estämään Operaajan aikaisen voiton. Nyt on kuitenkin aika neljättä kierrosta, joka kattaa turvallisuuden, tarkistaa, pystyykö Firefox pitämään tämän ajan tasalla. 

Tärkeillä turvallisuusominaisuuksilla – kuten turvallisella selauksella varustetut tietokannat, suojaamattomat yhteysvaroitukset ja päivitystaajuus – tulee olemaan tässä tärkeä rooli, samoin kuin mainosten esto- ja ponnahdusikkunoiden estäjillä..

Ooppera

Turvallisuus on jotain, josta Opera kamppailee verrattuna muihin tärkeimpiin selaimiin. Sen sijaan, että se käyttäisi Google-selausta käyttäjien suojelemiseksi haittaohjelmilta ja tietojenkalastelujärjestelmiltä, ​​selain käyttää kahta muuta tietokantaa, nimeltään Yandex ja PhishTank, jotka molemmat ovat huomattavasti vähemmän tehokkaita kuin Googlen suositumpi vaihtoehto.

Käyttäjille annetaan varoitus, kun he muodostavat yhteyden turvattoman HTTP-yhteyden kautta, ja varoitus on selkeä ja helppo nähdä, koska se sisältää sanat “ei ole varma” selkeässä tekstissä eikä vain symboli.

Opera- HTTPWarning

Päivitysväli on toinen heikkous Opera-suojauksessa, koska selain saa uuden päivityksen joka neljä tai kuusi viikkoa, mikä on noin puoli yhtä usein kuin Chromium-perustiedot. Tämä on ongelma, koska se antaa verkkorikollisille etulyöntiaseman löytääkseen ja hyödyntääkseen turvakolmuja peruskoodissa.

Se ei kuitenkaan ole kaikki huonoa, koska Opera mukana tulee esiasennettu adblocker ja ponnahdusikkunoiden esto. Mainokset ja ponnahdusikkunat ovat yleisimpiä haittaohjelmien levittäjiä, joten tämä on suuri juttu, etenkin vähemmän edistyneille käyttäjille, jotka eivät ehkä halua asentaa kolmansien osapuolien lisäosia, jotka tekevät tämän tärkeän työn.

Opera- mainostenestäjää

Firefox

Toisin kuin Opera, Firefox käyttää Google-selausta käyttäjien suojelemiseen haittaohjelmilta ja tietojen kalastelulta, ja kuten mainittiin, tämä on loistava valinta turvallisuudelle. Vaikka selaimessa on esiasennettu ponnahdusikkunoiden estäjä, sisäänrakennettua mainosten estoa ei ole. 

Mainostelijän löytäminen lukuisista Firefox-lisäosista on kuitenkin yksinkertainen tehtävä. Voit aloittaa luettelomme parhaista ponnahdusikkunoiden estäjistä, jotka myös estävät mainoksia.

Firefox myös varoittaa käyttäjiä muodostaessaan yhteyden verkkosivustoon suojaamattoman HTTP-yhteyden kautta, mutta varoitusta on vaikea huomata, koska se on vain huutomerkki eikä sisällä tekstiä. 

Päivitysväli on kuitenkin erinomainen, ja tietoturva-aukot korjataan yleensä päivän kuluessa löytöstä. Lisäksi säännöllisiä päivityksiä tapahtuu usein, koska kirjoittelumme kattoi se web-selain, joka on turvallisin.

Firefox-HTTPWarning

Tallennetut salasanasi voidaan suojata pääsalasanalla, mutta se on otettava käyttöön manuaalisesti. Jos et määritä pääsalasanaa, mikään ei suojaa kirjautumistietojasi varastamasta ketään, joka voi fyysisesti käyttää laitteesi. Tästä syystä voit ladata yhden parhaista salasanahallinnoijista, jos käytät Firefoxia.

Pyöreä neljä ajatusta

Vaikka Operalla on parempi tallennettujen salasanojen suojaus, selkeämpi HTTP-varoitus ja sisäänrakennettu adblocker, päivitystaajuus ja luotettava suojaus haitallisilta verkkosivustoilta ovat paljon tärkeämpiä tekijöitä. Näillä rintamilla Firefox on erinomainen, mikä ansaitsee voiton tällä kierroksella huolimatta muista vähäisistä virheistä, illalla pisteet 2-2.

Kierros: Firefoxin turvapiste

Oopperan logo
Firefox-logo

5

yksityisyys

Jos pisteet ovat tasaiset, viimeinen kierros yksityisyydestä on tiebreaker. Tällä kierroksella tarkastelemme, kuinka paljon tietoja kukin selain kerää, kuinka luotettavia mukana olevat yritykset ovat ja tietysti mitä selaimien tietosuojaominaisuuksia.

Ooppera

Opera meni entistä paremmin yksityisyyden suojaan päivällä, mutta kiinalaiset sijoittajat ostivat yrityksen vuonna 2016. Kiinan hallituksen aikaisempien kokemusten perusteella tämä on huolestuttava kehitys selaimelle.. 

Sen tietosuojakäytäntö ei ole parempi, koska sen mukaan suoraan yritys voi kerätä käyttäjiä koskevia tietoja, mukaan lukien nimet, IP-osoitteet ja hakutermit, ja jakaa nämä tiedot kenelle tahansa, joka haluaa.

Mukana on mukana VPN, mutta sen takana olevalla yrityksellä – SurfEasy – on yhtä huolestuttava tietosuojakäytäntö. Sen pääkonttori on myös Kanadassa, joka on viiden silmän vakoojaverkoston jäsen. Voit kuitenkin poistaa tietyn tiedonkeruun käytöstä asetusten avulla, ja seurannan säätimet ovat kunnolliset. Silti sinun on kuitenkin parempi mennä yhden parhaimmista VPN-valitsimistamme.

Opera- PrivacySettings

Firefox

Firefox puolestaan ​​on erinomainen yksityisyyden suhteen. Selainta kehittävä Mozilla on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka ei perusta tulojaan mainostamiseen tai käyttäjätietojen myyntiin. 

Firefoxin tietosuojakäytäntö on erittäin selkeä siinä mielessä, että se kerää vain minimaalisen määrän käyttötietoja, jotka ovat täysin nimettömiä ja joita käytetään vain sisäisiin kehittämistarkoituksiin.

Lisäksi selaimessa on hienot seurantaohjaimet, joiden avulla voit hallita tarkalleen, millaisia ​​seurantalaitteita ja evästeitä haluat estää. Vaikka Firefoxin käyttö on hieno ensimmäinen askel yksityisyytesi suojelemisessa, sinun tulisi lukea nimettömästä selausoppaastamme riippumatta, jotta voit oppia mitä muita vaiheita voit tehdä.

Opera- PrivacySettings

Pyöreä viisi ajatusta

Aivan kuten se tapahtui kohdatessaan Chromea, Firefox pudottaa Operaa viimeisellä kierroksella erinomaisella käyttäjän yksityisyyden suoja-asenteellaan. Mozillan hyvä maine, tiukka tietosuojakäytäntö ja skandaalien puute ovat selvästi ristiriidassa Operan ennätysten kanssa, koska yritys myytiin vuonna 2016, ja tämä varmistaa Firefoxille kokonaisvoiton.

Kierros: Tietosuojapiste Firefoxille

Oopperan logo
Firefox-logo

6

Lopulliset ajatukset

Tämä oli kova taistelu taistelumaailman kahden vanhemman valtionmiehen välillä. Se näytti erittäin hyvältä Operalle alussa, voittaen molemmat ominaisuudet ja helppokäyttöisyyden, mutta Firefox nappasi voiton tappion leukoista esiintymällä vahvasti jäljellä olevissa kolmessa kategoriassa.

Voittaja: Firefox

Mitä mieltä olet Operasta ja Firefoxista? Oletteko samaa mieltä arviomme kanssa, jonka mukaan Firefox on vahvempi vaihtoehto, vai pitäisitkö Operaan parempia ominaisuuksia ja helppokäyttöisyyttä suorituskyvyn, turvallisuuden ja yksityisyyden sijasta? Kerro meille alla olevissa kommenteissa. Kiitos, että luit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map