Država oblaka, srpanj 2018

Pozdrav i dobrodošli u stanje oblaka za srpanj 2018., Cloudwards.net mjesečno bilježi najveće vijesti u vezi s oblakom i privatnošću, s tim da su tu i tamo bačeni neki drugi tehnolozi. To je informativno i zasmetaće vam tu i tamo, pa nije ni čudo što se većina svjetskih čelnika pretplaćuje na to (naši odvjetnici žele tvrditi da to još nismo provjerili).


Bio je divlji mjesec i iz svijeta tehnologije stigle su mnoge vijesti, ali većina je takve zbog koje podižete obrve u brizi, a ne iz iznenađenja. Ako želite vidjeti gdje smo stali, predlažemo vam da pogledate naše izdanje za lipanj. Inače, zavežite se za divlju vožnju.

Zabava s Facebookom (ako su problemi s privatnošću bili zabavni)

The-Zuck-u-DC
© Scoopnest

Kao što imamo prilična situacija u oblaku od njihovog nastanka prije nekoliko mjeseci, počet ćemo s Facebookom. Iako je itko udaljen od ljudi već godinama izbjegavao platformu društvenih medija zbog načina prodaje podataka i ciljanja oglasa, skandal Cambridge Analytica skinuo je poklopac gadne gipkosti. A to je bio tek početak.

Uzmimo za primjer najnovije vijesti da tvrtka jednostavno ne može prestati propuštati podatke korisnika. U ovom konkretnom slučaju Facebook dopušta proizvođačima svih vrsta uređaja (pretežno pametnih telefona i tableta) pristup korisničkim podacima u pokušaju da optimiziraju (omiljena buzzword prodavača) uslugu proizvođača. Ne treba reći da se o tim pitanjima nisu savjetovali korisnici.

Ispada da je dosta takvih proizvođača Kinezi, što znači da su državne tvrtke u jednoj od naj represivnijih zemalja na svijetu, sada imaju neke vaše osobne podatke. Naizgled, čak i ako niste u Srednjem kraljevstvu, morat ćete upotrijebiti jedan od naših najboljih VPN-a za Kinu.

Usput, jedan put kada je Facebook pokušao učiniti nešto dobro i slijediti zakone o privatnosti kako je to utvrdio GDPR, zaključao je nekoliko tisuća poslovnih korisnika, tako da postoji.

Nije da je Facebook jedina tvrtka koja se bavi Kinom. Prošlog mjeseca odjeknula je vijest da je izvršni direktor Applea neslužbeni diplomata u Kini, posredujući ugovore u ime SAD-a, što predstavlja duboko zabrinjavajuće miješanje korporativnih i vladinih interesa (osim ako mislite da Apple ima najbolje interese američkog naroda u srcu; mi ne).

Budite zli: Google uči od velikih dječaka

Google Evil Eyes

Govoreći o zbrkanim motivacijama: nekad prijateljska korporacija koja je imala svoj moto “ne biti zlo” ​​izgleda da je promijenila srce. U suradnji s američkom vojskom razvijala je napredni bespilotni avion AI, mericu koju vam je donio The Intercept.

Ako stvaranje robota ubojica nije bilo dovoljno, tvrtka je također novčano kažnjena od strane Europske komisije zbog zloupotrebe svog dominantnog tržišnog položaja. Navodi su bili da je Google predinstalirao vlastiti softver na Android telefone, sprječavajući druge strane da se izbore za pažnju kupaca. Nakon dvogodišnje istrage, EK se složila s navodima i Google se suočava s novčanom kaznom u iznosu od 11 milijardi eura.

Čini se da je novi Android s otvorenim kodom ipak dobra ideja.

Nevolje mirisa mošusa

Elon Musk-
© CNBC

Iako nije baš zlo, čini se da mnoge kompanije Elona Muska-a-konjići-konji nailaze na neke gadne probleme. Njegov posao sa solarnom energijom radi na dimima. Zatvorilo je devet objekata sa smanjenom prodajom. To bi moglo biti zbog opadanja potražnje jer su cijene nafte prerasle, ili bi to mogle biti precijenjena proizvodnja, kao što je to slučaj s Teslom.

Na pročelju za izradu automobila, tvrtka je napokon pogodila svoj cilj početkom srpnja, ali ne prije otpuštanja znatnog broja radnika, kao ni otpuštanja jednog tipa koji tvrdi da je otpušten zbog pokušaja organiziranja sindikata. Iako nije iznenađujuće da netko toliko čvrst kao Musk nije obožavatelj kolektivnog pregovaranja, to je udarac za njegovu radnu snagu.

Nisu ipak svi crni oblaci za Elona. Chicago je dao u redu da njegova tvrtka Boring Company (iz vatrene slave) započne s radom na projektu hyperloop u gradu. Ideja je da se cijevi pod tlakom provode ispod grada, nudeći izuzetno brz i jeftin javni prijevoz. No, dan nakon najave, pisac za The Verge sumnjao je u financijsku matematiku projekta.

Hladni rat se vratio s toplog odmora

Završit ćemo ovu krupanjsku listu velikih priča u lipnju veselim vijestima da se, prema jednom britanskom bivšem sagovorniku, Rusija vodi hladni rat sa Zapadom. Imajte na umu napetost te rečenice: oni se ne pripremaju za jednu, sada se bore protiv jedne.

Osim opsežnog hakiranja usmjerivača širom svijeta, o čemu smo ranije izvijestili, postoje indicije da posjetitelji ovogodišnjeg Svjetskog kupa u Rusiji svoje uređaje hakiraju, često i na daljinu. Jednom kada se posjetitelj sportsfesta vrati kući, on je, u stvari, digitalni špijun Putina i njegovih prijatelja, sviđalo se tome ili ne.

Manje priče

vrh
© ZDNet

Kad ove uzbudljive vijesti ne budu spuštene, pogledajmo manje priče Juna, od kojih je najsretnija činjenica da je Zapad opet lider u igri superračunala, zahvaljujući Summitu, novom stroju nastanjenom u Nacionalnom Oak Ridgeu Laboratorija. Summit može izračunati do 122 petaflopa podataka, za razliku od 93 kineske Sunway TaihuLight je sposoban za.

Masovnim prekršajem na MyHeritage otkrili su adrese e-pošte 92 milijuna korisnika, što je novi rekord. Tvrtka naglašava da su bile samo gole adrese e-pošte. Na njegovu DNK bazu podataka, bez sreće.

Jedan je istraživač zaključio da automatizacija neće ugroziti vaš posao. Upozorenje (znali ste da ga treba postojati) jest da ekonomija ostaje stabilna. S obzirom na to da bankari ponovo rade na mnogim trikovima prije recesije, preporučujemo našim čitateljima da nauče ili programirati ili održavati AI pomoću dopisnog tečaja ili nešto slično.

Windows 98 proslavio je u lipnju 20. rođendan. U slučaju da se pitate zašto je to značajno, puno ljudi, kao i institucije, i dalje koristi praktički drevni OS. Najgori prekršitelji su vlade, što i ne čudi, s obzirom na to da je grad London tražio od građana da podatke o kreditnoj kartici pošalju e-poštom …

Završne misli

S tim ćemo zaključiti za mjesec dana. U srpnju očekujemo da će biti puno buke i bijesa zbog novih pravila EU-a u vezi s prijenosom, kao i više objava na Facebooku (blagodat dosadnim novinarima).

Nadamo se da ćete nam se pridružiti za nekoliko tjedana. Do tada budite sigurni i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map