NordLocker áttekintés – Titkosítás a NordVPN-től – Frissítve 2020

NordLocker áttekintés

A NordLocker egy ugyanabból a közösségből származó titkosító szoftver, amely hozta nekünk a NordVPN-t, és összességében nagyon lenyűgözve vagyunk benne. Ez viszonylag drága, főleg a piac többi részét figyelembe véve. Nézze meg gondolatainkat a teljes NordLocker beszámolóban.

nordlocker-Slider1

nordlocker-slider2

nordlocker-slider3

nordlocker-slider4

nordlocker-slider5

Előző

Következő

A NordVPN-et jelenleg a legjobb VPN-szolgáltatók körében osztályozzák, annak néhány nemrégiben felmerült biztonsági problémája ellenére (erről bővebben olvassa el a NordVPN-áttekintésünket). A Tefincom, a VPN-óriás mögött álló társaság, mégis kezd kibontakozni. Első behatolása más kiberbiztonsági résekbe a NordLocker fájl titkosító szoftverrel történt. 

Ebben a NordLocker-beszámolóban meg fogjuk nézni, hogy a blokkban lévő új gyerek rendelkezik-e karikákkal, hogy felálljanak a bevált fájltitkosítási szolgáltatásokkal. Miután egy ideig eltöltöttük az alkalmazással, itt vagyunk, hogy gondolatainkat mutassuk meg annak szolgáltatásairól, az árakról, a könnyű használatról, a biztonságról, a támogatásról és a fájlok megosztásáról. A végén azt a következtetést vonjuk le, hogy a NordLocker megéri-e az árát, vagy sem. 

Kérdező árán a válasz mindig egyértelmû „talán”. A NordLocker magas árat igényel, de megéri. Az interfész és a használhatóság, mint a biztonság, felülmúlhatatlan. Függetlenül attól, nincs ok arra, hogy ne próbálja ki, mert van nagylelkű ingyenes terv és 30 napos pénz-visszatérítési garancia..

Erősségeit és gyengeségeit

Jellemzők

A NordLocker egy nagyon új szolgáltatás, tehát nem kevés meglepetésnek kellene tűnnie, hogy az írás idején nincs sok funkció. Ez egy titkosítási szolgáltatás, de leginkább az. A fő szolgáltatás a megosztás, amelyet tehet meg, függetlenül attól, hogy ingyenes szolgáltatást használ, vagy feliratkozik egy prémium csomagra.. 

Mielőtt ehhez jutnánk, beszéljünk az integrációkról. Technikai szempontból a NordLocker bármilyen felhőalapú tárolási szolgáltatással működik. Ahogy a NordLocker mondja, „szépen játszik” minden szolgáltatóval, de azért van, mert nem kínál közvetlen integrációt. A NordLocker tisztán helyi élmény, azaz szükség van a felhőalapú tárolási szolgáltatás beállítására a gépen. 

Például, ha előfizet a Sync.com-ra – amit javasolunk, amint azt a Sync.com áttekintésünk is láthatja -, akkor a „szekrényt” (a titkosított mappa neve) helyileg tárolhatja a szinkronizálási mappában.. 

Mivel ez a helyi szinkronizációs mappa szinkronizálja az eszközöket, bárhonnan hozzáférhet a szekrényhez, mindaddig, amíg a gépen, amelyen megnyitja, MacOS vagy Windows fut.. 

A legtöbb titkosítási szolgáltatáshoz hasonlóan a NordLocker a felhő tárolására, és nem a biztonsági mentésre összpontosít, lehetővé téve Önnek vagy együttműködőinek, hogy a megosztott felhőben tárolt fájlokon dolgozzanak. Az általa használt overlay fájlrendszer miatt – többek között az alábbi „biztonság” szakaszban – a NordLocker nem tudja titkosítani a teljes lemezt online biztonsági mentés céljából.. 

Ennek ellenére titkosíthat egy mappát az összes benne található fájllal. A NordLocker nem ír elő méret- vagy kiterjesztési korlátozásokat fiókjában. Mindaddig, amíg prémium tervük van, a fájlok bármilyen méretűek lehetnek, bármilyen kiterjesztéssel, korlátlan adatokkal, a rendszerindításhoz. 

NordLocker megosztás

A megosztás az alkalmazásban egyszerű, lehetővé téve új felhasználók felhívását a NordLocker letöltésére és a megosztott szekrény feloldására. Az alkalmazáson keresztül azonban nem oszthatja meg a szekrényt. Inkább azt mondja meg a NordLockernek, hogy ki férhet hozzá egy adott szekrényhez, majd elküldheti azt a titkosított szekrényt, bármilyen módon tetszik.. 

nordlocker-review-mappa-share

A probléma akkor merül fel – mint általában a titkosítási szolgáltatásokkal -, ha a címzettnek nincs NordLocker-fiókja. Annak ellenére, hogy van egy ingyenes csomag, az 5 GB-ra korlátozódik, vagyis ha a szekrénye nagyobb, akkor a címzett nem fogja tudni megnyitni egy ingyenes csomaggal. Ugyanakkor az ingyenes tervnek más területeken is van magassága, amint azt a következő szakaszban láthatjuk.

A NordLocker áttekintése

Árazás

A NordLocker valamivel drágább, mint a többi fájl titkosítási lehetőség, de személyes központú szolgáltatásként ennek az árnak van értelme. A Boxcryptorhoz képest az ár durva, de ez a szolgáltatás a legnagyobb árengedményt látja, amikor egy csapatnak, nem pedig egyéni felhasználónak vásárol, amint azt a Boxcryptor áttekintésből láthatja.

Ennek ellenére a magas árat nem tagadhatjuk meg. Noha a NordLocker közel áll a Boxcryptorhoz az évek végén, ez sokkal drágább, mint az AxCrypt, amely csak körülbelül 35 dollárt számít fel éves tervért (olvassa el az AxCrypt áttekintésünket).  

Az ár azonban magában hordozza a használhatóságot, amint azt a következő szakaszban láthatjuk. Ezenkívül semmilyen adat- vagy fájlkorlátot nem hoz létre. A NordLocker bármilyen méretű fájlt támogat, azaz titkosíthat mindent, a Microsoft Word dokumentumoktól a 4K MKV fájlokig és a Pro Tools munkamenetekig. Ezenkívül korlátlan megosztás is elérhető, még az ingyenes csomagban is. 

NordLocker Free

A legtöbb titkosítási szolgáltatáshoz hasonlóan a NordLockernek ingyenes csomagja is rendelkezésre áll. Továbbra is regisztrálnia kell egy fiókot, de ezzel 5 GB-os adatait szabadon rejtjelezheti. Tesztelésünk szerint nem tűnik semmilyen fájlkorlátozás sem típusa, sem mérete nélkül. Mindaddig, amíg az 5 GB-os korlát alatt maradsz, aranyos vagy. 

Fontos megjegyezni, hogy a biztonság nem változik, ha ingyenes tervet használ. Az AxCrypt csak egy 128 bites kulcsot enged meg szabad csomagjában, és a Boxcryptor nem támogatja a fájlnév titkosítását. A NordLocker azonban teljes biztonságot nyújt Önnek ingyenes tervében. 

Ezenkívül az ingyenes szolgáltatás annyi eszközön használható, amennyit csak akar, feltéve, hogy ez az eszköz támogatja a NordLocker alkalmazást, és emlékszik a fő jelszavára. A Boxcryptor és az AxCrypt ingyenes terveivel ellentétben a NordLocker nem jelent biztonsági kockázatot vagy korlátozott hozzáférést a felhőtárolóhoz. Ehelyett az Ön adatai korlátozottak. 

Ennek ellenére vannak ingyenes, nyílt forráskódú lehetőségek. Olvassa el a VeraCrypt és a Cryptomator áttekintést két példáról.

Ha fizet, úgy dönt, hogy a NordLocker 30 napos pénz-visszatérítési garanciát kínál, ami jó látni. Indokolás van arra, hogy ne javasoljuk a visszatérítési irányelvet, mert van egy ingyenes csomag, tehát tetszik, hogy a NordLocker az ingyenes terv ellenére visszatérítési politikát kínál.. 

Ami a fizetési módokat illeti, a VPN-befordított titkosítási szolgáltatásoktól elvárható lehetőségeket kínálnak, beleértve a hitelkártyákat, az Amazon Pay-t és a bitcoint, bár furcsa módon nincs a PayPal.

Biztonság

A NordLocker a GoCryptFS körül épül, amely az AES segítségével titkosítja a fájlokat és mappákat, és platformokon átívelő, ezért ideális a titkosított fájlok és mappák megosztására. A teljes lemez titkosítása helyett a GoCryptFS lehetővé teszi a NordLocker számára az egyes fájlok titkosítását, azaz nem kell újból titkosítania új fájlok létrehozásakor. 

A GoCryptFS egy fájlrendszer-átfedés is, azaz a titkosított fájlok közvetlenül szerkeszthetők. Például, ha van egy szekrényben lévő Word-dokumentum, akkor a NordLocker használatával visszafejtheti, szerkesztheti és bezárhatja anélkül, hogy újra kellene titkosítania a fájlt.

A fájlok titkosítása tekintetében a NordLocker aszimmetrikus kriptográfiára támaszkodik, amely – amint az a titkosítás leírásáról olvasható – azt jelenti, hogy nyilvános és magánkulcsra van szükség a fájl titkosításához és visszafejtéséhez. 

A NordLocker 256 bites ECC-kulcsot generál a fiók első beállításakor, amely biztosítja az RSA biztonsági előnyeit, de kisebb kulcsmérettel (ez gyorsabb titkosítást és nagyobb támogatást jelent az idősebb gépek számára). 

Ennek ellenére az ECC – az ellipszis-görbe kriptográfia – ellentmondásos algoritmus. Edward Snowden által kiszivárogtatott feljegyzés alapján lehetséges, hogy az NSA hátsó ajtót helyezett egy vagy több elliptikus görbe alapú véletlenszerű generátorra. 

A Tinfoil sapka lecsökken, a NordLocker titkos kulcsát titkosítja a készülék XChaCha20-Poly1305-IETF rejtjelével. Ez a kulcs soha nem hagyja el az eszközt anélkül, hogy először titkosított volna. Szekrény létrehozásakor 256 bites kulcs jön létre, amelyet szekrény kulcsnak is nevezünk. Ezt a kulcsot ezután titkosítja. 

Végül, a fájljaidban a NordLocker az AES-GCM-et használja a fájltartalom titkosításához, ahogyan azt a GoCryptFS előírja. A fájl visszafejtése után ez a védelem úgy esik le, mint egy dominó sor. 

Ami a megosztást illeti, a NordLocker az ECC kulcscserére támaszkodik, ahol a szekrény titkosítva van a magánkulcs és a címzett nyilvános kulcsával, majd a nyilvános kulcs és a címzett magánkulcsa segítségével dekódolódik.. 

NordLocker mesterjelszó és nulla tudás

A kulcs, amely mindent együtt tart, a fő jelszó, amellyel csak a titkosított fájlokhoz férhet hozzá. A fő jelszavát a NordLocker soha nem látja és nem tárolja, a hozzáférés és a tartalom szempontjából tehát a szolgáltatás nincsen ismerete. Amint azt a legjobb jelszókezelőkkel látjuk, a fő jelszavát Ön és egyedül is ismeri.

Ehelyett a NordLocker egy Argon2 algoritmussal generált származtatott jelszót és egy sót – alapvetően extra véletlenszerű adatot ad hozzá az extra biztonság érdekében – azt jelenti, hogy a NordLocker nem tudja, mi a fő jelszava. Ezután, miután megerősítette, hogy az Argon2 és a só eredmények megegyeznek azzal, amit a NordLocker vár, a fő jelszava visszafejti a titkos kulcsot.. 

Röviden: a NordLocker mindent megtesz a fájlok biztonságának biztosítása érdekében. Az ECC a legvalószínűbb választás, akkor is, ha ellentmondások vannak körülötte. Ezen kívül a NordLocker a kriptográfia legújabb verzióját használja annak biztosítására, hogy fájljait csak Ön és a választott címzettek láthassák..

Egyszerű használat

Nem meglepő, hogy a NordLocker nagyon egyszerűen használható. Egy egyszerű, non-nonsense elrendezéssel tükrözi a NordPass jelszókezelő weboldalát (olvassa el a NordPass áttekintését). Az egyetlen különbség az, hogy a NordLocker letölthető.

nordlocker-review-honlap

Töltse le a NordLocker alkalmazást anélkül, hogy regisztrálna fiókjába, de az alkalmazás használatához szüksége lesz hitelesítő adatokra. Ha ingyenes csomagot használ, a beállítási folyamat gyorsan zavarossá válhat, mivel soha nem kerültél a regisztrációs oldalra. Először le kell töltenie az alkalmazást, amelynek bal felső sarkában van egy kicsi „fiók létrehozása”. 

Ha Ön vagy már NordVPN felhasználó, akkor nem hozhat létre új fiókot. Bármely okból is úgy tűnik, hogy a NordVPN és a NordLocker ugyanazt a jelszó-adatbázist osztja meg, ezért a bejelentkezéshez be kell írnia az e-mail címét és a jelszavát, még akkor is, ha nem aktív.. 

A bejelentkezéshez azonban ezt nem fogod használni. Miután megadta a NordVPN hitelesítő adatait, a rendszer felkéri a mesterjelszó létrehozására a NordLockerhez. Ezután kap egy helyreállítási kulcsot, amely a fájlok helyreállításának egyetlen módja, ha elfelejtette fő jelszavát. Jó ötlet lehet az 1Password szolgáltatással tárolni (olvassa el az 1Password ismertetőt).

nordlocker-review-öltözőszekrény-share

Végül a NordLocker megkérdezi, hol kívánja tárolni az első szekrényét. Megtarthatja a dokumentummappában, választhat másik helyet, vagy ha Windows operációs rendszeren van, tárolja a OneDrive-ban (olvassa el a OneDrive áttekintést). Ezután kérdéseket vettünk fel. 

Az írás idején a .NET-keretrendszer 4.8 teljesen vadonatúj a Windows számára, és a NordLocker megköveteli annak futtatását. Néhány héten belül a legtöbb Windows-felhasználónak telepítenie kell a frissítést, de a NordLocker nem működik nélküle. Emiatt folyamatosan hibákat tapasztaltunk, amikor megpróbáltuk beállítani az első szekrényt.

Ez tisztázódik a telepítési folyamat során, de érdemes megjegyezni, hogy a NordLocker telepítése előtt szüksége van .NET-keretrendszerre 4.8. A hibák továbbra is fennállnak, ha telepíti a NordLocker alkalmazást, majd futtatja a Windows frissítést.

A NordLocker használata

A NordLocker interfésze hasonlít a Windows File Explorer-re. Látni fogja a kiválasztott szekrényt, a benne lévő fájlokat és mappákat, a szekrény méretét és a hozzáféréssel rendelkező felhasználókat. Fájlok és mappák hozzáadása olyan egyszerű, mint valaha; egyszerűen húzza át őket a NordLocker felületre. 

nordlocker-review-ablakok

Amikor egy 204 MB tesztmappát másolt, a NordLocker azonnal titkosította a fájlokat. A mappánk különféle fájltípusokat tartalmazott, ideértve a szöveg-, torrent-, video- és audiofájlokat is, amelyek mindegyikét az alapértelmezett szekrényben tároltuk. A NordLocker azonban annyi szekrényt támogathat, amennyit csak akar. 

A legjobb, ha olyan szekrényekre gondolunk, mint a mappák, főleg mivel nem tud újat hozzáadni a NordLocker felülethez. Windows rendszeren új szekrényt hozhat létre, ha navigál a titkosítani kívánt fájlhoz vagy mappához, kattintson a jobb gombbal, és válassza a „Locker létrehozása” lehetőséget. Ezzel létrehoz egy szekrényfájlt a könyvtárban, amelyben az eredeti fájl vagy mappa volt. 

nordlocker-review-create-szekrény

Ezeket a szekrényfájlokat – amelyeket természetesen csak a NordLocker olvas el – szabadidőn mozgathatja. Ugyanannyi helyet foglalnak el, mint a titkosított mappák vagy fájlok, de bármilyen számítógépről vagy könyvtárból megnyithatók, feltéve, hogy Windows vagy MacOS számítógépen vannak.. 

Az alkalmazás bezárása és újbóli megnyitásakor megnyílik az alapértelmezett szekrény (amelyet a telepítés során hozott létre). Az alkalmazásnak azonban nincs módja arra, hogy navigáljon a többi szekrényhez, ami bosszantó. Ehelyett a File Explorer alkalmazást kell használnia, ha más szekrényeket szeretne megnyitni.

Fájlmegosztás & Tárolás

Meg lehet osztani a NordLocker fájlokat és mappákat annyi címzetttel, amennyit csak akar, de mindenkinek, akivel megosztja, NordLocker fiókra lesz szüksége az információ visszafejtéséhez. A teljes szekrény megosztásának folyamata egyszerű. Miután a szekrény nyitva van, egyszerűen kattintson a „felhasználói hozzáférés hozzáadása” elemre, és írja be a címzett e-mail címét. 

nordlocker-review-öltözőszekrény-share

Ha a felhasználónak már van NordLocker fiókja, akkor csak annyit kell tennie, hogy elküldi nekik a megosztható fájlt, amelyet a NordLocker megjelenít a File Explorerben új felhasználó hozzáadása után. Ha nem, a NordLocker e-mailt küld, amelyben felszólítja őket, hogy iratkozzanak fel egy fiókra és töltsék le az alkalmazást. 

A szekrényben lévő fájlok vagy mappák megosztásához ki kell választania a megosztani kívánt fájlokat, kattintson a jobb gombbal, és válassza a „megosztás előkészítése” lehetőséget. A NordLocker elkészíti a megosztani kívánt fájlok vagy mappák export verzióját, és Önnek ismét hozzá kell adnia más felhasználók e-mail címét.. 

Ha meg szeretné osztani egy felhőalapú tárolási szolgáltatással, akkor ezt megteheti, bár a folyamat rendetlen. A NordLocker nem exportálhat közvetlenül olyan felhőalapú tároló szolgáltatóhoz, mint a Boxcryptor. Ehelyett helyi felhőtároló mappára van szüksége, például a Google Drive és a Dropbox által kínált mappákhoz (olvassa el a Google Drive és a Dropbox áttekintést). 

Alternatív megoldásként feltöltheti a titkosított fájlt, és szükség esetén letöltheti, de ez több gondot jelent, mint érdemes.

Támogatás

Új szolgáltatásként a NordLocker kevés támogató anyagot kínál. A tudásbázis jelen van az írás idején, de csak néhány cikke van. Ilyenek például az alkalmazás letöltése és a számlázási információk frissítése. Ugyanakkor nincs sok hibaelhárítási cikk.

nordlocker-review-tudásbázis

Jelenleg csak három hibaelhárítási cikk található, kettő Windows és egy a MacOS számára. Minden operációs rendszer tartalmaz egy cikket az újratelepítésről, a Windows pedig egy olyan előfeltételekről szól, amelyek nem telepíthetők helyesen. Figyelembe véve a telepítés problémáit a legfrissebb .NET-keretrendszer frissítése miatt, ésszerű lenne egy cikket is erről készíteni, de sajnos ilyen nem volt.

Röviden: a tudásbázisnak jelenlegi állapotában nincs sok ismerete. A NordVPN-ből látott eredmények alapján arra számítunk, hogy a jövőben további cikkek jelennek meg a problémák felmerülésekor. Most azonban a legjobb esetben elemi erőforrás. 

Ha bármilyen problémája van, akkor a legjobb, ha felveszi a kapcsolatot a támogatási csoporttal. A NordLocker e-mail támogatást csak egy kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül kínál. A fizető és nem fizető felhasználók használhatják az űrlapot, bár a prémium előfizetők elsőbbségi támogatást kapnak. A NordLocker szerint a támogatás 24 órás, de e-mailt figyelembe véve nehéz ezt mondani.

A válaszidő felmérése céljából egy ingyenes fiókban feltettünk egy kérdést az ECC-kulcsok RSA-kulcsok helyett történő használatáról. 24 óra múlva rádiós csend támadt a NordLocker végén. Nyilvánvaló, hogy kipróbáltunk egy ingyenes fiókot, de ha a válaszidő meghaladja a 24 órát, akkor a 24 órás támogatást nem kínáljuk. Nincs körül.

Az ítélet

A NordLocker egy könnyen használható és hatékony titkosítási alkalmazás. Ez azonban ára van. Bár az alkalmazást csodálatosan tervezték, és a szolgáltatás betartja a kriptográfia legfrissebb elemeit, magasabb igényes árat jelent. Azt mondta: ha megengedheti magának, ez az egyik legjobb környéke. 

Mit gondolsz a NordLockerről? Ki fogja használni a 30 napos pénz-visszafizetési garancia előnyeit? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me