Az AxCrypt áttekintése – frissítve 2020-ig

Az AxCrypt áttekintése

Az AxCrypt egy szilárd titkosító szoftver, amelyet élveztünk. Ehhez azonban némi módosítást és know-how-t kell igénybe vennie, hogy az optimálisan működjön, mivel erről olvashatod az AxCrypt teljes ismertetőjét.


axcrypt-fiókra műszerfal

axcrypt Letöltés

axcrypt-fájlmegosztó

axcrypt-jelszó kezelő

axcrypt megújításának oldalas

Előző

Következő

Az AxCrypt egy régóta működő nyílt forrású titkosító szoftver, amelyet Svante Seleborg fejlesztett ki 2001-ben. Bár az AxCrypt sok változáson ment keresztül, továbbra is elkötelezett a fájlok biztonságos megőrzése iránt. A legjobb titkosítási szolgáltatásokhoz viszonyítva azonban az AxCrypt néhány kulcsterületen elmarad. 

Ebben az AxCrypt áttekintésben részletesebben tárgyaljuk tapasztalataikat, miután a fájl- és mappatitkosító szoftvert centrifugálásra készítettük. Mindeközben az ítélet meghozatala előtt megvitatjuk a funkciókat, az árakat, a biztonságot, a könnyű használatot, a megosztást és a támogatást.. 

A fájlok biztonságához az AxCrypt műszakilag megfelelő. Betartja a legfrissebb titkosítást, és a működéséhez nem is kell internetkapcsolat. Ugyanakkor néhány alapértelmezett beállítás bizonyos fájlokat visszafejtésre hagy, így tehát meg kell változtatnia, hogy az AxCrypt a lehető leghatékonyabb legyen.. 

Erősségeit és gyengeségeit

Jellemzők

Az AxCrypt rendelkezik néhány egyedi funkcióval, de a legizgalmasabb funkciók nem a reményeink szerint valósulnak meg. A legérdekesebb szolgáltatás a fájl törlés. Ha egy fájlt az AxCrypt alkalmazásban választ, akkor véglegesen visszafejtheti, ideiglenesen visszafejti vagy biztonságosan törölheti a fájlt. 

Ez a funkció hasonlít minden „aprító programhoz”, például a Bitdefender Antivirus esetében. Alapvetően felülírja a törölt adatokat, így a fájlokat nem lehet helyreállítani a merevlemez kriminalisztikájával. 

A fájl törlés csak a prémium előfizetők számára érhető el, akik szintén hozzáférhetnek az AxCrypt többi szolgáltatásához, ideértve a felhőtárolási ismereteket, a jelszókezelést, az almappák titkosítását és a kulcsmegosztást. Az áttekintés során mindegyikről többet fogunk beszélni. 

Az AxCrypt Jelszókezelő

Az AxCrypt egyik kiemelkedő funkciója a jelszókezelő, bár nem jobb, mint a saját jelszógenerátorunk és a táblázat. A jelszó szövegmezőjébe információkat írhat be, és bármilyen jelszót létrehozhat, amit megadott, de ennyi. Az információ biztonságos, de a legjobb jelszókezelőinkhez képest legjobb esetben kezdetleges. 

axcrypt-review-jelszó-menedzser

Nincs automatikus kitöltés, nincs böngésző-kiterjesztés, semmi ilyen. Az AxCrypt „jelszókezelője” egy titkosított hely olyan jelszavak tárolására, amelyeket a böngészőjével visszahívhat. Annak ellenére, hogy nem rossz szolgáltatás, rengeteg jobb lehetőség van, még ingyen (olvassa el a Dashlane-áttekintésünket, ha ez az, amit később látsz). 

Az AxCrypt 1.7 és a 2.x közötti különbségek

Néhány évvel ezelőtt az AxCrypt frissítette a 2-es verziót, és bár általában nem rámutatnánk erre, elegendő változás történt a megemlítés indokolásához. Az előző 1.7 verzió, amely nagyon népszerű volt, lehetővé tette a felhasználók számára, hogy tárolhassanak kulcsfájlokat, amelyek kinyitják a tárolóikat. Ezeket a fájlokat USB-meghajtón tárolhatják és felhasználhatják az AES-128 kulcs dekódolására. 

Az AES-256-re történő titkosítás továbbfejlesztésén túl – az alábbiakban az „biztonság” szakaszban szereplőnél – az AxCrypt kulcsfontosságú fájlokat is elhagyott a fő jelszó helyett. Bár továbbra is visszafejteni tudja az 1.7-es verziójú fájlokat a 2.x-es verzióval, ugyanez nem igaz fordítva.

Az AxCrypt áttekintése

Árazás

Az AxCrypt sokkal olcsóbb, mint a verseny, és tisztességes ingyenes tervet kínál a rendszerindításhoz. A teljes védelem érdekében frissítenie kell a prémium csomagot. Bár vannak olyan ingyenes alternatívák, amelyek jobb biztonságot nyújtanak, az AxCrypt kérő ára nem túl magas.

Három választható terv közül választhat, amelyek közül kettő az egyes felhasználók számára releváns. Az ingyenes és fizetett egyéni terv mellett az AxCrypt üzleti tervet kínál, bár ez drága. Évente csaknem 90 dollárt számol fel Önnek tagként. Szerencsére az AxCrypt akár 25% kedvezményt is kínál, a csapat méretétől függően. 

Ugyanaz a számlázási ciklus érvényes az egyedi tervekre, valamint a hat hónapos ciklus. Noha az ár olcsóbb, mint a verseny, a korlátozott számlázási lehetőségek azt mutatják, hogy kevésbé rugalmas, mint egy olyan szolgáltatás, mint a NordLocker (olvassa el a NordLocker áttekintésünket). Érdemes megjegyezni, hogy az AxCrypt egy évben 360 napot határoz meg, tehát technikailag kevesebb, mint egy évet vásárol. 

AxCrypt Free vs. Premium

A legtöbb felhasználó az ingyenes vagy a prémium tervvel fog szállni, bár sürgetnénk a fizetős opció felé. A Ingyenes csomag korlátlan tárolással és fájlfájl-korlátozásokkal jár, de 256-bites helyett 128 bites kulcsot használ (erről bővebben olvassa el a titkosítás leírását). Ezenkívül az ingyenes csomagban nincs megosztás, jelszókezelés és fájlnév-titkosítás. 

Ha nem érdekel a harangok és a sípok, rengeteg ingyenes lehetőség közül választhat, köztük a VeraCrypt és a Cryptomator (olvassa el a VeraCrypt és a Cryptomator áttekintést). Az AxCrypt más ingyenes titkosító szoftver mögött ül, tehát ha ingyenes fejlett titkosítási eszközt keres, akkor a legjobb, ha ragaszkodsz ehhez a kettőhöz.. 

A fizetett terv azonban megéri. Az AxCrypt több titkosítási eszközt tartalmaz a fájlok biztonságának megőrzése érdekében, ideértve a magasabb szintű AES-256 titkosítást, a biztonságos mappákat és az almappák titkosítását. Ezenkívül a felhőalapú tárolásban tárolt fájlokat automatikusan titkosíthatja a prémium tervvel, erről bővebben az alábbi „fájlmegosztás” szakaszban beszélhetünk.. 

Mégis kezdheti egy ingyenes tervvel. Amikor regisztrál fiókot, az AxCrypt automatikusan elindít egy ingyenes, 30 napos próbaverziót, így láthatja, hogy tetszik, mielőtt pénzt lekötne. Ha úgy dönt, hogy azonnal vásárol, az AxCrypt egy kérdés nélküli 30 napos visszatérítési politika mellett áll. 

Biztonság

Noha az AxCrypt hangos titkosítási algoritmusokat használ, néhány választási lehetőség az alkalmazás funkcióinak veszélyeztetése érdekében teszi a fájlokat. Ugyanakkor mindaddig, amíg frissíti a vonatkozó beállításokat, az AxCrypt biztonságosan használható. 

Az AxCrypt az AES-256 titkosítást használja a fájljainak mindaddig, amíg Ön prémium előfizető. Minden hozzá van kötve a fő jelszóhoz, amelyet az AxCrypt nem tárol vagy lát, vagyis nincs tudása arról, hogy mit titkosított. Más fejlett titkosítási szolgáltatásokkal ellentétben az AxCrypthez csak egy fő jelszó szükséges. 

Ez azt jelenti, hogy a fiók feloldása után az összes titkosított fájl fel lesz zárva, amíg kijelentkezik. Fontos ezt megjegyezni, mivel az AxCrypt nem automatikusan kijelentkezik. Vagy manuálisan kell kijelentkeznie, vagy be kell állítania az időt, amikor az AxCrypt automatikusan elindítja Önt. Ez egy a sok olyan apró döntés közül, amely veszélyeztetheti az adatait. 

Technikailag az AxCrypt szilárd, ahogy azt a műszaki dokumentáció is vázolja. Ha azonban a felhasználót bejelentkezik, és amint a következő szakaszban megismerjük, az almappák automatikus titkosítása nem eredményezheti a felhasználót. 

Ha nem tudta, hogy kijelentkeznie kell, és ellenőriznie kell az „almappák felvétele” lehetőséget, akkor valaki könnyen megismerheti titkosított fájljait dekódolt formában, miközben azt gondolta, hogy biztonságban vannak. 

Mi a teendő, ha elfelejtette AxCrypt jelszavát

Minden a fő jelszóhoz van kötve, ezért fontos, hogy emlékezzen rá. A fő jelszavadban van egy kulcs, amelyet egy PBKDF2-HMAC-SHA512 kulcs származékos funkcióból hoztak létre. Ezt a kulcsot egy kulcscsomagoló algoritmusban használják a fő titkosítási kulcs védelmére (a fájlok visszafejtésére használják).. 

Noha ez a legtöbb fájl titkosító szoftverhez hasonló beállítás, a kulcscsomagoló algoritmus extra lépése megóvja a durva erő támadásaitól. A fő jelszavad a helyi hitelesítéshez használja, de ha úgy dönt, hogy az AxCrypt szervereit csatlakoztatja, akkor az e-mail címet, az operációs rendszert, az IP címet és a nyelvet naplózza. 

Ha elfelejti fő jelszavát, nehezen veszít szerencsét. Bár az AxCrypt lehetővé teszi a jelszó visszaállítását, a korábban titkosított fájlok elvesznek. 

Frissítheti fő jelszavát egy régi és új mondat beírásával, amely a korábban titkosított fájlokra vonatkozik. Azonban az RSA-4096 kulcs megosztásához használt magán fele vagy a mesterkulcs fájl nélkül az adatok zárolva vannak. 

Az egyetlen kivétel az, ha a jelszó nagyon rövid. Az AxCrypt a GYIK-ben elmondja, hogy tud írni és adaptálni egy olyan programot, amely lényegében kényszeríti a jelszavát. Ez csak akkor működik, ha a jelszava korlátozott kombinációi vannak. 

Egyszerű használat

Az AxCrypt nem nehéz alkalmazás, de a fájlok titkosításának nem hagyományos megközelítése zavaróvá teheti a folyamatot. Mindazonáltal, amíg időbe telik, hogy megismerje az AxCrypt kérdéseit, a szoftver meglehetősen egyszerű. 

Az AxCryptre való feliratkozás meglepően zavaró. A webhely egyszerűen néz ki és működik, de csak akkor, ha már rendelkezik AxCrypt azonosítóval. Ha nem, akkor úgy kell végigmennie a folyamaton, mintha valaki megújítja előfizetését – a „vásárlás most” gombra kattintva a megfelelő termék alatt -, és külön regisztrálnia kell egy fiókot.. 

axcrypt-review-megújítási oldalas

Az e-mail megadása és a jelszó beállítása helyett az AxCrypt csak az e-mailt kéri. Megkap egy ellenőrző linket, amelyre kattintva megnyílik egy jelszó létrehozási oldal. Nem úgy, mintha ez a folyamat megszakadt, de kissé túl aranyos. Az AxCrypt biztosan lehetővé teheti e-mail és jelszó beállítását az ellenőrzés előtt. 

A beállítás után bejelentkezhet az irányítópultba, ahol aktiválhatja az ingyenes próbaverziót vagy megvásárolhatja a Premium tagságot. Az egész folyamat kissé hátrafelé érzi magát. A fiók regisztrációja előtt ellenőrzi az e-mail címét, és előfizetés megvásárlása előtt regisztrál egy fiókot. Ennek ellenére a folyamat nem túl nehéz. 

axcrypt-review-fiók műszerfal

Az AxCrypt letöltése Windows és Android rendszereken

A letöltés szintén furcsa, mivel a telepítők a fő weboldalon érhetők el, nem az irányítópulton. Ennek ellenére a letöltési oldal szépen van megszervezve, ami üdvözlendő változást jelent a legtöbb nyílt forráskódú titkosító szoftverhez képest (sok TrueCrypt alternatíva áldozatul esik). Az AxCrypt csak a legújabb verziót jeleníti meg, és a telepítés minden probléma nélkül elindult. 

axcrypt-review-letöltés

Az AxCryptnek egy hordozható verziója is elérhető a Windows számára. A futtatásához nem kell telepítenie ezt az önálló alkalmazást. Egyszerűen töltse fel a végrehajtható fájlt egy USB meghajtóra, és tegye be bármilyen számítógépre.  

Letöltöttük az Android alkalmazást is, amely csak prémium előfizetők számára érhető el. Az alkalmazás működik, de inkább referenciaként szolgál, mint bármi másnál. Megfejti a fájlokat, és megjelenítheti a fiókjában tárolt jelszavakat, de nem tudja titkosítani a telefonja fájljait. Néhány felhasználói véleményt láthattunk a kompatibilitási problémákról is, bár magunkba nem kerültünk bele. 

Az AxCrypt használatának megtanulása

Az AxCryptnek van egy kis tanulási görbéje. Nem működik ugyanúgy, mint a többi titkosító szoftver. Ahelyett, hogy létrehozna egy virtuális meghajtót, ahol az összes titkosított fájlt tárolja, az AxCrypt valójában a merevlemezen lévő fájlokat vagy mappákat helyettesíti a titkosított verzióval. Alapértelmezés szerint létrehoz egy mappát a dokumentumokban, valamint egy mappát a számítógép minden felhőalapú tárolási helyén. 

axcrypt-review-mappa-helyszínek

Van néhány gomb, de tapasztalataink szerint a legjobb, ha átugorjuk ezeket, és megismerjük a jobb egérgombbal. Az AxCryptnek nagyon sok lehetősége van, és a rendelkezésre álló gombok egy része nem releváns. Például van egy gomb, amely megnyitja a jelszókezelő oldalt a böngészőben, de egyik nincs titkosított mappa hozzáadásához..

Titkosíthat fájlokat vagy mappákat, a legutóbbi fájlok megjelennek a „legutóbbi fájlok” lapon, a mappák helye pedig a „biztonságos mappák” lapon. Az új fájlok titkosíthatók az alkalmazás segítségével, de egyszerűbb megtalálni a fájlt vagy mappát a Windows Intézőben. Bármely fájl vagy mappa jobb egérgombbal történő kattintása lehetővé teszi a titkosítást és a cserét. 

axcrypt-review-ablakok

A dolgok rendetlenné válnak, ha biztonságos mappákról beszélünk. A prémium felhasználók biztonságos mappákat adhatnak hozzá, ahol az adott mappába hozzáadott fájlok automatikusan titkosítva vannak. Az almappákat azonban alapértelmezés szerint nem titkosítja. Ehhez be kell kapcsolnia a menü „almappák felvétele” opcióját. 

Rámutatunk erre, miután egy ideig próbáltunk megérteni, hogy miért nem titkosítottuk felhőalapú tárolómappáinkat. A biztonságos mappák titkosítanak fájlokat, de nem az alapértelmezett beállításokkal rendelkező további mappákat. Ez azt jelenti, hogy véletlenül húzhat egy maroknyi almappát egy „biztonságos” mappába, csak hogy megállapítsa, hogy a benne lévő fájlok nem vannak titkosítva. 

Fájlmegosztás & Tárolás

A fájlmegosztás és a szinkronizálás csak egy lehetőség az AxCrypt előfizetők fizetésére, ami igaz a legtöbb fájl titkosító szoftverre. A megosztás úgy történik, hogy a kulcspárokat illeszti a többi felhasználóhoz. Alapvetõen elküldi valakinek a fele kulcsfontosságú párt, összeegyeztetik az övékkel, és a fájl fel van oldva. Ilyen módon a fogadó felhasználó saját jelszavát használhatja a fájl feloldásához. 

axcrypt-review-fájlmegosztó

Fájlokat vagy mappákat oszthat meg, de csak akkor, ha prémium előfizető. Ellenkező esetben, ha titkosított fájlokat szeretne megosztani, akkor manuálisan meg kell osztania a fájlt, és meg kell adnia a címzettnek a megfelelő kulcsot a visszafejtéshez.. 

Az AxCrypt fájlok szinkronizálása a OneDrive, Dropbox és a Google Drive szolgáltatással

Amíg prémium előfizetéssel rendelkezik, az AxCrypt automatikusan felismeri a felhőalapú tárolási szolgáltatásokat az eszközén. A folyamat hasonló a Boxcryptorhoz, ahol a mappák azonnal megjelennek (erről bővebben olvassa el a Boxcryptor áttekintését). De az AxCrypt nem teszi egyértelművé, hogy mely szolgáltatások támogatottak. 

Az OneDrive, a Dropbox és a Google Drive tesztelésével az AxCrypt probléma nélkül felvette őket, automatikusan létrehozva egy mappát az egyes helyekre. Ugyanez nem igaz minden felhőalapú tároló szolgáltatóra, de a legszembetűnőbb szolgáltatásoknak, például a Sync.com, kevés gondot kell mutatniuk (olvassa el a Sync.com áttekintést). 

Az automatikus észlelés csak prémium funkció, de ez nem azt jelenti, hogy az ingyenes felhasználók nem tudnak szinkronizálni a felhőalapú szolgáltatásokkal. Csak manuálisan kell hozzáadnia a felhőalapú tárolómappákat, és át kell helyeznie a fájlokat oda. Automatikusan titkosítva lesznek, és helyettesítik a felhőalapú tárolási szolgáltatásban lévő meglévő fájlt. 

Támogatás

Közvetlen támogatás élő csevegés és e-mail útján csak a prémium előfizetők számára érhető el (egy perc alatt többet az élő csevegésről). A weboldal láblécében azonban az AxCrypt elérhetővé teszi az [e-mail védett] e-mail címét, csak azt állítva, hogy prioritást élvez a prémium előfizetők számára.. 

Az AxCrypt azt mondja, hogy élő csevegéssel rendelkezik az árazási oldalon, bár sehol sem találtuk meg. Még bejelentkezve sem létezik lehetőség csevegésre. Talán ez egy kapcsolattartási út, amelyet az AxCrypt támogatni fog a jövőben. Függetlenül attól, hogy jelenleg nem érhető el. 

Ha nem akar várni e-mailen, kérdéseket tehet fel a fórumon, függetlenül attól, hogy prémium előfizető-e vagy sem. A fórum meglehetősen aktív, néhány új szál felbukkan hetente. A moderátorok nemcsak a fórum kérdéseivel foglalkoznak, hanem az AxCrypt alkotójával és társalapítójával is. 

axcrypt-review-fórumok

Egyébként a tudásbázis helyett egy GYIK oldal található. A GYIK nagyon sok alapot takar, válaszolva annak kérdéseire, hogy miért igényel az AxCrypt bizonyos információkat, és mi a teendő, ha elfelejtette jelszavát. Elég alapos, bár nem tartalmaz információkat az alkalmazás hibaelhárításáról. 

Az ítélet

Az AxCrypt egy olcsó és hatékony titkosítási eszköz, bár néhány területen hiányzik. A felhasználói élmény visszafelé érzi magát, és néhány biztonsági döntés kockázatának teheti a fájlokat. Mindeközben, amíg meg nem érti, hogyan működik az AxCrypt, egy olcsó és érdemes fájl titkosító szoftvert igényel.. 

Mit gondolsz az AxCrypt-ről? Ki fogja használni a 30 napos próba előnyeit? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben, és mint mindig, köszönöm az olvasást. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map