Hogyan készítsünk biztonsági másolatot egy Mac-re egy külső merevlemezre 2020-ban

Az Apple Mac számítógépek valószínűleg jól felépítettek és funkciókkal telték meg, de a Mac vásárlása nem azt jelenti, hogy biztonságban van az adatvesztés ellen. Minden jó technika megbukhat, és fontos tudni, hogyan lehet biztonsági másolatot készíteni a Mac-ről egy külső merevlemezre, hogy adatai biztonságban legyenek válsághelyzetben.


Szerencsére van néhány módszer a Mac biztonsági másolatának készítésére. A fájlokat manuálisan másolhatja egy külső meghajtóra, a beépített Time Machine alkalmazás használatával szinkronizálhatja fájljait, vagy fájlokat menthet harmadik féltől származó felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatással..

Mielőtt elkezdené, ne felejtse el elkerülni néhány általános biztonsági mentési hibát. Biztosítania kell azt is, hogy a Mac egyik legjobb külső merevlemezébe fektetett be.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a Mac-ről egy külső merevlemezre

Ha biztonsági másolatot szeretne készíteni a Mac fájlokról, akkor a legegyszerűbb megoldás az Time Machine használata, de ennek van némi problémája, főleg, ha fájlokat más eszközökön szeretne elérni. Például a Windows PC-k nem tudják olvasni azt a HFS + fájlrendszert, amelyet az Apple használ a Time Machine meghajtókhoz.

Ha ez nem jelent problémát, akkor nyugodtan használhatja az Időgépet, amelyet az alábbiakban részletesebben ismertetünk. Ellenkező esetben használjon FAT32 vagy exFAT fájlrendszerrel formázott külső merevlemezt. 

A MacOS-t futtató Mac képes olvasni az FAT32 vagy exFAT formátumú meghajtókat, akárcsak a Windows PC-k. Egy FAT32 meghajtó csak 4 GB-os fájlokat támogathat, így az exFAT jobb alternatíva lenne. A külső meghajtó formázásához exFAT vagy FAT32 formátumra nyissa meg a Lemez segédprogramot. Ehhez az Apple Launchpad „egyéb” mappájából érheti el.

MacOS-Launch-Disk Utility-

Ha még nem formázta meghajtóját, a macOS automatikusan értesíti, hogy a meghajtót nem lehet felismerni. Ha látja ezt a megjelenítő mezőt, kattintson az „inicializálás” gombra, hogy ehelyett automatikusan megnyissa a Lemez segédprogramot.

MacOS-Disk Nem ismeri-Box

A Lemez-segédprogram alkalmazás bal oldali menüjében meg kell jelennie a meghajtójának a „külső” fül alatt. Kattintson a meghajtóra, majd válassza a „törlés” gombot a felső menüben.

MacOS-Disk-Utilty-Erase

Adjon megfelelő nevet a külső meghajtónak a „név” mezőben. A „formátum” legördülő menüben válassza az „MS-DOS (FAT)” lehetőséget FAT32 formátumú formázáshoz, vagy az „ExFAT” formátumot, ha a meghajtót exFAT formázza.

MacOS-Disk Utility--Select-FS

Ha ez a lehetőség rendelkezésre áll, válassza a „rendszerindító rekord” elemet a „séma” legördülő menüből, majd kattintson a „törlés” gombra a meghajtó formázásának megkezdéséhez.

MacOS-Disk Utility-formátumú-Complete

A meghajtó formázása után kattintson a „kész” gombra, majd lépjen ki a Lemez segédprogramból. Innentől nyissa meg a Finder alkalmazást, a macOS fájlkezelőt, majd válassza ki a külső meghajtót a bal oldali menü „Helyek” füléről..

MacOS-Finder-helyek-tab

Nyisson meg egy második Finder ablakot, hogy könnyedén áthelyezhesse a fájlokat a Mac meghajtóról a külső merevlemezre. Ehhez kattintson a jobb gombbal a Finder ikonra a dokkban az alján, majd kattintson az „új kereső ablak” elemre egy második ablak megnyitásához..

MacOS-Finder-Second-Window

Ez nem automatizált folyamat, ezért el kell kezdenie a fájlok áthelyezését vagy másolását az egyik ablakból a másikba. Ennek legegyszerűbb módja az, ha a külső merevlemezt egy Finder ablakban nyitja meg, miközben a fontos fájlok és mappák a második ablakból elérhetők..

Ezt rendszeresen meg kell tennie, ha biztonsági másolatot szeretne készíteni fájljairól. Alternatív megoldásként használhat egy Mac biztonsági mentési megoldást, amely automatikusan lemásolja a fájlokat a meghajtóra.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a Mac-ről egy külső merevlemezre

 1. Helyezze be a meghajtót, és a Lemez segédprogrammal formázza meg.
 2. Nyisson meg két Finder ablakot. Az egyiknek meg kell mutatnia a belső meghajtót, a másiknak a külső meghajtót.
 3. Helyezze át vagy másolja át a belső meghajtón menteni kívánt fájlokat és mappákat a külső meghajtóra.

Hogyan ellenőrizzük a tárolást Mac rendszeren

Mielőtt biztonsági másolatot készít a fájlokról egy külső meghajtóra, ellenőrizze a tárhelyet. Ezt a Disk Utility alkalmazásban teheti meg.

Innentől indíthatja az „elsősegély” folyamatot. Ezzel megvizsgálja a meghajtó hibáit, és lehetőség szerint automatikusan kijavítja azokat. Ezt meg kell tennie mind a belső Mac merevlemezen, mind a külső merevlemezen.

MacOS-Disk Utility--elsősegély

Ha a macOS az „elsősegély” folyamat futtatása után nem tudja megjavítani a külső meghajtó hibáit, akkor a fájlok biztonsági mentése előtt meg kell fontolnia a cserét. Fontos a megfelelő merevlemez-márka kiválasztása, mivel egyes gyártók hajlamosabbak a kudarcokra. Érdemes megvizsgálnia a legmegbízhatóbb külső merevlemez megvásárlását a Mac biztonsági másolataihoz.

A legtöbb esetben azonban az „elsősegély-nyújtási” folyamatnak egy idő eltelte után automatikusan be kell fejeződnie. Ez a meghajtó méretétől és a lehetséges hibákatól függően változhat.

MacOS-Disk Utility--First-Aid-Complete

Ezt az ellenőrzést a belső meghajtón is végre kell hajtania. Ha az „elsősegély-nyújtási” folyamat hibákat észlel, akkor ez lehetséges hardverhibát jelezhet a Mac merevlemezén. Ebben az esetben haladéktalanul el kell kezdenie a fájlok biztonsági mentését.

Hogyan készítsünk biztonsági másolatot a Mac-ről

Bár a Mac biztonsági mentése külső merevlemez-meghajtóval ésszerű, vannak alternatívák. Amint az online biztonsági mentési áttekintésből kiderül, számos online felhő biztonsági mentési megoldás létezik, amelyet helyette a Mac-rel használhatsz.

A felhőmegoldások korlátlan tárolást kínálnak, miközben csökkentik az adatok elvesztésének esélyét. Ha a külső merevlemez-meghajtót ugyanabban a helyen tartja, mint a Mac-t, akkor kockázatot jelenthet, ha fizikai károkat vagy veszteségeket okoz, például tűzkár vagy lopás.. 

Egy felhőalapú megoldás megszünteti ezt a veszélyt. Ha online szolgáltatónál készít biztonsági másolatot, mint például a Backblaze, akkor korlátlan adattárolási lehetőséget biztosít (lásd a Backblaze áttekintésünket). Ez azt jelenti, hogy elkészítheti a belső Mac merevlemez teljes másolatát, és online tárolhatja, hogy visszakereshesse.

Használhat egy biztonsági mentési szolgáltatást is, amelyet kifejezetten a hardverhibákkal szemben megvéd, mint például az Acronis True Image (lásd az Acronis True Image áttekintést). Ez a megoldás biztonsági mentést készít a meghajtóról, és biztonságosan tárolja a felhőben.

Bármelyik módszer is a kedvenc, ne hagyatkozzon egyetlen Mac biztonsági másolaton. A biztonsági mentés egy külső merevlemezre és egy online biztonsági mentési szolgáltatásra biztonságban tartja az adatait, bármi is történjen a hardverrel.

Időgép

Megbeszéljük az egyes fájlok és mappák manuális biztonsági mentését egy külső meghajtóra, de ha a teljes számítógépről biztonsági másolatot szeretne készíteni, akkor az Apple beépített Time Machine lesz az első lehetőség, amelyet a legtöbb Mac tulajdonos megfontol..

Az Időgép óránkénti, napi és heti pillanatfelvételeket készíthet adataiból, amelyeket ezután külső merevlemezre vagy hálózati tárolóra ment. Nem szinkronizálhatja a Time Machine biztonsági másolatát az iCloud-szal, az Apple saját felhőalapú tárolási szolgáltatásával, de a Time Machine biztonsági másolatát a felhőhöz szinkronizálhatja harmadik fél által készített biztonsági mentési szolgáltatásokkal. 

Ez attól függ, hogy milyen felhőalapú tárolót választott. Az olyan szolgáltatások, mint a Backblaze vagy a Carbonite (lásd a Carbonite áttekintésünket) támogatják a macOS-t, de ezeket a szolgáltatásokat be kell állítania az Time Machine biztonsági másolatának szinkronizálására..

Az Időgépet beállíthatja a Rendszerbeállítások alkalmazásból, amely valószínűleg az Ön alkalmazásdokkján található. A Launchpadon is megtalálhatja. Innentől kattintson az Időgép elemre.

MacOS-Time Machine-Launch

Az Időgép beállítások menüben kattintson a „biztonsági mentési lemez kiválasztása” gombra. Válassza ki a külső meghajtót a menüből, majd kattintson a „Használja a lemezt” gombra, hogy megerősítse azt a Time Machine biztonsági mentési meghajtójaként.

Ha szeretné titkosítani az Time Machine biztonsági másolatát, feltétlenül kattintson a „titkosított biztonsági másolatok” jelölőnégyzetre, mielőtt rákattint a „Lemez használata” gombra..

MacOS-Time Machine-Select-Drive

Először törölnie kell a külső merevlemezt, ha nem Apple fájlrendszert használ, például FAT32, NTFS vagy exFAT. Ez azt jelenti, hogy nem keverheti össze és nem egyeztetheti a fent leírt kézi biztonsági mentési megoldást a Time Machine biztonsági másolataival ugyanazon a meghajtón. Ha folytatni akarja, kattintson a „törlés” gombra a meghajtó törlésének megkezdéséhez.

MacOS-Time Machine-Erase-Drive

Miután a Time Machine konfigurálta az Ön meghajtóját, feltétlenül kattintson az „automatikus biztonsági mentés” jelölőnégyzetre az automatikus biztonsági mentések engedélyezéséhez. Ennek a lehetőségnek a működéséhez azonban a külső meghajtónak továbbra is csatlakoztatva kell lennie a Mac-hez.

Az első Time Machine biztonsági mentés eltart egy ideig, mivel teljes pillanatképet készít a meghajtóról. A jövőbeli pillanatképek csak azokat a fájlokat tartalmazzák, amelyek az utolsó biztonsági másolat óta megváltoztak, hogy elkerüljék a szükségtelen tárhelyfelhasználást. Ez azt jelenti, hogy a Time Machine jövőbeni biztonsági mentései sokkal gyorsabban feldolgozhatók.

Végső gondolatok

Függetlenül attól, hogy manuálisan másolja a fájlokat, használja az Apple Time Machine alkalmazást, vagy támaszkodik-e egy felhőalapú biztonsági mentési szolgáltatásra, fontos, hogy rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fontos Mac fájlokról és mappáiról. Javasoljuk egy külső merevlemez használatát, különösen nagy biztonsági mentések esetén, de fontolja meg hosszú távon ezeket a felhőalapú szolgáltatásokkal való kombinálását..

Az 1 TB külső merevlemez használata elengedhetetlen a hosszú távú Mac biztonsági mentési megoldásokhoz. Nézze át ajánlásainkat a legjobb 1 TB-os külső merevlemezekről, vagy tekintse meg néhány egyéb hardvercikkünket az alternatívákkal kapcsolatban.

Külső merevlemezt használ a Mac biztonsági másolatok készítéséhez, vagy inkább a felhőalapú tárolási megoldásokat részesíti előnyben? Az alábbi megjegyzésekben tudassa velünk a Mac biztonsági mentési stratégiáját. Köszönöm, hogy elolvasta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map