Treba li koristiti MEGA za izradu sigurnosnih kopija?

To čujemo vrlo često u posljednjih nekoliko tjedana od pokretanja nove usluge pohrane u oblaku MEGA. Ljudi nas pitaju trebaju li MEGA koristiti kao sigurnosno kopiju rješenja za svoje računalne datoteke.


Uostalom, MEGA tvrdi da je najsigurnija usluga pohrane u oblaku, zar ne? Naravno, to samo ne priznaje internetsku sigurnosnu kopiju. Riješimo neke od problema zbog kojih se MEGA koristi kao rezervno rješenje. 

Online pohrana sigurnosne kopije VS

Prvo i najvažnije morate shvatiti da pohrana u oblaku nije sigurnosna kopija putem interneta. Dok internetska sigurnosna kopija uglavnom zrcali datoteke koje imate na računalu, servisu za pohranu u oblaku nije potrebna lokalna kopija da bi ostala “u oblaku”. To dolazi s nedostatkom naravno: ako promijenite datoteku, te se promjene neće ažurirati u oblaku.

Internetska sigurnosna kopija “skenira” vaš sustav radi promjena (jer pokušava sve zrcalo prikazati upravo onako kako je napravljeno) za prijenos. Mnoge usluge pohrane u oblaku rade na način da možete odabrati pojedinačne datoteke koje želite prenijeti. Online sigurnosno kopiranje pogodnije je za mape ili čitave tvrde diskove koji moraju biti sigurnosno kopirani u oblaku.

Dakle, MEGA je radije usluga pohrane u oblaku. To nije internetska sigurnosna kopija. Možete odabrati pojedinačne datoteke s računala, ali nemojte očekivati ​​da će se te datoteke sinkronizirati kad ih promijenite. Možete pročitati naš članak u kojem detaljno objašnjavamo koja je razlika između sigurnosne kopije u mreži i pohrane u oblaku.

Ne možete zakazati prijenos datoteka

Kad se prijavite za posebnu internetsku sigurnosnu kopiju, možete zakazati sigurnosne kopije po svojoj želji. Možete ih sigurnosno kopirati na tjednoj ili dnevnoj bazi ili čak suziti sigurnosno kopiranje datoteka i mapa po satu.

MEGA vam neće dati tu mogućnost. Ako želite da se promjena u datoteci odrazi, morat ćete je ponovo ručno prenijeti. Još nema dostupnih automatiziranih rješenja. Sigurno bi se mogli pojaviti neki alati koji će ovaj zadatak obaviti za vas, ali za sada je bolje koristiti internetsku sigurnosnu kopiju u tu svrhu.

MEGA nije dovoljno ispitana

Ova usluga postoji samo otprilike nekoliko tjedana. Sami vlasnici usluge nazivaju beta verzijom, tako da je ne biste trebali koristiti u produktivnom okruženju. Stvari mogu poći po zlu i ne želite eksperimentirati sa svojim najvažnijim datotekama.

Možete biti sigurni da su programeri bijesno radili na tome da usluga postane bolje rješenje od ostalih usluga pohrane u oblaku poput Dropboxa.

Testathon
Testatonski testeri na djelu

Ali i njima će trebati vremena. Čak i ako MEGA ne upotrebljavate kao sigurnosno kopiranje, čak je i neki rizik povezan s njim kao usluga pohrane u oblaku. Možete ga koristiti za eksperimentiranje i testiranje, ali teško sa datotekama o kojima ovisite.

Sigurnosni problemi

Iako se na prvi pogled mega čini sigurnijim od ostalih usluga pohrane u oblaku, njihova sigurnosna algoritma zajednica nije dovoljno ispitana da bi se mogla u potpunosti osloniti na njih. Daljnje testiranje treba obaviti prije nego što se stvarno povjeri u svoju uslugu.

U pogledu vaših privatnih dosjea uvijek je potrebna dublja pažnja. Čak i neke internetske sigurnosne kopije ne pružaju dovoljno sigurnosnih značajki. Ali želite biti sigurni da će vaši podaci ostati privatni.

Izvođenje & Pouzdanost

Brzina prijenosa bila je strašna s MEGA-om kada je prvi put pokrenut servis. Naravno, doživjeli su ogroman nalet kada su prvi put pokrenuli svoju uslugu.

Mega pregled
Mega ograničena brzina

Sada se brzina prijenosa i preuzimanja značajno poboljšala pa je prijenos datoteka u oblak zapravo zabavan. Međutim, usluga je previše premlada da bi mogla predvidjeti dugoročnu pouzdanost i stoga je treba izbjegavati važne datoteke.

Test, test & Test

Toplo vas preporučujemo da testirate uslugu, jer će ju poboljšati i na kraju će postati dobro rješenje za pohranu u oblaku s nevjerojatnih 50 GB besplatne pohrane.

Mega vs Dropbox
Mega test brzine

Međutim, kao što smo istakli u ovom članku, nemojte koristiti MEGA ni u jednom proizvodnom okruženju. Mnogo smo ga testirali, i radilo je besprijekorno, no to ne znači da nećete naići na probleme.

MEGA alternative

Postoji puno alternativa kada je u pitanju MEGA. Postoji obilje usluga pohrane u oblaku koje nude iste značajke.

Vjerovatno nećete naći uslugu koja vam nudi 50 GB besplatnog prostora za pohranu, ali možda neće biti potreban za vaše potrebe. Ako tražite uslugu pohrane u oblaku koja također stvara sigurnosne kopije, toplo vas preporučujemo da pogledate SugarSync ili SpiderOak.

To su usluge koje su prilično uspostavljene na tržištu i imaju visoku razinu sigurnosti. Iako su skuplje od MEGA, oni nude klijentima za radne površine tako da možete sinkronizirati datoteke s više uređaja. Ako je to ono što tražite.

Možda želite pogledati naš usporedni grafikon koji će vam dati dobar pregled onoga što svaki pružatelj usluga može učiniti.

Poanta

Sviđaju nam se napori koje MEGA čini: korištenje je stvarno povjetarac, a obećava da će biti jedan od sigurnijih usluga pohrane u oblaku. Međutim, rano je za konačnu presudu, ali ne možemo je u ovom trenutku preporučiti kao internetsku sigurnosnu kopiju.

Da budemo fer: nije namijenjen usluzi izrade sigurnosnih kopija. Umjesto toga, trebali biste ga smatrati tvrdim diskom u oblaku koji vašem računalu daje dodatni prostor.

No, poput vanjskog tvrdog diska, može doći do štucanja. Stoga biste uvijek trebali čuvati sigurnosne kopije na više diskova ili s više usluga. Ako morate, mega možete koristiti kao sekundarno sigurnosno kopiranje, ali razmislite dvaput ako ga želite koristiti za osjetljive podatke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map