Što je NAS? Praktični vodič

Mrežno spremljeni prostor za pohranu, ili NAS, odličan je način za pohranu velikih količina podataka, istovremeno ga čineći dostupnim s bilo kojeg mjesta. Ovdje na Cloudwards.net-u preporučujemo da NAS sudjeluje u svakoj temeljitoj strategiji sigurnosnog kopiranja i u ovom ćemo članku istražiti što je NAS i, točnije, što NAS nije.


Brzo ćemo istražiti što NAS može, a što ne može, kao i kako to možete koristiti u osobnom postavljanju za proširenje prostora za pohranu, istovremeno čuvajući podatke za sve moguće male probleme. Ne mislite, međutim, da je mreža povezana s prostorom sigurnosnih kopija samo rješenje: ako želite zaštititi svoje podatke, pogledajte naše najbolje sigurnosne kopije na mreži ili najbolju sigurnosnu kopiju u oblaku za članak o NAS.

Kako djeluje NAS

U osnovi, NAS je mini server koji sjedi na vašem stolu. Možete ga izravno povezati s računalom putem USB kabela, ali to bi umanjilo njegovu glavnu korist: mrežu. NAS stvara vlastitu malu mrežu kojoj svi uređaji s pravim vjerodajnicama (korisničkim imenom i lozinkom) mogu pristupiti. NAS je korak od korištenja jednostavnog vanjskog tvrdog diska i korak ka stvaranju vlastite osobne pohrane u oblaku.

Ako želite znati više o razlikama između vanjskih HDD-ova i NAS-a, kao i o tome kako oni komuniciraju s rješenjima sigurnosne kopije u oblaku, imamo članak za usporedbu koji upravo to objašnjava.

NAS vs Cloud Storage

Ako vam je NAS postavljen, možete pohraniti podatke na njih, a zatim im pristupiti s bilo kojeg drugog uređaja koji posjedujete, baš kao i kod pružatelja usluga pohrane u oblaku. Za one koji se pitate zašto jednostavno ne nabavite uslugu za koju plaćate 5 USD mjesečno umjesto da kupite kutiju od 300 USD, glavne su prednosti brzina i nedostatak treće strane.

NAS su brži od udaljenog poslužitelja u oblaku: dok brzine povećanja i preuzimanja na udaljeni poslužitelj mogu ovisiti o mnoštvu faktora – od internetske veze, upravljačkog softvera poslužitelja itd. – brzinu veze do vašeg NAS-a ograničava samo vaš brzina mreže i NAS-ov hardver. Ako to iz bilo kojeg razloga vaša mreža nije dovoljno brza, možete jednostavno povezati računalo s NAS-om izravno USB-om i prenijeti podatke brzinom čitanja / pisanja na tvrdom disku..

Druga glavna prednost za NAS je to što sami pohranjujete datoteke, a da treća strana nema nikakve veze s tim. Kao i svaki od naših najboljih pružatelja nulta znanja, samo vi držite ključeve svojih podataka i nikad vam ne treba brinuti zbog vladinih naloga ili upada u poduzeća. Privatnost je zajamčena pri korištenju NAS-a, sve dok ne zadržite svoje sigurnosne protokole (o tome više kasnije).

NAS u programu Office

Kao što možete zamisliti, NAS su savršeni za sve koji obrađuju velike količine podataka: audio i video hobisti, samo poduzetnici, čak i mala i srednja poduzeća mogu imati koristi od NAS-a u uredu. Svi koji rade s vama mogu pristupiti NAS-u i ostaviti datoteke ili ih pokupiti, a uz pravi softver čak i istovremeno uređivati ​​i manipulirati datotekama..

Aspektivnost suradnje s NAS-om u vašoj organizaciji doista je vrlo privlačna, posebno ako je NAS spojen na LAN. Bez zaostajanja povezanog s softverom za suradnju u oblaku, možete brže nego ikad raditi u svom timu, a ulaganje u snažni NAS trebalo bi značiti da ćete vidjeti povećanu produktivnost.

NAS i skladištenje

Nije činjenica da imate NAS znači da možete otkazati pretplate za pohranu u oblaku: većina NAS-a dosegla je ograničenje na oznaku od 10TB i premda biste mogli postaviti neku vrstu umreženog RAID-a za više prostora, možda je bolje pohraniti svoje arhive s bilo kojim umjesto toga naši najbolji pružatelji prostora za pohranu u oblaku. NAS su izvrsni za spremanje trenutnih projekata kojima morate pristupiti na kapanju šešira, a stariji su vjerojatno bolje pohranjeni na jeftinijoj lokaciji.

Imajte na umu da je poklopac za pohranu jedno od ograničenja NAS-a: ako vam treba ogromna količina prostora, možda biste trebali razmotriti i postavljanje datotečnog poslužitelja (pročitajte naš članak o najpovoljnijim poslužiteljima za male tvrtke ako želite želite znati više). Iako poslužitelji datoteka i NAS djeluju na vrlo sličan način, poslužitelj je daleko moćniji i dat će vam još veću kontrolu nad onim što ulazi i izlazi. Trošak se, međutim, povećava, jer ne samo da će vam trebati određeniji hardver, morat ćete nekoga platiti za njegovo održavanje.

Ako vam povezivanje nije glavna briga, postavljanje RAID niza također bi mogla biti opcija ako trebate pohraniti ogromne količine podataka. To će vjerojatno biti puno jeftinije od postavljanja poslužitelja datoteka ili NAS-a i dobit će vam veliku brzinu jer je to u osnovi samo ogroman tvrdi disk. Da biste saznali više, pogledajte naš članak o RAID-u.

NAS i sigurnost

Kao i sve povezano putem mreže, NAS su podložni vanjskim napadima cyber-kriminalaca ili špijuniranju od strane obavještajnih agencija poput NSA. Općenito, sigurnosne mjere koje dolaze s NAS-om potpuno su odgovarajuće, ali kupci trebaju biti svjesni da to nije uvijek slučaj. Savršen primjer je Europolov agent koji je povjerljive datoteke odnio kući i spremio ih na svoj NAS, koji nisu automatski dobili i zaštitu lozinkom..

Na stranu birokratski idiotizam, ova priča pokazuje da se isplati osigurati da ste slijedili sve upute prilikom postavljanja vašeg NAS-a. Sigurnost u oblaku nije šala i isplati se provjeriti-dvostruko provjeriti jeste li sve napravili po knjizi. Za više informacija, provjerite naš sigurnosni vodič za NAS.

Synology i QNAP

Iako postoji mnoštvo proizvođača i dobavljača koji nude pohranu priključenu na mrežu, izgleda da je opći konsenzus da QNAP Systems i Synology nude najbolji udarac za vaš dolar. Iako nisu posebno jeftine (cijene kreću od 200 USD i strmo se kreću od tamo), obje nude obilje zvona i zvižduka, kao i poboljšane sigurnosne mjere.

Najjeftiniji NAS obično dolaze s oko 1 TB za pohranu i savršeni su za ljude kojima nije potrebno puno prostora, ali žele pristup malom, osobnom udaljenom poslužitelju. Nekoliko koraka od toga dolaze veće uvale u koje se može ugraditi do 10TB i izvrsne su za organizacije srednje veličine. Bilo koji veći od toga i vi ćete zalutati na tehničkiji teritorij, gdje se HDD-i mogu voljno izmjenjivati ​​u sve veće nizove.

Ovdje na Cloudwards.net-u, posebno smo veliki obožavatelji Synology-a (zbog čega imamo članak posvećen najboljoj sigurnosnoj kopiji u oblaku za Synology) i sastavili smo video s pet bitnih savjeta koje trebate znati kada koristite svoju Synology DiskStation.

NAS Software

U oba slučaja, međutim, glavna atrakcija je softver koji dolazi s NAS-om. Synology i QNAP nude napredni softver prilagođen korisnicima koji će postavljanje NAS-a olakšati i još više ga koristiti. Povrh toga, iskusniji korisnici moći će konfigurirati svoj NAS pomoću ovog vlasničkog softvera kako bi svoju malu kutiju pretvorili u vlastitu osobnu pohranu u oblaku.

Imajte na umu da, ako je osobni pohranjivanje u oblaku krajnji cilj, možda biste trebali razmotriti korištenje CloudBerry sigurnosne kopije. Ovo je visoko razvijeni dio softvera koji će vam omogućiti postavljanje vašeg NAS-a, integriranje u bilo koji postojeći prostor za pohranu u oblaku i također konfiguriranje sigurnosne kopije za cijeli shebang. Detaljniji pregled ove usluge potražite u našoj recenziji CloudBerry sigurnosne kopije.

NAS i sigurnosna kopija

Kada govorimo o sigurnosnim kopijama, ovo nas dovodi do punog kruga do početka članka: NAS su sjajna i divna alternativa pohrani u oblaku, ali rezervno rješenje nisu. Ako se nešto fizički dogodi vašem NAS-u (požar, poplava, električni udar), ti podaci nestaju.

Međutim, NAS može zamijeniti pohranu u oblaku u temeljitoj hibridnoj strategiji sigurnosnog kopiranja i postoji puno sjajnih opcija za ljude koji žele napraviti sigurnosnu kopiju NAS-a. Korištenje bilo koje od naših najboljih sigurnosnih kopija na mreži za NAS-ove usluge omogućit će vam da se lako odmorite znajući da su vaši podaci, što je moguće, sigurno sigurnosno kopirani negdje na udaljenom i sigurnom poslužitelju. 

Zaključak

NAS su predivni strojevi koji su savršeni za sve koji žele pohraniti velike količine podataka, ali žele im moći pristupiti s bilo kojeg mjesta. Ako ste vezani za kućno računalo i od njega ikada pristupite datotekama, možda ćete htjeti razmotriti postavljanje RAID niza umjesto NAS-a, ali malih i srednjih organizacija, kao i ljudi koji su često na potez dok radite, voljet će fleksibilnost i brzinu koje nudi NAS.

Nedostatak NAS-a je u tome što pristojni modeli ne dolaze jeftini i sigurnost treba biti briga o kojoj u svakom trenutku imate na umu. Preporučujemo ljudima koji ne koriste tehnologiju da uzmu svoje vrijeme pri postavljanju NAS-a kako ne bi završili poput prethodno spomenutog agenta Europola. Također, imati dobar rezervni plan na mjestu nikada ne boli.

Jeste li korisnik NAS-a? Podijelite svoja iskustva ispod u komentarima, voljeli bismo čuti vaše mišljenje o svemu ovome. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map