Što je Hyper-V i kako ga koristiti? Vodič za početnike

Microsoft je objavio Hyper-V 2016. godine i smatra se vrućim konkurentom VMware-evim Fusion-om i Oracle-ovim VM VirtualBox-om. U ovom ćemo vam članku pokazati kako ga postaviti i koristiti.


Iako se mnogi njegovi proizvodi podrazumijevaju kao loše razvijeni ili prema njima uobičajeni prema korisnicima, općenito govoreći, Microsoft se ne može kriviti za njegovu lošu reputaciju. Kao tvrtka koja posluje na toliko poslovnih područja, teško je konkurirati specijaliziranim suparnicima.

Microsoft, međutim, nije propustio trend računalstva u oblaku. Samo je dio njegovog softvera instaliran izravno na klijentima ili poslužiteljima, što pokazuju Azure (pročitajte našu recenziju Azure), OneDrive for Business (pročitajte našu recenziju OneDrive) i SharePoint.

Uz oblak i klijentske aplikacije, Microsoft se također etablirao pored Linuxa u svijetu poslužitelja s softverskim rješenjem. Za razliku od usluga sigurnosnog kopiranja, Windows Server uključuje aplikaciju za virtualizaciju koja se zove Hyper-V.

Što je Hyper-V?

Hyper-V logotip
© Zion IT savjetovanje

Hyper-V je virtualizacijski softver koji, dobro, virtualizira softver. To ne može samo virtualizirati operacijske sustave, već i čitave hardverske komponente, kao što su tvrdi diskovi i mrežne sklopke. Za razliku od Fusion i Virtualboxa, Hyper-V nije ograničen na korisnikov uređaj. Možete ga koristiti i za virtualizaciju poslužitelja.

Hyper-V je dostupan u tri verzije.

 • Hyper-V za Windows poslužitelje
 • Hyper-V poslužitelji
 • Hyper-V na Windows 10

Hyper-V za Windows poslužitelje dodatak je OS Windows Server. Hyper-V poslužitelji, s druge strane, samostalno su rješenje koje se može koristiti za upravljanje virtualnim i namjenskim primjercima poslužitelja, baš kao što je Hyper-V za Windows poslužitelje.

Hyper-V na Windows 10 je verzija koja se pokreće na vašem prijenosnom računalu i što je tema ovog članka.

Da biste na svom Windows uređaju omogućili Hyper-V, potreban vam je 64-bitni OS. Međutim, ne mora biti Windows 10 Windows 8.1 također radi.

Prije nego što započnete, testirajte hardverske performanse prijenosnog računala kako biste bili sigurni da će vaš virtualni stroj nesmetano raditi. Čak i ako Microsoft kaže da je dovoljno 4 GB RAM-a, idealno bi bilo da imate 8 GB do 16 GB. Postoji razlika između “softver funkcionira” i “softver je upotrebljiv.”

Također biste trebali osigurati da vaš tvrdi disk ima dovoljno prostora za dodatni OS.

Zašto koristiti virtualni stroj?

Postoji mnogo razloga za korištenje virtualnog stroja. U većini slučajeva koriste se za pokretanje softvera koji ne radi na vašem OS-u. Bez obzira koristite li Windows, Mac ili Linux OS, VM će ukloniti svoja ograničenja. Na primjer, ako imate Windows uređaj i želite instalirati aplikaciju koja je dostupna samo za Mac, možete pokrenuti instancu macOS na Windows prijenosnom računalu da biste je instalirali.

To čak ne mora biti slučaj da se softver ne pokreće u sustavu Windows. Možda radite brže na verziji Linuxa ili Mac-a jer ste upoznatiji s njenim prečacima i upotrebljivošću.

Većina softverskih programera voli raditi na terminalima, pa više vole Linux. To je rečeno, budući da su nas mnogi pratili kroz školske dane, radimo na papirologiji brže.

Treba uzeti u obzir i to da se programi na Windowsima rijetko deinstaliraju bez traga. Pronaći ćete stare postavke, unose u registre ili druge artefakte koji će usporiti vaš operativni sustav. Ako želite privremeno koristiti aplikaciju, postavite VM, koristite program i uklonite VM kada završite. Na taj način nećete morati nakon toga očistiti bilježnicu.

Korištenje virtualnog stroja također ima smisla za zaštitu. S virtualiziranim OS-om unosite dodatni sloj sigurnosti u igru. Ako niste baš sigurni da biste trebali pokrenuti datoteku koju ste preuzeli iz nepouzdanog izvora na produktivnom OS-u, koristite VM.

VM će vam omogućiti i sigurniji prolazak kroz tamnu mrežu. U ovom trenutku, morate znati da je VM ekstremno spor. To će uništiti vaš aktivni OS i virtualni. Trebali biste dvaput razmisliti želite li koristiti spor preglednik Tor na sporom VM-u za surfanje tamnim internetom.

Kako koristiti Hyper-V

Hyper-V je unaprijed instaliran sa sustavom Windows 10. Ne morate preuzeti ništa, ali morate ga aktivirati prije nego što ga možete upotrebljavati.

U ovom ćemo vodiču razgovarati o Hyper-V Manageru za Windows 10. Dobre upute za Hyper-V na poslužitelju možete pronaći ovdje.

Prvo otvorite upravljačku ploču i kliknite na “deinstaliranje programa.”

Postavljanje sustava Windows 10 Hyper V

Zatim odaberite opciju “uključivanje ili isključivanje značajki sustava Windows” na lijevoj strani.

Uključivanje i isključivanje Hyper V

Potvrdite aktivaciju.

Omogućite Hyper V na Windows 10

Nakon završetka vašeg računala, vidjet ćete sljedeći ekran.

Postavljanje Hyoer-a V

Hyper-V također možete omogućiti s terminala. Otvorite naredbeni redak u načinu administratora i izvršite sljedeću naredbu:

DISM / Online / Omogući značajku / All / FeatureName: Microsoft-Hyper-V

Omogućite Hyper V u naredbenom retku

U oba slučaja morate ponovo pokrenuti svoje računalo.

Od Microsofta možete preuzeti alternativni priručnik koji ovdje objašnjava kako aktivirati Hyper-V na Windows 10.

Korištenje Hyper-V

Nakon uspješne aktivacije možete pokrenuti Hyper-V Manager.

Hyper V Start

Zahtijeva da se prema zadanim postavkama povežete na Hyper-V poslužitelj. Kliknite na “poveži se na poslužitelj” i odaberite “lokalno računalo”.

Hyper V Manager

Tada ćete vidjeti sljedeći ekran.

Nadzorna ploča Hyper V Manager

Na lijevoj strani ime vašeg računala pojavljuje se kao lokalni poslužitelj. U središtu ćete dobiti pregled postojećih virtualnih strojeva na uređaju. Dizajn pregleda može biti prevelik za vas, ali ako se povežete na mrežu s nekoliko stotina poslužitelja, to ima smisla. Na desnoj strani vidjet ćete naredbe koje možete izvršavati u „akcijama“.

Za stvaranje novog VM-a pritisnite “brzo kreiraj”. Otvorit će se novi prozor s dvije unaprijed definirane mogućnosti instalacije. To je sjajno jer ne morate osigurati .iso datoteku kao što je to slučaj s Oracle ili VMware.

Hyper V Quick Create

Odaberite odgovarajući OS, kliknite na “Create virtual machine” i pričekajte da se preuzme.

Hyper V Manager za preuzimanje

Ako želite napraviti detaljnije konfiguracije, u glavnom izborniku odaberite “novo” umjesto “stvori virtualni stroj”.

Završne misli

Ako želite povećati svoju produktivnost, koristite alternativni softver ili samo eksperimentirajte s novim operativnim sustavima, VM je alat za vas.

S Hyper-V, Microsoft je stvorio moćno rješenje koje se lako može natjecati s VM VirtualBoxom i Fusionom. Aplikacija je sjajna jer, kao Windows korisnik, ne morate je preuzimati ili kupovati odvojeno, morate je samo aktivirati. U skladu s tim, ona se pokreće samo na Windows uređajima, zbog čega korisnici Mac i Linuxa ostaju prazni.

Jeste li ikada prije koristili Hyper-V? Kako ti se svidjelo? Javite nam u komentarima i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map