Pregled alata za suradnju u oblaku

Enterprise 2.0 nekoliko se godina privatno doveo u pitanje jer su prednosti računalstva u oblaku postale sve važnije za obavljanje svakodnevnih poslovnih zadataka. Što je daleko od budućnosti koja se čini dobro na način na koji će aplikacije utemeljene u oblaku biti glavna točka interakcije između korisnika i kolaboracijskih usluga.


Mnoštvo uslužnih akronima nastalih od sredine 00-tih govori ne samo o činjenici da su pružatelji usluga oblaka slušali, već i o Enterpriseu 2.0 (koji Wikipedia definira kao „upotrebu novih socijalnih softverskih platformi unutar kompanija ili između tvrtki i njihovi partneri ili kupci “) realizirali bi se mnogo brže nego što je prvotno predloženo.

Nakon što je oblak stekao vjerodostojnost, sve više i više infrastrukture je outsourcing u naporima poduzeća da smanje troškove upravljanja infrastrukturom..

Uz suradnju u oblaku, postoji nekoliko sveobuhvatnih platformi poput Googlea i Microsofta, a zatim postoji niz platformi za upravljanje projektima koje zadovoljavaju različita nišna tržišta. Iako plaćate zahvaljujući liderima na tržištu, želimo uvesti i neke nove usluge u pregib. Neke su usredotočene na društvene mreže, tu su i aplikacije za razmjenu misli-mapa i veliki broj aplikacija koje imaju bogat skup značajki.

Prolazeći kroz mnoštvo aplikacija za suradnju u oblaku, zaokružili smo raznoliku kolekciju. Ovaj popis ni na koji način nije iscrpan, ali trebao bi vam dati dobru predstavu o spektru aplikacija koje su dostupne za suradnju i produktivnost za male i srednje tvrtke. Glavni od naših razmatranja su sljedeći:

 • Integracija uređaja 
 • Prijenos znanja
 • Upravljanje datotekama
 • Rasprava
 • Produktivnost

Jedna od stvar koju ovi zadaci imaju zajedničko je da su se nekoć oni obavljali putem e-pošte, chata ili telefona. Izgubljena produktivnost obično se događa pri organiziranju kontakata, verziji dokumenata, uključivanju članova tima izvan mjesta, vanjskoj suradnji i tako dalje.

Naravno da su prve dvije usluge o kojima želimo razgovarati poznate onima koji poznaju prostor suradnje u oblaku. OneDrive i Google Drive nisu jedine dostupne usluge uređivanja dokumenata tamo (vidi vlastiti NoteCloud i Box Notes), ali oni su najpoznatiji.

Alat za mrežno uređivanje dokumenata

Google dokumenti

Koji će popis alata za internetsku suradnju biti konkurentan bez uključivanja Google dokumenata? Naravno da Google Dokumenti očito nisu namijenjeni poslu u trenutnoj verziji. To je još uvijek izuzetno korisna i čvrsta platforma za suradnju. Ova usluga omogućuje vam prijenos, pohranu, uređivanje i dijeljenje datoteka sa radne površine putem preglednika ili mobilne aplikacije.

Integracija Googleovih usluga je mnogima od koristi zbog njihove sveprisutnosti i bogatstva funkcionalnosti. Mnogi međutim smatraju da je Googleova sveprisutnost pomalo prevladavajuća. Naravno da je integracija uređaja bešavna, a aplikacija za produktivnost obiluje.

Treba li uopće spomenuti koliko je jednostavno dijeliti sadržaj e-poštom i društvenim mrežama? Među nedostacima je to što se datoteke pretvaraju u Google format, sigurnost je lošija, a podrška aplikacija treće strane nije dovoljna. 

OneDrive

Klasični softver za radne površine u oblaku. Zadano je Office 365 za OneDrive kada stvorite Microsoftov račun koji vam omogućava pristup paketu web-aplikacija Office..

Jedan od lijepih bonusa je besplatan pristup hostovanoj e-pošti (do 25 GB prostora za pohranu), nazivu poslovne domene i javnoj web stranici bez dodatnih naknada za hosting. Malo pretjerivanja, ali trud možemo cijeniti. To je uz funkciju web konferencije, zaštitu od neželjene pošte i zlonamjernog softvera, osim šifriranja tranzita i pohrane. Fijuk!

OneDrive pruža funkciju suradnje putem web stranica tima na kojima članovi stvaraju, uređuju i pregledavaju izvješća, prijedloge, kalendare i proračune u stvarnom vremenu. Zadani zadaci prikazuju se linearno na vremenskoj traci. Poslovni klijenti dobivaju i SharePoint zajedno s pretplatom.

Neki nedostaci su što tijekom uređivanja ne postoji podrška zaglavlja i podnožja. Brendiranje bilo koga?

Zoho

Besplatno (ili besplatno probno) / 99 dolara godišnje. Zoho je fokusiran na tržište malih i srednjih poduzeća i iako je relativno nov, ovdje pripada Google Docs i OneDrive. Stjecanje 100.000 kupaca u prvih 12 mjeseci i rast, ovo je “treća pruga” kada je u pitanju poslovna suradnja sa sjedištem u oblaku..

Pregled knjiga Zoho

Besplatna verzija Zoho uključuje sljedeće:

 •  Izdavanje softvera za praćenje
 • Korisnici Zoho projekata mogu objaviti svoj radni status 
 • Članovi projekta razgovaraju 
 • Projekt Stream pruža članovima tima trenutna ažuriranja statusa 
 • Izradite web stranicu ili dokumentaciju projekta
 • Čuvajte sav sadržaj organiziran središnjim postavljanjem dokumenata

Super stvar o Zoho-u je da datoteke možete izrađivati ​​izravno u pregledniku. Idite udesno i prenesite Microsoft Office, Open Office, Star Office, AutoCad, Photoshop, ZIP datoteke i bilo koji oblik dokumenta. Još jedna odlika je kontrola verzije dokumenta. Praćenje grešaka moćan je modul za podnošenje grešaka koji vam omogućuje da definirate kako se trebaju rješavati problemi s problemima i problemima.

Nažalost, dok Zoho kriptira vaše datoteke, to se odnosi samo na podatke u tranzitu. Uz to, za početak dobivate pohranljivih 1 GB prostora za pohranu. Za više prostora potrebno je potpisati isprekidanu liniju (3 USD po korisniku, što ima više od nekoliko izvrsnih značajki) i još uvijek morate platiti 3 USD za dodatni prostor od 3 GB.

Alati za suradnju u posebne svrhe (ili ne)

Nećemo proći kroz sveobuhvatno tržište alata za suradnju u poduzeću radi nedostatka prostora. Osim toga, želimo preusmjeriti fokus na različite vrste alata za SMB-ove. Neki alati nude samo pohranu plus nekoliko sjajnih značajki, dok drugi ciljaju određenu vrstu aplikacije.

Alati opisani u ovom odjeljku uglavnom se usredotočuju na mala i srednja poduzeća uz neke iznimke. 

Citrix Sharefile (30 USD mjesečno)

ShareFile se brine za prijenos većih datoteka s pojedincima ili u timu. Sharefile dolazi sa standardnih 5 GB prostora za pohranu i širinom pojasa, uz dva računa.

Paket Professional sa 59,95 USD mjesečno nudi 10 GB prostora za pohranu i propusnost te 10 računa zaposlenika. Smisao programa Sharefile je slanje datoteka većih od većine pragova e-pošte ili prikupljanje svih artefakata projekta na jednom mjestu.

Druženje (20 USD mjesečno)

Konkurent Microsoftovoj usluzi SharePoint (vidi OneDrive). Koristi ga više od 100.000 tvrtki širom svijeta, nudi značajke temeljene na dijeljenju i upravljanju datotekama, suradnji sa sadržajem, upravljanju ljudima i zadacima. Ako mu se pristupa putem preglednika, može ga se prilagoditi, markirati i pruža podršku za mobilne uređaje.

Mi volimo upravljanje kontrolama verzija na ovom prostoru, zato uvijek ističemo ovu značajku za one koji je imaju. Radni prostori omogućuju vam pregled nadzorne ploče vaših projekata. Svaki se može pregledati kroz izbornik na vrhu sučelja.

Druženje za razliku od ostalih pružatelja usluga dobro se brine za razvoj standardiziranih sigurnosnih značajki. Njihov primarni podatkovni centar certificiran je ISO 27001, pa stoga američke i američke vladine agencije smatraju klijentima. Sa donje strane, besplatni račun ima samo 100MB prostora što je strašno malo. Usluga košta 20 USD po korisniku mjesečno za male tvrtke i 40 USD mjesečno za korisnika za poduzeća. 90-dnevno suđenje, koje uključuje 100 MB.

Istovremeno istovremeno uređivanje nije moguće jer se kad jedna upotreba datoteka blokira. Iako je funkcionalnost ugrađenog konferenciranja dodatna, sudionici sastanka mogu nastati troškovi pristupa.

Kutija (15 USD mjesečno)

Nešto se može reći za rad unutar preglednika pri suradnji. Box koristi veze i osjetljive uloge i funkcionalnost prava izravno iz vašeg preglednika. Integrirani preglednik datoteka radi s paketom Microsoft Office, Adobe i drugima, a sve iz udobnosti web aplikacije.

Ograničenje veličine za shred datoteke je 2 GB što je sasvim dovoljno. Uz to možete pratiti, angažman, poput preuzimanja, komentara i dodanih datoteka u stvarnom vremenu (da nabrojimo nekoliko). Jedna stvar koja nam se zapravo sviđa kod Boxa jest opsežna integracija softvera drugih proizvođača poput mnogih Googleovih aplikacija, Twittera i DocuSign.

MangoSpring Suite za suradnju (5,00 USD mjesečno)

Zar socijalno umrežavanje zaista nije vid suradnje? Naravno da jest, ali nećemo ići previše duboko u MangoSpring Suite za suradnju s fokusom na poslovna društvena umrežavanja. Ovaj alat donosi pomalo svježu perspektivu s alatima za suradnju u timu i intranet integracijom s LinkedInom. To omogućava trenutačno popunjavanje profila zaposlenika detaljima poput podataka o kontaktima, skupova vještina i stručnosti.

Automatsko slanje poruka automatski se ažurira u skladu sa značajkama kao što su konferencijski chat i videokonferencije, kao i grupe i projekti. Za dovršavanje funkcija društvenih mreža tu je i značajka mikro bloganja.

Otvoreno programsko sučelje sučelja s poslovnim sustavima kao što su CRM, platne liste ili drugim HR poslovnim sustavima. Također olakšava dijeljenje i upravljanje projektima s vanjskim suradnicima. Upravljajte računima s Active Directoryom i integrirajte se s drugim alatima kao što su Dropbox, Google Drive, OneDrive i Box.

Yammer (5,00 USD mjesečno)

Yammer je uz dijeljenje datoteka, inačice i bilješke uzeo i neke bilješke sa skupa društvenih mreža s trending datotekama i popularnim sadržajem. Značajka koja se izdvaja među zbirkom alata ovdje je ispitivanje. Anketa je jednostavna, korisna i precizna ideja.

Korisnici također mogu postaviti ankete i događaje koji će se dijeliti interno ili eksterno. Grupe omogućuju korisnicima da pretražuju ključne riječi u zajedničkom sadržaju. Možete upravljati i više domena, kontrolama pristupa i centraliziranim ulogama i pravima korisnika.

Socialcast (Besplatno do 50 korisnika) 

SocialCast je namijenjen velikim tvrtkama s moćnim setom upravljanja projektima, razmjenom dokumenata, projektnim grupama i specifičnim aktivnostima.

Stvorite privatne grupe za poticanje angažmana tima. Usluga je u potpunosti prilagodljiva za vašu marku, a možete odobriti javni pristup. Cijeli skup značajki dostupan je na svakoj većoj mobilnoj platformi.

MindMeister (besplatno probno razdoblje)

MindMeister je alat za suradnju koji planira razvoj uma i planira razvojne projekte. Brilliant! Iz razloga što je programerima i inženjerima (i projektnim dionicima uvijek teško razumjeti) i umne mape jedan od načina da se vizualizira tuđa vizija.

Mindmeister - pamet u mozgu u najboljem redu

Ovo je prilično dobro osmišljen alat koji vam omogućuje pomicanje i umetanje grana karata, kontrolu verzija i izvoz vaših datoteka u brojne formate. Pomoću mobilne aplikacije možete pristupiti svojim umnim mapama, a način rada izvan mreže omogućuje vam rad putem preglednika.

Još jedna lijepa značajka je da možete umetnuti veze, adrese e-pošte i bilješke unutar čvorova. Kompatibilan je i s Freemindom i MindManager-om.

Zaključak

Prolazeći kroz mnoštvo aplikacija za suradnju u oblaku, zaokružili smo raznoliku kolekciju. Ovaj popis ni na koji način nije iscrpan, ali trebao bi vam dati dobru predstavu o nizu aplikacija koje su dostupne za suradnju i produktivnost za male i srednje tvrtke.

Naravno, voljeli bismo čuti vaša razmišljanja i mišljenja o tom pitanju, u odjeljku s komentarima u nastavku. Zato ga slobodno koristite i hvala vam na cijelom čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map