Početak rada s Rackspace oblačnim datotekama

Rackspace se svrstava među najbolje usluge oblačne infrastrukture danas. Također može biti prilično zbunjujuće ako ne znate svoj put. Uvijek želeći život učiniti u oblaku ugodnijim, odlučili smo sastaviti kratki vodič za početak rada s Rackspace Cloud Files.


U ovom vodiču Cloudwards.net će pokriti postupak prijave i ono što možete očekivati ​​da platite po gigabajtu pomoću Cloud Filesa. Zatim ćemo govoriti o tome na koji način možete najučinkovitije učitati datoteke u Rackspace prema vašim potrebama, bilo da je to skupni ručni prijenos sadržaja, kontinuirana zaštita podataka za vaš tvrdi disk ili sinkronizacija datoteka između uređaja.

Nakon što završite čitanje, moći ćete koristiti Rackspace Cloud Files za izradu rješenja u oblaku za nadmetanje najboljih internetskih sigurnosnih kopija i najboljih usluga pohrane u oblaku bez potrebe da datoteke držite na više mjesta.

Budući da je to lakše prikazati nego reći, pokazat ćemo postupak s tri usluge, posebno: Cyberduck za skupno prijenos datoteka, CloudBerry sigurnosnom kopijom za internetsku sigurnosnu kopiju i spremanjem lako za pohranu u oblaku. Međutim, i osnovni koraci bit će slični i za ostale proizvode.

Prije nego što pristupimo izgradnji oblačnih rješenja, porazgovarajmo malo više o osnovama Cloud Filesa kako bismo bili sigurni da ste na pravom mjestu. Ako ste odlučili da definitivno niste i želite jednostavniji put do sigurnosnog kopiranja ili pohrane, naš alat za usporedbu u oblaku je dobar pokretač za pronalaženje rješenja sve u jednom.

Što su Rackspace Cloud Files?

Oblak se, najjednostavnije rečeno, odnosi na pohranu podataka u poslužiteljske sadržaje te pristup i rad s tim datotekama putem interneta, a ne na njihovo čuvanje na tvrdom disku vašeg računala. Oblak se može koristiti za izradu sigurnosnih kopija tvrdih diskova, oslobađanje prostora na tvrdom disku, sinkronizaciju datoteka između uređaja, hosting web stranica i mnoge druge stvari.

Iako se većina usluga oblaka usredotočuje na jedan ili dva od ovih zadataka, Rackspace Cloud Files zauzima drugačiji pristup. Pruža oblačnu infrastrukturu kao uslugu ili kratki IaaS u oblaku i može se koristiti za pohranu neograničenih datoteka bez obzira na vaše potrebe. Ostali primjeri oblaka IaaS uključuju Amazon S3, Azure, Google Cloud i Backblaze B2.

Loša strana je da, za razliku od specijaliziranih usluga u oblaku, većina pružatelja usluga oblaka IaaS, uključujući Cloud Files, ne pružaju prikladno sredstvo za unošenje datoteka u oblak. Na primjer, usluga pohrane u oblaku Sync.com daje vam 2TB prostora za pohranu u oblaku i mapu za sinkronizaciju za prijenos datoteka tamo. Tu je uključeno vrlo malo posla, o čemu bolje može svjedočiti naš pregled Sync.com.

Iako nije tako jednostavno kao Sync.com ili servis za sigurnosnu kopiju postavljenog i zaborave poput Backblaze (pročitajte našu recenziju Backblaze), CloudFiles se integrira s softverom osmišljenim za rješavanje istog zadatka za vas, i prilično lako stvarajući datoteku ” spremnik “i pomoću ključa API-ja za omogućavanje integracije. Mi ćemo demonstrirati izradu spremnika i pronaći vaš API ključ u trenu.

Rackspace Cloud Files naplaćuje po gigabajtu za pohranu datoteka, to je način na koji radi većina davatelja usluga oblaka. To vam daje prednost skalabilne pohrane, što znači da ne trebate platiti za 1TB prostora za pohranu kada vam treba samo 200 GB, a istovremeno vam omogućuje pohranjivanje onoliko podataka koliko želite bez naleta na čep.

Cijena po gigabajtu temelji se na tome koliko zapravo pohranite u Rackspace Cloud Files. Što više skladištite, manje ćete morati platiti po gigabajtu.

Dodijeljeni prostor: Cijena po Gigabajtu po mjesecu:
Prvo 1TB$ 0,10
Sljedećih 49TB$ 0,09
Sljedećih 150TB$ 0,085
Sljedećih 300TB$ 0,08
Dalje 524TB$ 0,075
Preko 1024TB$ 0,07

Za one koji koriste kontejnere za dostavu sadržaja Cloud Files (CDN), postoje i troškovi propusne širine. Ako koristite privatne spremnike, koje ćete prenositi u osobne datoteke, to neće utjecati.

Prijava za Rackspace Cloud datoteke

Nakon što se odlučite da je Rackspace za vas usluga oblačne infrastrukture, da biste se prijavili za uslugu, morat ćete se uputiti na web mjesto Rackspace. Kliknite mali zeleni gumb za prijavu.

Trebat ćete unijeti neke osobne podatke i postaviti način naplate. Vaša se kreditna kartica neće naplaćivati ​​za uslugu 30 dana, ali Rackspace na nju može platiti 1 USD da bi bio siguran da je sve kopacetično.  

Nakon završetka imat ćete pristup upravljačkoj ploči Rackspace Cloud.

Rackspace Cloud Control Panel

Cloud Control Panel je središte svih vaših događaja Cloud Files. Da biste stigli tamo, kliknite gumb za prijavu.

Sletjet ćete na nadzornu ploču gdje možete brzo nadgledati aktivnosti računa i poduzeti određene ključne radnje. To uključuje pregled i stvaranje ulaznica za podršku, pregled i stvaranje upozorenja i pristup bazi podataka i vijestima o proizvodima.

Postoje, među ostalim, brze predloške za izgradnju statičkih web stranica, virtualnih poslužitelja i baza podataka. Mi ipak nećemo gledati one u ovom vodiču, budući da smo usredotočeni na osnovne potrebe za pohranom datoteka (plus, morat ćemo napisati cijelu knjigu da bismo sve pokrili).

Za osnovno spremanje datoteka najvažnija veza na upravljačkoj ploči u oblaku nalazi se pri vrhu stranice, pod opcijom izbornika za “pohranu”. Veza se zove “datoteke” i upravo ćete tamo kreirati spremnike.

Izrada spremnika Rackspacea

Prije nego što počnete dodavati datoteke u Rackspace Cloud Files, morat ćete stvoriti spremnik datoteka. Kontejner je ekvivalent onoga što se naziva “kanta” s mnogim drugim IaaS uslugama; to je mjesto u koje šaljite datoteke.

Kako biste stvorili spremnik s Cloud Control Panel-a, kao što smo spomenuli, morate kliknuti “storage” pri vrhu zaslona i na padajućem izborniku odabrati “files”..

Preusmjerit ćete se na prozor Cloud Files datoteka koji prikazuje sve spremnike koje ste stvorili, s opcijom da napravite nove klikom na gumb “create container”.

Jedini koraci potrebni za stvaranje spremnika su odabir imena spremnika, regije i jedne od tri vrste: privatni, javni ili statički.

Opcija regije označava gdje se nalazi podatkovni centar Rackspace koji ćete koristiti. Postoji pet opcija: Sjeverna Virginija, Chicago, Sydney, Dallas i Hong Kong. Odaberite regiju koja vam je najbliža za brži prijenos datoteka. To će biti posebno pogodno za izradu sigurnosne kopije na mreži, što bi moglo uključivati ​​početne prijenosne stotine gigabajta.  

Što se tiče vrste, odaberite “privatno”, jer se koristi za pohranu datoteka i omogućuju vam pristup putem Cloud Control Panel-a ili API veze. “Javna” vrsta namijenjena je mrežama za dostavu sadržaja (CDN-i), korisnim za izgradnju aplikacija u kojima će kupci pristupiti datotekama. Statična vrsta web mjesta namijenjena je hostingu (bubanj) statičkih web stranica.

Nakon što završite, kliknite “stvori spremnik”. Naš novi spremnik koji smo nazvali “mytestcontainer” sada će se pojaviti na popisu dostupnih spremnika.

Da biste dodali datoteke u spremnik ili pristupili datotekama u njemu, samo kliknite naziv spremnika. Otvorit će se novi zaslon na kojem možete slati sadržaj u oblak klikom na “upload file”.

Problem s prijenosom datoteka putem Cloud Filesa je u tome što istovremeno možete odabrati samo jednu datoteku (i nema mapa), pa osim ako nemate gigabajta strpljenja, htjet ćete ići drugom rutom.

Srećom, postoji nekoliko daleko učinkovitijih načina dobivanja datoteka u Cloud Files, uključujući korištenje skupnog prijenosa s FTP-om, mrežnom sigurnosnom kopijom ili klijentom za pohranu u oblaku. Za upotrebu bilo kojeg od njih trebat će vam API ključ.

Pronalaženje API ključa Rackspacea

API znači “sučelje za programiranje aplikacija”, što je računalni kôd koji dva programa omogućuje međusobnu razgovore. API ključ koristi se za identificiranje programa za pozivanje, poput CloudBerry sigurnosne kopije, sprečavajući da zlonamjerni programi dobiju pristup vašim spremnicima Cloud Files.

Da biste dobili ključ API-ja Rackspace, morat ćete se prijaviti na upravljačku ploču u oblaku. U gornjem desnom kutu kliknite na svoje ime, a zatim kliknite “moj profil i postavke”.

Na sljedećoj se stranici pomaknite prema dolje do zaglavlja “sigurnosne postavke”. Trebalo bi postojati polje za vaš ključ Rackspace API. Kliknite gumb na kojem piše “prikaži” da biste otkrili ključ API-a i kopirajte ga.

Da biste softver povezali s Cloud datotekama, morat ćete unijeti taj mekši ovaj ključ. Pokazat ćemo vam gdje to učiniti dok demonstriramo pomoću Cyberducka, CloudBerry sigurnosnih kopija i pohrane Made Easy, dolazi do.

Rackspace i FTP klijenti

FTP klijent je alat koji vam omogućuje prijenos i preuzimanje datoteka na poslužitelj. To je tehnologija koja postoji već neko vrijeme, a iako nije tako napredna kao pohrana ili sigurnosna kopija u oblaku, takvi su klijenti i dalje popularni za prijenos brodskih sadržaja.  

Pokazat ćemo vam kako prenositi datoteke pomoću Cyberducka, ali FileZilla, WinSCP i mnogi drugi FTP klijenti dostupni su i većina vas neće koštati ni centa.

Preuzmite instalacijski program Cyberduck za svoj operativni sustav i prođite kroz postupak instalacije. Nakon toga, pokrenite klijenta.

Da biste povezali Cyberduck na Rackspace, kliknite gumb “otvori vezu” gumb u gornjem lijevom kutu. Otvorit će se prozor za vezu s nekoliko polja. Kliknite padajući izbornik pri vrhu i moći ćete odabrati protokole veza poput WebDAV i FTP, te se izravno povezati s oblačnim servisima poput Amazon S3, Backblaze B2 i Rackspace Cloud Files.

Odaberite Rackspace Cloud Files. Sva ostala polja ostavite prazna, uključujući korisničko ime i lozinku i kliknite “poveži se”.

Od vas će se tražiti da unesete svoje korisničko ime Rackspace i API ključ koji smo vam upravo pokazali kako dohvatiti u prethodnom odjeljku.

Unesite te informacije, pritisnite gumb “poveži” i vaša veza s Rackspace Cloud Filesom trebala bi se uspostaviti prilično brzo, nakon čega ćete moći vidjeti sve spremnike koje ste prethodno izradili. Ako još niste stvorili spremnike, pogledajte naše ranije upute za to.  

Za prijenos datoteka u spremnik, desnom tipkom miša kliknite taj spremnik i odaberite “upload”.

Moći ćete pregledavati i prenositi više datoteka odjednom ili prenijeti čitave mape.

Nakon što odaberete odabir za prijenos, Cyberduck će vas informirati o načinu prijenosa, koji ne bi trebao dugo potrajati, osim ako ne prenosite gigabajte sadržaja.

Postoje i neke druge korisne radnje koje možete poduzeti na spremniku Rackspace Cloud Files, poput stvaranja mapa zaštićenih lozinkom i preuzimanja ili brisanja datoteka. Možete i sinkronizirati spremnike u mape na računalu da ne biste morali upravljati prijenosom novog sadržaja koji se doda u te mape.

Općenito, Cyberduck stoji kao jednostavan, ali vrlo koristan alat za prijenos osnovnih datoteka u Rackspace Cloud i iz njega. Za naprednije značajke, morat ćete se obratiti klijentima za internetske sigurnosne kopije ili pohranu u oblaku. 

Rackspace i mrežne sigurnosne kopije

Da biste koristili Rackspace za oporavak od katastrofe, trebat će vam softver koji se može povezati u Cloud Files i rukovati osnovnim sigurnosnim kopijama kao što su kontinuirana izrada sigurnosnih kopija i šifriranje. Postoji nekoliko besplatnih usluga koje možete koristiti, a Duplicati je dobar (pročitajte našu Duplicati recenziju).

Međutim, bolja opcija i ono što ćemo iskoristiti za demonstriranje procesa izrade sigurnosnih kopija je CloudBerry sigurnosna kopija.

Možete pročitati naš pregled CloudBerry sigurnosnih kopija za bolje objašnjenje zašto ga preferiramo, no nekoliko istaknutih stavki uključuju hibridnu izradu sigurnosnih kopija, izradu sigurnosnih kopija i mogućnost povezivanja i sigurnosnih kopija datoteka s preko 50 različitih usluga u oblaku, uključujući Rackspace Cloud Files. Naš je najbolji izbor, u stvari, za stvaranje sigurnosnog sustava 3-2-1.

Za povezivanje sigurnosne kopije CloudBerry s Cloud datotekama morate stvoriti novu sigurnosnu kopiju “lokalnog u oblaku” iz CloudBerry Backup klijenta.

Zatim kliknite “dodaj novi” račun.

Odaberite Rackspace s popisa usluga u oblaku.

Nakon toga od vas će se tražiti da unesete prikazno ime, što je sve kako želite nazvati rezervni plan, i dva podatka s vašeg Rackspace CloudFiles računa: vaše korisničko ime i API ključ, koji smo vam pokazali kako da pronađete ranije.

Prije nego što nastavite, morat ćete odabrati i spremnik Cloud Files datoteka na koji ćete poslati datoteke. Ako ste prethodno izradili spremnik na upravljačkoj ploči Rackspace Cloud, pomoću koraka koje smo vam pokazali prije, možete ga odabrati u polju spremnika pri dnu prozora. Ako ga nemate, možete ga povoljno izraditi izravno u CloudBerry Backup klijentu.

Kliknite “u redu” i Rackspace će biti dodan kao izborni račun u CloudBerryju.

Odaberite Rackspace kao svoj račun, a zatim kliknite “next” za nastavak stvaranja sigurnosnog plana.

Nakon što znate kako zgrabiti API ključ za povezivanje softvera s Rackspace Cloudom, sve ostalo olakšava CloudBerry Backup čarobnjak. Imat ćete priliku postaviti razine enkripcije, odabrati datoteke i mape za sigurnosnu kopiju, stvoriti sigurnosne filtre (npr. Izuzeće prema vrsti datoteke) i postaviti raspored sigurnosnih kopija, između ostalih opcija. 

Nakon što završite, imat ćete priliku pregledati sažetak svog plana. Kliknite “Sljedeće” ako je u redu i pokrenut će se postupak izrade sigurnosnih kopija.

Ako krenete naprijed, vaše će računalo biti sigurnosno kopirano u Rackspace Cloud Files.

Prostor za pohranu u oblaku

Iako će sigurnosna kopija putem interneta pomoći zaštititi vaše datoteke umnožavanjem tvrdog diska vašeg računala, pohrana u oblaku ima drukčiju svrhu, prvenstveno oslobađanje prostora na disku, sinkronizaciju datoteka između uređaja i dijeljenje datoteka.

Nažalost, nema mnogo platformi za pohranu koje su odabrale vlastite mreže dizajnirane za rad s Cloud Filesom ili bilo kojim drugim oblakom IaaS. Međutim, postoji jedan vrlo dobar u pohrani Made Easy (SME).

Storage Made Easy moćan je alat koji se natječe s mnogim najboljim uslugama za sinkronizaciju i dijeljenje poslovnih datoteka. Postoji besplatna verzija, ali ograničava vas na tri oblaka i 5 GB mjesečne propusnosti. Kao CloudBerry Backup, troškovi licence su razumni, s dostupnim osobnim i poslovnim opcijama.  

Nakon što stvorite MSP račun, povezivanje s Rackspace Cloud Filesom prilično je jednostavno. Započnite prijavom na web GUI i klikom na gumb na kojem se nalazi “dodavanje novog davatelja usluga” na sredini nadzorne ploče..  

S popisa opcija odaberite Rackspace Cloud Files.

Kao i kod Cyberducka i CloudBerry sigurnosnog kopiranja, od vas će se tražiti da unesete svoje korisničko ime i API ključ Rackspacea. Trebat ćete imenovati i svoj oblak (kako je s “Fluffy?”) I unijeti regiju vašeg podatkovnog centra Rackspace Cloud Files.

Nakon uspostavljanja veze s Cloud datotekama, od vas će se tražiti da odaberete postojeći spremnik ili stvorite novi. Učinite vaš odabir i pritisnite “nastavi”.

Kad to učinite, sada možete početi dodavati datoteke klikom na vezu “upravitelj datoteka” blizu vrha MSP-ovog web sučelja. Ovo će otvoriti virtualni oblačni sustav (ako vam treba PC klijent, morat ćete kupiti jednokratnu licencu Windows Cloud Tools; šteta je što nije uključena besplatno).

Unutar upravitelja datoteka morat ćete otvoriti spremnik Rackspacea koji je predstavljen mapom dvoklikom miša na njega..

Nakon što uđete, možete kliknuti gumb za prijenos blizu vrha ili prevući i ispusti datoteke i mape u prostor kako biste ih poslali u Rackspace Cloud.

Nakon dovršetka prijenosa vaše će datoteke biti vidljive u prostoru. Možete kliknuti na datoteke da biste ih podijelili s drugima ili ih čak uredili ako instalirate dodatak CloudEdit.

Storage Made Easy također može sinkronizirati datoteke između uređaja. Iako morate jednokratno kupiti račune aplikacija za stolna računala, u vrijeme pisanja ove aplikacije mobilne aplikacije za Android i iOS su besplatne, te vam omogućuju pristup sadržaju koji ste pohranili u Cloud Filesu u pokretu..

Završne misli

Početak rada s Rackspace Cloud Filesima u početku može biti zastrašujući. Jednom kada naučite izgled upravljačke ploče Rackspace Cloud i pronađete neke pristojne aplikacije treće strane kako bi prijenosi datoteka bili praktičniji, prilično ćete brzo nadvladati faktor straha.

Nadamo se da vam je ovaj kratki vodič pomogao da pronađete temelj koji vam je potreban za početak, bilo da koristite Cloud Files za internetske sigurnosne kopije, pohranu u oblaku ili jednostavno dobivanje datoteka s osnovnim FTP klijentom. Ako ne, ostavite svoja pitanja u komentarima ispod, a mi ćemo se potruditi odgovoriti na njih. Preporuke za ostale alate treće strane koje se koriste s Rackspaceom su također dobrodošle. Hvala na čitanju!  

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map