Kako ugostiti vlastitu web stranicu

Gostovanje vlastite web stranice doživljaj je jednako zabavno kao i nagrađivanje. Koristeći stari Windows ili Linux uređaj, možete baciti nekoliko HTML datoteka u mapu i sve ih sami staviti na Internet.

Međutim, važno je znati što točno radite na web mjestu. Vaše računalo djelovat će kao poslužitelj, stroj sagrađen u svrhu pohrane i slanja podataka putem interneta, omogućujući tako da se vaša web lokacija pojavi bilo kome u svijetu.

U suštini, to je sve web hosting. Vaš uređaj je samo alat za smještaj podataka i njegovo prijenos na mrežu. No postoje i neki drugi dijelovi softvera koji osiguravaju nesmetano odvijanje ovog postupka.

Prije ronjenja, željeli bismo zabilježiti. Ovaj vodič postavljamo samo u obrazovne svrhe. Ne preporučujemo da posjedujete vlastitu web lokaciju jer će donijeti previše problema sa performansama i dosljednošću. Ako se ozbiljno bavite postavljanjem web stranice, isprobajte Hostgator ili SiteGround, dva naša omiljena pružatelja usluga zbog jednostavne upotrebe, cijene i brzine..

Kako ugostiti svoju web stranicu kod kuće

Provodit ćemo se o tome kako ugostiti vlastitu web lokaciju na Windows-u i Linuxu pomoću kućnog stroja i uobičajenog radnog okruženja. Naš vodič će sastaviti testno mjesto za vas, ali na vama je samo da ga dizajnirate.

Za naš vodič koristimo stog AMP. Ne brinite se ako još niste upoznati s ovim pojmom, jer ćemo kroz vodič upoznati svaku tehnologiju.

Hosting na Windows-u

Ako imate dodatni Windows stroj koji skuplja prašinu, možete ga pretvoriti u web poslužitelj. Proces je prilično jednostavan, čemu pomaže AMP snop. Ovaj paket uključuje Apache, MySQL i PHP, koji se u Windows-u obično nazivaju WAMP. Siguran sam da možete razaznati zašto.

Postoji nekoliko instalacijskih programa, ali koristit ćemo WampServer kao najjednostavniji. Otvorite web mjesto i preuzmite 32-bitnu ili 64-bitnu izvršnu datoteku, ovisno o vašem OS-u.

Ako vaš uređaj pokrene Skype tijekom instalacije, dobit ćete sukob s priključkom 80. WampServer i Skype koriste port 80, pa se jednostavno isključite iz Skypea prije nego što pokrenete WampServer i bit će vam dobro..  

Automatski će stvoriti www direktorij koji se obično nalazi na “c: \ wamp \ www”. Ovdje će živjeti vaša web stranica (ili web mjesta). Jednostavno stvorite novu mapu u direktoriju i smjestite svoje PHP ili HTML datoteke unutra.

Prije nego što to učinite, trebate provjeriti radi li WampServer ispravno. Glavnom zaslonu programa WampServer možete pristupiti klikom na vezu u izborniku ili otvaranjem web preglednika i odlaskom na “http: // localhost”.

Ispitivanje WampServera

Čestitamo, vaš Windows uređaj sada je poslužitelj, ali trenutno ne radi puno. Moramo ga testirati kako bismo bili sigurni da sve pravilno teče prije dodavanja datoteka i objavljivanja na Internetu.

Napravit ćemo jednostavnu PHP datoteku i staviti je u direktorij. Otvorite NotePad u sustavu Windows i unesite sljedeći redak:

PHP test

Spremite tu datoteku kao “info.php” u www direktorij koji je stvorio WampServer. Otvorite sigurnosnu kopiju web preglednika i krenite na “http: //localhost/info.php”. Ako na nazivu kartice vidite praznu stranicu s “PHP test”, tada se sve odvija kako bi trebalo.

Konfigurirajte MySQL baze podataka

Ako ne upotrebljavate CMS kao što je WordPress (možda ćete htjeti pročitati naš vodič o najboljem web hostingu za WordPress, ako jeste), morat ćete konfigurirati svoje MySQL baze podataka. Ovo je open-source sustav relacijskog upravljanja bazama podataka (RDBMS) koji koristi strukturirani jezik upita (SQL).

Za definiciju koja je manje fokusirana na akronim, MySQL organizira podatke vaše web lokacije u bazu podataka koja ih brzo može pronaći i prenijeti. Sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koristi MySQL kao način da te podatke što efikasnije pošalje korisniku.

Možete promijeniti postojeće baze podataka ili stvoriti nove klikom na “phpMyAdmin” u odjeljku “alati” na glavnom zaslonu WampServera. Otvorit će se nova kartica s zahtjevom za korisničko ime i zaporku. Korisničko ime će prema zadanim postavkama biti “root”, a polje za lozinku možete ostaviti prazno.

Ako planirate koristiti CMS, možda nikada nećete trebati zaroniti na ovo područje. Na primjer, WordPress će za vas stvoriti MySQL bazu podataka. Bilo kako bilo, loša je ideja pokucati ovuda, osim ako ne znate što radite.

Da biste osigurali da MySQL ispravno radi, otvorite novu karticu i idite na “http: //localhost/testmysql.php”. Pokazat će vam IP adresu vašeg stroja i obavjestiti vas je li veza u redu ili ne.

Učinite svoju web lokaciju uživo

Konfiguracijska datoteka Apache postavljena je tako da prema zadanim postavkama negira dolazne veze. To znači da je vaš lokalni stroj jedini koji može pristupiti vašoj web lokaciji. Ovo je dobro za pokretanje probnog mjesta, ali morat ćete promijeniti konfiguraciju nakon što budete spremni za akciju uživo.

Idite na izbornik WampServer i kliknite na “Apache”, a zatim na “httpd-vhosts.conf”.

Ovo je vaša konfiguracijska datoteka Apache, a unutra bi trebala imati sljedeće retke:

# Virtualni domaćini

#

 Lokalni domaćin ServerName

 ServerAlias ​​localhost

 DocumentRoot “$ {INSTALL_DIR} / www”

 

   Opcije + Indeksi + Sadrži + FollowSymLinks + MultiViews

   DopustiOvrši sve

   Zahtijeva lokalno

 

Da biste dopustili dolazne veze, jednostavno promijenite “zahtijeva lokalno” na “zahtijevaju sve odobrene” i bit će dobro da krenete.

Ponovo pokrenite WampServer odabirom „Restart All Services“ u izborniku i promjene će stupiti na snagu. Možda ćete morati dvostruko provjeriti je li vatrozid vašeg računala ne blokira web zahtjeve, ali to treba postaviti nakon toga.

Dodavanje naziva domene

Ipak, nitko neće pamtiti hijerarhiju mapa kako bi pristupio vašoj web lokaciji. Za jednostavno unošenje u bilo koji web preglednik trebat će vam naziv domene koji upućuje na vaš lokalni stroj. Poslužitelj to čini sa DNS zapisima.

Možete pročitati naš članak o DNS zapisima da biste saznali specifičnosti, ali u osnovi to je sustav koji povezuje vašu lokalnu IP adresu s nazivom domene. Na primjer, ako je IP vašeg poslužitelja 199.999.999, tada bi DNS zapisi znali pristupiti tom poslužitelju kada se domena unese.

Nakon što u DNS zapisima imate zapis za svoju domenu, morate ažurirati lokalnu datoteku glavnog računala. Idite na “C: \ Windows \ system32 \ drivers \ etc \ hosts file” i dodajte sljedeći redak na dno:

199.999.999.99 (vaša IP adresa) example.com (vaše ime domene)

Za pojašnjenje, nemojte uključiti gore navedene zagrade. Zatim morate ručno dodati datoteku u “C: \ wamp \ bin \ apache \ Apache-VERSION \ conf \ extra \”, gdje je VERSION vaša verzija Apachea. Stvorite datoteku u NotePadu sljedećim linijama:

ServerAdmin [zaštićen e-poštom]
DocumentRoot “c: \ wamp \ www”
ServerName mysite.local

ErrorLog “logs / example.com.log”
CustomLog “dnevnici / example.com-access.log” su uobičajeni

Naravno, zamijenite “example.com” s imenom vaše domene. Nakon što spremite datoteku, spremite datoteku u direktorij Apache i vašoj će web stranici biti dostupno preko naziva domene.

Savjeti za Windows hosting

Dok će vas normalan stroj pokrenuti i pokrenuti, to nije najidealnija postavka s obzirom na to da je Windows jedan od operativnijih sustava koji troše mnogo resursa. Ako nemate puno snage za igranje, morat ćete optimizirati operativni sustav za web hosting.

Prvi je korak deinstaliranje svake aplikacije koja vam neće trebati. Iako je zadržavanje web preglednika presudno za pristup upravljačkoj ploči WampServer, gotovo sve ostalo može dobiti sjekiru.

Dalje je onemogućiti sve programe za pokretanje koji se možda izvode u pozadini. Nekoliko je Windows potrebno da bi radilo, pa koristite svoju najbolju prosudbu o onemogućavanju. Popis možete pronaći u upravitelju zadataka.

Ako ozbiljno koristite Windows uređaj za web hosting, onda je korisno uložiti i u kopiju sustava Windows Server. Ovaj OS je puno lakši, pojednostavljen za pokretanje na bilo kojem poslužitelju bilo da je za web hosting ili samo za pohranu.

Hosting na Linuxu

Ako namjeravate graditi stroj od nule, onda je Linux možda bolji izbor. Ovaj lagani komad kit je kameleon operativnih sustava, što vam omogućava da ga prilagodite gotovo svim potrebama.

Proces je sličan sustavu Windows, osim što vam je potreban paket LAMP umjesto WAMP. Sigurna sam da možete shvatiti razliku. Da biste preuzeli snop, otvorite terminal i unesite sljedeći redak:

sudo apt instalirati apache2 mysql-server php libapache2-mod-php7.0

Tijekom instalacije od vas će se tražiti da postavite lozinku za “root” korisnika. Možete ga postaviti na sve što želite ili ga jednostavno ostavite praznim. Nakon što je instalacija dovršena, morat ćete ponovo pokrenuti web-poslužitelj Apache.

To ćete trebati učiniti svaki put kad promijenite globalnu konfiguraciju Apache, osim ako to ne učinite koristeći lokalne .htaccess datoteke. Za ponovno pokretanje unesite sljedeću naredbu:

sudo /etc/init.d/apache2 ponovno pokrenuti

Provjerite PHP

Kao kod Windowsa, moramo potvrditi da PHP poslužitelj funkcionira prije nego što krenemo naprijed. Koristit ćemo isti postupak kao i prije stavljanjem testne datoteke u www mapu koja se na Linuxu nalazi na “/ var / www / html /”. Stvorite datoteku sa sljedećim retkom i stavite je u direktorij:

sudo echo “” > /var/www/html/info.php

Idite na stranicu “http: //localhost/info.php” i pogledajte je li stranica učitana. Ovdje biste trebali moći vidjeti verziju PHP-a, trenutnu konfiguraciju i instalirane module.

Konfigurirajte MySQL

Nakon potvrde da PHP radi, vrijeme je za provjeru MySQL baza podataka. Ako planirate koristiti CMS kao što je WordPress, važno je ne preskočiti ovaj korak.

Otvorite terminal i unesite sljedeći redak:

status mysql usluge

Nakon nekoliko trenutaka trebali biste dobiti ovaj rezultat:

status usluge $ mysql

  • mysql.service – MySQL Community Server

[…]

mrt 15 16:02:14 host1 systemd [1]: Pokrenut MySQL Community Server.

Ako poslužitelj ne radi, samo upišite “sudo service mysql restart” za ponovno pokretanje MySQL poslužitelja. Nakon što započnete funkcioniranje, možete koristiti MySQL klijent naredbenog retka za upravljanje bazama podataka. Da biste to učinili, prisjetite vjerodajnice koje ste unijeli kada je instaliran MySQL i unesite sljedeće:

$ mysql -u korijen -p

Obično će vam CMS instalirati bazu podataka tako da vam ovdje neće trebati žuriti. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti ručno, poput stvaranja sigurnosne kopije vaših baza podataka. Za one koji žele jednostavniji način da to učine, možete instalirati PHPMyAdmin unošenjem sljedećeg retka:

sudo apt instalirati phpmyadmin

To je jednostavan alat za upravljanje bazama podataka koji zaobilazi retke koda za upravljanje bazama podataka.

Konfigurirajte Apache

Posljednji korak je omogućiti Apacheu da prihvati dolazne internetske zahtjeve od imena domene u vašim DNS zapisima. Ako vam je potrebna pomoć pri postavljanju ovih zapisa, obratite se svom davatelju usluga DNS hostinga jer bi trebali imati mrežni alat kako biste ih konfigurirali.

U terminal unesite sljedeće retke:

sudo mkdir -p /var/www/html/example.com

sudo sh -c ‘eho’ example.com

Ovo je moja web lokacija example.com

” > /var/www/html/example.com/index.html

sudo chmod -R 755 /var/www/html/example.com

Time se postavlja direktorij za vašu domenu. Međutim, za Apache morate postaviti virtualnu datoteku domaćina da biste vidjeli stranicu. Unesite sljedeće retke:

sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

I

sudo nano /etc/apache2/sites-available/example.com.conf

Sada uredite datoteku Apache da odgovara ovom:

ServerAdmin [zaštićen e-poštom]

ServerName example.com

ServerAlias ​​www.example.com

DocumentRoot /var/www/html/example.com

ErrorLog $ {APACHE_LOG_DIR} /error.log

CustomLog $ {APACHE_LOG_DIR} /access.log zajedno

Ponovo učitajte Apache da bi promjene stupile na snagu ako unesete sljedeće:

sudo a2ensite example.com.conf

sudo servis apache2 reload

Kao i kod Windowsa, jednostavno dodajte svoju IP adresu i ime domene u datoteku s domaćinima računala kako biste je lokalno uskladili.

Za i protiv hostinga vlastite web stranice

Ipak, nije sve super u vezi s hostingom vlastite web stranice. Ušteda troškova u početku je jedina naopaka, ali čak i ona dugoročno nedostaje.

Ako pokrenete svoj vlastiti poslužitelj, naplatit će se struja brže nego što možete reći “dijeljeno hosting”. Budući da će vaš poslužitelj trebati biti stalno uključen i povezan s internetom, trošak će zapravo završiti daleko veći od kupovine jeftinog web hosting plana.

To čak i ne uzima u obzir potencijalne nedostatke u stambenim područjima. Ako je, poput mene, vaše područje sklono čestim ispadima, stabilnost vaše web lokacije bit će posvuda, posebno bez moćnog davatelja internetskih usluga koji bi to mogao sigurnosno kopirati.

Troškovi su visoki, no praktičnost hostinga vlastite web stranice jednostavno ne postoji. Vaša će web lokacija biti žrtva sporog povezivanja, povrijediti je u Googleovoj ljestvici pretraživanja i odvratiti potencijalne posjetitelje. Iako se mnogi jeftini domaćini bave rasponom od jedan do dva sekunda, stambena veza vjerojatno će se baviti u rasponu od 15 do 20 sekundi.

Postupak stavljanja vlastite web stranice na internet najbolje se koristi kao obrazovni alat za razumijevanje kako funkcionira web hosting. Izlažući se svim alatima moći ćete bolje konfigurirati web mjesto s vanjskim hostom.

Ako se troškovi tiču, pogledajte naš popis najboljeg jeftinog web hostinga na kojem radimo s ponuđačima koji pružaju izvrsnu uslugu po pristojnim cijenama. Naša omiljena opcija je iPage.

Međutim, hosting vlastite web stranice svakako je opcija za priređivanje ili ako planirate voditi mali blog WordPress. Ako ste to vi, provjerite naše vodiče za korištenje WordPressa. 

  • Vodič za upotrebu WordPressa za početnike
  • Posredni vodič za korištenje WordPress-a
  • Napredni vodič za korištenje WordPress-a

Zaključak

Gostovanje vlastite web stranice jednako je zabavno koliko i geek (kao što sam ja) može imati. Prilika je da se igrate s novim tehnološkim igračkama na starom hardveru i saznate više o svijetu web hostinga i kako on funkcionira.

Nažalost, to je najbolja upotreba. Ako ne imate ozbiljnu snagu iza svog poslužitelja, teško je učiniti hosting na vašoj web lokaciji održivom opcijom, praktično i novčanom. Za to smo svrstali najbolje pružatelje usluga web hostinga, tako da možete napraviti informirani izbor.

Kako je prošlo iskustvo vašeg domaćeg gostovanja? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me