Kako šifrirati tekstualne poruke 2020. godine

Usluga kratkih poruka započela je s komercijalnim radom u ranim 90-ima i povećala se upotreba. Danas je drugi oblik slanja poruka dio korisničke baze – trenutna razmjena poruka pomoću pametnih aplikacija, poput WhatsAppa koji ima 1,5 milijardi korisnika, i Facebook Messengera, što je bilo 1,3 milijarde.


Takvi brojevi ne čude. Aplikacije za razmjenu poruka omogućuju vam da odmah nađete nekoga na pola svijeta. Možete slati tekstove, slike, audio i video zapise. Jednostavno ih je instalirati na operacijske sustave pametnih telefona, a neki su dostupni i za operacijske sustave računala.

Svi znamo da trebamo zaštititi svoje lozinke, izbjegavati sumnjive web stranice i koristiti antivirusni i antimalware softver, ali u današnjem promjenjivom krajoliku zaštita naše privatnosti je najvažnija. S državnim programima kao što su PRISM i američke agencije čitaju vaše podatke, čak ni vaši tekstovi nisu sigurni, pa ćemo vam pokazati kako šifrirati tekstualne poruke.

Nema čega se bojati ako niste skloni nepotrebnim poslovima vezanim za softver. Dat ćemo vam popis aplikacija koje već šifriraju vaše poruke prije prijenosa ili zahtijevaju minimalan rad. Zatim ćemo vam pokazati kako šifrirati SMS poruke ako to želite. Za još bolju sigurnost mobilnih računala preporučujemo korištenje VPN-a i za mobilne uređaje.

Najbolje aplikacije za sigurnu razmjenu poruka

Za početak slanja šifriranih poruka trebat će vam aplikacija koja to može učiniti. Oni na našem popisu imaju slične pristupe sigurnosti i privatnosti. Protokoli šifriranja rade u pozadini, omogućujući vam da se usredotočite na svoje poruke, tako da je u osnovi isto kao i slanje obične tekstualne poruke. Da ih iznerviramo, pogledajmo ih.

Signal

Signalna zaštita poruka

Kao i ostale aplikacije na ovom popisu, i Signal je dostupan za Android, iOS, Windows, Mac i Linux sustave temeljene na Debianu. Tu je i proširenje za Chrome. Budući da je open-source, svatko može pogledati njegov izvorni kod, što znači da stručnjaci za sigurnost mogu ga analizirati na ranjivosti. To je najbolji izbor za privatnost, kako tvrde novinari i drugi stručnjaci, uključujući Edwarda Snowdena.

Otvoreni Whisper Systems na svojoj web stranici objašnjava: „Signal je napravljen za vas. Kao projekt otvorenog koda koji se podržava donacijama i donacijama, Signal može staviti korisnike na prvo mjesto. Nema oglasa, nema pridruženih trgovaca, nema jezivog praćenja. Samo otvorite tehnologiju za brzo, jednostavno i sigurno iskustvo slanja poruka. Onakav kakav treba biti. “

Budući da se financira na taj način, možete, vjerovatno, vjerovati više od onih aplikacija koje umiru da bi dobile vaše podatke da vam prodaju oglase.

Privatnost signala zaštićena je enkripcijom od početka do kraja, što znači da sadržaj chata nije vidljiv nikome osim stranama u razgovoru. Pozivi su također šifrirani, pa ih nitko ne može slušati. Aplikacija koristi Signal protokol, koji je Open Whisper Systems razvio 2013. godine.

Jedine informacije koje može proizvesti su datum i vrijeme kada se korisnik registrirao za Signal i posljednji datum kada je korisnik povezan.

Također možete postaviti šifrirane poruke da nakon određenog vremena nestanu. Ako to učinite, oni će to učiniti za sve strane u razgovoru.

Signal-isteći-poruke

Koristit ćemo Signal za naš primjer kako postaviti aplikaciju za privatno slanje poruka:

Korak 1: Nabavite aplikaciju Signal iz Google Play Store ili iPhone App Store. Koji god koristite, postupak će biti sličan. Morat ćete dodirnuti „prihvati“ da biste Signalu davali povlastice koje su mu potrebne za funkcioniranje.

Dok ćete dijeliti svoje kontakte sa Signalom, njegovi poslužitelji samo minole podatke za kontakte koji ga koriste. Nakon toga briše podatke pa ih nitko ne može dobiti.

Korak 2: Aplikaciji je potreban vaš telefonski broj za registraciju i potvrđivanje računa. Provjera se automatski događa kad dobijete SMS poruku s kodom.

signal koraka telefon-broj

Možete dati signalu pristup SMS-u da čita kôd i dopustiti mu da šalje SMS poruke.

signal korak-dopustiti-SMS

3. korak: Signal će vas pitati želite li ga postaviti kao zadanu aplikaciju za razmjenu poruka.

Signal-korak-default-sms

Svoj tekst možete poslati bilo kome, ali ako ne koristi Signal, ostat će nešifriran. Signal će vam reći da je “nezaštićen SMS” kada se to dogodi.

signal korak-nesiguran-sms

Morat ćete pozvati osobu koju želite kontaktirati da koristi Signal prije nego što pošaljete šifriranu poruku.

signal koraka pozvati za signal

4. korak: Za slanje šifrirane poruke dodirnite olovku u donjem desnom kutu i odaberite korisnika signala. Vidjet ćete “poslati signalnu poruku”, što znači da je šifrirana. Voilà, to je sve što je potrebno za upotrebu šifriranih poruka.

signal korak-siguran-poruka

Možda ste primijetili da je popis kontakata koje možete pozvati da koriste Signal puno duži od popisa onih koji ga već koriste. To je zato što ne radi puno ljudi, što je jedan od njegovih najvećih nedostataka.

Upotrebljivost je još jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir i to je nešto što nudi sljedeća aplikacija na našem popisu.

Što ima

WhatsApp sigurna poruka

Više od milijardu ljudi koristi WhatsApp za slanje poruka, ali neki možda i ne znaju da ga je Facebook kupio 2014. S obzirom na skandal s Cambridge Analyticom, pružanje podataka gigantu na društvenim mrežama možda neće biti u vašem najboljem interesu.

Međutim, WhatsApp koristi zadanu enkripciju prema zadanom – ustvari signalni protokol -, ali ne šifrira metapodate s njom. Ni Facebook ne sjedi unaokolo, dok je WhatsApp pravovremeno otkrio zakrpu koja je spriječila korištenje eksploziva.

Taj metapodatak pokazuje kako koristite aplikaciju. WhatsApp je dostupan za Android, iPhone, Mac i Windows.

Telegram

Telegramova sigurna poruka

Telegram je temeljen u oblaku, što znači da možete pristupiti svojim porukama s raznih uređaja i čuvati podatke u oblaku. Omogućuje vam slanje šifriranih poruka, datoteka i sudjelovanje u chatu u stvarnom vremenu s grupama do 100 000 članova. Aplikacija je uglavnom otvorenog koda i tvrtka otkriva najvažnije dijelove svoje enkripcije, pod nazivom mtProto.

Da biste koristili šifriranje od početka do kraja, morat ćete koristiti tajni chat. “Tajni chatovi namijenjeni su osobama koje žele više tajnosti od prosječnog”, kaže se u FAQ-ovoj web stranici Telegrama. Tajni chatovi omogućuju vam da postavite poruke na samouništenje nakon određenog vremena, a specifične su za uređaj, što znači da ne možete pristupiti njima s uređaja porijekla.

Telegram je besplatan i dostupan za mnoge sustave i uređaje, uključujući Android, iOS, Windows i Mac.

Threema

Threema sigurna poruka

Threema nadilazi standardne značajke, kao što su krajnje šifriranje, glasovni pozivi i poruke. Threema možete upotrebljavati anonimno jer ne zahtijeva da navedete svoj telefonski broj ili adresu e-pošte. Umjesto toga, prilikom prvog pokretanja aplikacije dobivate nasumični osmeroznamenkasti Threema ID.

To je dio vašeg identiteta. Drugi je par ključeva – javni ključ i privatni ključ koji su potrebni za šifriranje. Kad vam netko pošalje poruku, šifrira ga vašim javnim ključem. Samo vaš privatni ključ koji ostaje na vašem uređaju može ga dešifrirati. Ne biste mu trebali dodijeliti ni pristup adresaru za upotrebu aplikacije.

Pomaže to što su Threema i njeni poslužitelji sa sjedištem u Švicarskoj, koji ima neke od najboljih zakona o privatnosti. Dijelovi aplikacije, uključujući knjižnicu šifriranja, otvoreni su izvor. Da biste uživali u njegovim prednostima, morat ćete kupiti Threema za 2,99 dolara. Dostupno je za Android, iOS i Windows Phone.

Žica

Žica sigurna poruka

Snowden podržana alternativa Signal, Wire omogućuje registraciju e-poštom umjesto vašeg telefonskog broja. Također omogućuje krajnje šifriranje. Budući da je sjedište u Europi – tvrtka je u Švicarskoj, a poslužitelji su u Irskoj i Njemačkoj – tamo su pod jurisdikcijom zakona o privatnosti, posebno Opće uredbe o zaštiti podataka.

To je i otvoreni izvor.

Radi na svim glavnim platformama i preglednicima, a njegov osobni plan je besplatan. Pro pretplata cilja tvrtke pružajući audio i video konferencije, kao i potpune administratorske kontrole. Košta 4,60 dolara po korisniku mjesečno.

Wickr

Wickr Sigurna poruka

Wickr koristi šifriranje od početka do kraja, ne može pristupiti vašim porukama ili popisu kontakata i ne zahtijeva vašu e-poštu ili telefonski broj da biste se registrirali. Aplikacija ne pohranjuje ni metapodatke povezane s vašim komunikacijama.

Jedino što tvrtka može pružiti nadležnima je datum kreiranja računa, datum zadnje upotrebe, broj poslanih ili primljenih poruka i vrsta uređaja koji se koristi za kreiranje računa.

Imajte na umu da je Wickr sa sjedištem u SAD-u i pod jurisdikcijom zakona koji tamo vladaju. Korisnici koji žive u Europi mogu se isključiti iz prijenosa svojih osobnih podataka, što je prikladno. U skladu s tim, neke značajke Wickra možda neće raditi ako to učinite. Wickr je open source, pa sami provjerite kod na GitHubu.

Wickr Me je za osobne korisnike i neće vas koštati više novca. Wickr pro košta 25 dolara po korisniku mjesečno i pogodan je za timove jer dolazi s mnogim značajkama suradnje. Za organizacije, Wickr Enterprise će učiniti trik. Za procjenu ćete morati kontaktirati tvrtku. Pogledajte tablicu usporedbe kako biste vidjeli što vam najbolje odgovara.

Alternativa SMS-om

Šifrirajte tekstualne poruke

Obuhvaćeni smo aplikacijama koje šalju poruke putem interneta, ali možda biste željeli poslati poruku dok nemate podatke o svom planu ili pristupu WiFi. Običnim starim SMS-om posao će biti dovršen, ali morat ćete ga najprije šifrirati. To možete učiniti pomoću primjereno imenovane aplikacije: Šifrirani SMS.

Aplikacija koristi “najmodernije algoritme” – ECDH algoritam za sporazum o ključu i AES / CBC / PKCS5P dodajući 256-bitni algoritam ključa za šifriranje i dešifriranje svih poruka – koji jamče privatnost i sigurnost vaših poruka. Sustav šifriranja vrti se oko javnih i privatnih ključeva za šifriranje, što je siguran način da se s njim upravlja.

Za slanje poruka osoba kojoj pokušavate poslati tekst mora imati instaliran Šifrirani SMS. Zatim ćete morati razmijeniti javne ključeve za postavljanje šifriranog SMS kanala.

Možete dobiti pristup dodatnim značajkama, iako aplikacija ne određuje o čemu se radi, za 1,87 USD.

Završne misli

Zaštita privatnosti nije beznačajna stvar, pogotovo ako ne samo čavrljate o mačkama i virusnim videozapisima. Vlade uvijek pokušavaju dobiti vaše podatke pod krinkom povećanja sigurnosti. To je u redu i lako je prijeći. Ono što možete učiniti je uzeti stvari u svoje ruke i zaštititi svoje podatke najbolje što možete.

Aplikacije koje smo spomenuli pomoći će vam u tome. Signal je u središtu pažnje, ali zahtijeva vaš telefonski broj i ima malo korisnika. To bi nekima moglo biti neprihvatljivo, zbog čega su i druge aplikacije, poput Threema, Wickr i Wire, na popisu. Neke su pogodne i za više korisnika. Ako želite koristiti SMS, poslali smo ga s šifriranim SMS-om.

Kako se osjećate prema privatnosti? Hoćete li se prebaciti na sigurniju aplikaciju za slanje poruka ili ćete se držati WhatsAppa, Facebook Messengera ili običnog SMS-a? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map