Dropbox vs iCloud: najbolji izbor za Mac korisnike

Jeste li korisnik Mac ili iPhonea mučni zbog toga je li Dropbox ili iCloud zaslužniji za vaše ulaganje? Mi ovdje u Cloudwardsu osjećamo vašu bol. Pokušaj odabira favorita za pohranu u oblaku pomalo je opsesija naše. Srećom po vas, razvili smo jednostavnu metodu koja vam olakšava postupak donošenja odluka:


Natjeramo ih da se bore.

U ovom ćemo članku staviti jednu uslugu na drugu da vidimo tko dolazi na vrh. Dvije ćemo usluge mjeriti na planovima i kritičnim značajkama poput sinkronizacije, dijeljenja i sigurnosti. Ako iCloud nije vaša stvar, možete provjeriti i naš popis ostalih Dropbox alternativa.

Prije smo uspoređivali iCloud s drugim uslugama, posebno IDrive, gdje nije ispao previše; ovaj put se nije puno drugačije jer na kraju preferiramo Dropbox, čak i samo zato što nudi veću svestranost. Ipak, treba napomenuti da to nije baš knockout odluka kakva bi bila prije nekoliko godina, jer je iCloud u posljednje vrijeme donio ozbiljna poboljšanja.

Bitka: Dropbox vs. iCloud

Tijekom pet krugova uspoređivat ćemo Dropbox i iCloud po točku kako bismo vidjeli tko zadovoljava potrebe svojih korisnika. Vidimo se na drugoj strani. Ako želite pogledati naš video pregled iClouda, možete ga pronaći u nastavku. Imamo i pismenu Dropbox recenziju.

Prvo kolo: cijene i planovi

Prvo, pogledajmo koja će vam dvije usluge pružiti najbolju naknadu.

Dropbox

Dropbox nudi četiri različita sloja plana:

 • Osnovno: 2 GB
 • Pro: 1TB
 • Posao: Neograničeno
 • Enterprise: Neograničeno

Osnovni plan je besplatan. Međutim, nekoliko važnih značajki nije dostupno osim ako ne nadogradite na plaćenu pretplatu. Pokrivat ću ih u trećem kolu.

Na Pro i Business planove možete se pretplatiti na mjesečnoj ili godišnjoj osnovi. Godišnjim planom uštedjet ćete malo na ukupnoj cijeni, ali ne po mnogo. Imajte na umu da je 1TB plan prilično pristupačan u usporedbi s drugima.

Enterprise planovi ne cijene se na web lokaciji Dropbox. Trebat ćete im se obratiti izravno za ponudu.

Korisnici Basic i Pro mogu zaraditi dodatni prostor navodeći druge. Osnovni korisnici mogu uputiti prijatelje kako bi zaradili dodatnih 500 MB po preporuci, do 16 GB. Pro korisnici dobivaju 1GB po preporuci, do 32GB.

iCloud

iCloud nudi korisnicima 5 GB besplatnog prostora za pohranu. Za korisnike koji samo žele napraviti sigurnosnu kopiju svojih iPhonea i iPada, to bi moglo biti dovoljno. Kad ga nema, Apple nudi nekoliko opcija mjesečne pretplate:

Prostor za odlaganjeMjesečni trošak
50GB$ 0,99
200GB$ 2,99
1TB$ 9,99
2TB$ 9,99

Nekoliko napomena:

 • Gore navedene cijene su za SAD; cijene u svijetu divljaju
 • Nema popusta za prijavu za cijelu godinu
 • iCloud ne nudi poslovne planove
 • iCloud ne nudi bonuse za preporuku

Također, vaš iCloud prostor dijeli se s sigurnosnim kopijama iOS uređaja, vašom knjižnicom iCloud Photo Library i iCloud e-poštom.

Prve okrugle misli

Kada su u pitanju planovi, najveća prednost Dropboxa u odnosu na iCloud je ta što prihvaća male i srednje tvrtke s neograničenim poslovnim planom. ICloud se, u međuvremenu, cijeni isključivo imajući na umu pojedinca.

Međutim, u tom pogledu zaista sjaji. Luksuz što ne mora skakati ravno na 1TB račun je nešto što Dropbox – i većina drugih usluga u oblaku – ne nudi. Fleksibilnost potrebe da se troši samo u skladu s vašim potrebama koristi će prosječnom korisniku više nego što planira poslovni plan.

Pobjednik prvog kruga: iCloud

Drugo kolo: Sinkroniziranje

Mogućnost ažuriranja svih datoteka na svim svojim uređajima izvrsna je značajka koju ne nude sve usluge pohrane u oblaku. Kako to rade Dropbox i iCloud?

Dropbox

Dropbox nudi veliku paletu značajki koje vam pomažu u upravljanju podacima. Kao i svaka dobra usluga pohrane u oblaku, započinje mogućnost sinkronizacije sadržaja na uređajima.

Podržane platforme za radne površine uključuju:

 • Mac: Snow Leopard i novije verzije
 • Windows: Vista i novije verzije
 • Linux distros daleko i široko

Mobitel s podrškom nudi se za:

 • iPhone / iPad: iOS 8 i novije verzije
 • Android: OS 4.1 i novije verzije
 • Windows Phone: 8.0 i novije verzije

Dropbox postupno izvodi sinkronizaciju, što neometano funkcionira. Usluga također smanjuje utjecaje na propusnost tako što automatski zaustavlja prijenos sinkronizacije na 75 posto najveće brzine. Broj preuzimanja postavljen je na 100 posto. Možete ručno promijeniti bilo koji skup postavki ako želite.

iCloud

Iako je dizajniran za Apple proizvode, iCloud se može koristiti i za sinkronizaciju sadržaja s Windowsom. Aplikacije za radnu površinu mogu se preuzeti za:

 • Mac: Yosemite i novije verzije
 • Windows: Windows 7 i novije verzije

Međutim, mobilne su aplikacije dostupne samo za iPhone i iPad.

iCloud sinkronizacije se ne izvode postupno. Ovo može predstavljati problem prilikom rada s velikim datotekama. Također, iCloud ne dopušta vam da gasite brzinu sinkronizacije.

Dva okrugla razmišljanja

Iako ima Windows aplikaciju, Dropbox je bolji izbor od iClouda za povezivanje uređaja. Više platformi znači više smještaja vaših postavki uređaja. U stvari, s inkrementalnim prijenosom i kontrolama za gas pomoću kojih se upravlja brzinom brzine sinkronizacije, vjerovatno je bolji izbor čak i ako ste netko tko više voli upotrebljavati Appleov ekosustav.

Pobjednik drugog kruga: Dropbox

Treće kolo: Dijeljenje datoteka i mapa

Dijeljenje datoteka s drugima u vašoj organizaciji ili čak samo s vašim prijateljima jedna je od glavnih prednosti pohrane podataka u oblaku. Koja od naše dvije usluge ovdje najbolje radi?

Dropbox

Dropbox olakšava dijeljenje vašeg sadržaja s web sučelja. Možete ili stvoriti zajedničku mapu i pozvati druge da rade u njoj ili možete stvoriti vezu do vašeg sadržaja kojem svatko može pristupiti.

Zajedničke stavke mogu sadržavati mape ili datoteke, ali samo mape mogu imati priložene dozvole za uređivanje. Dopuštenja za prikaz ili uređivanje postavljaju se prilikom stvaranja dijeljenja.

Postoje opcije za zaštitu lozinki i dodavanje datuma isteka, ali za upotrebu ovih značajki bit će im potreban najmanje Pro račun. Ako ste zabrinuti zbog gubitka zapisa svog zajedničkog sadržaja, možete koristiti kartice “dijeljenje” i “veze” web-alata da biste provjerili kakav je pristup odobren..

iCloud

Mape pohranjene u iCloudu ne mogu se dijeliti s drugima. Možete dijeliti datoteke, ali ograničeni ste na iWork datoteke. iWork datoteke su one koje se stvaraju pomoću iCloudovih vlastitih aplikacija za produktivnost, koje ću dodirnuti u izradi.

Tri okrugle misli

Ovdje nema puno toga za reći. Dropbox je vrlo dobar alat za internetsku suradnju, dok je iCloud vrlo otočan i nije dizajniran za rad s drugima.

Pobjednik u trećem kolu: Dropbox

Četvrto kolo: Integracija aplikacija

Pohranjivanje podataka jedna je stvar, a rad na njima je nešto drugo: kako se naša dva natjecatelja bave integriranjem aplikacija koje vam omogućuju da maksimalno iskoristite internet?

Dropbox

Dropbox ima vlastitu aplikaciju za produktivnost kao što su Google Drive, OneDrive i iCloud, ali nije toliko sveobuhvatan kao njegovi konkurenti. Međutim, od 2014. godine imao je snažno integracijsko partnerstvo s Microsoft Officeom, što je mnogima prodajna točka.

Zapravo se Office Online automatski konfigurira na web mjesto Dropbox, tako da ne morate zahtijevati daljnje korake. Bilo koje Word, PowerPoint ili Excel datoteke koje ste pohranili možete otvoriti i urediti u programu Office Online, izravno s sučelja.

To omogućuje i suradnju u stvarnom vremenu na zajedničkom sadržaju.

Ne možete načiniti novi Office Office dokument iz Dropboxa. Ali možete se jednostavno prebaciti na web mjesto sustava Office i postaviti račun besplatno. Tada ćete imati puni pristup onome što ostaje jedan od najboljih programskih paketa koji su dostupni. Nakon toga Dropboxu možete pristupiti i izravno iz sustava Office Online.

Imajte na umu da se pravila razlikuju za Dropbox Business račune za koje je potreban korporacijski Microsoft račun.

Dropbox ima nekoliko drugih tehnoloških partnerstava koja povećavaju njegovu vrijednost. Primjećeni primjeri uključuju praktične aplikacije za male tvrtke poput:

 • Adobe: dijeljenje i pregled PDF datoteka
 • Slaba: razmjena poruka u stvarnom vremenu za timove
 • Asana: pratite i upravljajte radnim projektima
 • IFTTT: stvaranje i automatizacija odnosa s aplikacijama

iCloud

iCloud ima vlastite aplikacije za produktivnost: popularni iWork paket. Ovo uključuje:

 • Stranice: za obradu teksta
 • Brojevi: za proračunske tablice
 • Ključna napomena: za prezentacije

Što se tiče mogućnosti, iWork ima svoje mjesto u odnosu na Microsoft Office. Ne, Apple ne nudi iWork aplikacije za Windows ili Android. Međutim, možete ga besplatno koristiti s bilo kojeg uređaja koji može pristupiti iCloud-u, bez obzira na platformu.

Što je još bolje, Apple omogućava aplikacijama trećih strana da se integriraju u iCloud – uključujući Office.

Ostale aplikacije uključuju:

 • Goodreader: za PDF-ove i druge datoteke; uključuje mogućnosti napomena
 • Todo: za izradu popisa zadataka
 • iA Writer: za pisanje bez ometanja

Neke od najboljih aplikacija s omogućenim iCloudom su one koje proizvodi Apple. Ovaj popis uključuje Safari, kalendare, Photostream, podsjetnike, bilješke i, naravno, iTunes.

Četvrte četvrte misli

Iako nisu razvili vlastite aplikacije, ljudi u Dropboxu napravili su lijep posao koji je utjecao na partnerstva koja će se svidjeti korisnicima koji su zainteresirani za posao..

Apple ne uništava takve saveze energično kao Dropbox, ali ne trebaju: Oni su stvarno dobri u izradi softvera. Oni omogućuju programerima da se integriraju s iCloudom, tako da postoje neke pristojne opcije treće strane. Međutim, čini se da velika imena koja ste dobili pomoću Dropboxa nisu dostupna s iCloudom.

Konačno, odluka čija je knjižnica za integraciju najbolja ovisi o vašim potrebama. Dropbox je više usmjeren prema timovima, dok je iCloud više usmjeren prema pojedincima.

Pobjednik četvrtog kruga: Kravata

Peto kolo: Zaštita datoteka

Zaštita datoteka je jednako važna kao i dijeljenje istih. Iako Dropbox nije pružatelj nulta znanja, dok je Apple, postoje i druga razmatranja koja treba uzeti u obzir.

Dropbox

Dropbox slijedi industrijski standard zaštitom datoteka u tranzitu s TLS / SSL enkripcijom. Datoteke koje putuju kroz ovaj sigurni tunel šifrirane su 128-bitnim AES-om.

Nakon dolaska u podatkovni centar datoteke se dešifriraju prije pohrane. Sadržaj se ponovno kodira s 256-bitnim AES-om. Međutim, vaši metapodaci (imena datoteka, datumi, veličine itd.) Ostaju čitljivi.

Kako bi dodatno osigurali svoj račun, korisnicima se nudi mogućnost omogućavanja provjere u dva koraka. Kad je ova značajka uključena, morat ćete unijeti zaporku i šestoznamenkasti kôd za pristup računu. Ovaj se kôd može primiti SMS-om ili putem mobilne aplikacije Dropbox.

Dropbox obično briše izbrisane datoteke 30 dana radi zaštite korisnika od slučajnog brisanja od strane sebe ili drugih. Uz to, sve se verzije datoteka čuvaju 30 dana.

Korisnici Dropbox Pro-a mogu odabrati dodatak pretplate koji se zove proširena povijest verzija (EVH) za 3,99 USD mjesečno. EVH sprema izbrisane datoteke i sve verzije datoteka do jedne godine. Korisnici Dropbox Business-a automatski dobivaju neograničenu verziju datoteke i oporavak izbrisanih datoteka.

Web sučelje također sadrži karticu “događaji” koja vam omogućuje praćenje aktivnosti na vašem računu. Ovo je dobar način za praćenje aktivnosti koje drugi poduzimaju na vašem zajedničkom sadržaju.

iCloud

Kao i Dropbox, iCloud štiti vaše podatke dok putuju između uređaja i podatkovnog centra sigurnim TLS / SSL tunelom koristeći 128-bitni AES.

Vaš se sadržaj također pohranjuje dok ste u oblaku u mirovanju. Apple ne objašnjava koju razinu enkripcije koriste osim da kaže da je to najmanje 128-bitni AES. Kao što je već spomenuto, ta razina enkripcije trebala bi biti dobra u doglednoj budućnosti.

Nisam mogao pronaći nikakve informacije od Applea o tome jesu li kriptirali metapodatke ili ne. Pretpostavljam da nije, jer većina usluga pohrane u oblaku koja ne nude enkripciju nulteg znanja također ne šifriraju metapodate.

Iako šifriranje nulteg znanja nije dostupno za sav vaš iCloud sadržaj, to je za iCloud Keychain. iCloud Keychain je upravitelj za pohranu lozinki, brojeva kreditnih kartica i ostalih informacija u iCloud. Šifriranje bez znanja sprječava da zaposlenici ili hakeri Apple-a čitaju te podatke.

Apple nudi mogućnost dvofaktorske provjere autentičnosti kao dodatni sigurnosni zahtjev. Kada se prvi put pokušate prijaviti na iCloud na novom uređaju, morat ćete unijeti zaporku i šestoznamenkasti kôd. Ovaj se kôd automatski prikazuje na “pouzdanim” uređajima.

iCloud vam omogućuje vraćanje izbrisanih datoteka do 30 dana. Ne postoji sustav za nadgradnju verzija za iCloud. Međutim, možete vratiti ograničeni broj verzija iWork.

Pet okruglih misli

I Dropbox i iCloud rade prilično dobar posao štiteći svoj sadržaj enkripcijom u mirovanju i dvofaktornom autentifikacijom. Međutim, i jedno i drugo bi bilo dobro i tako što bi šifrirali korisničke metapodate i davali korisnicima mogućnost da se uključe u šifriranje nultih znanja.

To je osobito istinito jer su i Dropbox i iCloud bili izloženi visokim hakirama. Pojedinosti o 68.680.741 Dropbox računima ukradeni su 2012. godine, dok su iCloud računi višestrukih slavnih osoba provaljeni u 2014. godinu.

Dropbox čini bolji posao od iClouda s kontrolom verzije i izbrisane datoteke proširujući ga na sav vaš pohranjeni sadržaj. Mislim da je to razumna provala u odlučivanju koja usluga najbolje štiti korisnički sadržaj danas.

Pobjednik petog kruga: Dropbox

Presuda

iCloud je posljednjih pet godina dosta napredovao, ali jasno mi je da to još nije zamjena Dropboxa, čak ni za Mac korisnike. Tamo gdje je najkraće – sinkronizacija i dijeljenje – dva su najvažnija aspekta pohrane u oblaku.

Međutim, možda je pogrešno na iCloud gledati kao na konkurenciju za Dropbox. Koristite Dropbox kako biste poboljšali radnu suradnju i iskoristili fleksibilnu strukturu cijena iCloud-a, a možete dobiti najbolje iz oba svijeta. U slučaju iCloud, to je više prostora za pohranu kontakata, fotografija, iTunesa i drugih elemenata iPhonea s osobnijim doživljajem u oblaku.

Ipak, kada se radi o većem ulaganju u jedno ili drugo…

Pobjednik: Dropbox

Mislite li da smo shvatili kako treba? Javite nam se u komentarima u nastavku, hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map