Dropbox ili IDrive: koja platforma za oblak donosi najveću vrijednost?

Trudite se razumjeti razliku između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži? Tijekom ovog pregleda glave, Cloudwards.net će uspoređivati ​​jednu od najistaknutijih opcija za pohranu u oblaku, Dropbox, sa IDriveom: liderom na polju mrežne sigurnosne kopije..


Također ćemo istaknuti neke jedinstvene aspekte IDrive-a koji ga izdvajaju od tradicionalnih mrežnih sigurnosnih rješenja, uključujući suradnju i sinkronizacijske mogućnosti češće povezane s pohranom u oblaku.

Iako IDrive možda nije idealno rješenje za pohranu u oblaku, njegova hibridna priroda korisnicima u konačnici pruža veću vrijednost od Dropboxa, što ga čini boljim izborom vašeg novca ako je prisiljen birati između njih.

Razlika između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži

Prilikom procjene mogućnosti pohrane datoteka važno je shvatiti razliku između industrije pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži kako biste bili sigurni da ste odabrali pravi proizvod za svoje specifične potrebe. I pohrana u oblaku i sigurnosna kopija putem interneta sredstva su za daljinsko pohranjivanje sadržaja. Pritom vas oboje omogućuju da zaštitite svoje vrijedne podatke i pristupate im s različitih uređaja.

Spremanje u oblaku, međutim, izgrađeno je uglavnom oko produktivnosti, dok je mrežna izrada sigurnosnih kopija dizajnirana za pasivno zaštitu tvrdog diska.

Iako pohrana u oblaku povećava produktivnost rada na nekoliko različitih načina, prednosti možete široko podijeliti u tri kategorije:

 1. Sinkroniziranje: automatski prijenos datoteka u stvarnom vremenu između uređaja i podatkovnog centra
 2. Dijeljenje: mogućnost pozivanja drugih da pristupe sadržaju temeljenom na oblaku
 3. Integrirane aplikacije: aplikacije za produktivnost temeljene na pregledniku povezane u oblaku

Iako Dropbox nije prvo rješenje za pohranu oblaka na tržištu, uvelike su zaslužni za usavršavanje korisničkog iskustva koje se danas vidi u oblaku pohrane oblaka. To iskustvo ovisi o mapi datoteka prenesenoj na tvrdi disk vašeg uređaja: sadržaj koji se stavi u tu mapu automatski se kopira u oblak.

Online sigurnosna kopija također šalje datoteke u oblak. No, umjesto da te datoteke ograničite na ono što sadrži jedna mapa, mogućnosti odabira mnogo su šire. Nekoliko davatelja sigurnosnih kopija poput Backblaze sprema datoteke u oblak na temelju vrste datoteke. Međutim, većina pružatelja usluga funkcionira poput IDrive-a, omogućavajući vam odabir i odabir konkretnih mapa i datoteka koje želite sigurnosno kopirati.

Internetski pružatelji sigurnosnih kopija pojednostavili su taj postupak s radnim sučeljima koja se koriste za odabir datoteka i zakazivanje sigurnosnih kopija. U ponudi su i web sučelja koja vam pomažu u udaljenom pristupu vašem sadržaju.

IDrive: hibridno sigurnosno kopiranje

Iako linija koja dijeli oblak za pohranu i mrežne sigurnosne kopije uglavnom drži u cijeloj industriji, primijetili su se nejasnoća. Za većinu internetskih izrada sigurnosnih kopija to znači uključivanje značajki dijeljenja datoteka. Međutim, nekoliko pružatelja usluga – prije svega IDrive – stvari su učinili mnogo dalje.


© IDrive

IDrive vam pruža ne samo sigurnosno kopiranje, već nudi i moćne mogućnosti sinkronizacije. Kao Dropbox i ostale usluge pohrane u oblaku, te su mogućnosti izgrađene oko mape za sinkronizaciju koja vam omogućuje da istovremeno povežete više uređaja u oblaku.

Dropbox nudi čak i izdvojeni prostor za pohranu kako bi se napori u vašoj produktivnosti rada odvojili od potreba za sigurnosnim kopijama.

Bitka: Dropbox vs IDrive 2020. godine

Hoće li hibridna priroda IDrive-a olakšati odabir Dropbox-a, ovisi o vašim potrebama. Tijekom pet krugova rasprave pojednostavit ćemo mogućnosti svake usluge bočno, tako da možete odabrati pravi izbor za vas.

Započet ćemo upoznavanjem opće strukture cijena i podržanih platformi. Ovo će vam pomoći postaviti temelj za dublju analizu. U drugom krugu istražit ćemo kako svaka usluga omogućuje pohranu datoteka u oblak. Na taj način će se rasvijetliti osnovne razlike između pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži.

Zatim ćemo u uzastopnim krugovima usporediti mogućnosti svake sinkronizacije i suradnje svake usluge. To će pomoći u uspostavljanju IDrive sposobnosti da se natječe s Dropboxom kao rješenjem za produktivnost rada.

Za kraj ćemo pogledati jedan od najvažnijih i često zanemarenih aspekata pohrane u oblaku i sigurnosne kopije na mreži: sigurnost.

1

Cijena i platforme

Dropbox

DropBoxov osnovni plan daje vam 2 GB besplatne pohrane u oblaku. Ovo je lijep način da isprobate Dropbox ili iskoristite neke njegove integrirane aplikacije ako umjesto toga odlučite trošiti svoj novac na IDrive..

Algoritam Dropboxa

Inače, 2GB može potrošiti prilično brzo. Ako vam treba više prostora, tu je Dropbox Pro koji nudi pohranu u oblaku od 1 TB ili 10 USD mjesečno ili 100 USD godišnje.

Cijene Dropboxa u skladu su s glavnim konkurentima, uključujući Google Drive i OneDrive (pročitajte usporedbu Dropbox vs Google Drive vs OneDrive). Međutim, Dropbox ne nudi onoliko izbora u planu kao te dvije usluge.

Dropbox pruža i korisnicima koji ne plaćaju i Dropbox Pro priliku da zarade više prostora putem preporučnog programa. Ako ste Dropbox Basic korisnik, tada dobivate 500 MB po preporuci, do 16 GB. Ako ste Pro korisnik, dobivate 1GB po preporuci s ograničenjem od 32 GB.

Dropbox se može koristiti na neograničenim uređajima. Podržane platforme uključuju:

 • Windows (mobilni i stolni)
 • Apple uređaji
 • Android
 • Linux (Ubuntu / Fedora distros)

Vozim

IDrive vam besplatno daje 5 GB prostora za pohranu na mreži i 5 GB prostora za sinkronizaciju. Odvojeni kante dodaju vrijednost i pomažu vam upravljati sigurnosnim kopijama i potrebama za produktivnost rada bez sukoba.

Međutim, većini ljudi 5GB neće biti dovoljno za zaštitu vašeg tvrdog diska. Da biste to riješili, s IDriveom su dostupna dva pretplatnička plana: 1TB i 10TB.

Oba plana uključuju usklađivanje kanta internetskog prostora za pohranu i sinkronizaciju, tako da zaista dobivate 2TB ili 20TB za rad.

Osim što podržava sinkronizaciju, ključna prednost koja razdvaja IDrive od mnogih njegovih internetskih sigurnosnih kopija konkurenata, uključujući Backblaze i Crashplan, je ta što ne ograničava na koliko uređaja možete sigurnosno kopirati..

IDrive također podržava izradu sigurnosnih kopija mobilnih uređaja, što mnoge usluge internetske izrade sigurnosnih kopija nemaju.

Platforme koje trenutno podržava IDrive uključuju:

 • Windows (mobilni i stolni)
 • Apple uređaji
 • Android

Pregled prvog kruga

I Dropbox i IDrive nude planove za pohranu od 1 TB. Međutim, IDriveov plan dolazi s nižim godišnjim troškovima i stvarno vam daje 2TB – iako su ti terabajti podijeljeni između mrežnog sigurnosnog kopija i prostora za sinkronizaciju.

Prednost IDrive-a je i u tome što nudi 10TB plan, dok vam Dropbox ograničava na 1TB. Dropbox nudi mogućnost mjesečnog plaćanja i podršku za radnu površinu Linuxa, ali u pogledu ukupne vrijednosti cijene za pohranu, IDrive ima više toga za ponuditi.

Kolo: Cijena i platforme Točka za IDrive

Dropbox logotip
IDrive logotip

2

Postupak pohrane datoteka

Dropbox

Kao što je rečeno, prijenos datoteka s uređaja u oblak s Dropbox-om izgrađen je oko mape za sinkronizaciju. Ova se mapa stvara u datotečnom sustavu vašeg uređaja kad instalirate Dropbox.

Izgleda i ponaša se poput bilo koje druge mape, ali s jednom većom razlikom: sadržaj premješten u tu mapu pohranjuje se i na vaš tvrdi disk i u oblak. Ovaj sustav s dvostrukom pohranom omogućuje sinkronizaciju sadržaja na više uređaja.

Datoteke se umjesto premještanja mapa u mapu za sinkronizaciju na radnoj površini mogu prenijeti i putem web sučelja Dropbox. Samo kliknite ikonu “upload” pri vrhu sučelja i možete odabrati i odabrati datoteke koje želite spremiti.

Međutim, važno je napomenuti da prijenosi putem sučelja stvaraju kopiju te datoteke u mapi sinkronizacije. Datoteka na izvornom mjestu ne sinkronizira se.

Činjenica da vas Dropbox prisiljava da datoteke povezane s oblakom premještate u mapu za sinkronizaciju dio je onoga što je čini lošim izborom za izradu sigurnosnih kopija tvrdih diskova: ne čuva vašu datotečnu strukturu. Drugi problem prilikom korištenja Dropboxa za izradu sigurnosne kopije je taj što nema alat posvećen upravljanju tim procesom, što bi doista teško pokušalo i spremiti svaku važnu datoteku.

Vozim

Za razliku od Dropbox-a, IDrive je namjerno osmišljen kako bi lako stvorio sigurnosne kopije tvrdog diska. Pomoću IDrive-a ne možete samo pohraniti mape i datoteke u oblak, već tamo možete kopirati i strukturu datoteka datoteka za kasnije restauracije pogona.

Što je još bolje, cjelokupnim se procesom upravlja putem klijentskih stolnih računala sa značajkama.

Iz klijentskog sučelja možete označiti datoteke i mape koje želite zadržati IDrive. Nakon instalacije, IDrive će također automatski skenirati vaš tvrdi disk i odabrati nekoliko uobičajenih mapa za koje smatra da bi ih trebalo slikati.

Još jedna lijepa stvar kod klijenta za radne površine jest to što vam omogućuje zakazivanje rutinskih sigurnosnih kopija. Na taj način možete planirati velike prijenose kada ne radite. Takva fleksibilnost neizmjerno je korisna, jer postupak izrade sigurnosnih kopija može zahtijevati dobar dio propusnosti.Tijekom zakazanih sigurnosnih kopija, IDrive skenira vaše datoteke i kopira one koje su izmijenjene od posljednje izrade sigurnosne kopije.

Ako radite s osjetljivim datotekama za koje radije ne biste čekali sigurnosno kopiranje, IDrive uključuje neprekidnu sigurnosnu kopiju koja gotovo u stvarnom vremenu šalje ažuriranja datoteka u oblak. Međutim, ova je značajka ograničena na sadržaj ispod 500 MB.

Druga ključna značajka IDrive-a je ta što vam omogućuje istodobno sigurnosno kopiranje sadržaja i u oblak i na vanjski pogon. Spremanje podataka na daljinsko i lokalno način preporučuje se način zaštite tvrdog diska.

Budući da početne sigurnosne kopije mogu potrajati danima ili čak tjednima kako bi se dovršila internetska veza, IDrive također pretplatnicima nudi besplatnu uslugu slanja pod nazivom IDrive Express. Ovom uslugom IDrive će vam poslati vanjski pogon na koji ćete učitati svoje podatke. Pošaljite ih natrag, a oni će vaše podatke prenijeti na vaš mrežni račun. IDrive Express se također može koristiti za ubrzanje potpune obnove.

Sve su ove značajke dizajnirane kako bi korisnicima olakšale stvaranje sigurnosnih kopija podataka. Kao što je već napomenuto, IDrive čini jedinstvenim među pružateljima sigurnosnih kopija to što podržava i sinkronizaciju. Postupak sinkronizacije IDrive funkcionira baš kao i kod Dropboxa stvaranjem namjenske mape za sinkronizaciju na tvrdom disku.

Pregled drugog kruga

Korištenje Dropbox-a pristojan je način zaštite vaših najvrjednijih datoteka, ali IDrive nudi fleksibilnije i snažnije rješenje.

Omogućujući korisnicima mogućnost da savršeno sačuvaju i svoje datoteke i strukture datoteka, IDrive je prikladniji za obnovu tvrdih diskova u slučaju katastrofalnih kvarova, oštećenja ili ukradenih uređaja. Pomoćni alati za upravljanje, koje Dropbox nema, pojednostavljuju postupak.

Okruglo: Točka procesa pohrane datoteka za IDrive

Dropbox logotip
IDrive logotip

3

Brzina sinkronizacije

Da bih bolje izmjerio mogućnosti sinkronizacije svake usluge jedan protiv drugog, izveo sam nekoliko testova za prijenos datoteka na svom Windows prijenosnom računalu. Ovi testovi uključivali su prijenos i preuzimanje mape komprimirane 258 MB koja se sastoji od više različitih vrsta datoteka.

Testovi su provedeni preko wifi mreže koja se nalazi tik izvan Bostona, Massachusetts. Rezultati Speedtest.net-a izvedeni malo prije ispitivanja pokazali su brzinu prijenosa u prosjeku nešto iznad 30 Mbps.

Za oba su ispitivanja upravo premjestili testnu datoteku u odgovarajuću mapu za sinkronizaciju svake usluge na radnoj površini. To obično rezultira bržim vremenima prijenosa jer postupak šifriranja koji se izvršava putem preglednika ne koristi u potpunosti prednosti resursa sustava.

DropboxVozim
Učitaj03:5604:36
preuzimanje datoteka00:1300:16

Dropbox je nadmašio IDrive u oba moja ispitivanja, ali prilično je blizu. Ovisno o tome gdje se nalazite u blizini podatkovnog centra svake usluge, rezultati bi mogli biti vrlo različiti.

Oba vremena prijenosa nastavit će vas sa čekanjem iako su u skladu s onim što bih očekivao za datoteku od 258 MB. Zato je lijepo vidjeti kako obje usluge pomažu ubrzati proces sinkronizacije pomoću inkrementalnih prijenosa datoteka na razini bloka.

Kod prijenosa na razini bloka, kada napravite promjenu u datoteku, prenose se samo dijelovi datoteke koji su promijenjeni, umjesto da ponovo pošaljete cijelu datoteku. Mnoge usluge pohrane u oblaku, uključujući Google Pogon, cijelu datoteku jednostavno prenose opet iznova kad je promijenite.

Da bih vidio koliko uštede na razini bloka vremena uz svaku uslugu, izveo sam još jedan set testova za prijenos. Ovaj put napravio sam malu izmjenu u mojoj komprimiranoj mapi od 256 MB: izbrisao sam konačnu datoteku u njoj.

Vrijeme prijenosa
Dropbox00:12
Vozim00:22

Kao što vidite, obrada na razini bloka štedi vam prilično vremena, bez obzira na to koju uslugu koristite. IDrive primjenjuje istu arhitekturu i na svoj proces izrade sigurnosnih kopija, pomažući ubrzati ovaj ponekad spor proces.

Pregled trećeg kruga

Što se tiče prijenosa sinkronizacije, obje su usluge uspjele vrlo dobro. Većina ljudi također neće rutinski prenositi datoteke od 256 MB. Dropbox je ipak bio nešto bolji s početnim i promijenjenim prijenosima datoteka.

Odobreno, različiti korisnici vjerojatno će dobiti različite rezultate na temelju nekoliko varijabli. Također, kao što ćemo vidjeti u petom krugu, IDrive uključuje snažniji pristup šifriranju, što je vjerojatno pridonijelo malo sporijim brzinama sinkronizacije.

Međutim, za moje testove Dropbox je malo ispred.

Okruglo: Točka brzine sinkronizacije za Dropbox

Dropbox logotip
IDrive logotip

4

Dijeljenje i kontrola sadržaja

Dropbox

Dropbox vam omogućuje dijeljenje sadržaja temeljenog na oblaku s drugima na dva različita načina:

 1. Kreirajte poveznicu za dijeljenje URL-a do datoteke
 2. Izradite zajedničku mapu

Dropbox vam pomaže kontrolirati pristup zajedničkom sadržaju zaštitom veza lozinkom i davanjem datuma isteka. Međutim, obje ove značajke zahtijevaju Dropbox Pro račun.

Dijeljenja veza ograničavaju pozive na pregled i komentiranje. Ne mogu uređivati ​​dokument.

Ako želite aktivnije raditi zajedno, to možete napraviti tako što ćete stvoriti zajedničku mapu koja vam omogućuje davanje dopuštenja za uređivanje.

S web sučelja Dropbox možete jednostavno pratiti vaš zajednički sadržaj s dvije različite stranice: dijeljenje i veze. Stranica za dijeljenje omogućuje vam provjeru mapa i datoteka koje ste podijelili. Stranica veza omogućuje vam upravljanje vezama koje ste stvorili.

Postoji treća stranica koja se zove “događaji” koja vam omogućuje reviziju općih aktivnosti računa, bilo od vas, bilo od strane suradnika. Ako netko napravi neželjenu promjenu datoteke ili slučajno izbriše datoteku, Dropbox vam također omogućuje obnavljanje izbrisanih datoteka i prethodnih verzija datoteka.

Izbrisane i prethodne verzije datoteka možete vratiti sve dok traje 30 dana od događaja. Ako ste korisnik Dropbox Pro-a, postoji i opcija kupnje proširene povijesti verzije (EVH) koja nabrijava tu mogućnost do jedne godine.

Vozim

Bez obzira na to imate li pričuvnu pohranu ili u mapi za sinkronizaciju, IDrive sadržaj može se lako podijeliti s drugima generiranjem veze do njega.

Dijeljene veze mogu se objavljivati ​​na Facebooku, Twitteru ili slati određenim primateljima putem e-pošte. Te veze također kontrolirate tako da im dodajete dopuštenja samo za prikaz ili uređivanje njih. Veze se mogu dodatno zaštititi lozinkama. IDrive, međutim, ne dopušta da postavite veze koje automatski istječu na određeni datum.

Web sučelje IDrive-a ima karticu “zajedničko” koja se može koristiti za reviziju sadržaja koji ste podijelili. Tu je i kartica “podijeljeno sa mnom” da biste vidjeli koji su sadržaj drugi IDrive korisnici podijelili s vama.

U slučaju da kolaboracija pođe po zlu, IDrive vam omogućuje oporavak bilo koje od prethodnih deset verzija datoteke. Izbrisane datoteke mogu se vratiti i do 30 dana.

Pregled četvrtog kruga

S obzirom na uspjeh Dropboxa kao rješenja za produktivnost u radu, ne čudi što je malo ispred IDrivea kada je u pitanju sposobnost suradnje. Veće iznenađenje je da to nije dovoljno za jasnu pobjedu. Dropbox nudi bolje mogućnosti revizije i omogućuje vam postavljanje datuma isteka veze. Opcijska EVH značajka je također lijepa. Inače, dvije službe djeluju prilično slično.

Da budemo fer, Dropbox ima nekoliko drugih mogućnosti suradnje koje se neće dotaknuti u ovom članku, uključujući integraciju s aplikacijama za produktivnost rada poput Office Online.

Okrugla: Dijeljenje i kontrola sadržaja za Dropbox

Dropbox logotip
IDrive logotip

5

sigurnosti

Dropbox šifrira korisničke podatke koji se prenose između uređaja i podatkovnog centra sigurnim TLS tunelom pojačanim 128-bitnim AES enkripcijom. Nakon što datoteke stignu u centar podataka s Dropboxom, dešifriraju se i ponovno šifriraju pomoću 256-bitnog AES-a.

Tijekom ovog postupka, međutim, metapodatci vašeg sadržaja ostavljaju se u običnom tekstu. To uključuje imena, veličine i datume datoteka. Iako ovo pomaže u postupku indeksiranja i omogućava pretpregled datoteka, to predstavlja nešto što predstavlja sigurnost jer puno ljudi može o vama reći iz vaših metapodataka.

Najviše me briga kako Dropbox štiti vaše podatke jest da oni ne pružaju korisnicima mogućnost krajnjeg šifriranja. Poznato i kao enkripcija sa nultim znanjem, s ovim slojem sigurnosti samo vi, korisnik, imate kopiju ključa za šifriranje.

Prednost ovog pristupa je u tome što nitko – pa ni sama usluga – ne može ukloniti vaše podatke, osim vas. Zbog toga mi ovdje na Cloudwards.net često izražavamo svoju podršku oblačnim servisima koji uključuju enkripciju nule znanja poput Sync.com i pCloud.

Dropbox vam pruža mogućnost da omogućite dvofaktorsku provjeru identiteta radi zaštite od slabih lozinki. Aktivirajte ovu značajku i ubuduće će se od vas tražiti da unesete i lozinku računa i sigurnosni kôd koji ste pronašli na mobilnom telefonu kako biste potvrdili svoj identitet.

Vozim

Poput Dropbox-a, IDrive osigurava vaše podatke i u tranzitu i dok se pohranjuju u mirovanju na svojim poslužiteljima. Podaci u tranzitu osigurani su TLS vezom i 256-bitnom enkripcijom. Viša upotrijebljena razina enkripcije (256 prema 128) vjerojatno barem djelomično objašnjava da su brzine sinkronizacije IDrivea malo sporije od Dropboxovih.

Sadržaj osiguran u podatkovnim centrima IDrive-a – bilo da su sigurnosne kopije ili sinkronizirani podaci na mreži – također je osiguran 256-bitnim AES-om.

Jedna od najboljih stvari o načinu na koji IDrive postupa sa enkripcijom jest to što oni zapravo pružaju korisnicima izbor između standardnog i krajnjeg šifriranja. IDrive će tipično dodijeliti ključ za šifriranje, čiju kopiju zadržavaju. Ipak odaberite privatnu enkripciju i samo ćete imat kopiju ključa za šifriranje.

Uz privatno šifriranje vaši će se podaci povratiti ako zaboravite lozinku računa. Međutim, privatno šifriranje pruža i najbolju moguću zaštitu vaših podataka, što ga čini vrijednim rizika. S dobrim upraviteljem zaporki za oblak poput LastPass-a ili Dashlane-a, gubitak pristupa ne bi trebao predstavljati brigu.

Jedini pravi problem postavljanja sigurnosti IDrive-a je nepostojanje mogućnosti za potvrdu s dva faktora.

Pet okruglih misli

Dropbox dobro radi šifriranje podataka u mirovanju. Ostavljanje metapodataka u običnom tekstu i ne nudi cjelovito šifriranje trebalo bi vam pauzirati. To je posebno istinito kada odmjeravate činjenicu da je Dropbox bio meta haka iz 2012. godine koji je doveo do krađe 68 milijuna korisničkih lozinki.

Ponudom privatne enkripcije IDrive štiti vaše podatke od takvih kršenja jer nema lozinke za krađu. Ovo je ogromna prednost za potrošače i jedan od najvažnijih razloga da odaberete IDrive preko Dropboxa kako biste zaštitili najvažnije datoteke.

Runda: Sigurnosna točka za IDrive

Dropbox logotip
IDrive logotip

6

Presuda

Iako se ponudom IDrive mogućnosti sinkronizacije izdvaja od većine mrežnih sigurnosnih kopija, on se ne natječe s Dropboxom kao opcijom pohrane u oblaku. To je uglavnom zato što Dropbox malo bolje olakšava suradnju. No, dvije su usluge bliže nego što mislite.

IDrive radi dobar posao i sa sinkronizacijom i dijeljenjem datoteka. Zahvaljujući opciji za privatno šifriranje, zapravo je sigurnija opcija za pohranu u oblaku od Dropbox-a. Kada uzmete u obzir činjenicu da je IDrive također dizajniran za savršenu sliku vašeg tvrdog diska, pitanje ukupnih savjeta u velikoj mjeri ide u njegovu korist.

Krajnji pobjednik: IDrive

Zadatak izbora između Dropbox Pro i ID pretplate pretplate od 1 TB IDrive pobjeđuje. Ta odluka postaje još jednostavnija kada uzmete u obzir da većinu prednosti koje Dropbox ima nad IDriveom možete postići svojim besplatnim planom.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map