Microsoft Edge Review – parannettu selain – päivitetty 2020

Microsoft Edge -katsaus

Microsoft Edge tehtiin äskettäin täydelliseen uudistukseen, ja meidän on sanottava, että pidämme näkemyksestämme. Sen toiminnallisuus on parempi kuin ennen, samalla kun se pysyy yhtä nopeasti. Tietosuojakysymykset ovat kuitenkin edelleen. Lue lisätietoja Microsoft Edge -katsauksesta.


Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

Edellinen

Seuraava

Microsoft Edge on kuollut, elää Microsoft Edge. Vaikka vanha Edge ei kauan onnistunut pääsemään sen kenenkään parhaiden selainten luetteloon, Microsoft on täysin uudistanut web-selaimen perustamalla sen Chromiumille, joka on parantanut suorituskykyään, luonut miellyttävämmän käyttökokemuksen ja avannut oven Chromen kirjastolle laajennukset.

Jatka tämän Microsoft Edge -katsauksen lukemista saadaksesi lisätietoja yrityksen viimeisimmästä kokeilusta selainmarkkinoilla.

Microsoftin historia selainten kanssa on vähintäänkin myrskyinen. Vaikka sen alkuperäinen selain – Internet Explorer – oli kerran hallitseva, se menetti kruununsa Google Chromelle 2000-luvun puolivälissä. Ei siis ole ilman jonkinlaista ironiaa, että Microsoft on päättänyt kiinnittää toiveensa Chromium-kehykseen herättääkseen kiinnostuksen kamppailevaan selaimeen. 

Voit ladata Microsoft Edge -sovelluksen Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 ja macOS -sovelluksiin. Lisäksi selain on yhteensopiva sekä Android 4.4: n että uudemman sekä iOS 10.0: n ja uudemman kanssa. Tätä arviointia varten testisimme Acer-kannettavan Windows 10: n ja iOS 12.3: n käyttävän iPhoneen.

vahvuudet & heikkoudet

Vaihtoehdot Microsoft Edgelle

ominaisuudet

Suurin hyöty, jonka uusi Edge-selain saa siirtymisestä Chromium-kehykseen (lue Chromium-arvostelu), on se, että se on nyt yhteensopiva Chromen laajan laajennuskirjaston kanssa. Vaikka Microsoft ylläpitää myös omaa myymälää erillisille Edge-lisäosille, sen kääpiöi Chrome-verkkokauppa, joka sisältää kymmeniä tuhansia laajennuksia.

Reuna-Extension-Varoitus

Vaikka kaikki laajennukset eivät toimi Edgen kanssa, useimmat niistä, lukuun ottamatta niitä, jotka muokkaavat käyttöliittymää suoraan. Tämä tarkoittaa, että korvaamattomat verkkosovellukset – kuten salasananhallintalaajennukset, mainosten estäjät ja suojauslaajennukset – ovat kaikki käytettävissä selaimessa, ja laajentavat sen mahdollisten uusien ominaisuuksien luetteloa huomattavasti..

Reuna-Salli-laajennukset

Edgessä on myös synkronointiominaisuus, joka on samanlainen kuin Chromen. Tällä hetkellä voit synkronoida suosikkisi, asetukset, lomakkeen sisällön ja salasanat Microsoft-tililläsi. Vaikka sitä ei ole vielä toteutettu, Microsoft aikoo myös lisätä historiaa, tällä hetkellä avoimia välilehtiä, laajennuksia ja kokoelmia tähän synkronoitavien kohteiden luetteloon.

Reuna-Sync

Toinen samankaltaisuus Chromen kanssa on pikavalikkovaihtoehdot. Voit valita minkä tahansa tekstin – ja mikä tärkeintä, kuvia – hiiren kakkospainikkeella ja valita ”etsi verkosta” tehdäksesi teksti- tai käänteisen kuvanhaun heti valitsemassasi hakukoneessa. Oletuksena tämä on Bing, mutta voit muuttaa sen Googleksi, Yahooksi tai DuckDuckGoksi.

Reuna-haku-moottorit

Kuten useimmat selaimet, myös Edgellä on lukutila – nimeltään “immersive reader” -, joka poistaa kaiken verkkosivun tekstiä lukuun ottamatta, jotta sen lukeminen olisi helpompaa. 

Siellä on myös “lue ääneen” -ominaisuus, joka vie korostetun tekstin ja luulet sen ääneen. Tämä toimii melko hyvin englanninkielisessä tekstissä, mutta ei niin paljon millään muulla kielellä (muistuttaa meitä vähän puheeksi tekstiksi -ohjelmistosta).

Reuna-Mukaansatempaava-lukija

Mobiiliominaisuudet

Microsoft ei luonut vain uutta reunaa työpöydälle, mutta myös Android- ja iOS-laitteille. Vaikka mobiililaitteissa ei ole paljon ominaisuuksia, joita emme ole jo kattaneet puhuttaessa työpöytäversiosta, erottuu muutamista merkittävistä poikkeuksista.

Ensimmäinen on ”NewsGuard” -ominaisuus. Tämä on tietokanta, joka analysoi uutistoimistot ja arvioi niitä havaitun luotettavuuden perusteella. Aina kun vierailet uutissivustolla, osoiteriville ilmestyy pieni kuvake.

Reuna-Newsguard-Luotettava

Julkaisuissa, joiden tiedetään olevan yleisesti luotettavia – kuten The New York Times tai BBC News – tulee vihreä kilpi, jonka mukaan “tällä verkkosivustolla ylläpidetään yleensä tarkkuuden ja vastuuvelvollisuuden perusvaatimuksia”. 

Samaan aikaan muilla uutissivustoilla, kuten InfoWars, on punainen kilpi, jossa sanotaan: “Ole varovainen: tämä verkkosivusto ei yleensä pysty ylläpitämään tarkkuuden ja vastuuvelvollisuuden perusvaatimuksia”.

Reuna-Newsguard-Not-Luotettava

Toinen hieno mobiiliominaisuus on kelluva video -asetus. Tätä haluaisimme nähdä muissa selaimissa, kuten Chromessa tai Mozilla Firefoxissa, ja sen avulla voit siirtää videon eräänlaiseen ”kuva kuvassa” -kehykseen, jotta voit katsoa katsomalla samalla kun siirryt toiselle verkkosivulle tai välilehti.

Reuna-Floating-video

Microsoft Edge sisältää oman käännösmoottorin – Bing Translator -, sisäänrakennetun matkapuhelimeen. Tämä on hienoa, jos vierailet usein verkkosivustoilla kielillä, joita et osaa lukea. Verrattuna Google Translate -palveluun palvelu jää kuitenkin hiukan vajaaksi. 

Bing Translator pystyy tällä hetkellä käsittelemään 69 kieltä, kun taas Google Translate sisältää jopa 103 ja tarkemman tarkkuuden käynnistykseen. Ominaisuus on saatavana myös työpöydällä, mutta sinun on lisättävä se manuaalisesti Microsoft-kaupasta.

Reuna-Reading-List

Viimeinkin Edge for mobile toimitetaan lukuluettelolla, johon voit lisätä verkkosivustoja ja artikkeleita myöhempää lukemista varten. Tämä eroaa kirjanmerkin tallentamisesta siinä, että pääset offline-tilaan tallennetulle sivulle, mikä on hienoa käyttäjille, joilla on mobiilidatan ylärajat tai jos olet menossa jonnekin, jolla ei ole vastaanottoa.

Helppokäyttöisyys

Uudessa Edge-selaimessa on liukas ja helppokäyttöinen muotoilu, joka on epäilemättä tuttu kaikille, jotka ovat käyttäneet Chromea tai muita Chromiumista peräisin olevia selaimia.

Reuna-Intro-Import

Kun asennat Edgen ensimmäistä kertaa, saat ohjeet, jotka auttavat sinua määrittämään selaimen. Ensinnäkin voit tuoda kirjanmerkkejä Chromesta tai Internet Explorerista, mutta jos haluat tuoda muista selaimista, sinun on ensin vietävä kirjanmerkkisi HTML-tiedostoon ja tuota sieltä. Katso ohjeet Firefox-kirjanmerkkien varmuuskopioinnista.

Reuna-Intro-Sync

Seuraavaksi sinua kehotetaan määrittämään synkronointiprosessi ja valitsemaan sinulle sopiva välilehdetyyli. Tämä “välilehtityyli” on periaatteessa sitä, mitä näet, kun avaat uuden välilehden. Voit valita “keskittyneen”, “innostavan”, “informatiivisen” ja “mukautetun” välillä.

Reuna-Intro-Tab-Style

Näiden välillä ei ole suurta eroa, sillä pohjimmiltaan se riippuu siitä, haluatko muokata uutissyötettä kotisivullesi tai ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä ”päivän kuvan” Microsoft-taustakuvana. Voit valita maan uutissyötteelle, joka näyttää sinulle sijaintisi kannalta tärkeät päivän otsikot.

Reuna-uutiset-syöte

Uuden välilehden lisäksi räätälöintiä ei ole käytettävissä paljon. Voit vaihtaa vaalean ja tumman teeman välillä sekä ladata ja asentaa lisä fontteja, mutta nämä molemmat ovat ominaisuuksia, joita nykyään käytetään useimmissa selaimissa.

Reuna-Muokkaa-Uusi-välilehti

Helppo käyttö mobiililaitteissa

Mobiililaitteissa Microsoft Edge -sovellus urheilee tyypillistä selaimen asettelua. Perussäätimet – mukaan lukien navigointiohjaimet, välilehtivalikko, jakamispainike ja Käynnistä-valikko – sijaitsevat näytön alaosassa ja osoiterivi ylöspäin.

Reuna-Mobile-sovellus

Käynnistä-valikko sisältää suosikkisi, historian, lukuluettelon ja asetukset sekä edistyneemmät säätimet, kuten haun, lukemisominaisuuden ja työpöytätilan. Voit järjestää tämän valikon haluamallasi tavalla, mikä on hieno kosketus, jota et usein näe mobiiliselaimissa..

Reuna-Mobile-Muokkaa-valikko

Esitys

Suorituskyky oli epäilemättä vanhan Edgen suurin heikkous, ja juuri Edge seisoi voittavansa eniten siirtymällä Chromium-kehykseen..

Se on ehdottomasti maksanut, koska uusi Edge saavuttaa suunnilleen saman nopeuden – sekä työpöydällä että mobiililaitteilla – kuin Chrome, jopa hiukan ylittäen viimeksi mainitun. Vaikka muut selaimet, kuten Vivaldi tai Firefox, ovat edelleen nopeampia, tämä on täysin hyväksyttävä tulos, etenkin verrattuna vanhaan Edgeen, joka oli tuskallisen hidas.

Suuri RAM-muistin käyttö on tyypillisesti yksi Chromium-pohjaisten selainten ongelmista, mutta kokeissamme Edge onnistui tekemään saman työn kuin Chrome samalla, kun käytti noin 30 prosenttia vähemmän muistia.

Jos olet kiinnostunut siitä, kuinka suoritamme nämä testit tai mikä selain on nopein, voit lukea lisätietoja nopeimpien selainten luettelosta.

turvallisuus

Vaikka Edgellä on nyt monia samankaltaisuuksia Google Chromen kanssa, Edge eroaa turvallisuudesta eniten. Sen sijaan, että käyttäisit Googlen turvallista selaamista suojautuakseen haitallisilta verkkosivustoilta, Edge käyttää sen sijaan Microsoft Defender SmartScreen -järjestelmää, joka on parempi kuin Googlen järjestelmä suojaamaan sinua haittaohjelmilta ja tietojenkalastelujärjestelmiltä..

Kun käytät verkkosivustoa tavallisella HTTP: llä HTTPS: n sijasta, Edge antaa selkeän varoituksen symbolin ja tekstin muodossa sanomalla “ei suojattu”. Tämä on hyvä, koska sen avulla käyttäjien on helppo nähdä, milloin he ovat potentiaalisesti vaarassa keskuksen keskuudessa tapahtuvien hyökkäysten vuoksi. Lisätietoja siitä, mitä tämä kaikki tarkoittaa, tutustu erittelyyn HTTP vs. HTTPS.

Reuna-HTTP-Varoitus

Kuten useimmat selaimet, myös uusi Edge sisältää perus- salasanahallinnan, joka tallentaa salasanasi. Ne on suojattu järjestelmän käyttöoikeustiedoilla, mikä on hyvä, koska se säästää pääsalasanan asettamisesta, mutta jättää sinut myös haavoittuvaiseksi, jos et ole määrittänyt salasanaa koko laitteellesi.

Reuna-Salasanat

Perusteellisempaan salasanojen käsittelyyn, mukaan lukien vahva salasanan luominen, suosittelemme tarkistamaan listan parhaista salasanan hallitsijoista. Jos haluat mieluummin hypätä suoraan voittajamme luo, voit lukea Dashlane-arvosteluamme.

Edgen uusi versio on vielä melko nuori, joten on vaikea sanoa tarkalleen kuinka usein se päivitetään. Beetaversio päivitetään kuitenkin joka kuusi viikkoa, mikä on harvempaa kuin haluaisimme, koska verkkorikolliset etsivät aina uusia porsaanreikiä ja virheitä hyödyntääkseen.

Vaikka oletuksena ei ole mainosten estäjää, voit ladata ne helposti Chrome-verkkokaupan kautta. uBlock Origin on suosikkimme, mutta voit tutustua luetteloomme parhaista mainosten estäjistä täydellisen pilaantumisen suhteen. Edge ei estä mainoksia suoraan portista, mutta estää ponnahdusikkunoita, mikä on hyvä, koska ne ovat yksi yleisimmistä haittaohjelmien vektoreista.

Reuna-Popup-eston

Jos tietoturva on suuri huolenaihe, kun valitset oletusselainta, muista lukea turvallisimman Web-selaimen sijoitus.

yksityisyys

Tietosuoja on ylivoimaisesti uuden Edgen suurin heikkous. Vaikka se ei ole tässä suhteessa niin paha kuin Chrome, se jättää silti paljon toivomisen varaa.

Microsoftin tietosuojakäytäntö on sotku, koska on usein epäselvää, mistä tuotteista puhutaan. Ei mainita henkilökohtaisten tietojen myymistä mainostajille, mikä antaa meille vaikutelman, että tämä on Microsoftin harjoittama käytäntö.

Tästä huolimatta voit poistaa käytöstä suuren osan tiedonkeruusta itse Edgessä. Jos kuitenkin käytät Windowsia, Microsoft todennäköisesti kerää suurimman osan näistä tiedoista joka tapauksessa.

Reunasuojausmateriaalilla-tilat

Jos poistat käytöstä palvelut kuten SmartScreen, mukauttaminen ja navigoinnin ennustaminen, Edgestä on mahdollista tehdä ainakin jonkin verran yksityinen, vaikkakin tietoturvan ja helpon käytön kustannuksella. Toisin sanoen: Jos olet erityisen huolestunut yksityisyydestä, muista antaa tuntemattomalle selausoppaallemme lukema.

Reuna-palvelut

Seurannan ehkäisyn kannalta Edge tarjoaa kolme tilaa: “perus”, “tasapainoinen” ja “tiukka”. Voit myös nähdä luettelon estettyjä jäljittäjiä sekä asettaa yksilöllisiä poikkeuksia estämissäännöstä, jonka kanssa valitset.

Reuna-seuranta-poikkeukset

Voit myös tehdä Edgestä pyyhkimään tietyt tiedot aina sulkeessasi selaimen, kuten selaushistorian, evästeet tai salasanat.

Reuna-Wipe-Data

Käyttöoikeuksia on yhtä helppo hallita, koska Edge tarjoaa luettelon kaikista käyttöoikeuksista ja siitä, kuinka verkkosivut pääsevät niihin.

Tuomio

Se päättää uudelle Edgellemme tehdyn katsauksen. Selain on ehdottomasti valtava askel vanhemmasta Edgestä Chrome-verkkokaupan ansiosta. Se on myös parantanut suorituskykyä ja helppokäyttöisyyttä, tekijät, jotka saattavat ansaita sille uuden pitoa käyttäjien kanssa. 

Tietosuoja ei kuitenkaan ole vielä suuri, joten tästä huolissaan olevat käyttäjät saattavat haluta tarkistaa parempia vaihtoehtoja, kuten Vivaldi, Brave tai Tenta.

Koska uusi Edge perustuu Chromiumiin – ja on siten hyvin samankaltainen sekä siihen että Google Chromeen -, voit tutustua Firefox vs. Chrom ja Chromium vs. Chrome -artikkeleihimme saadaksesi arvokasta asiayhteyttä. Jos haluat suoramman vertailun Edgeen, lue ehdottomasti Microsoft Edge vs. Chrome -artikkeli.

Mitä mieltä olit arvostelustamme? Oletteko samaa mieltä siitä, että Edgen uusi versio on valtava parannus edeltäjään, vai oletko kiinnostunut vähemmän Chromen laajennuksista ja kiinnostunut enemmän yksityisyydestäsi? Kerro meille alla olevissa kommenteissa. Kiitos, että luit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map