Chromium Review – Parempi kuin Chrome? – Päivitetty huhtikuussa 2020

Chromium Review

Googlen avoin kehitysalusta Chromium rakensi tänään Google Chrome -nimisen behemotin. Tässä Chromium-katsauksessa palaamme takaisin perusteisiin ja katsomme, kuinka hyvä ydinselain todella on.


Parhaat selainarvostelut

Chromium lanseerattiin vuonna 2008 yhdessä Google Chromen kanssa. Se on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka toimii Chromen ja useiden muiden selainten, kuten Opera, Vivaldi ja Brave, pohjana (lue Opera-arvostelu). Tämä Chromium-arvostelu kertoo sinulle, kuinka sitä verrataan muihin markkinoiden selaimiin.

Vaikka Chromiumia voidaan käyttää tavallisena selaimena, sen on ensisijaisesti oltava, jotta kehittäjät voivat testata tulevia Chromen versioita tai rakentaa oman selaimen Chromiumin perusrakenteen avulla. 

Chromium on nopea selain, joka voi käyttää laajaa Google Chromelle tehtyä laajennuskirjastoa, mutta se kärsii suuresta RAM-muistin kulutuksesta, automaattisten päivitysten puutteesta ja tietosuojaongelmista.

Chromium on saatavana työpöydällä Windows 7: ssä ja uudemmissa, macOS X 10.10 ja uudemmissa sekä Linuxissa. Yhteensopivuus mobiililaitteilla on rajoitetumpaa, koska selain on saatavana vain Android 4.4: ssä ja uudemmissa, ei ollenkaan iOS: ssä. Testissämme tässä katsauksessa käytimme Windows 10 -kannettavaa tietokonetta ja Nexus 5X -käyttöjärjestelmää, jossa on Android 8.1.

vahvuudet & heikkoudet

Vaihtoehdot Chromiumille

ominaisuudet

Chromiumin ominaisuudet ovat suurimmaksi osaksi identtisiä Chromen kanssa (lue Chromen arvostelu). On kuitenkin muutamia poikkeuksia. Voit kirjautua sisään Google-tiliisi mobiili- ja työpöydällä synkronoidaksesi asetukset, historian, kirjanmerkit ja tallennetut kirjautumistiedot. Koska se käyttää samaa tiliinfrastruktuuria kuin Chrome, kaikki nämä tiedot synkronoidaan molemmissa selaimissa.

Googlen Sync

Tämä tarkoittaa, että voit synkronoida kaiken Android- ja pöytälaitteiden välillä sekä varmuuskopioida kaiken Googlen pilvessä. Jos haluat hallita paremmin mitä varmuuskopioidaan, lue opas Google Chromen varmuuskopiointiin, koska voit noudattaa samoja vaiheita Chromiumille.

Chromium antaa sinun myös tuoda ja viedä kirjanmerkkejä tavallisena .html-tiedostona. Se toimii samalla tavalla kuin Chromessa, joten voit seurata lisätietoja Chromen kirjanmerkkien vientiä ja tuontia koskevasta oppaasta.

Chromium-ominaisuudet työpöydällä

Chromiumilla on sama laajennuskirjasto kuin Chromella. Laaja valikoima laajennuksia tarkoittaa, että voit lisätä selaimeen melkein minkä tahansa puuttuvan ominaisuuden, mainosten estoista syvemmälle integroitumiseen sosiaalisen median alustoihin. Jos se on mahdollista tehdä selaimessa, Chromiumille on todennäköisesti laajennus, joka tekee sen.

Google-kääntäjälle on sisäänrakennettu tuki, jonka avulla voit kääntää minkä tahansa verkkosivuston vieraalla kielellä vain kahdella napsautuksella.

Google kääntäjä

Chromium vs. Chromista muutama viimeksi mainitun ominaisuuksista puuttuu Chromiumista. Mediatiedostoille, kuten .aac, .h264 ja .mp3, ei ole lisensoituja koodekkeja, joten jos haluat käyttää selainta Netflixin suoratoistoon, joudut asentamaan ne manuaalisesti erikseen. Emme myöskään tue Adobe Flashia, joka ei ole niin suuri juttu kuin se olisi ollut 10 vuotta sitten, mutta se voi olla ongelma.

Ohessa Chromium antaa sinun käyttää laajennuksia, joita ei tule Google-verkkokaupasta, joihin olet muuten lukittu käyttäessäsi Chromia.

Vaikka Googlen valitun tekstin pikavalikosta on tullut vakio useimmissa selaimissa, Chromium antaa sinulle myös mahdollisuuden tehdä heti käänteinen haku kuvasta napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla ”etsi Google kuvasta”.

Context-Menu

Chromium-ominaisuudet mobiililaitteissa

Chromiumilla ei ole paljon vaikeuksia mobiiliominaisuuksien suhteen. Voit ottaa työpöytätilan käyttöön estääksesi verkkosivustoja näyttämästä sinulle heidän mobiiliversioitaan. Sivusto pysyy kytkettynä, kunnes päätät sammuttaa sen manuaalisesti.

Desktop-Mode

Voit myös asettaa selaimen lataamaan verkkosivuja, jotta voit lukea niitä myöhemmin riippumatta siitä, oletko yhteydessä Internetiin. Ne tallennetaan muiden latausten kanssa, sen sijaan, että ne käyttäisivät Chromen erillistä ”lukuluetteloa” iOS: ssä.

Mobiili-Lataukset

Helppokäyttöisyys

Chromiumilla on tyylikäs käyttöliittymä, jota on helppo navigoida ja ymmärtää. Ensi silmäyksellä olisi vaikeaa kertoa eroa Chromen ja Chromen välillä, koska molemmat selaimet näyttävät pinnalta samanlaisilta.

Helppokäyttöisyys työpöydällä

Suurin osuma Chromiumin helppokäyttöisyyteen on asennus- ja päivitysprosessi. Koska selainta ei ole tarkoitettu julkiseen käyttöön, Google käyttää kolmansia osapuolia rakentamaan rakennukset ja julkaisemaan ne suoritettavina tiedostoina, mikä voi tehdä selaimen lataamisesta ja asentamisesta hämmentävän. Helpoin tapa päivittää se on poistaa se ja ladata se uudelleen.

Välilehdet, navigointiohjeet, omnibari – Googlen nimi yhdistetylle haku- ja osoitepalkille – ja kirjanmerkit sijaitsevat näytön yläosassa. Välilehtihallinta on perustiedot, koska et voi ryhmitellä välilehtiä, eikä niiden päällä ole esikatseluja. 

Ei ole myöskään vaakavieritystä, joka estäisi niitä kutistumasta liikaa, kun niitä on paljon auki. Voit siis kiinnittää välilehtiä estääksesi niiden sulkemisen.

Desktop-UI

Helppo käyttö mobiililaitteissa

Aivan kuten työpöydällä, Chromiumin asentaminen mobiililaitteille on tuskaa. Et löydä selainta Google Play Kaupasta, joten ainoa tapa asentaa se on lataamalla .apk-tiedosto manuaalisesti..

Kun olet asentanut selaimen, se on helppokäyttöinen, ja koska ulkoasu on niin samanlainen kuin muut selaimet, on helppo tottua. 

Omnibaari, välilehtivalikko ja asetukset sijaitsevat näytön yläreunassa ja navigointiohjaimet, kirjanmerkit, historia ja lataukset ovat asetusvalikossa.

Mobiili-UI

Esitys

Chromium on nopea selain mobiili- ja työpöydällä. Pöytäkoneversio on jopa nopeampi kuin tavallinen Chrome ja vastaa suunnilleen Vivaldiä (lue Vivaldi-arvostelu). Samaan aikaan Android-versio on hiukan hitaampi kuin Chrome, joka on jo hitaampi kuin Firefox (lue Firefox-arvostelu).

Chromium kuluttaa myös melko vähän RAM-muistia, mikä ei ole yllättävää, koska muut Chromium-pohjaiset selaimet, mukaan lukien Chrome, kärsivät samasta ongelmasta. Jos haluat pitää paljon välilehtiä auki samanaikaisesti tai käytät laitetta, jolla on rajoitettu RAM-muisti, siitä voi nopeasti tulla ongelma.

Koska selain on ensisijaisesti tarkoitettu kehittämiseen ja testaamiseen, se kärsii myös vakavuusongelmista. Viimeisin julkaisu milloin tahansa voi sisältää useita virheitä ja suorituskykyongelmia, koska sitä ei ole tarkoitettu laajaan julkiseen käyttöön.

Kromi-vakaus-Varoitus

turvallisuus

Chromiumin tietoturvan suurin heikkous on automaattisten päivitysten puute. Ellet ole valppaana ja päivität selainta manuaalisesti säännöllisin väliajoin, mikä on vaivalloista, olet vaarassa joutua alttiiksi tunnetuille turvallisuusvirheille kauan sen jälkeen, kun Google on korjannut ne.

Selain näyttää varoituksen, kun käytät verkkosivustoa epävarman HTTP-yhteyden kautta. Varoitus on selkeä ja helppo nähdä, koska se sisältää varoituskolmion ja tekstin, joka sanoo “ei ole suojattu”.

HTTPS-Varoitus

Googlen turvallinen selaaminen on oletuksena käytössä, mikä on erittäin turvallista, koska se on paras järjestelmä suojaamaan sinua verkkosivustoilta, joiden tiedetään sisältävän haittaohjelmia tai tietojenkalastelujärjestelmiä. Kuten aina, kyseessä on kuitenkin yksityisyyden suoja, koska palvelu lähettää selaustietosi Googlelle analysoitavaksi.

yksityisyys

Usein oletetaan, että koska Chromium on avoimen lähdekoodin tiedosto, se ei lähetä tietoja Googlelle. Lähdekoodin koon ja päivitysten tiheyden vuoksi on vaikea vahvistaa sitä, ja raportteja on ristiriitaisia. Jos olet huolissasi selaamiesi yksityisyydestä, sinun pitäisi olettaa, että Chromium kerää sinusta yhtä paljon tietoa kuin Chrome..

Chromium kuuluu samaan tietosuojalausuntoon kuin Chrome, joka näyttää tarkoituksellisesti epämääräiseltä hävittääkseen mitä tietoja mistä palvelusta tai tuotteesta kerätään. Selvää on kuitenkin, että Googlen keräämiä tietoja lähteestä riippumatta käytetään mainostesi mukauttamiseen.

Lisäksi useita Google-palveluita, jotka vaativat tiedonkeruun toimivuutta, kuten haun ennustaminen, automaattinen täydennys ja turvallinen selaaminen, otetaan käyttöön oletuksena, mikä on toinen isku selaimen yksityisyyttä vastaan.

Voit poistaa joitain tietoja, jotka Google on kerännyt sinusta, seuraamalla oppaamme poistamaan Google-historiasi.

Googlen palvelut

Tästä huolimatta on mahdollista ladata Chromiumin “googimaton” versio, joka poistaa soittojen selaimen Googlelle ja sen palveluille. Katso anonyymeistä selausoppaistamme lisää vinkkejä selaamisen pitämiseksi mahdollisimman yksityisenä.

Tuomio

Aivan kuten Chromi, Chromium on vankka selain, jolla on suuria tietosuojaongelmia. Automaattisten päivitysten puute on lisäksi potentiaalinen turvallisuusongelma vähemmän valppaille käyttäjille, jotka saattavat joutua vaarallisesti alttiiksi kyberhyökkäyksille, kun he antavat selaimen riittävän kauas viimeisimmästä julkaisusta..

Chromiumin käyttöön ei ole pakottavaa syytä, koska se ei voi tehdä paljon paremmin kuin Chrome, paitsi pienestä nopeuden lisäyksestä. Chromessa on lisäominaisuuksia, parempaa turvallisuutta ja parempaa vakautta.

Mitä mieltä olet Chromiumista? Riittävätkö hiukan nopeammat nopeudet käyttää sitä Chrome-selaimen kautta, huolimatta automaattisten päivitysten puuttumisesta? Kerro meille alla olevissa kommenteissa. Kiitos, että luit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map