Final Cut Pro X pregled – sjajni uređivač za Mac – ažurirano 2020

Final Cut Pro X pregled

Final Cut Pro X moćan je alat koji se podjednako koristi za uređivanje filmova s ​​velikim proračunom i YouTube videa. Loša strana je to što je teško koristiti i dostupan samo na Macu, ali, za pravu osobu, to je definitivno pravi alat, kao što možete pročitati u ovoj recenziji Final Cut.


recenzije video uređivača

Final Cut Pro X vrhunski je softver za uređivanje videozapisa, samo za Mac koji profesionalci koriste za snimanje filmova. Njegovi veliki proračunski krediti uključuju Društvenu mrežu, Wolverine i No Country za starce braće Coen. 

Popularna je i kod stvaralaca amatera, s tim je radilo više od 2,5 milijuna korisnika. U ovom pregledu Final Cut Pro X vidjet ćemo da li se ističe dovoljno da opravda svoju visoku cijenu.

Da zaključimo, uživali smo koristeći Final Cut Pro, ali bilo nam je teško shvatiti sve. Treba vremena za učenje, ali to je zato što postoji toliko toga u ponudi Preporučujemo ga bilo kome, profesionalnom ili nekom drugom tko se ozbiljno bavi videozapisom.

Ako ga koristite za velike filmove, možda će vam trebati dodatni prostor za pohranu, pa pogledajte našu najbolju pohranu u oblaku i najbolju pohranu u oblaku za velike vodiče datoteka.

Za one koji pokušavaju pronaći najbolji softver za uređivanje videa i koji se ne brinu oko cijene, Final Cut Pro X je odličan izbor. Ako ste tek započeli s uređivanjem videa, nešto bolji i jeftiniji možda će biti bolji odabir.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Final Cut Pro X

Značajke

Final Cut Pro X je alat bogat značajkama koji nudi sve osnove i obilje dodataka kako bi vaši filmovi bili još bolji.

Većina alata za uređivanje videozapisa ima vremensku traku s nekoliko različitih pjesama. Final Cut Pro X pristup je malo drugačiji. Područje vremenske trake je velik, prazan prostor, koji vam omogućuje da povučete videoisječke na mjesto gdje ih želite i postavite iznad ili ispod drugih elemenata. Ako ste navikli na druge alate, to vam nije odmah poznato, ali ima smisla nakon što ga upoznate.

Konačni-cut-3dtext

Osnovno uređivanje i rezanje jednostavno je, a možete se lako kretati kroz isječke koje dodate u svoju knjižnicu. Puno je dodataka koji možete dodati i u svoje filmove.

Konačni-cut-naslovi

Ogroman je izbor naslova. Možete ih povući u vremensku traku i povezati ih s određenim isječkom, čime će njihova pozadina biti automatski transparentna. Tu je i nekoliko 3D efekata, poput zumiranja teksta iznad slike. Svi su efekti naslova prepuni opcija, tako da ih možete široko prilagoditi.

Konačni-cut-generatori

Final Cut Pro X uključuje veliki izbor vizualnih efekata koji imaju kontrole za podešavanje tačno onako kako ih želite. Jednostavne su za upotrebu. Jednostavno ih povučete preko odgovarajućeg isječka na vremenskoj traci i oni se odmah primjenjuju. Svom filmu možete jednostavno dati specifičan izgled, koji može biti bilo što od stiliziranog zrna do staromodnog filmskog efekta.

Konačni-cut-video-efekti

Želite da vaši filmovi zvuče dobro kao što izgledaju, a Final Cut Pro X ima mnogo audio efekata koji se mogu odabrati. Oni se kreću u rasponu od profesionalnih prilagodbi do zabavnijih, novih učinaka, a oboje imaju svoju upotrebu. Na primjer, postoje autoradio i podvodna izobličenja.

Konačni-cut-audio

Imate sličnu razinu izbora kada su u pitanju prijelazi. Postoje uobičajena blijeda i zamagljivanja, složeni geometrijski efekti i animacije, poput otvaranja zavjesa i vrata. Možete biti suptilni ili hrapavi koliko želite, ali ako ste vidjeli nešto u filmu, postoji velika šansa da ovdje pronađete nešto slično.

Final Cut Pro efekti

Ako želite alat s puno učinaka, Final Cut Pro X vas sigurno pokriva. Za još jedan uređivač videa s velikim izborom efekata pročitajte našu recenziju Corel VideoStudio Ultimate.

Uključeno je i chroma keying. Potražite “tipkanje” u izborniku s efektima i povucite u vremensku traku gdje imate spojene dvije isječke i automatski će pogoditi koja bi trebala biti boja ključa. Učinio nam je sjajan posao, iako možete izabrati ako želite nadvladati njegov izbor.

Omogućuje vam grupiranje sličnih isječaka u „audiciju“. Možete ih pregledati i vidjeti koji vam najbolje odgovara. Ovo može biti vrlo korisno ako želite isprobati više učinaka na određeni videoisječak ili isprobati različite snimke i vidjeti kako se uklapaju s vašim zvukom.

Značajka “pronađi ljude” može pretraživati ​​vaše isječke kako bi pronašla određene ljude, uključujući prilikom uvoza medija. To je korisno ako imate puno isječaka kroz koje ćete riješiti. To čak može olakšati pretraživanje sigurnosnim snimkama, ako sumnjate da imate uljeza.

Pregled mogućnosti značajki Final Cut Pro X

Final Cut Logotip Xwww.apple.com

29999 dolara

Operacijski sustav

Windows

ortak

Linux

Značajke

4K uređivanje

Alat za akcijske kamere
Dostupni su dodaci

Chroma tipka (zeleni ekran)

Uređivanje videa u 360 stupnjeva

Uređivanje multicam-a

Izvezi na YouTube

Izvezi na Facebook

Izvoz u Vimeo

Optimizacija uređaja
Jabuka

Snimanje na DVD

Snimite na Blu-ray

cijena

Final Cut Pro X s 299,99 USD jedan je od skupljih alata na tržištu. Korišten je za stvaranje filmova i TV emisija, pa je to alat profesionalne ocjene za koji će mnogi rado platiti. Ako ga profesionalno koristite, možete to tražiti kao trošak. Najbolji računovodstveni softver može vam pomoći tamo.

Kako nije jeftino, htjet ćete znati što dobivate. Srećom, Final Cut Pro X dolazi s 30-dnevnom besplatnom probom ako je želite isprobati.

Ako želite započeti s uređivanjem i ne želite trošiti novac, možete isprobati Hitfilm Express ili Appleov vlastiti iMovie koji je vjerojatno stigao s vašim Macom. Pročitajte našu recenziju Wondershare Filmora9 za još jedan besplatan alat.

Final Cut Pro X skup je alat, ali to nije loša vrijednost i vrijedit će vam ako iskoristite sve njegove značajke. Ovdje se dobiva pristojna ocjena.

Jednostavnost korištenja

Da biste preuzeli besplatnu probnu verziju Final Cut Pro X, unesite svoju e-poštu i još nekoliko pojedinosti, a zatim preuzmite instalacijski program. Nakon što smo uklonili odabir okvira za primanje neželjene pošte, iznenadili smo se kad smo vidjeli da se ponovno bira kada smo kliknuli gumb “pošalji”, pa pripazite na to. Međutim, preuzimanje od 3 GB instalirao je softver bez daljnjeg naleta.

Unutar same aplikacije Final Cut Pro X sadrži veliku referencu pomoći u aplikaciji, tako da brzo možete dobiti upute o svemu što ne možete shvatiti. Tu je i koristan popis prečaca na tipkovnici koji će vam pomoći da ubrzate svoj tijek rada.

Konačni-cut-prečace

Final Cut Pro X prema zadanom pomiče odabranu točku u vašem videozapisu dok prelazite mišem preko ikona isječka ili cijelog prozora vremenske trake. Otkrili smo da je ovo istraživanje dosadilo neugodno, jer tijekom rada dobivate kakofoniju reprodukcije zvuka prema naprijed i nazad. Ipak možete ga isključiti klikom na gumb “skimming”.

U početku smo morali potražiti kako napraviti gotovo sve. Ako ste navikli na intuitivnost i jednostavnost iMovie-a, Final Cut Pro X doći će kao šok. Obično se igramo s alatima dok ne pronađemo nešto što ne možemo napraviti prije nego što potražimo pomoćni materijal, ali s Final Cutom je bilo teško shvatiti relativno osnovne stvari.

S druge strane, kad smo riješili stvari, obično se koristi dodatnom složenošću, a manje intuitivni načini rada omogućili su veću kontrolu nad onim što se događalo u filmovima. 

Također smo smatrali da je alat općenito precizan i osmišljen tako da iskusni korisnici mogu raditi točno onako kako žele. Kontrolni čudaci i profesionalci će ga bez sumnje cijeniti, iako početnici trebaju očekivati ​​krivulju učenja.

Ako morate pratiti kako raditi stvari dok učite, zašto ne biste provjerili najbolje aplikacije za bilješke kako biste mogli zapisati nekoliko savjeta.

Final Cut Pro Pomoć

Ako vam je potrebna pomoć, postoji nekoliko načina da je dobijete. Pomoć putem aplikacije sveobuhvatna je, ali spora jer opterećuje stranice s interneta. Ako želite potražiti nešto specifično, trebate koristiti Appleovu opću stranicu za podršku. 

Bilo bi lijepo imati posebnu stranicu za softver, možda onu s trajno vidljivim vezama na svoj indeks i često postavljana pitanja, uz funkciju pretraživanja samo Final Cut Pro X.

Također imate pristup Appleovim zajednicama za podršku i izravnu podršku. Njezin forum u zajednici je vrlo zauzet, na većinu pitanja dobivaju se odgovori, ali ne i sva rješenja iz onoga što bismo mogli reći.

Što je općenito dobro, ali za skuplji alat radije vidimo više od toga, pogotovo zato što su svi njegovi konkurenti posvetili posebne stranice za pomoć.

Jednostavnost upotrebe nije najjača točka Final Cut Pro X-a, ali to se može očekivati ​​od profesionalnog alata. Složenost je često nuspojava njegove snage i ni u jednom trenutku nismo imali problema zbog lošeg dizajna ili stvari koje ne rade kako bi trebale.

Uvezi formate:
VideoApple Animation Codec, Apple Intermediate Codec, Apple ProRes, Apple ProRes RAW i RAW HQ, AVCHD, AVC-ULTRA, Canon Cinema RAW Light, DV (DVCAM, DVCPRO, DVCPRO50), DVCPRO HD, H.264, HDV, HEVC, iFrame , Motion JPEG, MPEG IMX (D-10), QuickTime, REDCODE RAW (R3D), nekomprimirani 8-bitni 4: 2: 2, nekomprimirani 10-bitni 4: 2: 2, XAVC, XDCAM HD / EX / HD422, XF -AVC
zvučniAAC, AIFF, MWF, CAF, MP3, MP4, RF64, WAV
SlikaBMP, GIF, HEIF, JPEG, PNG, PSD, RAW, TGA, TIFF
kontejneri3GP, AVI, MOV, MP4, MTS / M2TS, MXF
Izvezi formate:
VideoMOV, MXF, Apple ProRes, AVC-Intra klasa 50/100/200, DV (DVCAM, DVCPRO, DVCPRO50), H.264, HDV, MPEG IMX, nekomprimirani 10-bitni 4: 2: 2, XDCAM HD / EX / HD422, Apple Animation Codec, AVC-Intra, QuickTime
Uređaji i meteYouTube, Vimeo, Facebook, Apple uređaji, DVD, Blu Ray

Final Cut Pro X omogućuje vam rad sa širokim rasponom video, audio i slikovnih formata. Zadani izvozni izbornik omogućuje vam stvaranje datoteka za DVD, Blu Ray, platforme društvenih medija i Apple uređaje. Također možete proizvesti videozapise za streaming usluge, poput Vimea i YouTubea. Pročitajte naše upute za deblokiranje vodiča za YouTube ako mu iz nekog razloga ne možete pristupiti.

Kao što biste očekivali, dobro se integrira s drugim Appleovim projektima. Mape za iTunes i Garage Band automatski su dodane u našu medijsku biblioteku, a mogućnosti izvoza prilagođene su Appleovim formatima i uređajima.

Pokušali smo izvoziti video za Apple uređaje i rekli su nam da je uspješan. Nakon što se iTunes automatski otvorio, potražili smo svoj videozapis, ali ga nismo uspjeli pronaći. Imali smo više sreće direktno izvesti u datotečni sustav.

Video možete dodati iz mnogih izvora, ali kako se knjižnica počne puniti, možda će vam trebati više prostora. Naš je najbolji prostor za pohranu videozapisa u oblaku dobro mjesto za početak.

Final Cut Pro X također uključuje značajku konverzije koja pomaže identificirati i prilagoditi datoteke na koje će utjecati pomak s 32-bitnog na 64-bitni, jer Apple pooštrava svoja pravila. Ako imate puno videozapisa za konverziju, možda će vam se svidjeti naš vodič o najboljem video pretvaraču.

Izvođenje

Final Cut Pro X je Mac proizvod i testiran je na različitom sustavu nego što smo to koristili s ostalim alatima za uređivanje videozapisa koje smo pogledali. Naš Mac Mini mnogo je stariji od našeg računala za testiranje, tako da imajte to na umu kada gledate ove brojke. Koristili smo iste isječke.

Iako smo napravili nekoliko ovih testova, ovo je bio prvi put da smo trebali potražiti kako promijeniti postavke izvoza, koje su fiksirane na samom ekranu za izvoz i koje je potrebno unaprijed promijeniti. Nismo mogli smisliti kako izvesti naše isječke pri 60 sličica u sekundi, pa nismo to učinili.

Postavke: F1 ClipMusic ClipInterview ClipAverage
720p 30 kadrova u sekundi23.0927,9020.0323.67
720p 60 kadrova u sekundiN / AN / AN / AN / A
1080p 30 kadrova u sekundi38.9937.0630.5535.53
1080p 60 kadrova u sekundiN / AN / AN / AN / A

Kvaliteta izvoza bila je izvrsna. Final Cut Pro X ne prikazuje zadanu vrstu posla u zadanom obliku, ali pokušava otvoriti datoteke u bilo kojem igraču koji koristite za te formate. To je dobro funkcioniralo većinu vremena, iako nas je iTunes ostavio zbunjen kada smo lovili svoj izlazni film. 

Možete nastaviti raditi dok se videozapis prikazuje, što je korisno i značajka koju koristi i HitFilm, o čemu možete pročitati više u našoj recenziji HitFilm. To je posebno dobro ako snimate velike filmove, pa ne morate čekati satima dok završe. 

S druge strane, nemate povratne informacije o tome koliko će dugo trajati postupak izvoza, što nije idealno ako sjedite tamo s štopericom i pokušavate je prilagoditi internetskom članku.

Također sadrži nekoliko korisnih značajki za praćenje performansi. U postavkama možete odabrati upozorenja ako se u različitim situacijama ispuste okviri koji vam omogućuju da popravite sve probleme čim nastanu..

Konačni-cut-preferences

Bili smo zabrinuti zbog testiranja Final Cut Pro X na starom Mac Mini, ali bili smo ugodno iznenađeni njegovom uspješnošću. Nismo vidjeli nijedno pravo kašnjenje ili pad performansi tijekom njegove upotrebe, čak ni kada se primjenjuju obilje efekata i prepuna vremenska linija. Najduža kašnjenja koja smo vidjeli bilo je prilikom preslikavanja internetskih stranica pomoći.

Sveukupno, Final Cut Pro X ovdje ima dobre rezultate, odlikuje se solidno na našem testnom hardveru, a nedvojbeno je čak i bolji na modernijem stroju..

alat

Final Cut Pro X ima svoje osnovne alate za uređivanje dostupni u gornjem lijevom izborniku vremenske trake. Alat “oštrica” ​​omogućuje vam rezanje isječaka. 

Alat “obrezivanje” koristi se za uređivanje klizanja i omogućava vam podešavanje početnih i krajnjih točaka klipa. Možete ih podesiti bez promjene kad se isječci na bilo kojoj strani zaustave i pokrenu, omogućujući vam da točno odredite vrijeme. Pomoću tipki za zarez i tipke za zaustavljanje možete ih prilagoditi jednim okvirom, ako želite biti precizni. Tu su i alati za “zumiranje”, “odabir” i “položaj”, čiju funkciju vjerojatno možete shvatiti.

Postoji alat za odabir raspona koji vam omogućuje da odaberete dijelove isječaka koje želite izrezati ili odvojiti od ostalih. U početku smo se našli slučajno, ali nakon što shvatite osnove korištenja Final Cut Pro X, vrlo je lako brzo istaknuti područja vašeg filma s kojima želite raditi..

Uključeni su sveobuhvatni alati za ocjenjivanje u boji kako bi se osiguralo da vaš film izgleda ispravno. Postoji okvir okvira za podešavanje boja s vremenom, kao i krivulje boje, nijanse i zasićenosti. Možete uskladiti boje između snimaka.

Sve u svemu, Final Cut Pro X vam daje alate za obavljanje onoga što trebate, a nećete naći mnogo toga što ne čini. Možda ćete ponekad morati provjeriti priručnik, ali ovdje je dobar.

Presuda

Kao što biste očekivali od alata na platformi s besplatnim ekvivalentom, Final Cut Pro X mora biti dobar da bi ga se isplatilo kupiti, i to jest. Njegov sveobuhvatni set značajki odgovarat će svima koji se ozbiljno bave montažom filmova. To nije najlakši alat za prikupljanje, ali dizajniran je kako biste bili sigurni da možete učiniti sve što trebate.

Iskustvo je također u velikoj mjeri bez grešaka. Final Cut Pro X nije se srušio niti jednom za vrijeme našeg testiranja. Ako želite biti na sigurnoj strani, pogledajte naše automatsko sigurnosno kopiranje video vodiča.

Ako ste koristili Final Cut Pro i imate li što reći o tome, javite nam u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map