Skladištenje jednostavno pregledavanje – Ažurirano 2020

Spremanje na jednostavan pregled

Jednostavno pohranjivanje, odaberite vam kako pohraniti datoteke i s kim, zanimljivo novo preuzimanje pohrane u oblaku. Iako nije bez svojih grešaka, štreberi za skladištenje (ne sudimo) vjerojatno će voljeti mala i srednja poduzeća, čak i samo da bi sebi malo olakšali život. Pročitajte naš cjeloviti pregled Storage Made Easy za detalje.


Recenzije pohrane u oblaku
Storage Made Easy (SME) koristi drugačiji pristup od Dropboxa, Google diska i većine usluga koje ćete pronaći u našoj biblioteci recenzija za pohranu u oblaku. Umjesto da osiguraju vlastite poslužitelje u oblaku, mala i srednja poduzeća mogu se koristiti za povezivanje s preko pedeset različitih pružatelja usluga oblaka zahvaljujući softveru File Fabric.

To znači da se možete prijaviti za cloud IaaS uslugu poput Amazon S3 ili Rackspace, povezati je s malim i srednjim poduzećima i pretvoriti je u cjelovito rješenje za pohranu u oblaku koje može očistiti prostor na tvrdom disku, sinkronizirati datoteke na uređajima i dijeliti datoteke s drugima. Ne samo da to čini mala i srednja poduzeća usporedivim s mnogim kvačicama u našem najboljem vodiču za pohranu u oblaku, već je samo vrh ledenog brijega onoga što može učiniti.

Kroz ostatak ovog pregleda Storage Made Easy izneli smo sve ključne značajke, uključujući sigurnost, plus pogledajte troškove i osnovno korisničko iskustvo. Ako želite vidjeti da li MSP ima smisla kao alat za pohranu u oblaku, možete isprobati prije kupnje prijavom na besplatni osobni plan ili 14-dnevnu poslovnu probu.

Alternativa za jednostavno skladištenje

prednosti & nedostaci

Značajke

Srce Storage Made Easy je File Fabric, softver dizajniran za integraciju s pružateljem usluga oblaka da bi se stvorilo cjelovito rješenje za pohranu u oblaku. U vrijeme pisanja ovog pisma File Fabric podržava preko pedeset različitih priključaka, kako u lokalnom, tako i u oblak sustavima.

Nekoliko značajnih pružatelja usluga oblaka su Amazon S3, Egnyte Connect, Dropbox, Google, Microsoft Azure i Rackspace.

Od opcija konektora posebno nedostaje Backblaze B2, niskobudžetni oblak IaaS koji smo ovdje prilično voljeli na Cloudwards.net. Međutim, mala i srednja poduzeća rade s Wasabijem, novijim unosom vruće pohrane s nekim od najboljih cijena koje smo vidjeli (pogledajte naš pregled u Wasabiju za više informacija.)

Radi lakšeg rada s datotekama, SME nudi pregršt radnih alata za Windows, Mac i Linux koji se integrira s Fabrikom datoteka. Ti alati uključuju besplatnog klijenta preglednika oblaka koji sve vaše usluge oblaka povezuje u jedno sučelje radi lakšeg upravljanja.

Postoje i klijenti mrežnog pogona za neke davatelje usluga oblaka, kao i podrška za WebDAV gdje izvorni mrežni pogon nije dostupan. Međutim, te značajke, kao što je podrška za sinkronizaciju, dolaze s dodatnim troškovima licenciranja na vrh datoteke tkanine (vidi cijene, dolje).

Osim klijenata za Windows, MacOS i Linux, SME ima besplatne mobilne aplikacije za Android, iOS, Blackberry i Windows Phone. Naravno, tu je i web GUI za učitavanje i pristup datotekama.

Dijeljenje datoteka jednostavnim pohranjivanjem

Pohranjivanje jednostavno je više nego spremanje datoteka. Također nudi mogućnosti dijeljenja datoteka s vitalnim sigurnosnim značajkama kao što su lozinke za veze, datumi isteka i ograničenja preuzimanja koja često propuštaju neka od većih imena u pohrani, uključujući Google Drive. Dropfolders za prikupljanje datoteka od drugih je još jedna značajka dijeljenja koja nam se sviđa.

Da biste podržali suradnju, možete stvoriti grupe i mape tima ili se vratiti na prethodne verzije datoteka kad suradnja krene po zlu. Izbrisane stavke nalaze se u kanti za smeće pronađene i u upravitelju datoteka pa možete oporaviti slučajna brisanja.

SME ima integraciju nazvanu CloudEdit koja će vam nakon preuzimanja otvoriti bilo koju datoteku s web GUI-ja i urediti pomoću softvera za stolna računala. CloudEdit će pregledavati preuzeti dokument svakih nekoliko sekundi kako bi vidio je li uređen i prenijeti promijenjeni dokument ako ga ima.

Iako je sigurnost dijelom ovisna o tvrtki s kojom ste odlučili pohraniti svoje datoteke (npr. Amazon, Google, Microsoft), softver SME-a može se koristiti za šifriranje vaših datoteka prije prijenosa, pomažući im da zaštite od neovlaštenog pristupa i upotrebe. , Postoji mogućnost dvofaktorske provjere autentičnosti za zaštitu od ukradenih lozinki.

Mi ćemo detaljnije pogledati mnoge od tih značajki kasnije u ovom pregledu kako bismo vam pomogli da bolje osjetite cjelokupni MSP proizvod. Prvo, međutim, da vidimo koliko će vas to koštati.

cijena

SME nudi i osobna ili poslovna rješenja za pohranu u oblaku. Oboje imaju stalnu (doživotnu) licencu tako da ćete za MSP morati platiti samo jednom, dok se tvrtke mogu odlučiti za pretplatu mjesečno.

Uz korištenje softvera, MSP vam daje i malo besplatne pohrane, koju domaćin Amazon S3. Za račune osobnih i poslovnih vječnih licenci dobivate 5 GB. Za poslovne pretplate dobivate 20 GB po korisniku, a možete ih distribuirati preko računa koliko god želite.

Naravno, dodatna pohrana koštat će vas, a taj trošak ovisit će o tome koji oblak IaaS odlučite koristiti. Cloud Rackspace Cloud datoteke, primjerice, koštaju oko 1,00 USD po TB mjesečno za pohranu, dok Wasabi košta oko 0,40 dolara mjesečno. Imajte na umu, većina IaaS rješenja u oblaku osim pohrane ima i male troškove za izbacivanje (Rackspace ne).

Ako se želite pridružiti Amazonu S3, možete mjesečno povećati uključeni prostor za pohranu izravno kroz mala i srednja preduzeća. Dodatni gigabajt prostora za pohranu košta 0,50 USD mjesečno, što je skoro dvostruko više od onog što biste platili ako biste sami postavili S3 (umanjeno za troškove izlaska).

Iako je osnovni klijent za upravljanje datotekama za MSP-ove besplatan, klijenti mrežnog pogona koštat će vas dodatnih 49 USD naknade za licenciranje. Isto je i sa značajkom sinkronizacije malih i srednjih poduzeća koja dolazi u paketu s dodatkom od 39 dolara.

S obzirom na to da se MSP u svom poslovnom modelu poprilično razlikuje od uobičajenog proizvoda za pohranu u oblaku, prosuditi njegovu relativnu vrijednost pomalo je škakljivo.

Sa naše strane, mislimo da je trajna licenca barem razumna ponuda, čak i ako je nismo još spremni upozoriti kao jednu od najboljih ponuda u oblaku skladištenja. Ako je značajka mape za sinkronizaciju uključena u osnovni trošak licenciranja, taj stav možemo razmotriti.

Ako tražite poslovni alat pogodan za proračun, potražite Egnyte Connect za bolju vrijednost iz mjeseca u mjesec (5TB zajedničke pohrane za 8 USD po korisniku). Rangirali smo ga kao najbolji oblačni prostor za poslovne alate, sveukupno.

Jednostavnost korištenja

Jedna stvar koju bismo trebali razjasniti odmah kod šišmiša je da, iako sjajna ideja, mala i srednja poduzeća ne osjećaju se toliko istančano ili korisnički kao većina rješenja “all-in-one”, kao što je pCloud, na primjer (pogledajte našu recenziju pCloud).

Ipak, proces povezivanja s MSP-om u oblaku i upravljanja datotekama relativno je jednostavan. Možete koristiti web GUI za to ili preuzeti klijenta za upravljanje datotekama MSP-a.

Nakon što se prijavite za uslugu i postavite vjerodajnice, možete se prijaviti na web da biste započeli s radom. Prikazat će vam se pregršt veza za neke stvari poput dodavanja davatelja usluga oblaka, pokretanja upravitelja datoteka i preuzimanja oblačnih aplikacija.

Najvjerojatnije ćete htjeti započeti povezivanjem usluge oblaka, pod uvjetom da ste se za to registrirali. Ako ne, morat ćete se uputiti na Rackspace ili bilo koju uslugu koju želite koristiti da biste je prvo postavili. Međutim, trebala bi postojati i zadana opcija za MSP koja će vam omogućiti pristup Amazonu S3 prostoru koji MSP uključuje s bilo kojom licencom.

Dodavanje nove usluge nakon što se registrirate i kopirate API ključ jednostavno je. Kliknite vezu “dodavanje pružatelja usluga oblaka” i prikazat će vam se padajući izbornik kako biste odabrali izbor.

Nakon što pronađete onu koju želite, kliknite gumb “dodaj pružatelja usluga”. Na sljedećem zaslonu morat ćete dodati detalje veze za tog davatelja usluga. Provodimo vas kroz osnovne korake kako to učiniti u našem vodiču s Rackspaceom.

Spojeni ste, pomoću softverskog upravitelja možete pokrenuti prijenos sadržaja.

Gumb “upload datoteke” pri vrhu sučelja ima mogućnosti pojedinačne datoteke i serije. Također možete dijeliti datoteke i stvarati mape od tamo. Tu su i mogućnosti za stvaranje grupa i dodjeljivanje zadataka, kao i pretraživanje prenesenog sadržaja.

Kao što smo već spomenuli, Storage Made Easy razvio je pregršt alata za radne površine i mobilnih uređaja kako bi olakšao rad s datotekama. Nećemo ih sve proći, ali razmotrit ćemo mogućnosti klijenta i preglednik oblaka i mogućnosti mrežnog pogona.

SME Cloud Explorer

Za one koji više vole radne površine nad klijentima preglednika, Cloud Explorer omogućuje vam obavljanje mnogih istih radnji kao i internetsko sučelje, osim što vam omogućava pristup oblačnim alatima za izradu sigurnosne kopije, sinkronizacije u oblaku i alata WebDAV.

Poput malih i srednjih stranica, i ovaj se alat osjeća pomalo mehkim u svom dizajnu. Također smo naišli na prilično velik zaostatak u radu s njim, ali da budemo fer, testirali smo i Bangkok, tako da nije potpuno neočekivano.

Malo ćemo detaljnije pogledati značajku sinkronizacije u oblaku, zajedno s dijeljenjem datoteka.

SME Cloud Drive

SME pruža klijentu mrežnog pogona nekoliko oblačnih usluga, uključujući Amazon S3, Google Cloud, Microsoft Azure i Rackspace. Ovo je nešto što ćete pronaći u šaci tradicionalnih pružatelja usluga pohrane u oblaku, poput pClouda i njegove fantastične značajke pCloud Drive, ali ne mnogo.

Jedna od prednosti korištenja mrežnog pogona u odnosu na tradicionalnu mapu za sinkronizaciju je ta da za sinkronizaciju treba pohraniti datoteke na tvrdi disk uz oblak. Iako općenito možete isključiti sinkronizaciju za mape, više nećete moći pristupiti svojim datotekama putem računalnog datotečnog sustava.

S mrežnim pogonom, to nije slučaj. Sve je pohranjeno u oblaku, ali možete pregledavati te datoteke u vašem datotečnom sustavu kao da su pohranjene lokalno. To je bolje i praktičnije sredstvo za uštedu prostora na tvrdom disku.

CloudDav

Iako su domaći alati za oblačni pogon u oblaku cool, nisu dostupni za svaku oblačnu uslugu. Međutim, usluga također podržava WebDAV u implementaciji koju naziva CloudDav, omogućavajući vam jednostavno postavljanje pristupa mrežnom pogonu bilo kojem davatelju usluga.

Ukratko, mala i srednja preduzeća omogućuju vam da radite s datotekama na bilo koji način na koji želite, nudeći puno više fleksibilnosti nego što ćete dobiti od većine tradicionalnih usluga pohrane u oblaku. Cjelokupni izgled i paket tog alata mogao bi upotrijebiti moderni makeover, ali to je samo manja (i pomalo subjektivna) zabrinutost koja u konačnici ne utječe mnogo na opće iskustvo.

Dijeljenje datoteka & Sinkronizacija

Dalje ćemo detaljnije pogledati dijeljenje datoteka i sinkronizaciju, dvije ključne značajke bilo koje samopoštovajuće usluge pohrane u oblaku. Sadržaj možete dijeliti pomoću web GUI-a ili desktop klijenta generiranjem URL-a koji upućuje na datoteku ili mapu koju želite podijeliti ili dijeljenjem putem e-pošte.

Iako je dijeljenje veza uobičajeno, većina usluga u oblaku štedi na značajkama dizajniranim da vam pomognu u upravljanju sadržajem. SME ne: možete zaštititi veze lozinkom, postaviti ograničenja preuzimanja i odrediti datume isteka nakon čega će veze biti automatski onemogućene.

Iste opcije su dostupne i kada se pojedinim pojedincima odobri pristup putem njihove adrese e-pošte. Kada generirate udjel veze, možete ga postaviti i kao “mapu padajuće”, ostavljajući drugima da prenose datoteke u vaš oblačni prostor za pohranu. To je korisno za zadatke poput prikupljanja zahtjeva od klijenata ili rada s proizvodima od freelancera.

Za timsku suradnju možete stvoriti grupe za dijeljenje mapa i datoteka s više ljudi odjednom. Pojedincima pozvanima u radnu skupinu može se odobriti prijenos sadržaja kako bi doprinijeli zajedničkim datotekama.

Dijeljenje mapa ima prilagodljive postavke kako biste omogućili ili oduzeli pojedinačna dopuštenja poput stvaranja podmapa, prijenosa datoteka i stvaranja zajedničkih veza.

Prelazeći na značajke dijeljenja, SME omogućuje sinkronizaciju mapa na tvrdom disku. Kao što je napomenuto, to zahtijeva kupnju paketa alata za oblak Windows za 39,99 USD (ili odgovarajućih alata za Mac ili Linux). Nakon što ga kupite, možete postaviti mape za sinkronizaciju klikom na “cloud sync” pod zaglavljem “cloud tools” klijenta.

Odatle možete konfigurirati sinkronizacijski odnos između mape na vašem lokalnom pogonu i mape u oblaku.

Također možete postaviti svoja pravila zadržavanja za izbrisane datoteke i verzije verzija, postaviti ograničenje veličine datoteka koje se mogu sinkronizirati i postaviti raspored sinkronizacije. SME također omogućuje ograničenje sinkronizacije na gore (računalo na oblak) ili dolje (oblak na računalo), a ne na tradicionalnu dvosmjernu ulicu za sinkronizaciju.

Možete isključiti i uključiti bilo koju podmapu u mapama za sinkronizaciju koje ste postavili, učinkovito pružajući ono što se obično naziva „selektivna sinkronizacija” u industriji pohrane u oblaku. Da biste to učinili, samo poništite potvrdni okvir pored naziva u alatu za sinkronizaciju u oblaku.

Jedina naša govedina s postupkom sinkronizacije je da želimo da je brz prikaz stanja sinkronizacije dostupan putem ikone na programskoj traci. Na primjer, Google Drive ima skočni prozor koji prikazuje tekuće i nedavno dovršene sinkronizacije.

Ubrzati

Kad ovdje na Cloudwards.net-u provodimo preglede usluga pohrane u oblaku, izvodimo nekoliko pokusa za učitavanje i preuzimanje datoteka kako bismo izmjerili brzinu sinkronizacije. Uz pohranu Made Easy, faktor brzine malo je izvan ruke tvrtke jer se taj aspekt više oslanja na pružatelja usluga oblaka s kojim uparujete tehnologiju.

Amazon S3, na primjer, nastoji postići veliku brzinu zahvaljujući globalnoj infrastrukturi koja pomaže smanjiti udaljenost između vašeg računala i podatkovnog centra i, što je još važnije, smanjuje zagušenje poslužitelja. U međuvremenu, Wasabi, iako povoljniji, ima ograničenija mjesta podataka, što rezultira nižim brzinama.

Zbog toga je malo teško ocijeniti mala i srednja poduzeća po brzini sinkronizacije, ali s obzirom na to da njegova sposobnost uparivanja s preko 50 različitih pružatelja usluga oblaka stavlja faktor brzine u vaše ruke, dajemo mu palce gore.

Samo za giggles, ipak smo proveli nekoliko testova koristeći 5 GB prostora za pohranu koji dolazi s licencom, koji kao što je spomenuto koristi Amazon S3. Ovi su testovi provedeni iz Bangkoka, Tajland, koristeći testnu mapu od 1 GB. Za referencu, WiFi veza koju smo koristili imala je brzinu prijenosa od 12 Mbps i 30 Mbps.

Prvi test: Drugi test: Prosjek:
Učitaj:18 minuta20 minuta19 minuta
Preuzimanje datoteka:5 minuta, 30 sekundi5 minuta, 30 sekundi5 minuta, 30 sekundi

To su dobri rezultati u skladu s očekivanjima za gigabajt datoteka poslanih širom svijeta. To je malo sporije od sličnih testova koje smo radili s Dropboxom, dok je nešto brži od OneDrivea i Google Pokreta.

Imajte na umu da su to rezultati za cijelo učitavanje datoteka. Pregršt pružatelja usluga pohrane u oblaku, osobito Dropbox, pružaju kopiranje datoteka na razini bloka kako bi se ubrzale sinkronizacije datoteka koje su već pohranjene. Taj mehanizam djeluje samo kopiranjem dijelova datoteke koji su se promijenili (delta).

Budući da tkanina malih i srednjih datoteka ne kontrolira samu pohranu, njegovo korištenje blok kopiranja zahtijeva oblačnu uslugu pružanje API mehanizma za delta sinkronizaciju. Nažalost, to je prilično neuobičajeno. Ako se odlučite za privatno šifriranje (vidi sigurnost), to ionako ne bi bila opcija.

SME-i prema zadanim postavkama koriste onu propusnu širinu koja je dostupna za sinkronizaciju datoteka. Ako želite, ipak, možete ugasiti brzine prijenosa i preuzimanja kako biste spriječili da se spotaknu na resurse. Alternativno, za podešavanje stvari možete postaviti višeslojna preuzimanja.

To su uglavnom dobre vijesti. I opet, vaš odabir davatelja oblaka je glavni faktor.

sigurnosti

Kao i kod brzine sinkronizacije, sigurnost dijelom počiva na davatelju oblaka s kojim spajate Storage Made Easy. Različiti davatelji usluga imaju različite razine sigurnosti podatkovnog centra, uključujući enkripciju u mirovanju, tako da ćete htjeti pojedinačno provjeriti s njima.

Međutim, čak i ako uparite SME s uslugom koja ne šifrira datoteke na strani poslužitelja, klijent će vam omogućiti privatno šifriranje bilo koje datoteke koju sinkronizirate.

Privatno šifriranje, koje se ponekad naziva i enkripcija nultih znanja, pruža ogromnu prednost nad upravljanim šifriranjem, što ćete dobiti s većinom glavnih servisa za pohranu u oblaku, uključujući Dropbox i Google pogon.

Privatno šifriranje znači da vaš pružatelj usluga oblaka ne može dešifrirati datoteke, bilo za skeniranje na sadržaj zaštićen autorskim pravima ili za marketing, ili čak za predaju datoteka za vladine programe nadzora, kao što je omiljena torba za probijanje svih zagovornika privatnosti, PRISM.

Metoda koju MSP koristi za privatno šifriranje je AES 256, protokol koji preporučuje američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST), a koristi ga većina cloud usluga, financijskih instituta i vojnih organizacija.

Nedostatak privatne enkripcije jest taj što MSP ne vodi evidenciju vaših ključeva za šifriranje ako zaboravite lozinku za šifriranje, gubite pristup svojim datotekama. Također, brzina prijenosa i preuzimanja pogodila je nešifrirane datoteke.

Za poslovne pretplatnike Storage Made Easy postoji i opcija šifriranja na razini računa koja kodira sve datoteke tima u mirovanju. U tom slučaju ključem za šifriranje upravlja SME, tako da je on malo manje siguran, iako ne nailazite na problem sa izgubljenom zaporkom. Kada je timska enkripcija uključena, opcija osobne, privatne enkripcije onemogućena je.

SME nudi i 2FA opciju, koja sprečava da ukradene lozinke budu lako korištene za pristup vašem spremištu. Kad je 2FA uključena, prijava s nepoznatog stroja zahtijeva dodatnu vjerodajnicu u obliku koda. Ovaj se kôd može isporučiti na vaš mobilni uređaj u obliku teksta ili možete koristiti Google Autentifikator.

podrška

Skladištenje Made Easy pruža nekoliko načina kontakta, uključujući live chat s prodajom i e-poštu za tehničku pomoć. Podrška za Skype također je dostupna ako vaš zahtjev to zahtijeva.

Nažalost, sati za izravnu podršku malo su ograničeni: traju od 10:00 do 16:00, od ponedjeljka do petka, po londonskom vremenu. Uputili smo nekoliko e-mailova na tehničku podršku za odmjeravanje vremena odgovora i dobili odgovore još istog radnog dana. Tim u MSP-u doista zna stvari i pruža prijateljsku pomoć, iako to nije baš velik tim. 

Ako ne želite čekati podršku ili vam je potrebna pomoć u izvan radnog vremena, možete pristupiti SME wiki-u ili stranici sa FAQ-om i tamo pokušati pronaći odgovore. Vikirovski resurs, posebno je lijepo izveden, s mnoštvom članaka i značajkom pretraživanja za brže pronalaženje relevantnog materijala.

Postoji i forum za MSP koji možete koristiti, iako se ne čini vrlo aktivan.

Završne misli

Sveukupno, bili smo impresionirani pohranom Made Easy tijekom našeg uvodnog pregleda usluge. Volimo mogućnost uparivanja malih i srednjih poduzeća sa širokim spektrom oblačnih usluga poput Rackspace i Amazon S3. Ključne mogućnosti poput dijeljenja datoteka i sinkronizacije lijepo su izvedene zahvaljujući neuobičajenim značajkama kao što su lozinke za vezu i privatno šifriranje.

Kao što smo spomenuli, stolni i web klijenti nemaju isti jezik kao neki članovi najboljeg kluba za pohranu oblaka, ali većina značajki koje tražimo su tu, zajedno s klijentima mrežnog pogona, podrškom za WebDAV, FTP podršku i neke druge korisne alate.

Sve u svemu, Storage Made Easy je sigurnije i sposobnije rješenje od Dropboxa i mnogih uobičajenih Dropbox alternativa. Čak smo preskočili nekoliko stvari radi sažetka, uključujući alate za upravljanje poslovnim korisnicima koji pomažu malim i srednjim poduzećima da se uspoređuju s najboljim EFSS alatima.

Naravno, voljeli bismo čuti i vaša razmišljanja o Storage Made Easy. Javite nam što mislite u komentarima ispod i hvala vam na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map