odrive pregled – Ažurirano 2020

odrivan pregled

Iako službeno još uvijek nije u tijeku, odrive je izvanredan moćan alat za upravljanje više oblaka koji nudi najbolju sinkronizaciju takve vrste. U nekim drugim područjima nedostaje, no za cjelovitu sliku najbolje je pročitati naš detaljni odrivni pregled.


Za one koji žele bolje upravljati digitalnom imovinom raspoređenom u različitim oblačnim uslugama, odrive omogućuje upravljanje više oblaka kako bi vam pomoglo da učinite upravo to. Danas podržava mnoga velika imena pohrane u oblaku, poput Google diska i Dropboxa, pored protokola poput WebDAV i FTP za unapređenje mogućnosti integracije.

U ovom odričnom pregledu, izneti ćemo neke od najvećih hitova alata, uključujući privatno, krajnje šifriranje kao i jedinstven i moćan pristup sinkronizaciji..

Također ćemo raspravljati o nekim značajkama fuma koji bi trebali napraviti stanku, iako se odrivi i danas svrstava među najbolje alate za upravljanje više oblaka (polje ostaje u tijeku).

Imajte na umu da odrive ipak ne osigurava nikakvu pohranu. Ako tražite samostalnu pohranu u oblaku, a ne alat za upravljanje, naš najbolji vodič za pohranu u oblaku je mjesto za početak.

Alternativa za odrive

prednosti & nedostaci

Značajke

S odrivom ćete pronaći mnoge funkcije koje želite u sustavu upravljanja s više oblaka. Ima i nekoliko neočekivanih iznenađenja, ali ima i nekoliko nesretnih promašaja.

Središnji cilj softvera i bilo kojeg alata za upravljanje više oblaka je objediniti sve svoje usluge pohrane u oblaku na jedno mjesto kao da je sve samo jedan veliki, sretan oblak.

Za objedinjavanje usluga u oblaku odrive koristi kombinaciju web sučelja i klijenta za sinkronizaciju na radnoj površini. Desktop klijent dostupan je za Windows i Mac, a beta verzija je za Linux. Odrive je navodno već nekoliko godina imao Android i iOS aplikacije, ali do sada ništa.

Možete stvoriti neograničene veze u oblaku, čak i ako imate slobodan plan. Otixo, suparnička usluga, omogućuje samo deset veza na besplatnim računima.

Pojasnit ćemo koji su oblačni servisi podržani kasnije u ovom pregledu. odrive također podržava WebDAV, FTP i SFTP protokole. Tu je i sučelje naredbene linije za rad sa poslužiteljima.

odrive sigurnosne kopije i prijenos

Otixo ne nudi sinkronizaciju u oblaku ili sigurnosno kopiranje u oblak, što je jedan od nesretnih propusta koje smo spomenuli.

U stvari, ne postoji čak ni jednostavan način da se jednokratni prijenos izvrši iz jednog oblaka u drugi. Morat ćete koristiti desktop klijenta i tamo premjestiti sadržaj. Za bolju povezanost oblak-oblak, provjerite MultCloud (pročitajte našu recenziju MultCloud).

Sa pozitivne strane, klijent odrive sinkronizacije omogućuje vam gledanje sadržaja u oblaku s datotečnog sustava radne površine bez pohranjivanja tog sadržaja na računalo. O ovoj točki razgovarat ćemo više kada raspravljamo o korisničkom iskustvu. To je prilično korisna značajka i ne baš uobičajena.

Još jedna takva značajka je odrivov kapacitet za privatno šifriranje datoteka, što nećete dobiti izvorno s većinom usluga pohrane u oblaku. Tu ćemo značajku detaljnije razmotriti kada o sigurnosti pričamo kasnije u ovom pregledu. Također ćemo raspravljati o zabrinjavajućem nedostatku dvofaktorske provjere autentičnosti.

odrive vam također omogućuje dijeljenje datoteka generiranjem veza i stvaranje dijeljivih radnih prostora. Radne prostore možete koristiti za okupljanje više datoteka s više oblačnih platformi za rad na projektu.

Iako još nije dostupno, web-lokacija odrive ukazuje da će uskoro pružati mogućnosti izrade sigurnosnih kopija, omogućavajući izradu sigurnosnih kopija lokalnog sadržaja u vašoj oblačnoj usluzi. Iako ne možemo zamisliti da probija redove najboljih dostupnih internetskih sigurnosnih alata, pridržavat ćemo se presude.

Općenito, skup značajki je miješana torba, ali čini se da je to slučaj s većinom dostupnih alata za upravljanje oblakom. Još nismo pronašli onu koja uistinu zadivljuje sve oko sebe. Nadamo se da će odrive popraviti svoje pogreške, jer sigurno ima potencijal biti takva usluga.

cijena

Možete dobiti besplatnu verziju odrive s ograničenom značajkom ili se pretplatiti na uslugu godišnje.

Ako se odlučite za pretplatu, morate platiti unaprijed godinu dana, a ne postoji opcija mjesečno. Trošak, na 99 dolara godišnje, radi malo više od 8 dolara mjesečno. To je otprilike 20 posto više nego što ćete platiti za uslugu s Otixo (pročitajte našu recenziju Otixo), uslugom koja također ima mogućnost mjesečno.

Besplatna verzija odrive izgleda velikodušno, s obzirom na to da možete postaviti neograničene veze i koristiti mnoge dostupne značajke. Značajke koje ne možete koristiti, nažalost, stvarno izbijaju noge iz iskustva.

Jedan, o kojem ćemo kasnije raspravljati, uključuje nemogućnost sinkroniziranja datoteka na klijentu za stolna računala nakon što ih preuzmu na tvrdi disk. Razumnije, samo Premium korisnici imaju pristup značajki šifriranja.

Ako mislite da se želite pretplatiti, prvo možete isprobati Premium plan sedmodnevnim probnim vremenom, koji će dobiti svi korisnici kad se prijave na besplatni plan. Uz to, ako se pretplatite i odlučite da ste napravili strašnu pogrešku, možete otkazati povrat novca u roku od 30 dana.

Podržani oblaci & protokoli

Možete koristiti odrive za povezivanje različitih usluga pohrane u oblaku, ali nekoliko ih nije podržanih. Opcije uključuju velika imena kao što su Dropbox, Google Drive, OneDrive i Amazon Drive, kao i manje poznate unose poput Yandex Disk i HiDrive.

Veliki promašaj je Egnyte Connect, najbolja usluga za sinkronizaciju i dijeljenje usluga koju smo još pregledali.

DropboxOneDriveGoogle vožnjakutija
Amazon DriveYandex DiskHiDriveAmazon S3
Back2laze B2Google Cloud4sharedVožnja
FacebookInstagramHipChatZatišje
GmailWebDAVFTPSFTP

Tri integracijske usluge oblaka su uključene za integraciju: Amazon S3, Google Cloud i Backblaze B2. Međutim, to ostavlja Rackspace Cloud Files, Azure, Wasabi i nekoliko drugih pristojnih opcija na hladnoći.

Dobra vijest je da odrive podržava WebDAV, što će vam omogućiti da implementirate pohranu u oblaku koja nije na popisu, pod uvjetom da oni sami podržavaju WebDAV. To uključuje pCloud (pročitajte našu recenziju pCloud), dugogodišnji favorit ovdje na Cloudwards.net.

odrive također podržava FTP i SFTP protokole za povezivanje vaših osobnih poslužitelja za pohranu u oblaku.

Konačno, usluga podržava nekoliko aplikacija. To uključuje Facebook, Gmail, HipChat, Instagram i Slack. Njihova uključenost omogućuje vam da radite stvari poput automatskog preuzimanja fotografija i videozapisa na društvenim mrežama, spremanje privitaka e-pošte (Gmail) i dijeljenja datoteka (Slack).

Korisničko iskustvo

Nakon što se prijavite za odrive i prijavite se, naći ćete sučelje na kojem možete početi dodavati račune za pohranu u oblaku.

Kliknite “vezu za pohranu” da biste to započeli. Morat ćete odabrati željeni prostor za pohranu s popisa popularnih pružatelja usluga. Ako ne vidite ono što tražite, kliknite gdje piše “katalog pohrane” da biste otkrili više opcija.

Ako spajate račun za pohranu u oblaku, morat ćete odobriti odrive za pristup tom računu, za što su potrebne vaše korisničke vjerodajnice. Proces traje desetak sekundi, nakon čega ćete ga moći vidjeti na kartici za pohranu odrivnog web sučelja..

Možete kliknuti bilo koji tamo navedeni pogon da biste mu izravno pristupili odrivi.

Možete preuzeti, izbrisati, preimenovati i dijeliti s korisničkog sučelja preglednika. Značajka dijeljenja datoteka generira vezu do mape ili datoteke koja može biti zaštićena lozinkom i dati joj datum isteka, veća sigurnost nego što ćete dobiti dijeljenje sadržaja izravno s Google diska i nekoliko drugih usluga.

Datoteke slika mogu se pregledati, ali nijedna druga vrsta datoteka ne može biti, čak .pdfs. Također možete stvoriti mape i učitati datoteke. Povoljno, odrivno korisničko sučelje podržava povlačenje i ispuštanje, omogućujući vam prijenos više datoteka odjednom.

Čudno, nema mogućnosti pretraživanja datoteka. To znači da ako se ne sjećate s kojom ste uslugom pohranili datoteku, morat ćete je potražiti. Također nismo pronašli opciju za otvaranje datoteka pokretanjem usluge pohrane u oblaku u kojoj su pohranjene, što izgleda kao značajka koja ne zahtijeva stvaranje mozga za alat za upravljanje višestrukim oblakom.

Sviđa nam se značajka „prostora“ odrive, koja vam omogućuje stvaranje zajedničkih radnih okruženja koja mogu integrirati sadržaj iz više različitih usluga pohrane u oblaku. To olakšava suradnju na projektima koji uključuju datoteke pohranjene kod više pružatelja usluga.

No, nema mjesta za radni razgovor ili čak i mogućnost komentiranja prostora, pa se sve nekako osjeća podcijenjeno. Otixo ima sličnu značajku, nazvanu “radni prostori”, koja je mnogo poliranija.

To je prilično sve što je na web sučelju, osim kartice za šifriranje o kojoj ćemo kasnije raspravljati. Jednostavan je za korištenje i ima nekoliko lijepih značajki, ali željeli bismo vidjeti još.

odrivan klijent za radnu površinu za sinkronizaciju

Odrive klijent za sinkronizaciju možete preuzeti s web preglednika. Instalacija traje samo minutu i nakon što klijent otvori vaš preglednik, proći će vas kroz brzi vodič. Svrha toga je da se bilo koja usluga u oblaku ili aplikacija na koju povežete odrive pojavit će se u mapi radne površine odrive.

Mapa funkcionira kao glavna mapa za sinkronizaciju za sve usluge pohrane u oblaku, ali s ulovom: mape i datoteke u mapi se, prema zadanim postavkama, zapravo ne sinkroniziraju. Umjesto toga, što vidite su rezervirani mjesta, što pruža veliku prednost.

Ta je prednost što još uvijek možete vidjeti upravitelj datoteka vašeg računala koji sadržaj pohranjuje u oblaku, ali taj sadržaj ne zauzima prostor na tvrdom disku. Djeluje poput Dropboxove uredne “pametne sinkronizacije” značajke (za pristup je potreban prilično skup Dropbox Pro, kao što možete pročitati u našoj Dropbox recenziji).

Možete uključiti sinkronizaciju za bilo koju mapu ili datoteku tako da je kliknete desnim klikom na nju i odaberete “sync”, koji će je preuzeti na vaš tvrdi disk. Da biste ponovo isključili sinkronizaciju, samo desnom tipkom miša kliknite i odaberite “nesinhronizirati”. Međutim, imajte na umu da, iz razloga koje mi ne možemo shvatiti, nesinkronizacija je dostupna samo Premium korisnicima.

Besplatni korisnici koji pretvare zamjene prostora u stvarne datoteke morat će ih zadržati takvima.

Imat ćete pristup nekim postavkama i drugim opcijama putem ikone zadane trake zadataka. To uključuje propusnost propusnosti, dijeljenje velikih datoteka i postavljanje intervala sinkronizacije (također sve Premium značajke).

Željeli bismo vidjeti opciju šifriranja mapa izravno sa desktop klijenta, a ne korištenje web sučelja, ali sve u svemu, moramo reći da je desktop klijent najdraža stvar odrive.

To se uglavnom događa zbog upotrebe datoteka rezerviranog mjesta umjesto da zapravo morate preuzeti sadržaj da biste ga vidjeli. Više pružatelja usluga pohrane u oblaku treba implementirati ovu značajku.

sigurnosti

Opcija šifriranja dostupna na internetskom sučelju (Premium značajka) trebala bi se dopasti onima koji su zabrinuti zbog privatnosti oblaka. Ako ne odaberete pružatelja prostora za pohranu podataka o oblaku koji ne postoji, tvrtke u oblaku za upravljanje upravljaju vašim ključevima za šifriranje.

To znači da te tvrtke mogu dešifrirati vaše datoteke kako bi ih skenirale u svrhu piratskih sadržaja ili u vladine programe nadzora poput PRISM. Ako koristite Google disk, Google također može skenirati vaše podatke za upotrebu u marketingu, o čemu možete saznati više u našem pregledu Google diska.

značajka enkripcije odrive oduzima tu moć. Omogućuje vam izradu šifriranih mapa na svojim diskovima u oblaku. Datoteke koje se čuvaju u tim mapama imaju svoje nazive datoteka i sadržaj na specifičan i zaseban način, što znači da ih niko osim vas ne može dešifrirati..

Od vas će se tražiti da stvorite lozinku za generiranje ključeva za šifriranje. Ne gubite ovu zaporku jer je odrive ne sprema jer će to u većini slučajeva pokvariti svrhu značajke. Ako ga izgubite, izgubit ćete pristup svim datotekama u vašoj šifriranoj mapi.

Uzgred, razina enkripcije je AES-256, isti protokol koji koristi Boxcryptor servis šifriranja sa nultim znanjem, koji ima sličnu svrhu (pročitajte naš pregled Boxcryptor).

Iako volimo mogućnost enkripcije, nismo nimalo oduševljeni činjenicom da odrive ne nudi dvofaktorno šifriranje. Bez ove značajke, ako je vaša odrivna lozinka računa ukradena ili probijena, tko god je imao, lako će pristupiti svim vašim oblakovnim datotekama (dobro, osim onima u šifriranim mapama, zbog dodatne lozinke za šifriranje).

S dvofaktorskom provjerom autentičnosti, tajni kôd, koji se obično šalje na vaš telefon, potreban je prilikom prijave s nepoznatog stroja. Većina današnjih usluga pohrane u oblaku nudi dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Činjenica da odrive ne smanjuje tu korist i vjerojatno je najveći razlog da se držite podalje od ove usluge.

Ako idete mrzovoljno, obavezno poduzmite korake za stvaranje snažne lozinke koju je teško probiti.

podrška

odrive ima korisnički vodič kojem možete pristupiti putem web sučelja. Možete ga pretražiti i proći ćete kroz neke osnovne korake. U vodiču se nalazi i kategorija za rješavanje problema, ali neobično ta kategorija ima samo jedan članak i ne odnosi se na rješavanje problema („kako provjeriti verziju aplikacije za sinkronizaciju“).

Postoji i korisnički forum koji djeluje prilično aktivan na kojem možete postavljati pitanja i istraživati ​​prethodne odgovore. odrive održava blog i ima kratku stranicu s pitanjima.

Ako tamo ne možete pronaći odgovore na svoja pitanja, postoji stranica “kontaktirajte korisničku službu”. Međutim, jedine opcije izravnog kontakta postoje adrese e-pošte za tim za prodaju i naplate (naravno). odrive preusmjerava tehnička pitanja na forum korisnika.

Ukratko, nismo impresionirani odrivovim pristupom korisničkoj podršci.

Završne misli

Na početku procesa recenzije bili smo prilično uzbuđeni jer smo mislili da smo konačno našli savršen sustav upravljanja s više oblaka. Mi smo se temeljili na tome da prvenstveno otkrijemo upotrebu rezerviranih mjesta, a ne preuzimamo datoteke i da se odrive može koristiti za šifriranje sadržaja u oblaku.

Oboje su sjajne osobine. Međutim, oni su jedini uvjerljivi razlozi za upotrebu usluge i nismo sigurni da li su dovoljno privlačni za neke naše čitatelje.

Iako je trošak nešto viši nego što bismo željeli, naša stvarna zabrinutost je nedostatak dvofaktorske provjere autentičnosti i mogućnosti sinkronizacije od oblaka do oblaka. Također bismo željeli vidjeti neobično dodati integraciju za još nekoliko usluga u oblaku, pored bolje korisničke podrške.

Krajnji rezultat je da, kao i većina konkurencije, odrivi i jedan i drugi sjajno i bijedno ne uspije. Na žalost, taj prvi zalogaj čini upravo toliko da je i dalje jedan od najboljih alata za upravljanje više oblaka koji su danas dostupni.

Javite nam svoja razmišljanja o odrivi u komentarima ispod. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map