Pregled zamućenja – Ažurirano 2020

Pregled zamućenja

Blur je jednostavan za uporabu upravitelja lozinki koji nagrađuje one s mentalitetom set-it-and-zaboravite. Dizajn golih kostiju funkcionira u pozadini, ali ne nudi veliku fleksibilnost u suprotnom. Više o tome možete pročitati u našoj cjelovitoj recenziji Blur.


zamućenje-Slider1

zamućenje-slider2

zamućenje-slider3

zamućenje-slider4

zamućenje-slider5

prijašnji

Sljedeći

Abine Blur je upravitelj lozinki koji donosi puno prava, nudeći jedinstveno korištenje mogućnosti privatnosti i velikodušan besplatni plan. Međutim, nedostaju mu sječke da bi se našle na našoj listi najboljih upravitelja lozinki. Od razdvojenog sučelja do kršenja podataka do kojeg je došlo negdje u 2018. godini, Blur ima neke probleme koji su preveliki da bi ih se zanemarili. 

U ovom pregledu Blur prepričavat ćemo svoje iskustvo, sad kad smo aplikaciju iskoristili. Nakon prijave na mreži, kao i svaki klijent koji plaća, pokrenuli smo anonimni račun kako bismo ocjenjivali uslugu izbliza i osobno. Kroz ovaj pregled dodirnut ćemo svoja iskustva s upotrebljivošću, sigurnošću i značajkama, a sve prije nego što donesemo presudu. 

Kako se tvrtka fokusirana na privatnost, nudeći alate kao što je DeleteMe, čini se da su Abine namjere na pravom mjestu. Međutim, smaknuće Blur ima nekih problema. Iako nam se sviđaju značajke aplikacije, kontekst koji ih okružuje često predstavlja više gnjavaže nego što vrijedi. Ne smijemo spomenuti apsolutno suludu cijenu.

prednosti & nedostaci

Alternativa za zamućenje

Značajke

Blur je više od običnog mrežnog upravitelja lozinki, a nudi niz alata za privatnost dostojnih Abineovog imena. Iako DeleteMe – Abineov internetski alat za čišćenje – nije u paketu s Blur, postoje brojne druge značajke privatnosti. Bez dodatnih troškova možete zaštititi svoje kreditne kartice i blokirati internetske tragače. 

Tri su aspekta koja čine Blurv set značajki, od kojih je prvi upravljanje lozinkom. Ipak, zamagljivanje se pri tomu ne događa ništa posebno. Možete pohraniti lozinke, adrese, kreditne kartice i identitete, ali ništa drugo.

Osim preskakanja značajki pohrane i dijeljenja prošlih bilježaka, Blur nedostaje bilo kakva analiza računa (iako je vrijedno napomenuti da možete dodavati bilješke na određene račune). Možete ponovo upotrijebiti zaporke sa stranice računa, ali vam se ne daje ukupna ocjena sigurnosti kao što ste s Dashlaneom ili LastPassom. 

sprječava zamućenje lozinkom stranica

Maskiranje putem telefona i kartica

Jedna od najvećih značajki koja Blur razlikuje od ostalih alata za upravljanje lozinkom je njegova maskirajuća funkcionalnost. Iza lažnog zida možete sakriti adrese e-pošte, telefonske brojeve, pa čak i kreditne kartice, prikrivajući lažne podatke koji preusmjeravaju na stvarnu lokaciju. Na primjer, maskirana e-pošta može izgledati kao [zaštićeno e-poštom]

zamućenja-maskiran-e

Funkcionalnost maskiranja je dalekosežna, omogućavajući vam da se prijavite na upitne stranice na mreži, bez da riskirate svoje drage osobne podatke. Maskirane kartice su, međutim, zanimljiv dio. Za razliku od virtualnih kreditnih kartica, koje lažne podatke jednostavno povezuju sa stvarnim podacima o kreditnoj kartici, Blur vam daje ograničenje. 

Kada postavite maskiranu kreditnu karticu, morat ćete unijeti koliko planirate potrošiti. Ova je kartica dobra i za tu kupnju. Srećom, ipak možete generirati maskirane kreditne kartice u letu koristeći podatke o kreditnoj kartici i proširenje preglednika Blur. 

Blokiranje praćenja pomoću proširenja preglednika zamagljivanje

Zaokruživanje trija značajke Blur-a je sredstvo za praćenje. Kao što ističemo u našim 99 besplatnih alata za zaštitu vašeg vodiča za privatnost, praćenje putem preglednika jedna je od najvećih prijetnji vašim osobnim podacima. Srećom, tragači se automatski blokiraju s nastavkom Blur koji će vam trebati za automatsko popunjavanje. 

zamućenja pregledniku proširenje

Iako postoji mnoštvo drugih proširenja preglednika koji blokiraju pratioce, Blur besplatno uključuje s bilo kojim korisnikom. Tu funkciju, naravno, možete isključiti, ali u tome nema razloga. Uz to što blokira internetske tragače, Blur također vodi evidenciju koliko je pratilaca blokirao svaki dan, a koje možete vidjeti na nadzornoj ploči računa. 

zamućenja-tracker-povijest

Pregled značajki zamućenja

Logotip zamućenjadnt.abine.com

Počinje od 325 dolara mjesečnoSvi planovi

sigurnosti

2FA

Šifriranje
AES-256

Zero-znanje

2FA tipke

Sigurnosna analiza

Sinkronizacija s više uređaja

Izrada sigurnosne kopije i oporavak

Mobilne aplikacije

Promjena lozinke

Generator lozinki

Proširenje preglednika

Automatska ispuna

Obrazac se automatski popunjava

Korisničko sučelje preglednika

Korisničko sučelje radne površine

E-mail

Live chat

Telefon

Centar za pomoć

Forum

24/7 podrška

Više

Besplatni plan

cijena

Uz neograničen besplatni plan i niz mogućnosti, Blur izgleda kao sigurna oklada, posebno u usporedbi s drugim besplatnim upraviteljima lozinki. No, za razliku od LastPass-a, o kojem možete pročitati u našem LastPass pregledu, Blur ne nudi sinkronizaciju s više uređaja na slobodnom kraju. To vas tjera u skupo plaćeni plan.

Postoje dvije mogućnosti, osnovna i neograničena, iako se većina kupaca koji plaćaju treba držati plana Neograničeno. Basic je jeftinija, košta nešto više od 3 USD mjesečno kad se naplaćuje godišnje, ali ne dolazi s značajkom maskirane kreditne kartice. Umjesto toga, morat ćete platiti naknadu od 2 USD po kartici ispod 100 USD i 1,5% naknade za bilo koje kartice iznad 100 USD. 

Osnovni plan je u skladu s drugim upraviteljima lozinki, a koštao je nešto manje od Dashlanea i nešto više od Keeper-a (pročitajte našu recenziju Dashlane-a). Međutim, značajno je poskupljenje kada idete s Unlimitedom. Osim što imate mjesečni ciklus naplate, Unlimited dolazi sa svim maskiranim karticama koje biste mogli poželjeti, bez dodatnih naknada. Međutim, 15 dolara mjesečno je neviđena stopa. Čak je i Dashlaneov Plan Premium 10 dolara – koji dolazi s virtualnom privatnom mrežom, zaštitom od krađe identiteta i nadziranjem mračnog weba – u usporedbi s tim skroman. Zamagljivanje ima puno značajki, ali za njih plaćate ogromnu premiju na svom Neograničenom planu.

Slobodni i poslovni planovi

Besplatni plan je impresivan, ali ne na razini usluge poput Sticky Password (pročitajte našu recenziju Sticky Password). Dobijate neograničeno spremanje zaporki, ali samo na jednom uređaju. Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacije rezervirani su za plaćanje pretplatnicima. Ipak, Abine uključuje maskiranu značajku e-pošte i blokiranje pratilaca. Besplatni plan dolazi i sa 30-dnevnim probnim vremenom Unlimited. 

Ipak, nema nikakvih poslovnih planova. Usluga poput Zoho Vault-a općenito je prikladnija za srednje i velike poslovnice, mada bi mala poduzeća mogla iskoristiti značajke maskiranja Blur-a. 

Bez obzira na to, svi novi korisnici mogu se lako odmoriti uz 14-dnevni prozor povrata novca. Unatoč ponudi besplatnog plana, Blur vam također omogućuje da svoj novac vratite u roku od dva tjedna od kupnje pretplate, bez pitanja.

Korisnički susret

Prijavljivanje za Blur je, pa, zamućenje. Samo trebate unijeti svoju adresu e-pošte i zaporku i odmah ćete biti podignuti na nadzornu ploču. Na neki je način taj postupak sjajan jer ste u tijeku u nekoliko sekundi. Međutim, nedostatak držanja ruku mogao bi se pokazati problematičnim za tehnofobe. 

zamućenje-Nadzorna ploča

Sama stranica također predstavlja nekoliko prepreka. Ne postoji web stranica Blur. Umjesto toga, Blur možete kupiti preko Abine web stranice. Izazov dolazi iz činjenice da Abine također govori o DeleteMe-u, preskačući tradicionalnu stranicu s cijenama i značajkama dizajna s jednim listovima. 

Međutim, zamućenje je jednostavno za upotrebu nakon što prođete web mjesto, a nudi pojednostavljen izgled mnogih različitih značajki. Na nadzornoj ploči s kojom ste se pozdravili nalaze se četiri glavne kategorije: “računi”, “novčanik”, “maskiranje” i “praćenje”. Te odjeljke možete proširiti ako tražite nešto posebno, recimo, svoj identitet ili kreditne kartice. 

zamućenje-proširena

Uvoz i organiziranje računa

Stranica s računima je mjesto na kojem smo proveli većinu vremena, a opremljen je popisom vaših lozinki i brojem lozinki koje ste ponovo koristili. Ako počinjete ispočetka, započet ćete klikom na gumb “novi račun”. Možete dodati svoje podatke, generirati lozinku izravno na stranici, pa čak i dodati oznaku. 

zamućenja-novu lozinku

Budući da smo koristili druge upravitelje lozinki, preskočili smo karticu uvoza. Korisnici zamućenja mogu uvesti lozinku od drugih upravitelja lozinki, uključujući KeePass i, ili izbaciti svoje račune u generičku CSV datoteku. Međutim, ne postoje udžbenici o tome kako postići ovaj postupak na stranici uvoza. 

Uvezli smo svojih 297 računa s LastPass-a bez ikakvih problema. Zamućenost je čak otišla do preskočenja prošlih duplikata, vodeći računa o potrebnom čišćenju našeg trezora LastPass-a. To je rečeno, ne možete onemogućiti ovu postavku, tako da je moguće da se neki unosi preskoče ako su označeni kao duplikat. 

Ipak vam je pružena fleksibilnost u uvozu zaporki. Umjesto da CSV strukturu uzima kao zakon, Blur vam omogućuje promjenu glavnih polja za unose. Na primjer, ako je slučajno pokupio zaporke kao naziv web mjesta, možete promijeniti stupac tako da sve pravilno uvozi. 

zamućenje-uvoz

Kopanje u postavkama zamagljivanja

Iako ćete provesti većinu svog vremena na stranici računa Blura, postoje i druge značajke skrivene u njegovim postavkama. Najočiglednije mjesto za pogledati je područje za maskiranje, gdje možete postaviti maskirane kreditne kartice, e-poštu i brojeve telefona. Maskiranje e-pošte dostupno je svima, no maskiranje telefona i kreditnih kartica rezervirano je za neograničene pretplatnike. 

Osim toga, Blur nema previše postavki. Možete konfigurirati 2FA i pogledati sigurnosnu kopiju zaporke na stranici postavki koju ćemo pokriti u sljedećem odjeljku. Najvažnije je da na stranici s postavkama možete odrediti gdje su vaši računi pohranjeni. 

mutnoće-settings

Blur pohranjuje račune na svoje poslužitelje kako bi se mogla sinkronizirati na svim vašim uređajima. Međutim, možete se odlučiti za spremanje računa lokalno ako ste zabrinuti zbog kršenja podataka. Nažalost, o tome ćete morati razmišljati s Blur.

Korištenje proširenja blur Chrome

Koliko je osnovna internetska nadzorna ploča osnovna, Blur je proširenje za Chrome vrlo robustan. Uglavnom se koristi za automatsko popunjavanje, otkrivanje polja za prijavu kad god zemljište na web lokaciji. Međutim, možete prilagoditi način na koji Blur vidi ta polja. Na primjer, ako proširenje slučajno pokupi da je polje zaporke namijenjeno za vašu e-poštu, to možete promijeniti pomoću proširenja.

zamućenja-ekstenzija postavke

Proširenje također otvara mnoštvo postavki po web lokaciji. Ovisno o stranici na kojoj se nalazite, možete uključiti ili isključiti automatsko popunjavanje, automatsko snimanje, maskiranje e-pošte i još mnogo toga. Iako tim postavkama upravljate prema web lokaciji prema zadanim postavkama, možete ih primijeniti i univerzalno.

blur-produžne-site-postavke

sigurnosti

Abine nema opsežnu dokumentaciju o svojoj sigurnosnoj strukturi, za razliku od nekih drugih upravitelja lozinki, iako je, prema onome što možemo prikupiti, sličan drugim alatima. Zabrinutost nije u tome kako Abine upravlja vašim podacima; sve se čini netaknutim tamo. Umjesto toga, to je zabrinjavajuće kršenje sigurnosti koje je otkriveno prije nešto više od godinu dana. 

Prije nego što dođete do toga, neka vam tehnički ponestane puta. Trezor vaše lozinke šifriran je s AES-256, što je, kao što možete pročitati u našem opisu šifriranja, zapravo virtualni Fort Knox. Ključ koji otključava vaš šifrirani AES-256 trezor je izveden iz glavne lozinke za koju Blur ima nula znanja o. 

Umjesto toga, vaši se podaci lokalno šifriraju prije nego što se pošalju poslužiteljima Blur-a. Ovaj postupak, koji se često naziva i hosting-proof hosting, osigurava da Abine nikada neće vidjeti sadržaj vašeg trezora. 

Abine također nikad ne vidi ili ne pohranjuje svoju glavnu lozinku, što je sjajno za sigurnost. Međutim, to također znači da ćete se morati prisjetiti te glavne lozinke ako želite dešifrirati svoje podatke. 

Ponovno postavljanje zaporke nije moguće, ili barem nije moguće u tradicionalnom smislu. Umjesto da jednostavno resetirate zaporku, Blur nudi rezervnu lozinku. Ova lozinka, koja se sastoji od 10 slučajnih riječi, koristi se za resetiranje glavne lozinke u slučaju da je zaboravite. Međutim, morate upamtiti rezervnu lozinku. 

zamućenja-backup-šifra

Kršenje podataka o zamagljenosti

Krajem 2018. Abine je objavio da je otkrio kršenje podataka na svojim poslužiteljima. Ovo kršenje, koje je zahvatilo oko 2,4 milijuna korisnika, izložio je adrese e-pošte korisnika, naputke za lozinku, adrese, imena i prezimena, kao i šifrirane lozinke. Iako nije ugrožena nijedna lozinka u otvorenom tekstu, Blur je pozvao korisnike da promijene glavnu lozinku. 

Ne možete sigurno znati što je izloženo. Ono što znamo jest da nijedna informacija pohranjena nakon siječnja 2018. nije ugrožena. Abine je za kršenje saznala u prosincu 2018. od istraživača sigurnosti. Na temelju ove vremenske trake, vjerovatno je da se kršenje dogodilo negdje 2017. godine. 

Nećemo ovdje vaditi riječi: Količina podataka koje Blur može pohraniti čini kršenje vrlo prijeteći. Abine tvrdi da nijedan korisnik nije ugrožen do točke katastrofe. Međutim, kršenje na ovoj skali ne bi trebalo shvatiti olako. 

Iako Blur nije jedini upravitelj lozinki koji je podnio takav napad, problem se obično zaobilazi zbog enkripcije koja je stavljena na trezor korisnika. Međutim, kao alat za zaštitu privatnosti, Blur ima mogućnost pohraniti vaše kreditne kartice, adrese e-pošte i telefonske brojeve za potrebe maskiranja.

Rad s ograničenim informacijama

Željeli bismo napomenuti da, kada je u pitanju njegova sigurnosna struktura, možemo procijeniti samo podatke koje Blur daje javnosti. Nažalost, izvan glavnog algoritma koji se koristi za šifriranje vaših podataka i nekih dvofaktornih opcija provjere autentičnosti, vrlo malo znamo o tome kako Blur radi na tehničkoj razini. 

Opći sigurnosni koncepti su zdravi, ali Blur ne otkriva postupak provjere autentičnosti vašeg računa. To je ključna točka prilikom procjene upravitelja lozinki, kao što smo vidjeli u našoj recenziji 1Password. Abine nema bijeli papir ili neku drugu tehničku dokumentaciju, tako da sve što možemo učiniti je pretpostaviti, što je položaj u kojem nikada ne volimo biti.

podrška

Blur nudi prilično jasan sustav podrške, s live chatom i e-poštom u pripravnosti, kao i odjeljkom s FAQ-om. Iako je izravno kontaktirati Abine obično je najsigurnija ponuda. Nakon što smo posegnuli za live chatom, u roku od nekoliko minuta dobili smo koristan odgovor, što je daleko od njegovih resursa za samopomoć. 

Postavlja se često postavljano pitanje, a ako je vjerovati „često“ dio te kratice, sigurno je pretpostaviti da Abine dobiva puno pitanja. Česta pitanja su, iskreno, nered. Iako postoje jasni pokušaji organiziranja pitanja, sve se nalazi na jednoj stranici. Ako želite ispisati FAQ, trebalo bi 163 lista papira, od kojih je prvih šest posvećeno sadržaju. 

zamućenje-FAQ

Cijenimo pažnju prema detaljima, posebno ako uzmemo u obzir da je većina tema prekrivena snimkama zaslona. No, tu je sigurno bolji format za prikazivanje FAQ-a. Srećom, postoji traka za pretraživanje, ali s pitanjima dugog oblika, lagana promjena fraze mogla bi izbaciti cijelu pretragu. 

Za one koji tek počinju, tu je korisnički priručnik koji je daleko kraći od FAQ-a. Ipak, gledate jednu stranicu sa svim podacima na njemu. Ono što je razočaravajuće je što bi Blur-ovi resursi za potporu mogli biti izvrsni. U formatu u kojem su predstavljeni osjeća se lijeno i datirano. 

zamućenja-korisnički vodič

Presuda

Zamagljenost je rušenje dobrih ideja i nespretne izvedbe. Osnovni koncept – to što je upravitelj lozinki do vrha prepun dodatnih alata za zaštitu privatnosti – dobro funkcionira. Međutim, web stranica, resursi podrške i nadzorna ploča mogli bi upotrijebiti detaljnu prilagodbu. To ne spominje nedavno kršenje sigurnosti. 

Kao besplatni upravitelj lozinki, Blur je prohodan, uklapa se u značajke koje drugi alati za upravljanje lozinkom preskaču. Međutim, plaćanje za Blur veliko je pitanje. Cijena za Unlimited plan daleko je viša od bilo kojeg drugog upravitelja lozinki, pa nam otežava preporuku Blur-a. 

Što mislite o Bluru? Hoćete li dati besplatni plan za pucanje? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map