Pregled LastPass – ažurirano 2020

LastPass pregled

Vjerojatno upravitelj lozinki s najboljim besplatnim planom, LastPass nudi cjelokupno pristojno iskustvo. Međutim, za one koji žele najbolje iskoristiti upravitelja lozinki, LastPass plaćeni plan razočara u usporedbi s drugima. Pročitajte našu cijelu LastPass recenziju za detalje.


LastPass-Slider1

LastPass-slider2

LastPass-slider3

LastPass-slider4

LastPass-slider5

prijašnji

Sljedeći

LastPass je jedan od najvažnijih načina da svoje lozinke za Google dovedete na sigurnije mjesto. Sjedeći uz naše najbolje upravitelje lozinki, LastPass nudi korisničko iskustvo koje nije drugo, niti jedan od najboljih besplatnih planova koje smo ikada vidjeli (čak i u usporedbi s KeePassom). Međutim, kršenje podataka LastPass-a 2015 trebalo bi biti na vašem radaru. 

U ovom ćemo pregledu LastPass govoriti o kršenju, kao i o svim ostalim aspektima LastPass-a. Pokrivat ćemo svaki kut njegovog popularnog besplatnog upravitelja zaporki, od uvoza vaših Google Chrome lozinki do ulaska u tehničke detalje o sigurnosti. Na kraju ćemo vam izreći svoju presudu. 

Za kratak odgovor teško je ne preporučiti LastPass. Jednostavan je za korištenje, od postavljanja do upravljanja zaporkama i nudi impresivan raspon besplatnih funkcija. Povreda sigurnosti 2015. podigla je neke crvene zastave. Međutim, LastPass je to podnio dovoljno dobro da bi bio dostojan druge šanse.

prednosti & nedostaci

Alternativa za LastPass

Značajke

LastPass je jedan od najvažnijih gustoćih administratora za upravljanje lozinkama. U skladu s automatskim popunjavanjem za preglednik i radnu površinu, temeljitim sigurnosnim izazovom i jednostavno korištenjem dvofaktorske provjere autentičnosti, LastPass nadilazi ostale upravitelje lozinki u pogledu značajki. 

Automatsko popunjavanje na Chromeu i radnoj površini

LastPass podržava automatsko popunjavanje putem proširenja preglednika i to dobro funkcionira. Međutim, Premium pretplatnici također mogu koristiti prednosti automatskog popunjavanja aplikacija. Kao što ćemo vidjeti u odjeljku “jednostavna upotreba” u nastavku, LastPass nema lokalnu aplikaciju, ali pretplatnici koji plaćaju mogu preuzeti lagani alat za dodavanje proširenja na radnu površinu. 

LastPass-pregled-AutoFill

Ako se recimo prijavljujete u Adobe Creative Cloud, LastPass može automatski ispuniti vašu prijavu, sve dok ste pretplaćeni na Premium. Na temelju našeg testiranja, automatsko popunjavanje funkcionira dobro, bez obzira koristite li ga u pregledniku ili na radnoj površini. To vrijedi za lozinke, ali i obrasce i kreditne kartice, čak i ako LastPass ne otkrije ispravno polje. 

Kroz proširenje preglednika možete pronaći i napuniti stavke, pa ako LastPass ne pokupi da postoji, recimo, polje kreditne kartice, još uvijek ga možete automatski ispuniti. Dati ćemo sve od sebe da popunimo sva relevantna polja i to je većinu vremena točno. Na primjer, ako u ovom procesu ispunjavate podatke o kreditnoj kartici, LastPass može povremeno propustiti sigurnosni kôd. 

Preuzimajući sigurnosni izazov LastPass

Kao i drugi vodeći upravitelji lozinki, LastPass nudi sigurnosnu nadzornu ploču u vašem trezoru (pročitajte naš pregled ljepljive lozinke za drugi primjer). Ipak, LastPass nadilazi prikaz kompromitirane, slabe, ponovno korištene i stare lozinke. Vaša glavna lozinka i ukupna sigurnost uzimaju se u obzir. 

LastPass-pregled-sigurnost-izazov

Daju vam tri rezultata: jedan za glavnu lozinku, jedan za vašu stojeću usporedbu s ostalim korisnicima LastPass-a i jedan za vaš ukupni sigurnosni rezultat. Nadalje, LastPass će automatski slati e-poštu na bilo koju adresu u vašim internetskim računima koji su ugroženi.

Ispod rezultata možete vidjeti sve vaše internetske račune, njihovu snagu i lozinku i kada su lozinku zadnji put promijenili. Kao i Dashlane, LastPass nudi ograničenu promjenu lozinki koja omogućuje ažuriranje starih, slabih lozinki jednim klikom. Popis podržanih web lokacija nije previše opsežan, ali on i dalje podržava eBay, Facebook i Twitter. 

Promjena lozinke trebala je barem raditi. Kad smo ga testirali na dva eBay računa i Twitteru, LastPass je dosljedno isteknuo. Samo ručno ažuriranje zaporke trebalo bi manje vremena. 

Srećom, LastPass također otkriva kada promijenite lozinku i pita vas želite li ažurirati unos. Za razliku od automatske izmjene zaporki, ova značajka funkcionira. 

LastPass Authenticator

Iako sam po sebi nije značajka upravitelja lozinki, LastPass nudi jednu od najboljih 2FA aplikacija okolo. LastPass Authenticator vam omogućuje jednostavno omogućavanje dvofaktorske provjere autentičnosti na glavnim web lokacijama, uključujući Dropbox, Facebook, Google, Evernote i Amazon (pročitajte naš Dropbox pregled i Evernote pregled). 

Osim standardnih vremenskih kodova, LastPass Authenticator također podržava SMS kodove i, što je najbolje, push notifikacije. To vam omogućuje jednostavno omogućavanje 2FA na web lokacijama s često pristupačnim pristupom kada je sve potrebno samo pritisnuti gumb za potvrdu na svom mobilnom uređaju. 

Pregled značajki LastPass

LastPass Logotipwww.lastpass.com

Počinje od 300 dolara mjesečnoSvi planovi

sigurnosti

2FA

Šifriranje
AES-256

Zero-znanje

2FA tipke

Sigurnosna analiza

Sinkronizacija s više uređaja

Izrada sigurnosne kopije i oporavak

Mobilne aplikacije

Promjena lozinke

Generator lozinki

Proširenje preglednika

Automatska ispuna

Obrazac se automatski popunjava

Korisničko sučelje preglednika

Korisničko sučelje radne površine

E-mail

Live chat

Telefon

Centar za pomoć

Forum

24/7 podrška

Više

Besplatni plan

cijena

LastPass je jedan od najjeftinijih upravitelja lozinki, ali više od toga najbolji je besplatni upravitelj lozinki. S sinkronizacijom na više uređaja, neograničenim prostorom za jednog korisnika i podrškom za automatsko popunjavanje, Besplatni plan na više načina nadmašuje Premium. U skladu s tim, cijena pretplate na Premium nije previsoka. 

Prije dolaska na LastPass Free, razgovarajmo o Premiumu. Za 3 USD mjesečno – utrostručite cijenu LastPass-ove originalne cijene – dobit ćete sve značajke uobičajenog upravitelja lozinki. To uključuje sinkronizaciju, sigurnosni izazov, multifaktorsku provjeru autentičnosti i neograničeno spremanje. 

Ipak, Premium plan ima nekoliko značajki više nego Besplatni plan. Najvažnije je da stavke možete dijeliti s više korisnika – nazvanim dijeljenje “jedan-mnogima” – i automatski ispuniti zaporke u lokalnim aplikacijama. Premium pretplatnici također imaju pristup više opcija za više faktora i pristup u hitnim slučajevima (pročitajte naš Keeper pregled kako biste saznali o posljednjem). 

LastPass besplatna i obiteljska cijena

LastPass Free zvijezda je emisije iz jednog razloga: sinkronizacija s više uređaja. Ostali besplatni planovi, čak i dobri poput Dashlanea, bore se kako bi išli ukorak s LastPass-om (pročitajte našu Dashlane recenziju i našu usporedbu Dashlane-a s LastPass-om). Bez trošenja novca, dobivate potpunu zaštitu jednog korisnika, dijeljenje jedan na jedan, automatsko popunjavanje i, što je najvažnije, sinkronizacija s više uređaja. 

Sinkronizacija preko uređaja obično je plaćena značajka, kao što smo vidjeli s više besplatnih upravitelja lozinki, uključujući NordPass (pročitajte naš NordPass pregled). LastPass i dalje zadržava neke značajke za svoj plaćeni plan, uključujući dijeljenje jedan do mnogih i pristup u hitnim slučajevima, ali možete ostati zaštićeni na svim svojim uređajima bez trošenja trunke. 

Cijene Obiteljskog plana također su vrlo jeftine. Za 4 USD mjesečno naplaćena godišnje, možete dobiti šest korisničkih računa i obiteljsku nadzornu ploču, što je bolja stopa od čak 1Password (pročitajte našu usporedbu Dashlane vs. 1Password). U skladu s tim, ograničeni ste na tih šest korisnika.

Ni na jednom planu ne postoji politika povrata ili barem ne jedan set u kamenu. Korisnička izvješća sugeriraju da biste mogli dobiti djelomični povrat novca ako dovoljno grickate LastPass, ali nema konkretnih pravila. Besplatni plan dolazi s 30-dnevnim probnim razdobljem Premium i čini se da služi svrhu koju bi jamčilo povrat novca. 

Poslovne cijene LastPass

LastPass nudi niz planova usmjerenih na poduzeća. Postoje četiri opcije u rasponu od 3 do 8 USD po korisniku, ovisno o broju korisnika, vrsti višefaktorskih opcija koje vam trebaju i mogućnostima izvještavanja koje želite. Izvan plana Timovi, svi ostali poslovni planovi se kupuju samo putem kontakta.

LastPass-pregled-poslovno-cijena

Poslovne cijene nisu loše, iako LastPassu nedostaju značajke i integracije usluga poput Zoho Vaulta. Sviđaju nam se opcije s više faktora s LastPass Authenticator-om, SSO opcijama i izvještavanjem. Međutim, Zoho i dalje pobjeđuje kada je u pitanju integracija sa trećim aplikacijama.

Korisnički susret

LastPass od preglednika do svog mobilnog uređaja razumije elemente koji stvaraju odlično korisničko iskustvo. LastPass je jednostavan za upotrebu na svim uređajima, odgovara više opcija organizacije i brzo postavljanje. Međutim, ne postoji lokalna aplikacija koja bi mogla uzrokovati neke probleme prilikom izvanmrežnog pristupa zaporkama. 

LastPass je doživljaj samo za preglednik. To je profesionalno u smislu da možete jednostavno pristupiti svom trezoru, neovisno o operativnom sustavu koji koristi vaše računalo. Međutim, postoje i nedostaci. Svojim zaporkama ne možete pristupati izvan mreže ako ne izvozite i za pristup unosima morate imati otvoren prozor preglednika.

LastPass-pregled-svodom

Iako bismo radije imali lokalnu aplikaciju pored sučelja preglednika, LastPass čini čuda onim što nudi. Uobičajeno su unosi u popločano sučelje, iako ih možete promijeniti na popis. Uz prikazivanje velikih ikona za svaki vaš unos, LastPass pruža više opcija filtriranja i organizacije. 

LastPass automatski generira nekoliko mapa na temelju vaših unosa. Na primjer, naših 300 ili više lozinki primili su oznake “poslovanje”, “kupovina” i “socijalno”. 

Mape su jedini način da organizirate svoje unose. LastPass nema sustav označavanja poput 1Password ili hijerarhije mape poput RoboForm (pročitajte naš RoboForm pregled). Ipak, organizacija djeluje. Pročitajte našu usporedbu 1Password i LastPass.

Uvoz i dodavanje lozinki na LastPass

LastPass olakšava postavljanje ako dolazite od drugog upravitelja zaporki. Za razliku od mnogih drugih upravitelja lozinki, kod našeg postupka uvoza nije bilo ničeg lošeg. LastPass podržava gotovo svaki upravitelj lozinki okolo, kao i generičke CSV datoteke. U skladu s tim, ne postoji postupak automatskog uvoza. 

LastPass-pregled-uvoz

Ručno dodavanje unosa nije teško. Klikom na veliki gumb “plus” na dnu zaslona prikazat će se popis kategorija. Kategorije odgovaraju lijevom izborniku, uključujući lozinke, bilješke, adrese, kreditne kartice i bankovne račune. Međutim, postoji puno drugih kategorija koje možete dodati. 

LastPass-pregled-kategorije

Oni uključuju licence za softver, lozinke za WiFi i još mnogo toga (čitav popis možete vidjeti gore). Uz to možete izraditi prilagođene kategorije. Predložak može imati koliko želite polja, sva s vlastitim imenima. U skladu s tim, ne možete uređivati ​​postojeće unose. Ako želite nešto po mjeri, morate početi ispočetka.

LastPass-pregled-custom-kategorije

Bez obzira da li koristite neki od postojećih predložaka ili kreirate vlastitu, nove će se kategorije prikazati na lijevom izborniku. Važno je ipak napomenuti da su prilagođeni predlošci skupljeni pod oznakom “prilagođeni artikli”. 

Korištenje zadnjeg proširenja za Chrome 

Većinu svog vremena s LastPassom provodit ćete s nastavkom za Chrome, i srećom, to je dobra stvar. LastPass jasno razumije koliko je važno iskustvo preglednika, te je napravio jedno od najboljih proširenja upravitelja lozinki. Umjesto da pokušava biti korisničko sučelje preglednika koji se puni zaslonom, proširenje je zamišljeno da bude njegova stvar. 

LastPass-krom-proširenje recenzija

To ne znači da vam nedostaju kritične značajke. Proširenje vam omogućuje brzo pretraživanje trezora, pregled nedavnih unosa, generiranje snažnih lozinki i još mnogo toga. Kao što je spomenuto u odjeljku “Značajke”, automatsko popunjavanje također funkcionira besprijekorno. LastPass Chrome proširenje pobjeđuje na svakoj strani. 

LastPass na Androidu i iOS-u

Doživljaj preglednika i proširenja zrcali se na mobitelu. LastPass je zaradio klimu u našem najboljem upravitelju lozinki za iOS vodič, a podjednako je dobar i na Androidu. Možete pregledavati i uređivati ​​unose, preuzeti sigurnosni izazov i, naravno, automatski ispuniti zaporke. 

LastPass-iOS

Automatsko popunjavanje na mobilnim uređajima jednostavno funkcionira, bez obzira jeste li na iOS-u ili Androidu. LastPass možete postaviti biometrijskom provjerom identiteta, što olakšava prijavu i popunjavanje lozinki. LastPass će vas prema zadanom odjaviti sa svog računa na mobilnom uređaju. Međutim, brzo se potvrđuje identitet i vraća se na aplikaciju u koju se pokušavate prijaviti.

sigurnosti

LastPass je pretrpio kršenje u 2015. godini, što ga je izgubilo u središtu pozornosti jer je zajednica o cyber-sigurnosti razgovarala o tome jesu li upravitelji lozinki uistinu sigurni ili ne. Iako zastrašujuće, kršenje zapravo nije ugrozilo nijedne korisničke podatke. LastPass koristi sigurnu arhitekturu koja može izdržati čak i najstrože postupke. 

Model je izgrađen oko postojanja nulte znanja. Imate glavnu lozinku, a ta glavna lozinka ključ je za otključavanje računa i sadržaja trezora. Međutim, LastPass ga nikad ne vidi niti pohranjuje. 

Umjesto toga, vaša glavna lozinka šalje se kroz više od 100 000 krugova hashiranja PBKDF2 kako bi se generirali ključ za šifriranje i provjere autentičnosti (pročitajte naš opis šifriranja kako biste saznali više o hashingu). 

Nakon hashiranja, vaša će glavna lozinka izgledati kao hrpa gluposti. LastPass koristi taj modul, zajedno s dodatnim hashingom, za generiranje autentifikacijskog ključa. Taj se ključ podudara s poslužiteljem, a ako se postroji, vaš će se račun otključati. 

To je dug proces, ali ovdje je važna napomena da LastPass nikad ne vidi vašu glavnu lozinku. U stvari, to nikada ne napusti vaše računalo. 

Istovremeno, glavna lozinka koristi se za stvaranje šifriranog ključa koji otključava vaš trezor. Sadržaji trezora osigurani su AES-256, što je jedan od najtežih stvari oko nas. Trebalo bi hakeru više milijardi godina da se probije jedna lozinka.  

Kad je hakiran LastPass

U 2015. godini LastPass je bio hakiran. Srećom, LastPass je bio pred nama o haku, obavještavajući svoje korisnike odmah, za razliku od NordVPN-a (pročitajte našu NordVPN recenziju). Napadači su mogli pristupiti i ukrasti podatke u oblaku LastPass, ali nisu pristupili osjetljivim informacijama. Zbog nulta znanja, niti trezori nisu ugroženi. 

Ipak, malo je preblizu za udobnost. U 2019. Google je također počeo upozoravati korisnike na krađu identiteta u sustavu LastPass. Project Zero, Googleov tim za sigurnosnu analizu, otkrio je ranjivost gdje LastPass može procuriti korisničku lozinku kroz zastarjelu predmemoriju. Srećno je ovu ranjivost brzo popravio LastPass. 

Ono što je ovdje važno nije da je LastPass hakiran, već kako je reagirao na kršenje sigurnosti. Prema opsegu pretraživanja, LastPass je najzahtjevniji upravitelj lozinki. To znači da ima veliku metu na leđima. Hak, s obzirom na volumen korisnika, dolazi s malim iznenađenjem.

Važno je zapamtiti koliko je LastPass popularan kad prosuđujete njegovu sigurnosnu arhitekturu. LastPass ne može u potpunosti spriječiti napad na svoje poslužitelje. U skladu s tim, poduzeli su sve odgovarajuće mjere kako bi osigurali da u slučaju napada ne budu objavljeni osjetljivi podaci. To smo vidjeli u kršenju 2015. godine. 

Je li LastPass siguran?

LastPass ima sigurnu arhitekturu koja će zaštititi vaše lozinke. Iako je prekršen 2015. godine, ukradeni su samo šifrirani podaci. Nisu otkrivene lozinke u otvorenom tekstu ili korisnički podaci. LastPass može ići “noću u prst” s bilo kojim drugim komercijalnim upraviteljem lozinki kad je riječ o sigurnosti, što ga čini sigurnim za upotrebu.

podrška

LogMeOnce, tvrtka koja stoji iza LastPass-a, objedinjuje svoju tehničku podršku s ostalim proizvodima. Ipak, lako je pronaći odgovore. Baza znanja uglavnom je ispunjena člancima o postavljanju LastPass-a. Postoji nekoliko članaka za rješavanje problema, ako ih možete tako nazvati, ali oni su uglavnom usmjereni na manje poznate značajke LastPass-a. 

LastPass-pregled-baze znanja

Poslovni pretplatnici dobivaju mnogo dublju podršku, s detaljno obrađenim naprednim temama. Iako nije pregusto, baza znanja je impresivna. LastPass nudi detaljne članke, kao i video tutorijale. Ako tražite dodatne odgovore, možete objavljivati ​​na forumima LastPass, iako možda nećete dobiti odgovor odmah. 

LastPass-pregled-forumi

Međutim, opcije samopomoći nisu dodatni izvor podrške. Morat ćete pronaći članak prije nego što dobijete mogućnost da se obratite podršci. Umjesto stranice za podršku, na dnu svakog članka jednostavno je veza do obrasca za kontakt.  

LastPass-pregled-kontakt-pomoć

Bez obzira plaćate li ili ne, možete se obratiti podršci, mada korisnici koji plaćaju dobivaju prioritetnu podršku. Unatoč tome, proces ne bi trebao biti toliko zbunjen, kao što je sada. Razumijemo dodavanje gumba za kontakt na dnu članaka, ali to ne bi trebalo biti mjesto posebne stranice s kontaktima.

Presuda

LastPass je gotovo previše jednostavno preporučiti. Njegov besplatni plan omogućuje neograničeno spremanje zaporki na svim vašim uređajima, dok Premium pretplatnici dobivaju nekoliko dodatnih pogodnosti. Međutim, nije sve što sjaji zlato. LastPass ima nekoliko problema, uglavnom kada je riječ o podršci. Ako možete pogledati prošlost, to je divan upravitelj lozinki. 

Što mislite o LastPass-u? Hoćete li se prijaviti na besplatan plan? Javite nam u komentarima u nastavku i provjerite našu usporedbu između Bitwarden-a i LastPass-a. Kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map