Pregled ključeva F-Secure – ažurirano 2020

Pregled F-sigurnih ključeva

F-Secure Key je upravitelj lozinki koji pokriva sve baze s atraktivnim radnim sučeljem i sigurnosnim standardima. Međutim, podrška i jednostavna upotreba mogli bi koristiti neki posao. Pročitajte više o Keyu u našoj cjelovitoj recenziji Key.


ključ Slider1

ključ slider2

ključ slider3

ključ slider4

ključ slider5

prijašnji

Sljedeći

F-Secure, antivirusna tvrtka koja je zaradila klimu u našem najsigurnijem antivirusnom vodiču, dobiva puno prava. To je svjetlo na značajke, preskakanje prošlih inkluzija poput upravitelja lozinki, kao što možete vidjeti u našoj recenziji F-Secure Anti-Virus. U ovom pregledu F-Secure Key, vidjet ćemo je li kupovina usluge à la carte vrijedna nadoplate. 

Osim što sudimo o Keyu u kontekstu antivirusnog programa F-Secure, uspoređivat ćemo ga i s našim najboljim upraviteljima lozinki. Uz put ćemo razgovarati o njegovim značajkama – što ih je malo – upotrebljivost, sigurnost, cijene i još mnogo toga, a sve prije nego što donesemo presudu. 

Za kratak odgovor, F-Secure nudi kompetentnom upravitelju lozinki ključ, koji pruža divno dizajniranu aplikaciju i vrhunsku sigurnost. Međutim, nedostaje nekoliko kritičnih značajki koje utječu na njegovu funkcionalnost i, u nekim slučajevima, upotrebljivost.

Prednosti i mane

Alternativa za F-Secure Key

Značajke

F-Secure ne nedostaje značajke na isti način kao i drugi upravitelji lozinki u vezi s antivirusima. Zapravo ima pristojan popis, nudi opcije oporavka, sigurnosnu nadzornu ploču i jednostavan način povezivanja drugih uređaja. No, podržava samo dvije vrste unosa, što predstavlja problem. 

Možete pohraniti samo lozinke i kreditne kartice. Iako je tehnički još uvijek upravitelj lozinki, konkurenti F-Securea nude veću fleksibilnost. Keeper, na primjer, može pohraniti različite vrste unosa i dolazi s funkcionalnošću dijeljenja (nešto što Key nedostaje). 

To ne spominje nikakve jedinstvene značajke. Za razliku od Abine Blur, koja nudi maskirane kreditne kartice i e-poštu, F-Secure Key ne donosi ništa novo na stol (pročitajte našu recenziju Blur). 

Key služi svoju funkciju po cijeni koja je u skladu s ostatkom tržišta. Međutim, kada druge opcije nude više po istoj cijeni, postoji problem. 

Automatsko popunjavanje, kršenje upozorenja i vaš kôd za oporavak

S tim što smo se skrenuli, vrijeme je da razgovaramo o tome što uključuje F-Secure. Najistaknutija značajka je stranica “statusa”, koja prikazuje uobičajene, slabe i ponovo korištene lozinke za vaše račune. Volimo imati sigurnosnu nadzornu ploču, iako bi bilo dobro da F-Secure u budućnosti dodaje upozorenja o kršenjima podataka..

ključ sigurnosti analiza

Iako je stranica “statusa” najistaknutija, “oporavak računa” je korisnija. Kao što ćemo ući u sigurnosni odjeljak niže, F-Secure ne može vratiti glavnu lozinku ako je zaboravite. 

Međutim, možete generirati kôd na temelju zaporke. Ovaj kôd – koji izgleda kao visoki rezolucijski QR kôd – možete spremiti na svoje računalo kako biste obnovili svoj račun u slučaju da zaboravite svoje podatke za prijavu.. 

ključ za obnavljanje koda

Zaokruživanje značajki je automatsko popunjavanje, mada je nazivanje “značajkom” pomalo izdašno. Key može automatski ispuniti vaše lozinke, ali ništa drugo. No više od toga, morate pritisnuti određenu tipku za prečac da biste aktivirali automatsko popunjavanje.

Za popunjavanje prijava potrebna vam je proširenje za preglednik, ali ne hvata prijavu. Za razliku od ostalih upravitelja lozinki, koji pitaju želite li spremiti lozinku prilikom slijetanja na novu web stranicu, F-Secure traži da ih dodate ručno. S druge strane, možete uvesti zaporke, ali nedostatak snimanja lozinke je razočaravajući, bez obzira.

Pregled značajki ključa F-Secure

Logotip F-sigurnog ključawww.f-secure.com

Počinje od 231 dolara mjesečnoSvi planovi

sigurnosti

2FA

Šifriranje
AES-256

Zero-znanje

2FA tipke

Sigurnosna analiza

Sinkronizacija s više uređaja

Izrada sigurnosne kopije i oporavak

Mobilne aplikacije

Promjena lozinke

Generator lozinki

Proširenje preglednika

Automatska ispuna

Obrazac se automatski popunjava

Korisničko sučelje preglednika

Korisničko sučelje radne površine

E-mail

Live chat

Telefon

Centar za pomoć

Forum

24/7 podrška

Više

Besplatni plan

cijena

Ključ nije skup upravitelj lozinki, ali za ono malo što se nudi u pogledu značajki, cijena je previsoka. Kao i kod ostalih upravitelja lozinki u paketu s antivirusima koje smo vidjeli – pročitajte naše recenzije McAfee True Key i Kaspersky Password Manager da biste vidjeli one u akciji – Key ne vrijedi cijene. No, u paketu s vašim antivirusom, to je u redu.

Prije nego što se upustite u troškove, važno je napomenuti da F-Secure svoje cijene prikazuje u eurima, a ne američkim dolarima. Cijena u gornjoj tablici je stopa pretvorbe u trenutku pisanja, tako da će tijekom vremena doći do malih varijacija. 

Izolirano, cijena je u redu, jeftinija je od Dashlane-a i u skladu je s 1Password (pročitajte našu usporedbu Dashlane-a i 1Password). Nakon što se matematika protrese, gledate samo sramežljivo 3 USD mjesečno, što nije loše. Međutim, s obzirom na nedostatak značajki, Key je preskup. RoboForm, koji mjesečno košta oko 1 USD, nudi čak i više (pročitajte našu recenziju RoboForm). 

F-sigurni ključ bez vs. Premium

F-Secure Key ima besplatan plan, iako ga ne biste znali sa stranice proizvoda (više o tome u sljedećem odjeljku). Besplatni i premium planovi na sve su načine isti, osim što besplatni korisnici ne mogu sinkronizirati svoje lozinke na uređajima. Za korištenje poslužitelja F-Secure morate platiti.

Volimo više ovaj pristup nego ograničavanje unosa, kao što je to slučaj s Dashlaneom ili True Keyom. Međutim, Key nije napravio naš popis najboljih besplatnih upravitelja zaporki; kombinacija značajki i cijene su to propustile.

Međusobno pokretanje nedostatak je sinkronizacije na više uređaja. Međutim, LastPass, koji je preuzeo krunu u našem vodiču za sinkronizaciju na više uređaja, nudi neograničeno spremanje i sinkronizaciju besplatno, kao što možete pročitati u našoj LastPass recenziji.

Korisnički susret

Početak rada s Keyom nije teško, iako je pronalaženje prave verzije pomalo zbunjujuće. F-Secure na svojoj proizvodnoj stranici navodi besplatnu verziju, pružajući vezu za preuzimanje i upit za “go premium”. No, Key nije naveden u besplatnim alatima F-Securea i nema naznaka o razlici između Free i Premium. 

Unatoč tome, prijava je jednostavna. Nakon preuzimanja aplikacije korisnicima će se tražiti da upišu postojeću F-Secure prijavu ili kreiraju novu glavnu lozinku. Ako se sadržaj pridržava besplatne verzije koja omogućuje samo lokalno upravljanje lozinkom, ne morate čak ni unositi e-poštu. Na taj način, Key Free funkcionira poput softvera za šifriranje. 

ključ za prijavu

Aplikacija je jednostavna za korištenje, iako F-Secure više sučelja posvećuje postavkama nego lozinkama. Kao što je već spomenuto, ograničeni ste na zaporke i kreditne kartice, ali Key čini puno s one dvije vrste unosa. Iako nije na razini prilagođavanja od 1Password, Key nudi nekoliko načina za širenje trezora.

Ključ-sučelje

Dodavanje novih lozinki u F-Secure Key

Ako počinjete ispočetka, možete ručno dodati lozinke u Key. Proces je iznenađujuće fluidan. Na glavnom zaslonu kliknite veliku ikonu “plus”, a zatim odaberite želite li dodati lozinku ili kreditnu karticu. 

F-Secure ne pruža prilagođena polja, ali možete dodati neke detalje svojim unosima. Osim kodiranja u boji, korisnici mogu prilagoditi ikonu svog unosa pomoću ključeva.

Dostupne su neke opće ikone, poput košarice za kupnju ili WiFi simbola, ali postoje i mali logotipi za popularne web stranice i usluge. Odabirom, recimo, ikone Amazon automatski će se unijeti URL i naziv unosa. 

ključ za novu lozinku

Kad je sve rečeno i gotovo, možete lako pregledati trezor pomoću ikona umjesto pretraživanja. No, to djeluje samo za mali broj unosa s najpopularnijim web lokacijama okolo. Jednom kada se vaš trezor počne popunjavati, stvari se brzo pobrkaju. Key ne omogućuje označavanje ili mape, čak ni preskakanje sustava favoriziranja. 

Možda bi se na to moglo potrošiti više vremena za razvoj, a ne stavljanje reklama u aplikaciju. Na izborniku se nalazi posebna kartica za ostale F-Secure aplikacije. Iako nemamo ništa protiv malog poteza za nadogradnju na Premium, dizajniranje aplikacije s posebnim pločama za oglase ne čini se kao pravi način razmišljanja. 

ključne oglasi

F-Secure ključ u praksi

Iako Key ima prilično sučelje, postoji nekoliko problema kada se koristi u praksi. Glavni problem je zahtjev hitne tipke. Za automatsko popunjavanje u pregledniku ili radnoj površini morat ćete pritisnuti “CTRL + ALT + V.” Iako je internetski prečac smisla za lokalne aplikacije, on nije u pregledniku.

Proširenje za preglednik nema drugu svrhu osim automatskog popunjavanja. Ne možete vidjeti zaporke, konfigurirati nove postavke ili generirati zaporke za nove račune. S obzirom na to kako lijepo izgleda lokalna aplikacija, imali smo velike nade u proširenje. Međutim, jedina opcija koju vam pruža je da zaključate svoj trezor. 

sigurnosti

Iako Key nema jedinstveni sigurnosni model poput Dashlanea ili 1Password-a, vaš je podatak još uvijek u stanju čuvati. Kao i kod svih upravitelja lozinki, važno je pitanje kako ste se autentificirali kao korisnika, što je ono što razdvaja upravitelje lozinki od standardnog softvera za šifriranje. 

F-Secure prolazi kada je u pitanju autentifikacija. Sve je vezano za vašu glavnu lozinku o kojoj F-Secure nema znanje. Umjesto toga, vaša glavna lozinka ima ključ izveden iz nje pomoću PBKDF2. Taj je ključ usitnjen sa 20.000 ponavljanja SHA256 uz dodavanje slučajnih soli. Nakon tog postupka završni se ključ koristi za provjeru autentičnosti. 

To u praksi znači da F-Secure nikada nije mogao znati vašu glavnu lozinku i, dakle, nikada ne bi mogao dešifrirati vaš trezor. Umjesto toga, vaša glavna lozinka koristi se i za generiranje AES-256 ključa koji se koristi za šifriranje i dešifriranje vašeg trezora. O tome možete saznati više u našem opisu šifriranja.

Gdje se spremaju vaše lozinke za F-Secure Key 

Sad kad smo šifrirali i provjerili autentičnost, vrijeme je da razgovaramo o tome gdje su vaše lozinke spremljene. Srećom, F-Secure pruža nekoliko opcija na toj prednjoj strani. Prema zadanim postavkama – u ovom slučaju, što znači besplatnu verziju aplikacije – vaše šifrirane zaporke pohranjuju se lokalno. Zbog toga ne postoji prijetnja od kršenja podataka. 

Ako se želite držati lokalne pohrane, to je u redu; samo držite Key Free instaliran. Međutim, nadogradnja na Premium nudi sinkronizaciju na više uređaja, što znači da ćete svoje dragocjene lozinke morati predati poslužiteljima F-Secure. Čak i kada ih sinkronizirate preko oblaka, nikad ne pristupate izravno svojim lozinkama s poslužitelja F-Secure. 

Umjesto toga, kopija vašeg šifriranog trezora pohranjena je u oblaku. Ovu kopiju ne mogu čitati svi, uključujući vas. Kada se vaše lozinke sinkroniziraju, taj se trezor preuzima i dešifrira lokalno pomoću glavne lozinke s gore opisanim postupkom.. 

Ukratko, vaše su lozinke spremljene u oblaku, ali bez superračunala i nekoliko milijardi godina za poštedu, napadač ne bi mogao dešifrirati vaš trezor. 

podrška

F-Secure ne postaje žrtva uobičajenog problema dezorganizacije, kao i većina upravitelja lozinki u paketu s antivirusnim programima. Odjeljak podrške i dalje obuhvaća svaki proizvod koji nudi F-Secure, ali umjesto prikazivanja popisa članaka, svaki proizvod – uključujući i Key – ima svoj vodič za podršku.

ključ baze znanja

Korisnički vodič nije toliko problem u rješavanju aplikacije. Umjesto toga, riječ je o postavljanju. Obuhvaća sve, od načina instaliranja Key-a na Windows i Mac, do postavljanja favorita i iskorištavanja mogućnosti automatskog popunjavanja. Neke od tema uključuju i video tutorijale koji bi trebali pomoći tehnofobima. 

Ipak, to je samo jedan način podrške. F-Secure također nudi live chat i podršku putem telefona tijekom radnog vremena. Nadalje, telefonska podrška nudi se na 11 jezika s brojevima za više različitih regija. Telefonska podrška tehnički je ograničena na radne dane i sate, ali trebali biste moći pronaći regiju koja je otvorena bez obzira na doba dana. 

Ključ-telefon-pomoć

Ako biste radije kontaktirali zajednicu Key, postoje forumi. Međutim, prezentacija nije lijepa kao i ostala područja podrške. Iako je forume F-Secure lako zaobići, ne možete odabrati filtriranje postova na temelju proizvoda. Umjesto toga, sve se odvija zajedno, što otežava pronalaženje postova koji se odnose na određenu aplikaciju. 

ključne forumi

Unatoč tomu, sredstva podrške F-Securea lakše su probaviti od većine upravitelja lozinki u paketu s antivirusnim programima. Tijekom našeg testiranja, chat je obično bio na mreži, a forumi su bili aktivni. Izvan toga, baza znanja nudi temeljit i lako razumljiv postupak za postavljanje s lokalnom aplikacijom. 

Presuda

Key je jedan od boljih antivirusnih upravitelja lozinki, koji nudi atraktivno sučelje i neke jedinstvene značajke. Ako imate samo nekoliko lozinki – recimo 25 ili više – to je sjajna opcija. Oni koji upravljaju s nekoliko stotina prijava, pored ostalih vrsta unosa, htjet će potražiti negdje drugdje. Nedostatak organizacije otežava pronalaženje onoga što vam treba. 

Što mislite o Keyu? Hoćete li preuzeti besplatnu verziju? Javite nam svoje iskustvo u donjim komentarima i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map