NordPass pregled – novo dijete u bloku – ažurirano 2020

NordPass pregled

NordVPN, vodeći VPN dobavljač, nedavno je najavio svog upravitelja lozinki, NordPass. U ovom smo pregledu prošli kroz prve korake da vidimo što može učiniti. Pridružite nam se za ovaj cjeloviti NordPass pregled.


nordpass-Slider1

nordpass-slider2

nordpass-slider3

nordpass-slider4

nordpass-slider5

prijašnji

Sljedeći

Tefincom, tvrtka koja stoji iza sve popularnije virtualne privatne mreže NordVPN, nedavno se počela širiti na druga tržišta (pročitajte našu NordVPN recenziju). Započelo je s NordLocker-om, uslugom šifriranja koju smo u našoj recenziji NordLocker visoko ocijenili, a sada je premješten u NordPass, upravitelj lozinki koji izgleda identificira najbolje upravitelje lozinki u okolini. 

U ovom ćemo pregledu NordPass-a pogledati novo dijete na bloku kako bismo utvrdili da li svježe oči na prepunom tržištu imaju značaja. Nakon što provedemo neko vrijeme s verzijom aplikacije s ranim pristupom, tu smo da bismo vam razmotrili mogućnosti, cijene, jednostavnost upotrebe, sigurnost i podršku. 

Iako NordPass radi sve što treba, ne nadilazi trope koju su postavili ugledniji upravitelji lozinki. Nedostaju mu značajke koje omogućuju pohranu i automatsko popunjavanje zaporki, ali ne puno više. U skladu s tim, s više ciklusa naplate i izdašnim besplatnim planom, NordPass još uvijek vrijedi pokušati.

prednosti & nedostaci

Značajke

NordPass pokriva kritične značajke koje treba voditi lozinkom, omogućujući vam dijeljenje stavki, sinkronizaciju s više uređaja i automatsko popunjavanje pretraživanja preglednika. Međutim, nedostaje nekoliko manjih značajki, pa se NordPass osjeća kao manja opcija u usporedbi s etabliranijim upraviteljima lozinki. 

Svi planovi imaju “srž” značajke, kako NordPass kaže. Oni uključuju automatsko spremanje za nove unose, generator lozinki, provjeru jačine lozinke i automatsko popunjavanje zaporki. Pored toga, NordPass podržava uvoz unosa iz različitih upravitelja lozinki, uključujući Abine Blur (pročitajte našu recenziju Blur). 

Za razliku od te usluge, NordPass nedostaje dodatne mogućnosti. Neki alati mogu otići predaleko sa značajkama – pročitajte naš pregled LogMeOnce za primjer toga – ali NordPass ne uključuje mnogo ničega. Na primjer, opća sigurnosna ocjena uobičajena je, ali to nije nešto što uključuje NordPass. 

Nadalje, podržava samo kreditne kartice, lozinke i sigurne bilješke. Za to su potrebni podaci o bankovnom računu, podaci o putovnicama i, što je najvažnije, adrese koje nisu prikazane. Uvijek možete te podatke unijeti u sigurnu bilješku, ali to znači da ne možete koristiti automatsko popunjavanje, na primjer, za unos podataka o naplati prilikom kupnje nečega na mreži. 

Postoji nekoliko drugih problema s automatskim popunjavanjem, naime kada je u pitanju alternativni URL. U nekim slučajevima će vam trebati vjerodajnice za više pod URL-ova glavne web lokacije. NordPass može u nekim slučajevima prepoznati da su vam potrebne iste podatke za prijavu, ali ne u svim slučajevima. 

Mogućnost određivanja alternativnih URL-ova riješila bi problem, ali nažalost ta funkcionalnost ne postoji. 

Dijeljenje lozinke NordPass

Najbolja značajka NordPass-a je njegova sposobnost da sigurno dijeli prijave, kreditne kartice i bilješke s bilo kime. Možete pregledati svoje dijeljene stavke na nadzornoj ploči preglednika, kao i s kime ste ih podijelili. Iako te stavke možete poslati bilo kome s adrese e-pošte, trebat će im NordPass račun za pregled. 

nordpass-pregled-dijeljenje

S obzirom da postoji besplatni plan, to nije loš sustav. Dijeljenje samo s ostalim korisnicima NordPass-a omogućava vam da se vaši podaci sigurno šalju, umjesto da ih vjerujete otvorenom internetu. Važno je napomenuti da vam je potreban “premium” račun za dijeljenje predmeta, ali ne i za primanje dijeljenih stavki.

Podrška i sinkronizacija uređaja NordPass

Kao što ćemo vidjeti u odjeljku “jednostavna upotreba” u nastavku, NordPass je iskustvo sa preglednikom, iako zahtijeva lokalnu aplikaciju za Windows, macOS ili Linux. Postoje proširenja preglednika za Chrome, Firefox, Opera, Brave, Edge i Vivaldi, iako je neobično izostavljen Safari.. 

Uz to, postoje aplikacije za iOS i Android koje uglavnom odražavaju sučelje preglednika. Što se tiče sinkronizacije, “premium” korisnici mogu pristupiti svojim podacima na čak šest uređaja, a besplatni korisnici ograničeni su na jedan. Šest je vrsta neobičnog broja, obzirom da će većini ljudi trebati najviše, tri, ali mogućnost za više je tu. 

Vjerojatno ovo zamjenjuje bilo kakav obiteljski ili poslovni plan. NordPass je trenutno fokusiran isključivo na osobne planove, bez naznaka da će u budućnosti dodati poslovne ili obiteljske planove. Vidjevši njegove ograničene mogućnosti organizacije, obiteljski plan ionako ne bi bio sjajan. Pogledajte našeg najboljeg upravitelja zaporki za pregled malih poduzeća, ako je to više u vašoj uličici.

cijena

NordPass ne odustaje od tradicije cijena koju su utvrdili drugi upravitelji lozinki, nudeći svoju uslugu za oko 3 USD mjesečno na godišnjem ciklusu naplate. No velikodušan besplatni plan i mogućnost plaćanja svake dvije godine pružaju veću fleksibilnost od ostatka tržišta.

Iako su cijene zalihe, trajanja nisu. NordPass, za razliku od većine upravitelja lozinki, daje vam mogućnosti s vašim ciklusom naplate. Planovi se nude u jednomjesečnom, jednogodišnjem i dvogodišnjem trajanju, s popustima koji se primjenjuju na svaki. 

Mjesečna opcija iznosi samo 4,99 USD, što je izvrsno s obzirom na to da Dashlane naplaćuje istu stopu na godišnjim planovima (pročitajte našu recenziju Dashlanea). 

Ako kupite godišnje, 2,99 USD mjesečna je stopa, što naplaćuje većina upravitelja lozinki (pročitajte primjer naše 1Password recenzije i našu usporedbu Dashlane u odnosu na 1Password). Postoje jeftinije opcije – kao što možete vidjeti u našem pregledniku Keeper, ta usluga naplaćuje samo 2,50 USD za godišnji plan – ali s obzirom na to da postoji dvogodišnja opcija, to teško ima veze. Pročitajte našu usporedbu Dashlane-a i Keeper-a.

Cijena je solidna, kao i osnovne značajke. NordPass pruža potpunu podršku za dijeljenje, bilješke, podatke o kreditnim karticama i sinkronizaciju s više uređaja na svom “premium” planu, što više nego opravdava cijenu. Iako to nije najjeftinija opcija, daleko je od najskuplje. Postoji i jamstvo povrata novca od 30 dana ako odlučite da NordPass nije za vas.  

NordPass Besplatno

Besplatni plan razdvaja NordPass. Iako još uvijek zaostaje za našim najboljim besplatnim upraviteljem lozinki LastPass, on se približava (pročitajte našu recenziju LastPass). NordPassov besplatni plan namijenjen je jednom uređaju, izostavljajući sve značajke dijeljenja i sinkronizaciju s više uređaja viđenih na „premium“ planu. Međutim, za razliku od Dashlaneovog besplatnog plana, NordPass nudi neograničenu količinu prostora za pohranu. Pročitajte naše dijelove Dashlane vs. LastPass i 1Password vs LastPass da biste vidjeli kako se uspoređuju.

Sve značajke opisane u gornjem odjeljku, uključujući automatsko popunjavanje, automatsko spremanje i provjeru lozinke, nalaze se na besplatnom planu. On je jednako upotrebljiv kao i plaćeni plan, sve dok ga koristite samo na jednom uređaju. S obzirom da NordPass podržava više preglednika i mobilnih uređaja, nadogradnja na „premium“ vrijedi ako želite podatke svugdje.

Korisnički susret

NordPass ima moderno sučelje koje postavljanje postaje jednostavno. Ipak, nedostatak opcija filtriranja otežava organiziranje vašeg trezora više nego što bi trebalo biti. Iako sučelje izgleda lijepo, postoji nekoliko nedostajućih značajki kvalitete života koje bi ga učinile funkcionalnijim. 

Registracija NordPass

Za potrebe ove recenzije dobili smo rani pristup NordPass-u, pa tako nema uspostavljenog postupka odjave u trenutku pisanja. Međutim, s obzirom na jednostavnost korištenja NordVPN i NordLocker, zamislimo da će i NordPass biti jednostavan. 

Naše putovanje započelo je instaliranjem NordPass-a u Operi i mobilne aplikacije na Android uređaju (pročitajte našu recenziju Opera). 

nordpass-pregled-pozadina-app

Nakon klika proširenja poslani smo na lokalnu stranicu za postavljanje koja nas je zamolila da instaliramo pozadinsku aplikaciju na Windows, macOS ili Linux. Nije jasno čemu služi ta pozadinska aplikacija, ali nakon što ju je instalirao, NordPass nas je lansirao na stranicu za prijavu. Morali smo upisati svoju e-poštu i potvrditi račun sa šestoznamenkastim kodom. 

Napokon smo mogli postaviti našu glavnu lozinku. Budući da NordPass nikad ne vidi ili ne pohranjuje glavnu lozinku, bit ćete zaključani iz svog računa ako je zaboravite. Srećom, NordPass nudi kôd za oporavak koji možete koristiti za vraćanje računa ako zaboravite zaporku. 

Postavljanje i uvoz NordPass-a

Unatoč tome što ste natjerali da preuzmete pozadinsku aplikaciju, NordPass je doživljaj temeljen na pregledniku, mnogo za razliku od Sticky Password (pročitajte našu recenziju Sticky Password). Nakon što potvrdite svoj identitet, otvorit ćete se interfejsom preglednika i zatražiti da uvezite zaporke. Ako vam je NordPass prvi upravitelj lozinki, možete početi ispočetka. 

nordpass-pregled-uvoz

Podržava se gotovo svaki upravitelj lozinki, čak i prilično novi RememBear (pročitajte našu recenziju RememBear). Uz to, NordPass podržava glavne preglednike, uključujući Chrome, Opera i Firefox. 

Na svim ovim platformama uvozit ćete CSV datoteku. No, NordPass ih segmentira na stranici uvoza kako bi pružio upute o izvozu CSV-a sa svih podržanih platformi. 

Uvozeći s LastPass-a, NordPass je odmah pokupio sve, omogućujući nam da odaberemo koje su lozinke, bilješke i kreditne kartice uveli. Neobično je da su se podaci o kreditnim karticama prikazali kao bilješke, kao i adrese i podaci o bankovnim računima. 

Važno je zapamtiti da NordPass u trenutku pisanja podržava samo bilješke, kreditne kartice i prijave, tako da će se sve dodatne informacije prikazati kao napomena. 

Korištenje NordPass-a i automatskog popunjavanja

Uvezli smo samo sramežljivo 300 predmeta, a NordPass je povukao ikone za web mjesta kad god je to moguće. Međutim, svaka se stavka upravo prikazala na popisu. Ne postoje mogućnosti organizacije, nema načina dodavanja oznaka unose, nema prilagodljivih ikona i mapa, mnogo za razliku od F-Secure Key (pročitajte našu recenziju F-Secure Key). 

nordpass recenzija-unosi

Kada se bavimo s toliko unosa, organizacija je najvažnija. NordPass izgleda dio, pojednostavljeno i atraktivno sučelje, ali nedostaju mu mnoga poboljšanja kvalitete života koja se primjećuju kod etabliranijih upravitelja lozinki. Općenito su potrebne mogućnosti organizacije, čak i ako se radi samo o abecednom nalogu.

Pitanje je samo pretjerano u ekstenziji, koja prikazuje isti popis unosa, premda u mnogo manjem prozoru. Generatoru lozinki također možete pristupiti iz proširenja, što je na mnogo načina slično našem vlastitom generatoru lozinki. Omogućuje vam postavljanje ograničenja broja znakova, korištenje određenih znakova i izbjegavanje dvosmislenih znakova.

nordpass-pregled-lozinkom generatora

Automatskim popunjavanjem rukuje se na isti način kao i većina upravitelja lozinki, s malom ikonom pored bilo kojeg polja zaporke. Tijekom našeg testiranja, NordPass je odgovarao kada je u pitanju automatsko popunjavanje prijava. Međutim, ne može pohraniti adrese pa ne možemo automatski ispuniti obrasce. Kada se prijavite za novi račun, NordPass će automatski zabilježiti vašu prijavu i pitati želite li je spremiti.

Postavke NordPass-a

NordPass ima jednostavan zaslon postavki koji se sastoji od postavki uvoza / izvoza, osnovnih podataka o računu i vaših URL-ova „nikad spremanje“, a to su URL-ovi koje ste naveli da NordPass ignorira.. 

Postoje tri glavne postavke na koje biste trebali obratiti pozornost. Prvo je automatsko zaključavanje, koje će automatski zaključati vaš račun nakon određenog vremena, između 15 minuta i mjesec dana. Možete isključiti i ove postavke ako jedini pristupate platformi na kojoj je instaliran NordPass. 

nordpass recenzija-settings

Uz to možete generirati novi kôd za oporavak i omogućiti dvofaktorsku provjeru autentičnosti. NordPass podržava najbolje 2FA aplikacije, uključujući Google Authenticator i Authy, iako mu nedostaje podrška za hardverske tipke, poput YubiKey-a.

sigurnosti

Kad je u pitanju sigurnost, NordPass gura kovertu s nultim modelom znanja i najnovijim u šifriranju. To je rečeno, vrlo malo se zna o njegovoj arhitekturi u vrijeme pisanja, što neke značajke, poput dijeljenja, zabrinjava. 

NordPass, poput svog rođaka za kriptiranje NordLocker, obuhvaća najnovije u šifriranju. Vaši podaci osigurani su korištenjem XChaCha20, koji je u većini slučajeva bolji od AES-256. To je ono što većina upravitelja lozinki koristi. 

Iako pruža sličnu sigurnost 256-bitnom ključu, XChaCha20 se lakše implementira i manje se oslanja na hardver (više o tome pročitajte u našem opisu šifriranja).  

Vaši podaci šifriraju se lokalno na vašem uređaju prije nego što ih bilo gdje pošalju. NordPass prima šifrirane podatke za potrebe sinkronizacije vaših uređaja, ali nedostaju informacije potrebne za dešifriranje. To je ono što se naziva nultim modelom, što znači da NordPass ne zna što se sprema u vaš trezor. 

To je zato što NordPass nikad ne vidi ili ne pohranjuje vašu glavnu lozinku. Ova jedna fraza osigurava sve vaše podatke i budući da NordPass nikad ne može pristupiti vašoj glavnoj zaporci, nikad ne može dešifrirati vaše podatke. Umjesto toga, NordPass vidi ishitreni rezultat vaše lozinke koji je generiran korištenjem algoritma Argon2. 

Argon2 generira ključ na temelju vaše glavne lozinke, koja se koristi za provjeru autentičnosti i dešifriranje vaših podataka. Kao i XChaCha20, Argon2 je najsuvremenija funkcija izdvajanja ključa objavljena 2015. Ako to nije dovoljno, također možete postaviti dvofaktorsku provjeru autentičnosti pomoću raznih 2FA aplikacija. 

Sve je onako kako treba biti kada je riječ o NordPass-u, iako nedostaje tehničko objašnjenje. Većina upravitelja lozinki pruža sigurnosni bijeli papir, u kojem nisu detaljno opisani samo algoritmi koji se koriste, već i kako se ti algoritmi provode na tehničkoj razini. 

NordPass još nije bio takav dokument. Posegnuli smo da pitamo o bijelom papiru, a NordPass tim nas je uvjeravao da je jedan u izradi. 

Samo da smo jasni, nemamo razloga vjerovati da NordPass nije siguran. U stvari, to je vodeća opcija kada je u pitanju novi, inovativni algoritam šifriranja. 

Međutim, ne znamo tehničke detalje kako se ta sigurnost provodi. Na primjer, nema podataka o tome kako dijeljenje funkcionira. U tom smislu, zbog ograničenih dostupnih podataka, sve se provjerava na NordPass.

podrška

NordPass, kao nedavno predstavljeni proizvod, malo sprema dokumentaciju za podršku. U skladu s tim, svakodnevna podrška putem e-pošte i razni članci o postavljanju trebali bi učiniti proces ukrcavanja bezbolnim. 

Ne radi se puno s NordPassom pa ne treba puno podrške. Prateći uslugu otkako je najavljena, vidjeli smo bazu znanja i blog kako se polako pune člancima koji opisuju kako postaviti aplikaciju, kako koristiti sve značajke i ostala osnovna pitanja. 

nordpass-pregled-baze znanja

Ovdje je ključna riječ “Basic”. NordPass pokriva samo rudimentarne teme, ali ih detaljno pokriva. Budući da je riječ o novom proizvodu, sigurni smo da postoje brojni problemi koji tek trebaju izaći na površinu, pa ih NordPass ne pokriva. Mnogo je više pažnje posvećeno procesu postavljanja koji sadrži vodiče za sve platforme koje podržava NordPass. 

Većinu tehničkih problema trebat ćete riješiti kontaktiranjem NordPass-a. Za sada je dostupna samo podrška putem e-pošte, i iako NordPass kaže da je dostupna 24 sata dnevno, morat ćete pričekati neko vrijeme da primite odgovor. Za nas je to trajalo nešto duže od jednog dana.

Presuda

NordPass ne čini dovoljno da se suprotstavi etabliranim upraviteljima lozinki. Sučelje je dostupno – premda skromno, u smislu organizacije – i cijena je ispravna, ali mogućnosti nedostaju. Mogli biste učiniti puno gore (za to pročitajte našu recenziju Steganos Password Manager), ali možete i bolje. 

Što mislite o NordPassu? Hoćete li se prijaviti na račun? Javite nam svoje iskustvo u donjim komentarima i, kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Najčešća pitanja o NordPass-u

 • Što je NordPass?

  NordPass je upravitelj lozinki od tvorca NordVPN-a. Nudi neograničen prostor za pohranu lozinki, kreditnih kartica i bilješki, kao i sinkronizaciju do šest uređaja.

 • Koliko košta NordPass?

  NordPass ima besplatan i “premium” plan. Plaćeni plan nudi se u jednomjesečnom, jednogodišnjem i dvogodišnjem trajanju, s dvogodišnjim planom koji košta samo 2,49 dolara mjesečno. Postoji i 30-dnevna garancija povrata novca.

 • Je li NordPass siguran za upotrebu?

  Na temelju naprednih algoritama šifriranja koji se koriste, NordPass je siguran za upotrebu. Kako je rečeno, u ovom trenutku ne postoji sigurnosna bijela knjiga, pa su tehnički aspekti usluge još uvijek nepoznati.

 • Koja je razlika između NordPass Free i NordPass Premium?

  NordPassov besplatni plan nudi neograničen prostor za pohranu lozinki, kreditnih kartica i sigurnih bilješki za jedan uređaj. Nadogradnja na “premium” plan dodaje sinkronizaciju do šest uređaja i dijeljenje predmeta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map