Dashlane pregled – je li Dashlane siguran? – Ažurirano 2020

Dashlane pregled

Dashlane se izdvaja među izvrsnom konkurencijom zahvaljujući brojnim značajkama, sjajnom sučelju i prijateljskim cijenama. Iako ništa nije savršeno, vrlo je blizu. Pogledajte našu cjelokupnu Dashlane recenziju da biste vidjeli zašto ga rangiramo kao prvo mjesto.


dashlane-Slider1

dashlane-slider2

dashlane-slider3

dashlane-slider4

dashlane-slider5

prijašnji

Sljedeći

Dashlane sjedi među najboljim upraviteljima zaporki okolo, prepunim značajki s kojima se ne mogu suprotstaviti druge opcije. No osim toga pruža jedinstvenu sigurnosnu strukturu koja vaš račun čuva. U ovom ažuriranom Dashlane pregledu, pogledat ćemo najnoviju verziju da vidimo je li još uvijek vrijedna cijene. 

Ako niste svjesni, Dashlane je nakon pokretanja verzije šest povisio stope s 40 dolara godišnje na 60 dolara godišnje u 2018. godini. Ovo povećanje cijena dolazi s pregršt novih značajki, uključujući VPN i praćenje tamnog weba. Tijekom ovog pregleda, mi ćemo pogledati novu cijenu i mogućnosti, kao i provjeriti sigurnost, upotrebljivost i podršku. 

Iako je Dashlane skuplji od ostalih upravitelja lozinki, on je mnogo robusniji. Dodane značajke su više nego vrijedne dodatnih nekoliko dolara mjesečno. Srećom, ako ne možete platiti, Dashlane ima i velikodušan besplatni plan, pa nema razloga da ga ne isprobate.. 

prednosti & nedostaci

Značajke

Dashlane se nadogradio na tipični model upravitelja lozinkom s nizom jedinstvenih značajki. Podružnica se nalazi na drugim područjima kibernetičke sigurnosti, nudeći VPN, zaštitu od krađe identiteta i hardver s dva faktora za autentifikaciju (2FA). Međutim, Dashlane zahtijeva visoke cijene tih dodatnih značajki. 

Osnovne značajke računaju se s uslugom Dashlane, a vaša pretplata uključuje sinkronizaciju s više uređaja, neograničeno spremanje lozinki i neograničeno dijeljenje lozinke. Međutim, Dashlane ima puno jedinstvenih značajki, nadmetajući se s Abine Blur koja, kao što možete vidjeti u našem pregledu Blur, sama ima solidan popis značajki. 

Značajke tvrtke Dashlane uključuju sigurnosnu nadzornu ploču koja prikazuje vaše cjelokupno zdravlje zaporki, praćenje tamnog weba i zaštitu od krađe identiteta. Iako nije uporedo s uslugom zaštite krađe identiteta poput IdentityForce (pročitajte našu recenziju IdentityForce), Dashlane nudi nadzor nad kreditom i 1.000.000 dolara zaštite od krađe identiteta.

dashlane-pregled-lozinkom zdravlje

Nadalje, Dashlane uključuje VPN koji ćemo detaljno opisati u odjeljku “sigurnost” u nastavku. Iako cijenimo dodatak, integrirana virtualna privatna mreža nije ništa u usporedbi s našim najboljim VPN odabirom ExpressVPN (pročitajte naš ExpressVPN pregled). 

Dashlaneova automatska izmjena zaporki

Za sve značajke koje Dashlane nudi, najviše se izdvaja njegova automatska izmjena zaporki. U jednom kliku možete ažurirati zaporke na više web stranica. Popis podržanih web mjesta je dugačak, uključujući Reddit, Citrix i Corel (pročitajte naš Corel VideoStudio Ultimate pregled i Citrix ShareFile pregled). 

dashlane-pregled-password-izmjenjivač

Automatska izmjena zaporki rješava jedan od najvećih problema s mrežnim računima, a to je stalno ažuriranje vaših lozinki. To nije bez rizika. Da biste ispravno promijenili zaporku, vaša se stara i nova lozinka nakratko nešifriraju na Dashlaneovim poslužiteljima.

Pri tome su navedeni podaci pohranjeni u sistemskoj memoriji (RAM-u) tijekom operativnog postupka prije ispiranja. Podaci se nikada ne trajno pohranjuju. Uprkos tome, ako ste zabrinuti da li se bilo koja lozinka dešifrira, čak i privremeno, ne morate koristiti izmjenjivač zaporki. 

Pregled značajki Dashlanea

cijena

Dashlane je jedan od skupljih upravitelja lozinki, no dodatni trošak ga isplati. Puni do vrha karakteristikama, Dashlane osigurava da nekoliko dodatnih dolara koje potrošite svakog mjeseca ne ide na otpad. Međutim, ako tražite standardni upravitelj lozinki, postoje jeftinije opcije. 

Standardni plaćeni plan, Premium, sadrži značajke koje biste očekivali od bilo kojeg upravitelja lozinki. Podržava neograničene unose i dijeljenje – uključujući redovite lozinke kao i podatke o kreditnoj kartici – sinkronizaciju s više uređaja i sigurnu pohranu datoteka. Međutim, to je mjesečno za oko 2 USD skuplje od konkurencije – pročitajte naš pregled 1Password za primjer – i to zbog dodatnih značajki. Pročitajte naš članak Dashlane vs. 1Password da biste vidjeli kako se njih dvoje uspoređuju.

Dashlane Premium plan uključuje praćenje tamnog weba, VPN i podršku za YubiKey. Iako su ove značajke dobrodošle, one bi trebale biti fakultativne. Dashlane naplaćuje dvostruko više od Keeper-a i opravdava dodatni trošak (pročitajte naš Keeper pregled). Međutim, ako niste na tržištu za praćenje VPN-a ili nevidljivog interneta, taj novac nestaje. 

Za dvostruku cijenu možete se pretplatiti na Premium Plus plan koji uključuje sve značajke Premium-a, kao i uslugu vraćanja identiteta, nadzor kredita i 1.000.000 dolara osiguranja krađe identiteta. Trošak je za upravitelja lozinki visok, ali u usporedbi s tipima u našem najboljem vodiču za zaštitu krađe identiteta, cijena nije dobra. 

Bez obzira koji ste odabrali, Dashlane nudi samo godišnje naplate, što znači da troškovi kreću oko 60 USD i 120 USD za Premium i Premium Plus. Iako bismo voljeli vidjeti mjesečni ciklus naplate, Dashlane nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca, tako da nema rizika da se prijavite. 

Dashlane Free vs. Premium

Dashlane nudi i besplatni plan koji se probio na našu najbolju listu besplatnih upravitelja lozinki. Međutim, nije uspio pobijediti LastPass, kao što možete vidjeti u našoj LastPass recenziji i Dashlaneu u odnosu na LastPass mečeve. Iako cijenimo Dashlaneov slobodni plan, on je ograničen na više načina u odnosu na Premium. 

Besplatni plan ograničen je na jedan uređaj, što znači da je o sinkronizaciji nebitno, a vi ste ograničeni na 50 unosa. Nije toliko restriktivan kao besplatni plan McAfee True Key – pročitajte našu recenziju McAfee True Key da biste saznali više o tome – ali nije tako velikodušan kao neki drugi besplatni planovi, na primjer onaj sa LastPass-a.

Korisnički susret

Dashlane je dostupan i za novorođenčad i za veterane, iako je prepun značajki. Besprijekoran postupak postavljanja jasno daje do znanja što trebate učiniti, a organiziranje unosa jednako je jednostavno i složeno koliko želite biti. Sve u svemu, Dashlane impresivno uravnotežuje upotrebljivost i funkcionalnost. 

Ne morate se prijaviti za račun prije nego što preuzmete Dashlane. S početne stranice, sve što trebate kliknuti je gumb “započnimo” u gornjem desnom kutu. Dashlane će automatski preuzeti Windows aplikaciju, s opcijom za preuzimanje macOS aplikacije. Od tamo možete stvoriti račun. 

dashlane-pregled-stvoriti-račun

Nakon što se prijavite za besplatan račun, Dashlane će vas poslati na kratak obilazak njegove funkcionalnosti, objasniti što je sposoban i što čini da vaše lozinke i podaci o kreditnoj kartici budu sigurni. No osim toga, preglednik će pregledati sve lozinke koje ste pohranili i automatski ih uvesti.

dashlane-lozinkom uvoz

Iako je postavljanje upravitelja lozinki jednostavno, zamorni postupak uvoza lozinki i kreditnih kartica – ili, što je još gore, ručno unošenje istih – zastrašujući je. Dashlane pojednostavljuje stvari, a u potpunosti objašnjava što aplikacija čini. To se prenosi u aplikaciju za radnu površinu koja vam daje nekoliko jednostavnih zadataka za dovršavanje postavljanja računa. 

Aplikacije za Dashlane za Windows i macOS

U lokalnoj aplikaciji možete dovršiti preostale zadatke postavljanja, uključujući dodavanje Dashlane proširenja u preglednik, testiranje automatskog popunjavanja i preuzimanje mobilne aplikacije. Kada se prijavite putem instalatera, automatski ste upisani u besplatni plan. Međutim, bilo koje vrijeme možete nadograditi pomoću gumba “go premium” u donjem lijevom kutu.  

Korištenje aplikacije je san. Dashlane uključuje više opcija filtriranja unosa, omogućujući vam da ih vidite kao popis ili u pločicama blokova, segmentirate ih na temelju kategorija ili ih jednostavno abecedite. Pri uvozu oko 200 lozinki Dashlane je automatski odredio kategorije za naše unose i svaki put je bio prilično blizu. 

dashlane-pregled-aplikacija

Ako trebate urediti bilo koju od uvezenih lozinki, to možete učiniti klikom na gumb “više” pored relevantnog unosa. U ovom izborniku postoji hrpa opcija, uključujući povijest zaporki, koje je najbolje otkriti sami. Samo smo kliknuli “uredi stavku”. 

Na ulaznoj stranici Dashlane pruža puno informacija. Možete preimenovati unos, dodati sekundarnu prijavu, dodati bilješku i kategorizirati lozinku bilo pomoću unaprijed postavljenih opcija ili dodavanjem vlastite. Dashlane ipak prevazilazi to. Također pri svakom unosu možete vidjeti ocjenu lozinke, kao i koliko puta se lozinka ponovno koristi u vašem trezoru. 

dashlane-pregled-uredi-ulaz

Dashlane postiže impresivnu ravnotežu između upotrebljivosti i funkcionalnosti. Mnogo je kritičnih informacija, poput broja puta ponovne upotrebe zaporke, lako dostupno. No, osim toga, dodatne informacije ne prekidaju tijek aplikacije. 

Prijavljivanje na nadzornoj ploči identiteta tvrtke Dashlane

Puno je drugih funkcija skrivenih pomoću Dashlane-ove aplikacije, uključujući opcije za automatsko popunjavanje i automatsko snimanje unosa. Ostavit ćemo vas da sami otkrijete one jer su dostupne čak i na besplatnom planu. Međutim, želimo istaknuti jedno jedinstveno područje. 

Dashlane pruža identitetnu nadzornu ploču u lokalnoj aplikaciji. Ovo područje prikazuje ukupni rezultat za sve vaše lozinke, kao i broj sigurnih, slabih, ponovno korištenih i ugroženih lozinki. Nadalje, Dashlane će na relevantnoj nadzornoj ploči prikazivati ​​sve relevantne obavijesti o kršenju. 

dashlane-pregled-identitet-nadzorna ploča

Ako plaćate, možete unijeti i svoju adresu e-pošte za praćenje temnog weba, a ako ste pretplaćeni na Premium Plus plan, možete pratiti svoj kredit. Na ovom zaslonu se posebno vidi kako je robustan Dashlane, što sramoćuje pojednostavljene upravitelje lozinki poput NordPass-a (pročitajte naš NordPass pregled). 

Korištenje generatora lozinki Dashlane i automatsko popunjavanje u Chromeu i Firefoxu

Lokalna aplikacija je robusna, ali većinu svog vremena s Dashlaneom ćete potrošiti s nastavkom preglednika, koji je dostupan za Chrome, Firefox i Internet Explorer, iako nažalost nije za Opera. Proširenje čini nekoliko stvari, ali što je najvažnije, omogućuje vam generiranje lozinki za nove račune i automatsko popunjavanje postojećih unosa. 

Što se tiče generatora zaporki, Dashlane je na lageru. Na sličan je način kao i naš vlastiti generator lozinki, iako vam omogućuje izbjegavanje dvosmislenih znakova da imaju jake lozinke. Međutim, postavke za automatsko popunjavanje zanimljive su. Što se tiče standardnog automatskog popunjavanja, Dashlane je otišao bez problema, automatski prepoznavajući polja i popunjavajući relevantne podatke. 

dashlane-pregled-AutoFill

No možete prilagoditi kako se Dashlane ponaša kada je u pitanju automatsko popunjavanje. Za određenu stranicu ili za cijelu web stranicu možete reći Dashlaneu ako želite ispunjavati obrasce i podatke za prijavu, samo podatke o prijavi ili uopće ništa. Čini se jednostavno, i jest, ali mnogi upravitelji lozinki ne nude tu funkciju.

sigurnosti

Dashlane je, na prvi pogled, standardni u pogledu sigurnosti, nudi model nula znanja i AES-256 enkripciju za vaš trezor. Međutim, nekoliko umijeća u načinu provjere autentičnosti uređaja Dashlane je postao jedan od najsigurnijih upravitelja lozinki u okolini. 

Naš pogled u sigurnost Dashlanea zasnovan je na tehničkom bijelom papiru koji je Dashlane dostavio na svojoj web stranici i na studiji aplikacije koju je MIT započeo 2016. Počevši s bijelim papirom, koji je u vrijeme pisanja imao oko godinu dana, Dashlane kaže za poznata priča većine upravitelja lozinki. Vaši podaci osigurani su AES-256 koji je zaključan iza snažne matične lozinke (pročitajte naš opis šifriranja za više na AES-u). 

Uz to, Dashlane nema poznavanje glavne lozinke, što znači da nikada ne vidi podatke pohranjene u vašem trezoru. Zapravo, Dashlane nikada ne vidi vašu glavnu lozinku niti bilo koji od njegovih derivata za autentifikaciju. Umjesto toga, glavna lozinka koristi se zajedno s 32-bajtnom soli za stvaranje Argon2d hash-a, koji je 256-ključ koji se koristi za šifriranje i dešifriranje vaših podataka. 

To je za pristup vašim podacima, ali postoji i druga prepreka koju treba savladati. Umjesto da glavnu zaporku upotrebljava za autentifikaciju uređaja, Dashlane generira ključ korisničkog uređaja za svaki novi uređaj koji ste postavili. Ovaj se ključ ni na koji način ne odnosi na vašu glavnu lozinku. 

Umjesto toga, generira se na temelju nekih hardverskih i softverskih karakteristika vašeg uređaja, kao i 38 znakova generiranih pomoću funkcije OpenSSL RAND_byte. Što se tiče onoga što vidite, sve što trebate učiniti za autentifikaciju je unijeti jednokratnu lozinku poslanu na vašu e-poštu. 

Zbog ovakvog pristupa provjera autentičnosti vašeg uređaja i dešifriranje vašeg trezora su odvojeni procesi. Ovo je važno napomenuti, jer većina upravitelja lozinki jednostavno provjeri identitet pomoću pohranjenog hash-a svoje glavne lozinke. Uz Dashlane, napadaču će trebati ne samo vaša glavna lozinka, već i pristup jednom od vaših uređaja ili vašoj e-pošti. 

Opcije Dashlane 2FA

Da biste dodatno poboljšali sigurnost svoje glavne lozinke, Dashlane nudi razne mogućnosti s dva faktora za provjeru autentičnosti. Možete koristiti najbolje 2FA aplikacije, uključujući Authy i Google Authenticator, kao i hardverske tipke koje podržavaju univerzalni dvofaktorni standard provjere autentičnosti, kao što je YubiKey. 

Dashlane VPN i zaštita od krađe identiteta

Kao što je spomenuto u odjeljku “Značajke”, Dashlane je više od upravitelja lozinki, a nudi besplatnu virtualnu privatnu mrežu i zaštitu od krađe identiteta u skladu s vašim planom. Iako su ove značajke dobrodošle, ne bi vas trebale prodavati na usluzi. 

Zaštita od krađe identiteta je u redu, iako ništa u usporedbi s uslugom koja je u potpunosti, kao što je Identity Guard (pročitajte našu recenziju Identity Guard da biste saznali zašto). VPN je ipak veći problem. Dashlane zapravo ne nudi vlastiti VPN, umjesto toga pruža uslugu putem mreže AnchorFree koja posjeduje Hotspot Shield. 

Ova je mreža pogodna za više internetskih sigurnosnih marki (pročitajte primjer našeg Kaspersky Anti-Virusa). Kao što možete vidjeti u našem pregledu Hotspot Shield, to nije strašna opcija, premda postoje bolji VPN-ovi (pročitajte naš CyberGhost pregled ako je to ono što želite). 

podrška

Dashlane nudi iznenađujući broj mogućnosti podrške za upravitelja lozinki. Iako većina značajki ide bez objašnjenja, postoji puno načina da dobijete pojašnjenja. Međutim, pitanja možete postavljati samo tijekom radnog vremena. 

Za razliku od većine upravitelja lozinki, Dashlane nudi dva oblika kontakta: e-poštu i chat uživo. E-poštom upravlja se putem kontakt obrasca s podrškom za govornike engleskog, francuskog i njemačkog jezika. Podrška engleskoj e-pošti traje sedam dana u tjednu, iako francuski i njemački predstavnici odgovaraju samo od ponedjeljka do petka u radno vrijeme. 

Razgovor uživo je sličan, dostupan od ponedjeljka do petka od 9:00 do 18:00. EST. Vrijedi napomenuti da je chat uživo dostupan i na engleskom jeziku, kao i račun za podršku na Twitteru. Iako cijenimo opcije kontakta, bilo bi lijepo vidjeti opciju 24/7. Na sreću možete naći odgovore na većinu pitanja u bazi znanja. 

dashlane-pregled-baze znanja

Dashlane u svojoj bazi podataka nudi sve, od malih pojašnjenja do cjelovitih tutorijala. Bez obzira koliko je tema malena, Dashlane je pokriva u neizmjernim detaljima i uklapa se u obilje zaslona kad je to relevantno. Članak o dijeljenju stavki u vašem trezoru, na primjer, ima sat s više od 1.200 riječi, a ne samo kako dijeliti stavke, već i svaku od opcija koje ide uz postupak.

Presuda

Dashlane je nadmašio standardne upravitelje lozinki s robusnim popisom značajki i dodatnih usluga u paketu s vašom pretplatom. Međutim, ona zahtijeva cijenu s oznakom. Iako nam se sviđaju dobrote, nisu za sve, što bi vam moglo ostati preplaćeno. U to se kaže, s stručno izrađenim sučeljem i jedinstvenom sigurnosnom arhitekturom, dodatni trošak vrijedi. 

Planirate li se prijaviti za Dashlane? Ako ne, koji upravitelj lozinki koristite? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map