LifeLock pregled – ažurirano 2020

LifeLock pregled

LifeLock su vjerojatno najpoznatije službe zaštite krađe identiteta i to s dobrim razlogom. Odličan je posao zaštite vaših podataka u slučaju da vam identitet bude ukraden, premda će njegova cjenovna shema možda učiniti stanku, kao što možete pročitati u našoj cjelovitoj recenziji LifeLock.

LifeLock-Slider1

LifeLock-slider2

LifeLock-slider3

LifeLock-slider4

LifeLock-slider5

prijašnji

Sljedeći

LifeLock jedna je od najprepoznatljivijih službi zaštite krađe identiteta, toliko da ju je Symantec – koji razvija i distribuira antivirusni gigant, Norton – stekao 2016. u iznosu od 2,3 milijarde dolara. 

Izvršni direktor Symanteca Greg Clark tvrdio je da je akvizicija bila odgovor na pad Nortonove prodaje, što je pripisao “padu udjela na tržištu računala”.

Na temelju našeg pregleda Norton Security, usudili bismo se reći da je pad prodaje odgovor na nestabilni proizvod (Norton nije uspio ući na naš popis najboljih antivirusnih softvera). Bez obzira na to, Symantec je kupio kako bi podstakao Nortonovu prodaju, koja je, čini se, uspjela. Većina LifeLock planova sada dolazi u paketu s Nortonom 360. 

U ovom pregledu LifeLocka pogledajte ovaj poznati sustav zaštite krađe identiteta koji opisuje koliko je lako prijaviti se na potrošače, koliko će ih koštati i koje su značajke uključene. Na kraju ćemo izreći svoju presudu koja će diktirati je li LifeLock zaslužio mjesto u našem najboljem vodiču za zaštitu krađe identiteta.. 

Značajke

LifeLock uskraćuje mnoge značajke za planove gornjeg sloja, o čemu ćemo detaljnije govoriti u odjeljku „cijene“ u nastavku. Vrhunski plan “krajnjeg plusa” je prepun značajki, ali to čini da se jeftiniji planovi osjećaju kao manje opcije. 

Na primjer, LifeLock-ov najjeftiniji plan, „standardan“, dolazi s novčanom naknadom za ukradene 25.000 USD, upozorenjima o identitetu, upozorenjima o socijalnom osiguranju i nadgledanjem kreditne sposobnosti jednog ureda.. 

Iako nije loš paket za 9,99 USD mjesečno, to je jadno u usporedbi s njegovim “ultimate plus” planom koji nudi pokrivenost od milijun dolara, nadzor tro-biroa, Norton 360 za neograničene uređaje, bankovne obavijesti i još mnogo toga. Ono što je još gore, je da je “standardni” plan jadan u usporedbi s drugim, jeftinijim uslugama krađe identiteta.

Na primjer, Dashlane, najbolje ocijenjeni upravitelj lozinki u pregledima našeg upravitelja lozinki, također nudi malu količinu zaštite od krađe identiteta. Kao što možete vidjeti u našem pregledniku Dashlane, “premium” pretplata uključuje praćenje tamnog weba, koje LifeLock ne nudi na donjem kraju stvari. 

U međuvremenu, Dashlandov najviši “premijum plus” plan – koji košta isto kao i “standardni” plan LifeLocka – uključuje čak i nadzor nad kreditom u stvarnom vremenu i osiguranje od krađe identiteta u milionima dolara. LifeLock također nudi ove značajke, ali po puno većoj cijeni.

Spremni smo potrošiti više novca da dobijemo LifeLock, o tome nemamo problema. No, postoji problem kada Dashlane može ponuditi više značajki za 10 USD mjesečno i to može učiniti s uključenim upraviteljem lozinki. 

Za izravniju usporedbu, ID Watchdog nudi nadzor u tri biroa i praćenje putem mrežne mreže za 10 USD manje od “krajnjeg plus” plana LifeLocka (pročitajte našu recenziju ID-a za nadzor).

LifeLock i Norton 360

No značajke zaštite od krađe identiteta ipak nisu crta LifeLocka. Norton je. Planovi od “select” i više uključuju besplatnu verziju Nortona 360, zajedno s paketom, nudeći zaštitu u rasponu od pet do neograničenih uređaja. 

Norton 360 sličan je Bitdefenderovoj potpunoj sigurnosti koja je, kao što možete vidjeti u našoj Bitdefender Antivirus recenziji, sveobuhvatni sigurnosni paket tvrtke.

Norton 360 uključuje značajke poput sigurnosne kopije u oblaku od 100 GB, upravitelja lozinki, roditeljskog nadzora i VPN-a (pročitajte naš Norton Secure VPN pregled). Iako postoje bolje mogućnosti za sve ove značajke kada kupujete a la carte – pročitajte naše najbolje sigurnosne kopije na mreži, najbolji upravitelj lozinki i najbolji VPN vodič za preporuke – Norton ih uključuje pod jednim krovom. 

Većina značajki dolazi s Nortonom 360, što je najjeftiniji plan (koji ne uključuje Norton) zastario. Proizvod je uveden sa zaštitom do pet uređaja, bez obzira jesu li oni PC, macOS, Linux, Android ili iOS, a završava s neograničenim uređajima. Imajući to u vidu, značajke su solidne, iako ćete za njih platiti visoku cijenu.

Pregled značajki LifeLock-a

cijena

Cijene LifeLocka više su zbunjujuće nego što trebaju biti, a to je zbog “standardnog” plana. Kao što je spomenuto, Norton posjeduje LifeLock, a svi paketi, ali prvi uključuju neku verziju Nortona 360 s vašim planom. Raspon je zbunjujući jer, iako su ista početna cijena, “standard” i “select” nisu isti u pogledu značajki.

“Select” dolazi s Nortonom 360, dok “standardno” ne. Iako se dva plana oglašavaju po istoj cijeni, ispod njih napisano je cijena „za prvu godinu“. Svaki plan skoči u cijenu nakon prve godine, što objašnjava odstupanje između prva dva plana. “Standard” se obnavlja s 11,99 USD mjesečno, a “odabir” obnavlja s 14,99 USD. 

Nadolazeći raspon, “prednost” se obnavlja na 24,99 USD mjesečno, a “krajnji plus” skoči na 34,99 USD. Srećom, niste primorani na godišnju pretplatu. Iako se uvodna cijena odnosi na vašu prvu godinu, naplaćuje vam se mjesečno i možete je otkazati u bilo kojem trenutku. 

Iako cijenimo fleksibilnost, cijena je previsoka. Sudeći čisto po pokriću ukradenih sredstava, LifeLock znatno zaostaje za konkurencijom. Morat ćete proraditi paket “ultimate plus” za pokrivanje 1.000.000 USD, što je preskupo u usporedbi s troškovima IdentityForce od 17,95 USD za istu zaštitu (pročitajte naš pregled IdentityForce).

Nadalje, ideja kupnje polovne zaštite, što je nešto u čemu sudjeluje puno antivirusnih programa, prisutna je ovdje (pročitajte naš pregled Avast Pro za još jedan primjer toga). Čudno je da su mnoge značajke rezervirane za više planove. Uostalom, ako kupujete zaštitu od krađe identiteta, želite potpunu zaštitu.

Psihologija cijena koja prati raspon je jasna; Norton želi da skočite ravno na “krajnji plus” dok koristite niže razine planova kao referentnu točku. Nije isto kao IdentityGuard, koji nudi tri plana koja većim dijelom pružaju istu razinu zaštite (pročitajte našu recenziju IdentityGuard).

U skladu s tim, LifeLock je velikodušan po tome što vam omogućuje da otkažete svoj plan u bilo kojem trenutku i nudi solidnu uvodnu stopu. Nadalje, podržavaju vam 60-dnevno jamstvo povrata novca, tako da možete ostati zaštićeni do dva mjeseca bez gubitka kilograma.

Jednostavnost korištenja

Kako se LifeLock i Norton 360 prodaju kao paketni proizvod, postoje dva načina za pretplatu: putem Norton web stranice ili putem LifeLock web stranice. Prošli smo kroz oba procesa, a LifeLock ruta je nešto lakša. Obojica dijele portal za naplatu, pa je postupak nakon odabira plana isti. 

Web lokacija LifeLock mrtva je jednostavna. Ima samo nekoliko stranica, uključujući “što je krađa identiteta” i “kako funkcionira LifeLock”. Bez obzira na mjestu na kojem se nalazite, možete kliknuti gumb “započeti članstvo” kako biste se prevezli na stranicu s cijenama. 

LifeLock-pregled-cijena-stranica

Oduševljeni među vama mogu primijetiti da na gornjoj slici nedostaje “standardni” plan. LifeLock nudi svoje usluge osim Nortona na stranici s cijenama, ali ne prikazuje na ovoj zasebnoj stranici za odabir plana.

Na dnu je mali gumb ako želite samo zaštitu od krađe identiteta. Budući da većina značajki dolazi iz Nortona 360, ne mislimo da će mnogi htjeti “standardni” plan, ali to je nešto što trebate primijetiti.

LifeLock Blagajna

Nakon što odaberete svoj plan, prijeći ćete na stranicu za naplatu koja prikazuje mjesečnu stopu vaše pretplate, kao i značajke koje je prate. Iako se čini da je ova stranica posljednje mjesto za odjavu, to nije. Klikom na gumb “blagajna” doći ćete na stranicu za otvaranje računa na Nortonovom web mjestu. 

LifeLock-pregled-checkout

Tada ćete morati proći kroz proces unosa svih svojih osobnih podataka, uključujući vašu adresu, broj socijalnog osiguranja i telefonski broj. LifeLock će vas tada tražiti da pojasnite adrese e-pošte koje ste imali, gradove u kojima ste živjeli itd. To je sličan postupak kao za podnošenje zahtjeva za kreditnu karticu.

LifeLock-pregled-postavljanje

Na kraju stižete do stranice za naplatu koja vam omogućuje naplatu mjesečno ili godišnje. Ako krenete s godišnjim planom, osigurat ćete besplatno dva mjeseca usluge. Bez obzira na trajanje koje imate, imate pravo na 60-dnevno jamstvo povrata novca. 

Na stranici za potvrdu narudžbe možete preuzeti Norton 360, ali u suprotnom to je sve što je u tom procesu. S ove posljednje stranice ipak se zapravo ne možete prijaviti na svoj račun. Morat ćete se vratiti na stranicu LifeLock da biste se tamo prijavili. 

LifeLock prijava i upravljanje računima

Zanimljivo je da Norton i LifeLock dijele stranicu za prijavu, ali bez obzira gdje ste kupili pretplatu, morat ćete upotrijebiti opciju “prijava s Nortonom”. Pretpostavljamo da je LifeLock prijava za kupce koji su se prijavili prije akvizicije. 

LifeLock-pregled-Prijava

Kratki je uvod kada se prijavljujete u vezi s obavijestima, nadgledanjem kreditnih bodova i transakcijama. Međutim, u ovom uvodu nedostaju neke važne informacije, uključujući postavljanje kreditnih kartica i bankovnih računa za praćenje preko web-mjesta, što nije dovršeno tijekom postavljanja. 

Nadzorna ploča na kojoj možete pratiti zdravstveno stanje svoje osobne iskaznice preopterećena je oglasima. Zaštita od krađe identiteta nema puno – postavili ste je i zaboravili – tako nećete provesti puno vremena s nadzornom pločom. No ako kupite išta manje od najskupljeg plana, naći će se nekoliko oglasa koji vas potiču na nadogradnju.

LifeLock-pregled-nadzorna ploča

Na prvoj stranici nadzorne ploče najbitniji je odjeljak pri dnu. Postoji malo područje za dodavanje svih vaših podataka, uključujući kreditne kartice, bankovne račune, vozačku dozvolu, podatke o osiguranju i e-adrese. Dosadno, ništa od ovoga nije pokriveno za vrijeme postavljanja ili tijekom uvođenja. 

Budući da zaštita svih vaših osobnih podataka predstavlja srž usluga zaštite krađe identiteta, imalo bi smisla da vas LifeLock vodi kroz postupak. Ipak ne. Zapravo, područje za dodavanje svih tih podataka zakopano je pod oglasima za nadogradnju, što ga čini lako propustiti. 

Srećom, kad pronađete ovaj odjeljak, dodavanje vaših podataka je jednostavno. LifeLock umjesto da vas usmjerava na neko drugo područje na nadzornoj ploči, prikazuje skočni prozor u koji možete unijeti podatke u bilo koje područje koje vas zanima. To olakšava povezivanje bankovnih računa, kreditnih kartica i više bez kopanja po nadzornoj ploči.. 

LifeLock-pregled-dodatak informacije

Inače se na nadzornoj ploči nalaze kartice za sve prikazano, uključujući upozorenja, kreditni rezultat i vaše transakcije. Mnoge će kartice biti zastarjele ako upotrebljavate plan poput “odaberite”, ali LifeLock ih ionako prikazuje. Unatoč tome, postupak prijave je dotle, iako nije u potpunosti na tračnicama.

Zaštita

LifeLock sadrži sve osnovne zaštitne značajke, ali kao što je spomenuto u gornjem odjeljku “značajke”, one su rezervirane za plan gornjeg nivoa. “Ultimate plus” uključuje praćenje kreditne sposobnosti u tri biroa, upozorenja o bankarskim i kreditnim karticama, upozorenja o zločinima počinjenim u vaše ime, tri godišnja kreditna izvješća, upozorenja o aktivnostima investicijskih računa i upozorenja o socijalnom osiguranju.

Te značajke mogu ići “nogom na prst” s bilo kojom vodećom uslugom zaštite krađe identiteta, uključujući ADT zaštitu od krađe identiteta (pročitajte naš pregled zaštite od krađe identiteta). Međutim, ADT i drugi, kao što je ID Watchdog, uključuju iste značajke na svaki plan. 

Srž LifeLocka je zaštita socijalne sigurnosti koja je, kao što možete vidjeti u našem vodiču za kibernetički kriminal, najvjerojatniji podatak koji treba ukrasti. Međutim, krađa identiteta višestruko je zločin. Zločincu je potrebno puno informacija da bi pravilno ukrali vaš identitet, a LifeLock vas ne štiti u potpunosti u svojim najnižim planovima. 

Zbog spajanja s Nortonom, velik dio vašeg pretplate ide prema antivirusnoj strani stvari, pri čemu će zaštita krađe identiteta biti dotadašnja. To pokazuje ograničena značajka jeftinih planova i nedostatak pokrivenosti od 1.000.000 USD na svim planovima, ali “krajnji plus”. 

U skladu s tim, paket Nortona i LifeLocka može vas zaštititi od uklanjanja vašeg identiteta. Norton će vas obavijestiti o zlonamjernim web lokacijama i pobrinuti se da nijedna lokalna aplikacija ne šteti vašem računalu ili ne ukrade vaše podatke, tako da treba uzeti u obzir.

podrška

S obzirom da Norton posjeduje LifeLock, trebalo bi nas iznenaditi da postoji snažan sustav podrške. Dali smo Nortonu 72 posto u našem pregledu antivirusnog softvera, zaključujući da, iako je robustan, odjeljak za podršku na nekim dijelovima nije, a opcije za kontakt obično dolaze s dugim vremenima čekanja.

Dodatne mogućnosti podrške za LifeLock

Ostale rute za podršku uključuju forum koji je, iako koristan, datiran. Norton baca forum i blog najave na jednoj stranici, a ne postoje zasebni forumi za svaki od Nortonovih proizvoda. Na forumu nema područja za LifeLock. Ipak, to je još uvijek korisno mjesto za Norton 360. 

LifeLock-pregled-forum

Za izravan kontakt, Norton ima 24/7 telefonsku podršku s lokalnim brojevima za većinu glavnih zemalja. Pitanja možete postavljati i preko Twittera i Facebooka. Pogledali smo Twitter račun i jasno je da je netko zaokupljen odgovaranjem na pitanja. U vrijeme pisanja čak smo odgovor našli na japanskom.

S nadzorne ploče vašeg računa možete pristupiti čvorištu podrške klikom na “podrška” u gornjem desnom kutu. Poslat ćete vam bazu podataka koja vas predstavlja kao zaslon kako biste vas usmjerili na mogućnosti kontaktiranja i forum. 

LifeLock-pregled-baze znanja

Vrijedi napomenuti da niste prikazani u odjeljku baze znanja na temelju proizvoda koji imate, već zaslona podrške koji se odnosi na sve Nortonove proizvode. Ovo je dobro i loše. Dobar dio je taj što možete pronaći forum i opcije kontakta s glavnog zaslona. Loša strana je što ćete na dugom popisu morati pronaći uslugu na kojoj ste pretplaćeni. 

Jednom kada pronađete svoj proizvod – u našem slučaju “Norton 360 s LifeLock Selectom”, prikazat će se manji zaslon baze podataka koji prikazuje sve relevantne članke za vaš proizvod. 

Noga koja prikazuje forum i opcije kontakta i dalje je prisutna. S obzirom na to, imalo bi smisla kada bi vas LifeLock poslao izravno na stranicu baze podataka vašeg proizvoda s nadzorne ploče vašeg računa.. 

LifeLock-pregled-proizvod-baze znanja

Članci su miješana vreća. Neki su vrlo detaljni, poput dijelova za praćenje u tamnom webu. Drugi, poput članka “ukraden mi je novčanik”, jednostavno kažu nazvati Nortona. To nije samo po sebi loše – važno je što učiniti u kriznoj situaciji, primjerice kada imate izgubljeni novčanik, ali to može učiniti pregledavanje baze znanja nezgodnim.

Presuda

LifeLock nudi ono što čini ostatak tržišta zaštite krađe identiteta, ali po većoj cijeni. Međutim, prednost ima u odnosu na sve konkurente. Iako nam Norton nije omiljeni antivirus, on je i dalje kompetentan alat, a njegovo besplatno uključivanje u većinu LifeLock planova opravdava dodatnu cijenu. 

Kupnja ovih usluga a la carte skuplja je i u tom svjetlu LifeLock nije tako loš. Ako imate $ 34,99 za pad svakog mjeseca na “ultimate plus”, LifeLock uslugu čini vrijednom vašeg vremena. No ako već imate antivirus ili jednostavno želite jeftiniju alternativu, bolje je konzultirati se sa ostalim pregledima zaštite krađe identiteta.. 

Što mislite o LifeLocku? Hoćete li iskoristiti dvomjesečno suđenje? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me