Pregled Jira – Ažurirano 2020

Jira pregled

Jira je alat za upravljanje projektima usmjeren na Agile koji je pravo zadovoljstvo koristiti, pod uvjetom da znate što radite. Da biste došli do te točke, možda ćete trebati uložiti više vremena i truda koje malo poduzeće ima na pretek, ali za veće tvrtke to je izvrsno rješenje, kao što možete pročitati u našoj cjelovitoj Jira recenziji.

najbolje-projekt-management-program

Jira sebe opisuje kao “alat za razvoj softvera broj jedan koji koriste Agile timovi.” Usmjeren je prema razvoju, ali može se koristiti i za druge stvari. Mi ćemo to pogledati u ovom pregledu Jira.

Atlassian, vlasnik Jire, pruža softver za više od 125.000 timova, tako da ima iskustva. Platforma postoji od 2002. godine, pa biste očekivali da će biti doradjena. Međutim, nedavno je redizajniran, a naš je dojam da se još uvijek moraju riješiti.

Pronašli smo Jira prepunu značajki. Ima jaku zajednicu i mogućnosti treninga koji će vam pomoći da savladate njegovu složenost. Ima nekoliko problema s korisničkim sučeljem, ali sveukupno, on nudi obilje napora za vaš dolar i odgovarat će naprednim korisnicima koji su spremni naučiti platformu i iskoristiti njezinu dubinu.

Vrlo je konfigurabilan i upotrebljiv u svim vrstama situacija, ali treba vremena za postavljanje ako želite izvući najbolje iz njega. Međutim, imali smo nesretno iskustvo s njegovom podrškom, o čemu ćemo doći kasnije, ali moglo bi vam proći bolje nego mi.

Preporučujemo Jira i svrstava ga među najbolji softver za upravljanje projektima, no mi imamo brige o privatnosti vaših podataka, tako da oni koji žele upravljati projektima koji uključuju osjetljive podatke možda će htjeti pažljivo pročitati ovaj pregled prije korištenja platforme.

Alternativa za Jira

prednosti & nedostaci

Značajke

Jira ima više od 3.000 aplikacija koje će vam pomoći da proširite njenu funkcionalnost. Mnogo naplaćuje po korisniku, ali cijene nisu previsoke. Nekoliko ih smo pogledali naplatili su fiksnu naknadu u iznosu od 5 do 10 dolara plus između 70 centi i 3,50 dolara za svakog korisnika iznad 10 godina.

Dobro se integrira s nekoliko drugih platformi. Stablemate HipChat može se lako povezati, što vam daje odličan način za razgovor s kolegama. Možete povezati i račune Bitbucket i Github.

Postoje neke mogućnosti prilagođavanja vašeg postava izvan načina organiziranja problema. Na primjer, možete stvoriti prilagođene emojije, što je simpatična značajka.

Vrijeme možete pratiti klikom na područje praćenja vremena u svakom broju i unosom koliko ste vremena proveli radeći na njemu. Za još jedan alat koji je izvrstan za praćenje vremena, a nudi i generiranje računa, pogledajte našu Mavenlink recenziju.

Jira ima koristan upravitelj sigurnosnih kopija koji vam omogućuje da u jednom kliku sigurnosno kopirate svoje projekte u oblak. Može potrajati vrijeme, zato budite spremni ako pričekate neko vrijeme. To je reklo da je naš testni projekt bio spreman za nekoliko minuta.

Dobivate 250 GB prostora za pohranu, što ima dosta. Također piše da nećete početi brisati stvari ako malo prijeđete ograničenje, tako da sve dok ne spremite ništa problematično trebalo bi biti u redu..

Ako vam treba više prostora za pohranu, pročitajte našu recenziju Asana. Asana nudi neograničen prostor za pohranu i jednostavan je za upotrebu, ali ne nudi toliko složenost kao Jira. Mogli biste, koristeći alate kao što je Zapier, dodati više prostora za pohranu u Jira. Zapsi koje smo pronašli radili su s Egnyteom i Google diskom. Pročitajte našu recenziju Egnyte Connect i recenziju Google diska za više o ovome.

Jira i sutočje

Komunikacija između članova tima održava se u Atlassian-ovom “Sutočju”. To je odvojeni softver na koji smo ponekad bili premješteni. Prekid veze nije bio idealan. Mnogo timova možemo ignorirati Confluence.

Ako vam je draže da imate integrirano sredstvo komunikacije na platformi koju koristite, pogledajte naš Podio pregled. Podio ima praktičnu bočnu traku za chat koja olakšava razgovor.

Možete generirati sve vrste izvještaja za pomoć u procjeni uspješnosti vašeg tima u nekoliko klikova. Postoji preko 20 opcija, uključujući uobičajene pie i bar grafikone, kao i izvješća o vremenu rješavanja i izvješća o sprintu.

Jira-izvješća

Također ima aplikacije za obje glavne mobilne platforme, tako da ga možete koristiti u pokretu.

Bili smo zadovoljni Jirinim setom značajki, ali osjećali smo da njegovo korisničko sučelje pokazuje svoja ograničenja kad god smo pokušali učiniti bilo što komplicirano.

Pruža obilje, ali ne čini tako dobar posao kao neki njegovi konkurenti što dostupnost njegovih naprednijih značajki. Pogledajte naš Airtable pregled primjera platforme koja olakšava dodavanje sofisticirane funkcionalnosti vašim projektima.

Pregled značajki Jira

Jira Logowww.atlassian.com

Počinje od 100 dolara mjesečnoSvi planovi

Značajke upravljanja

zadaci

podzadaci

Upravljanje ovisnošću

Prilagođene pozadine

Ostale mogućnosti prilagodbe
Prilagođeni emojiji

Ograničenje veličine tima
Neograničen

Prostor za odlaganje
250 GB

Općenito

Plaćanje
Kreditna kartica, Paypal, bankovni prijenos

Prihvaća cryptocurrency

Podrška za mobilni OS
iOS, Android

Besplatna proba

sigurnosti

Dvofaktorska provjera autentičnosti

Šifriranje
TLS 1.2 (tranzit)

SOC certifikacija
Tip II

podrška

Live chat

E-mail / kontakt obrazac

Telefonska podrška

Razumljivost

Naš prvi dojam o Jiri nije bio dobar. Gumb za slaganje ostao je zaključan nakon što smo unijeli svoje detalje o prijavi. Nakon što smo osvježili web mjesto, na obrascu se pojavio prethodno nevidljivi Captcha koji nam je omogućio da ga pošaljemo nakon što ga ponovo ispunimo..

Jira-pitanja

Nakon što potvrdite adresu e-pošte, morate proći brzi kviz. Jira koristi vaše odgovore za odabir predloška za vas, ali možete odabrati drugu postavku ako vam se ne preporučuje preporuka. Postoji nekoliko predložaka, uključujući Kanban koji su nam bili preporučeni, Scrum, Upravljanje projektima, Praćenje grešaka i još mnogo toga.

Ako je ploča kanban dovoljna da zadovolji vaše potrebe, pogledajte vodič za početnike Trello-a. Trello je jednostavan kao što može biti i omogućava vam premještanje problema s lijeva na desno, slijedeći radni tijek koji sami dizajnirate. Za napredniju opciju, pogledajte našu LeanKit recenziju.

Nakon što postavite svoj projekt, Jira vas upušta u to. Na vrhu se nudi fakultativni obilazak, ali za razliku od većine alata, isprva ste uglavnom prepušteni vlastitim uređajima.

JIRA-tura

Ako pratite obilazak, prikazat će vam osnove stvaranja zadataka, objašnjava nekoliko kontrola, a zatim vam omogućuje da nastavite s stvarima. Iako se ne drži za dugo, s vremena na vrijeme pojavljuju se drugi savjeti dok istražujete značajke platforme.

JIRA-kanban

Pogled na kanban je jednostavan. Prema zadanim postavkama ona sadrži samo tri stupca: “za napraviti”, “u tijeku” i “gotovo”. To je korisno ako vam treba nešto jednostavno, ali možete dodati koliko god želite stupaca koji predstavljaju bilo šta od različitih članova tima u različitim fazama vašeg radnog tijeka.

JIRA-scrum

Njegov pregledni prikaz omogućava vam stvaranje problema, a zatim odabir „sprinta“, od kojih svaki može imati cilj i rok.

Džirini predlošci su različiti i onaj koji odaberete imat će velik utjecaj na vašu interakciju. Ako ste novi na platformi, bilo bi dobro isprobati nekoliko kako biste vidjeli koji vam najbolje odgovara.

Jira Upravljanje zadacima

Većina softvera za upravljanje projektima temelji se na zadacima, ali Jira svoje osnovne elemente naziva “pitanjima”. Podijeljeni su u nekoliko vrsta. Najvjerojatnije ćete koristiti „zadatke“ ili „bube“, ali postoje i „priče“, koje predstavljaju ciljeve ili željene funkcije, i „epovi“ koji su veće priče koje je potrebno razbiti na druge elemente.

Podtabele se mogu stvoriti unutar zadataka, ali administrator ih mora omogućiti i dodati ih kao vrstu problema za taj projekt. Funkcija nam u početku nije bila dostupna i dokumentacija nam nije pomogla, tako da smo morali kontaktirati podršku da bismo pokušali raditi..

Jira-podzadaci

Nakon što se omoguće, potkretnice se mogu dodati klikom na odgovarajuću ikonu i označiti ih dok su gotovi. Možete komentirati i odrediti pojedine podvlatke.

Nismo mogli učiniti da upravljanje ovisnostima funkcionira. Jira dokumentacija sugerira da je to moguće, ali postupak za njegovo postavljanje nije nam izgledao jasan. Međutim, postoje dodaci koji bi vam mogli pomoći u tome. Ako tražite alat koji vam dodaje povjerenje, povjerite se u našu recenziju TeamGantta.

Jira je mješovita torba u pogledu upotrebljivosti. Njegova osnovna područja su općenito dobro osmišljena i kvalitetna s obiljem dokumentacije. Članovi tima kojima su dodijeljeni predmeti moći će čitati, komentirati i mijenjati svoje probleme bez previše žurbe.

Međutim, ponekad pođe po zlu. Spomenuli smo nekoliko načina, ali vidjeli smo probleme kod kojih skočni prozori nisu bili pravilno postavljeni ili nisu imali gumb za zatvaranje, ostavljajući ih da vise na sredini ekrana dok ne pritisnemo bijeg da ih se riješimo..

Pitanja Jira

Njegova web stranica nije uvijek tako uska, koliko je mogla biti, s vidljivim kašnjenjima pri odabiru opcija. Primjerice, kad smo kliknuli vezu za naplatu, trebalo nam je više od 10 sekundi, čak i kad smo dvaput pokušali dopustiti predmemoriranje poboljšati situaciju.

Nekoliko se stvari nije uspjelo učitati prvi put. Jednom smo nešto kliknuli i dobili poruku koja kaže da značajka nije dostupna u “novom iskustvu”, samo da bi se pojavila nekoliko sekundi kasnije.

Na njegovim se stranicama postavki nalaze brojne mogućnosti, ali nije uvijek jasno kako ih zapravo promijeniti. Ponekad smo to pokušali učiniti, samo da otkrijemo da ne djeluje onako kako se očekivalo. Vidjeli smo i stupove koji su prekoračeni na njihovim stranicama postavki. Nije, međutim, bilo ništa katastrofalno, samo puno manjih pitanja.

Ponekad je to bilo kao da ste zaglavili u lavirintu, s predstavljenim više verzija iste stvari, poput sigurnosti, ovisno o razini platforme na kojoj radite. S vremenom ćete vjerojatno upoznati kako raditi ono što vam treba, ali otkrili smo da je bilo potrebno mnogo lova da pronađemo ono što smo željeli.

Jedan problem u našem predlošku kanbana bio je taj što smo se izgubili u različitim podpregledima i nismo uspjeli pronaći povratak u zadani prikaz.

Jira je pokrenula svoje projekte nove generacije nedavno i to je ono što smo testirali. Pretpostavljamo da je zbog toga postojalo toliko problema s korisničkim sučeljem, jer kada smo ga koristili u prošlosti je bio izvanredan. Sadašnje korisničko sučelje često nas je puštalo da lepršavamo, iako nismo uspjeli izaći iz pogleda koji smo unijeli ili pronaći one koje smo vidjeli.

Morali smo se obratiti podršci da bismo započeli s podlužbama, a prvo nismo uspjeli utvrditi ovisnosti. Njegove stranice pomoći nisu se podudarale s onim što smo pronašli u našem projektu.

Dajemo mu prosječnu ocjenu. To je visoko razvijena platforma s dobro dizajniranim pojedinačnim značajkama, ali korisnici će morati biti strpljivi kada se bave njenim problemima i njegov redizajn treba raditi. U njene se jelovnike lako izgubiti. Otkrili smo da su razdvojeni i, ponekad, iritantni.

Ako tražite, dobra je upotrebljivost masla i maslaca, dobra alternativa je monday.com. Sve o tome možete pročitati u našem pregledu monday.com.

cijena

Naplata Jira od strane korisnika, s tim da se troškovi za pojedinca smanjuju kako vaš tim postaje sve veći. Nema različite slojeve za različite skupove značajki. Sve plaćate i dobivate.

Tu je i opcija za samostalno uvođenje. Možete postaviti Jira na vlastitoj web stranici uz jednokratnu naknadu. Za 10 korisnika to košta samo 10 dolara, ali za 25 korisnika cijena balona je 2500 dolara. Povećava se od tamo, pa ako tek započnete i imate mali tim, morat ćete platiti veliki dio promjene unaprijed.

Ipak, dugoročno djeluje jeftinije. Vaši korisnici će vas koštati oko 100 dolara godišnje, tako da 2500 dolara nije loša vrijednost.

Ne postoji besplatni plan, ali možete ga isprobati besplatno sedam dana bez kreditne kartice. Ako se prijavite, to možete učiniti kreditnom karticom ili PayPalom. Možete plaćati i bankovnim prijenosom ili čekom ako radite godišnji plan.

Jira cijene po konkurentnim cijenama, a nedostatak slojeva pojednostavljuje stvari. Poboljšava se i vrijednost vašeg tima. Nema besplatne ponude, a besplatno je probno razdoblje samo sedam dana. Nije savršeno, ali svejedno dobiva dobru ocjenu.

sigurnosti & Privatnost

Jirina roditeljska tvrtka Atlassian pruža puno informacija o svojim postupcima sigurnosti i privatnosti. To istražuje detaljnije nego što smo vidjeli drugdje i možda je najbolje u tome u kategoriji upravljanja projektima.

Koristi TLS 1.2 s savršenom tajnošću unaprijed radi zaštite podataka u tranzitu. Ima nekoliko certifikata, uključujući ISO 27001 i 27018. Ima SOC certifikat tipa II za Jira Cloud i PCI DSS certifikat, što sugerira da mu možete vjerovati u detalje sa svoje kreditne kartice.

Uz sudjelovanje u revizijama sigurnosti i programima prodora prodora, svoja izvješća čini dostupnima svima na svojoj web stranici. Ako želite znati detalje, možete ih pronaći tamo. Također sadrži CSA Star Level 1 upitnik koji detaljno govori o tome što se događa.

To dobro radi i prijavljivanju problema. Na primjer, pronašli smo izvješće na njegovoj web stranici u kojem se navodi ranjivost treće strane u njenom HipChat softveru. Uvjerljivo je vidjeti izdavača na takav otvoren pristup pitanjima sigurnosti.

Pronašli smo izvještaje o kršenju sigurnosti iz 2010. godine, ali otvoreno je i dogodilo se davno, tako da ne držimo protiv Jira.

Osim što predstavlja kratku, čitljivu politiku privatnosti, sudjeluje u EU-u. i Swiss-U.S. okviri zaštite privatnosti, čak i do kupca sa datumima certifikacije, a tu je i namjenski kontakt broj i adresa e-pošte za upite vezane uz štit privatnosti.

Jira i GDPR

Jira nudi detaljne informacije o tome što radi u vezi s Općom uredbom o zaštiti podataka i pomaže svojim kupcima da se pridržavaju istih. To uključuje alate za brisanje profila koji vam omogućuju brisanje vaših osobnih podataka, kao i alate za uvoz i izvoz koji rade s vašim podacima o klijentima. Ako želite pročitati više o tome, pogledajte naš GDPR članak.

Ponudjena je dvofaktorska provjera autentičnosti, ali ne izvan okvira. Trebat ćete kupiti proširenje za web verziju za oko 10 dolara po korisniku ili instalirati aplikaciju, poput Google Autentifikatora, za svoj telefon.

Ako su vam sigurnost i privatnost važni, pogledajte naš pregled Wrike. Wrike je naš omiljeni alat za upravljanje projektima i daje dobar rezultat u većini područja.

U Jiru imate nekoliko sigurnosnih opcija, ali morat ćete postaviti organizaciju, potvrditi svoje domene i pretplatiti se na Atlassian Access kako biste ih dobili.

JIRA pristupom

Iako Jira govori o sigurnosti i privatnosti, dobili smo iznenađenje kad smo kontaktirali njenu podršku. Odgovorili su nam sa snimkom zaslona koja je pokazala naše zadatke i neke njihove detalje koje su snimili u našem projektu.

JIRA-zaslona-s-potpore

Bio je to samo testni projekt, ali da su to bili povjerljivi poslovni podaci, Jirano osoblje bi to vidjelo. To je veliki nedostatak sa stajališta privatnosti.

Vratili smo se na pitanje da li je pregledavanje podataka korisnika uobičajeno i dobili smo odgovor ispričavajući se, ali govoreći nam “podrška, dok istražujemo problem mogu se prijaviti na korisničko mjesto.”

JIRA-pomoć-odgovor

Iako smo sigurni da mu uvjeti i odredbe to dopuštaju, još uvijek ne očekujemo da se interni projekti pregledaju bez izričitog pristanka. Ovo je prvi put da smo se vidjeli prilikom gledanja softvera za upravljanje projektima.

Nažalost, zbog toga moramo Jiru dati lošu ocjenu sigurnosti i privatnosti, unatoč tome što je sve ostalo ispravno u ovom području.

Servis & podrška

Izbornik pomoći u donjem lijevom dijelu zaslona prepun je opcija i prvo mjesto na koje biste trebali kliknuti kad zaglavite.

Njegova je dokumentacija kojoj možete pristupiti s tog izbornika sveobuhvatna i detaljna. Možete pronaći informacije o tome kako koristiti određene kontrole i elemente zaslona, ​​kao i savjete više razine o tome kako postaviti svoje projekte i kako ih koristiti za postizanje onoga što želite.

Također postoji velika baza znanja sa člancima s uputama koji nude dodatne informacije.

Jira je popularno sredstvo i na raspolaganju vam je velika zajednica ako vam je potrebna pomoć. Web-lokacija zajednice tako je zauzeta, s puno pitanja i odgovora na koja je većina dobila odgovor u roku od nekoliko sati. Postoji okvir za pretraživanje i nekoliko filtera pomoću kojih možete pretraživati, ali drugi manji problem s korisničkim sučeljem dogodio se kad se padajući izbornik nije uspio zatvoriti nakon što smo ga koristili.

Ako se želite lično povezati s drugim korisnicima, Atlassian ima korisničke grupe širom svijeta. Ima ih samo u 50 gradova u Sjedinjenim Državama, a barem ih ima u većini glavnih zemalja. Obično imaju događaje svaki mjesec ili tako nešto, što Jira čini izvrsnom platformom ako želite pobjeći od ureda i mreže u stvarnom životu.

Održavanje kontakata sa svojim bližnjima posebno je važno ako radite od kuće. Ako ste to vi, možda biste trebali pročitati i naš članak o prednostima daljinskog rada za više pokazivača.

Možete čak zaraditi značke za sudjelovanje u zajednici (nažalost, mi smo samo na nuli). Kao i motiviranje onih koji uživaju u takvim stvarima, razine se dodjeljuju za obavljanje različitih zadataka, tako da je lukav način da vaš tim isproba različite alate koji su im na raspolaganju..

Ako upravljate velikim timom, možete iskoristiti Atlassian University, koji nudi obuku i certifikaciju putem predavanja na zahtjev i uživo.

Cijenimo program s dobrim izborom prečaca na tipkovnici, kao i lako dostupan način njihovog pregledavanja. Jira ima oboje.

Pomoć Jira

Jirin pomoćni izbornik nema mogućnost kontaktiranja podrške, ali postoji jedna na njegovoj povezanoj stranici zajednice. Podrška vas usmjerava prema opcijama samopomoći, ali ako nastavite sa klikom, na kraju ćete stići do kontaktnog obrasca.

Čak i tada, kategorije ne uključuju opće zahtjeve za pomoć. Ako želite znati kako nešto učiniti, najbliže podudaranje su “tehnička pitanja i pogreške”. Tada morate ocijeniti ozbiljnost problema na skali od četiri točke.

Već smo govorili o svom iskustvu s podrškom Jira u odjeljku sigurnosti i privatnosti, ali odgovor na naš upit bio je brz. Trebalo nam je manje od jednog sata, što je bolje od mnogih drugih. Bilo je samo nesretno što je predstavnik odlučio pristupiti našem projektu i poslao nam snimku zaslona.

Sat je sjajno vrijeme odziva, ali ako želite još bržu uslugu, pogledajte naš Basecamp pregled. Podrška nam se vratila za tri minute, odgovarajući prije nego što smo se vratili iz pauze za kavu.

Unatoč naporima Jire da nas odvrati da izravno ne stupimo u kontakt, pokušali smo pronaći pitanje na koje nije već odgovoreno u njegovoj dokumentaciji ili zajednici, tako da su oni izvrsni resursi.

Ovdje generalno dajemo Jira visoke ocjene. Iako vas ne odobrava kada se obratite podršci, materijali za pomoć su vrhunske kvalitete i odgovori na podršku brzo i precizno kad se obratite. Moramo smanjiti nekoliko bodova jer ćemo tehničkom osoblju omogućiti nepotrebno pregledavanje detalja o našem projektu.

Završne misli

Jira je izvrsna platforma za upravljanje projektima i dodjeljivanje zadataka vašem timu. Morali smo utvrditi nekoliko stvari kada ga koristimo, ali postoji velika podrška i stvari su redovitim korisnicima jednostavnije od onih koje postavljaju projekte.

Njegova je sigurnost stvarna snaga, a isto bismo rekli i o njenoj privatnosti da nam nije poslao snimku pojedinosti o našem projektu, ali oni koji ozbiljno drže privatne svoje podatke, trebaju biti oprezni.

Zajednica je snažna, s puno pomoći i informacija dostupnih na mreži, kao i putem stvarnih životnih susreta i treninga. Također je brzo reagirala na našu kartu za podršku. Mislimo da ga vrijedi pogledati i, nadamo se, bit će bolje kada izgladi probleme u svom redizajnu.

Ako ste isprobali Jira, javite nam u komentarima vaše iskustvo. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me