Pregled AxCrypt – ažurirano 2020

AxCrypt pregled

AxCrypt je čvrst komad softvera za šifriranje koji smo uživali koristeći. Međutim, trebat će određeno podešavanje i znanje kako bi se optimalno radilo, kao što možete pročitati u ovom cjelovitom pregledu AxCrypt-a..


axcrypt-račun-nadzorna ploča

axcrypt-preuzimanje

axcrypt-file-sharing

upravitelj axcrypt-lozinke

axcrypt-obnova-stranica

prijašnji

Sljedeći

AxCrypt je dugogodišnji open-source program za šifriranje, koji je razvio Svante Seleborg 2001. godine. Iako je AxCrypt pretrpio mnogo promjena, još uvijek je posvećen čuvanju datoteka. U usporedbi s najboljim uslugama šifriranja, AxCrypt zaostaje u nekoliko ključnih područja. 

U ovom pregledu AxCrypt podrobno ćemo objasniti svoje iskustvo nakon što smo za uzvrat uzeli softver za šifriranje datoteka i mapa. Uz put ćemo razgovarati o značajkama, cijenama, sigurnosti, jednostavnosti uporabe, dijeljenja i podrške, a sve prije nego što donesemo presudu. 

Kada je u pitanju osiguranje datoteka, AxCrypt je tehnički ispravan. U šifriranju se drži najnovijih podataka i čak ni ne zahtijeva internetsku vezu da bi funkcionirao. Međutim, neke zadane postavke ostavit će određene datoteke dešifrirane, tako da ćete morati napraviti podešavanje da bi AxCrypt bio što učinkovitiji.. 

Prednosti i mane

Značajke

AxCrypt ima nekoliko jedinstvenih značajki, ali najuzbudljivije se ne isporučuju na načine na koje se nadamo. Najzanimljivija značajka je brisanje datoteka. Kad odaberete datoteku u AxCryptu, možete je trajno dešifrirati, privremeno dešifrirati ili sigurno izbrisati datoteku. 

Ova je funkcija slična svakom “programu za uništavanje”, kao što je onaj koji se vidi s Bitdefender Antivirusom. U osnovi, prebrisat će podatke koje izbrišete tako da se datoteke ne mogu povratiti koristeći forenzičke stručnjake tvrdog diska. 

Brisanje datoteka dostupno je samo Premium pretplatnicima koji imaju pristup ostatku AxCrypt-ovih značajki, uključujući svijest o pohrani u oblaku, upravljanje lozinkom, šifriranje podmapa i dijeljenje ključeva. Razgovarat ćemo više o svima njima u ovom pregledu. 

AxCrypt Password Manager

Jedna od istaknutih karakteristika AxCrypta je upravitelj lozinki, iako nije bolji od našeg vlastitog generatora zaporki i proračunske tablice. U tekstno polje možete unijeti podatke o zaporki i generirati lozinku za sve što ste unijeli, ali to je to. Podaci su sigurni, ali u najboljem slučaju u odnosu na najbolje upravitelje lozinki. 

axcrypt-pregled-lozinkom voditelj

Ne postoji automatsko popunjavanje, nema proširenja preglednika, ništa slično. AxCryptov “upravitelj lozinki” je šifrirano mjesto za pohranu lozinki koje se možete prisjetiti putem svog preglednika. Iako nije loša značajka, postoji puno boljih opcija, čak i besplatno (pročitajte naš pregled Dashlanea ako je to ono što tražite). 

Razlike između AxCrypt 1.7 i 2.x

Prije nekoliko godina, AxCrypt je ažuriran na verziju 2, i iako to normalno ne bismo istakli, bilo je dovoljno promjena koje se spominju za nalogom. Prethodna verzija 1.7, koja je bila vrlo popularna, omogućila je korisnicima spremanje datoteka s ključevima koji bi otključali njihove trezore. Te se datoteke mogu pohraniti na USB pogon i upotrijebiti za dešifriranje tipke AES-128. 

Uz nadogradnju enkripcije na AES-256 – o tome više u donjem odjeljku “sigurnost” – AxCrypt je ukinuo i ključne datoteke u korist glavne lozinke. Iako još uvijek možete dešifrirati datoteke verzije 1.7 s verzijom 2.x, isto ne vrijedi obrnuto.

Pregled AxCrypt-a

cijena

AxCrypt je puno jeftiniji od konkurencije i nudi pristojan besplatni plan za pokretanje. Za potpunu zaštitu morat ćete nadograditi na Premium plan. Iako postoje besplatne alternative koje pružaju bolju sigurnost, upitna cijena AxCrypta nije previsoka.

Postoje tri plana za odabir, od kojih su dva relevantna za pojedine korisnike. Osim besplatnog i plaćenog pojedinačnog plana, AxCrypt nudi i poslovni plan, iako je skup. Naplaćujete skoro 90 USD po članu godišnje. Srećom, AxCrypt nudi do 25 posto popusta, ovisno o veličini vašeg tima. 

Isti ciklus naplate prisutan je za pojedinačne planove, kao i ciklus od šest mjeseci. Iako je cijena jeftinija od konkurencije, ograničene mogućnosti naplate znače da je manje fleksibilna od usluge poput NordLockera (pročitajte naš NordLocker pregled). Također je vrijedno napomenuti da AxCrypt godinu definira kao 360 dana, tako da tehnički kupujete nešto manje od godinu dana. 

AxCrypt Free vs. Premium

Većina će korisnika sletjeti s besplatnim ili premijskim planom, iako bismo vas preporučili da platite. Besplatni plan dolazi s neograničenim prostorom za pohranu i bez ograničenja podataka, ali umjesto 128-bitnog ključa koristi 128-bitni ključ (više o tome pročitajte u našem opisu šifriranja). Nadalje, besplatnom planu nedostaje dijeljenje, upravljanje lozinkom i šifriranje imena datoteka. 

Ako vam nije stalo do zvona i zvižduka, postoji mnogo besplatnih opcija, uključujući VeraCrypt i Cryptomator (pročitajte naš pregled VeraCrypt i Cryptomator recenziju). AxCrypt sjedi iza drugog besplatnog softvera za šifriranje, pa ako tražite besplatan napredni alat za šifriranje, najbolje je držati se ta dva. 

Plaćeni plan ipak vrijedi. AxCrypt uključuje više alata za šifriranje za zaštitu datoteka, uključujući šifriranje AES-256 više razine, zaštićene mape i enkripciju podmapa. Uz to, datoteke automatski pohranjene u pohrani u oblaku možete automatski kriptirati Premium planom o kojem ćemo više govoriti u odjeljku “dijeljenje datoteka” ispod. 

Ipak, možete početi sa besplatnim planom. Kad god se prijavite na račun, AxCrypt će automatski pokrenuti besplatno 30-dnevno probno razdoblje kako biste vidjeli kako vam se sviđa prije nego što odložite novac. Ako se odlučite odmah kupiti, AxCrypt stoji u pravilniku o povratu 30 dana bez pitanja. 

sigurnosti

Iako AxCrypt koristi algoritme šifriranja zvuka, nekoliko je načina na koji bi funkcije aplikacija mogle ugroziti vaše datoteke. Međutim, sve dok ažurirate relevantne postavke, AxCrypt je siguran za upotrebu. 

AxCrypt koristi AES-256 enkripciju za vaše datoteke sve dok ste Premium pretplatnik. Sve je vezano za vašu glavnu lozinku koju AxCrypt ne pohranjuje niti vidi, što znači da nema saznanja o onome što ste kriptirali. Za razliku od drugih naprednih usluga šifriranja, AxCrypt zahtijeva samo jednu glavnu lozinku. 

To znači da će se nakon što otključate račun sve šifrirane datoteke otključati dok se ne odjavite. Važno je to zabilježiti, jer AxCrypt vas neće automatski odjaviti. Ili se morate ručno odjaviti ili odredite vrijeme kada vas AxCrypt automatski podigne. Ovo je jedna od mnogih malih odluka zbog kojih bi se vaši podaci mogli ugroziti. 

Tehnički gledano, AxCrypt je zdrav, kao što je istaknuto u njegovoj tehničkoj dokumentaciji. Međutim, ako korisnik ostane prijavljen i, kako ćemo vidjeti u sljedećem odjeljku, automatski šifriranje podmapa može ostaviti korisnika izloženim. 

Ako niste znali da se morate odjaviti i provjeriti opciju “uključi podmape”, netko bi mogao lako pregledati vaše šifrirane datoteke u dešifriranom obliku dok ste mislili da su sigurne.. 

Što učiniti ako zaboravite lozinku za AxCrypt

Sve je vezano za vašu glavnu zaporku, pa je važno da ga zapamtite. Vaša glavna lozinka sadrži ključ kreiran iz funkcije izvedbe ključa PBKDF2-HMAC-SHA512. Taj se ključ koristi u algoritmu prevrtanja ključeva za zaštitu glavnog šifriranog ključa (koristi se za dešifriranje datoteka). 

Iako je postavka slična većini softvera za šifriranje datoteka, dodatni korak algoritma prevrtanja ključeva štiti vas od brzih napada. Vaša glavna lozinka koristi se za lokalnu provjeru identiteta, ali ako odlučite povezati poslužitelje AxCrypt-a, vaša e-adresa, operativni sustav, IP adresa i jezik se zapisuju. 

Ako zaboravite svoju glavnu lozinku, teško ste sretni. Iako AxCrypt omogućava resetiranje lozinke, sve datoteke koje ste prethodno šifrirali bit će izgubljene. 

Svoju glavnu lozinku možete ažurirati unosom stare i nove fraze koja će se odnositi na vaše prethodno šifrirane datoteke. Međutim, bez privatne polovine RSA-4096 ključa koji se koristi za dijeljenje ili datoteke glavnog ključa vaši se podaci zaključavaju. 

Jedina iznimka je ako je vaša lozinka vrlo kratka. AxCrypt u svom FAQ-u kaže da može napisati i prilagoditi određeni program koji će u bitnoj mjeri prisiliti vašu lozinku. Ovo funkcionira samo ako postoje ograničene kombinacije onoga što bi vaša lozinka mogla biti. 

Jednostavnost korištenja

AxCrypt nije teška aplikacija za korištenje, ali njegov netradicionalni pristup šifriranju datoteka može učiniti proces zbunjujućim. Ipak, sve dok odvojite vrijeme za upoznavanje poteškoća AxCrypt-a, softver je prilično jasan.. 

Prijava za AxCrypt iznenađujuće je zbunjujuća. Web stranica izgleda i funkcionira jednostavno, ali samo ako već imate ID AxCrypt. Ako nemate, morate proći kroz postupak poput obnavljanja pretplate – pritisnuti “kupi sada” pod relevantnim proizvodom – i posebno se prijaviti za račun. 

axcrypt-pregled-obnova-stranica

Umjesto da unesete svoju e-poštu i postavite lozinku, AxCrypt samo traži vašu e-poštu. Poslat će vam se potvrdna veza koja će nakon klika otvoriti stranicu za stvaranje lozinke. Ne čini se da je ovaj proces pokvaren, ali je malo previše sladak. Sigurno bi vam AxCrypt mogao omogućiti postavljanje e-pošte i zaporke prije provjere. 

Nakon postavljanja, možete se prijaviti na nadzornu ploču, gdje možete aktivirati svoje besplatno probno razdoblje ili kupiti Premium članstvo. Čitav postupak se osjeća pomalo unatrag. E-poštu potvrđujete prije prijave na račun, a prije kupnje pretplate na račun se prijavljujete. Ipak, postupak nije previše težak. 

axcrypt-pregled-račun-nadzorna ploča

Preuzimanje AxCrypt na Windows i Android

Preuzimanje je također čudno jer su instalatori dostupni na glavnoj web stranici, a ne na vašoj nadzornoj ploči. Ipak, stranica za preuzimanje lijepo je organizirana, što je dobrodošla promjena tempa od većine softvera za šifriranje otvorenog koda (mnoge TrueCrypt alternative postaju žrtva). AxCrypt prikazuje samo najnoviju verziju, a naša instalacija prošla je bez ikakvih problema. 

axcrypt-pregled-preuzimanje

AxCrypt također ima “prijenosnu” verziju dostupnu za Windows. Ne trebate instalirati ovu samostalnu aplikaciju da bi se mogao pokrenuti. Jednostavno učitajte izvršnu datoteku na USB pogon i stavite je na bilo koje računalo.  

Također smo preuzeli Androidovu aplikaciju koja je dostupna samo za Premium pretplatnike. Aplikacija funkcionira, ali više je referenca nego bilo što drugo. Može dešifrirati datoteke i pokazati lozinke pohranjene na vašem računu, ali ne može šifrirati datoteke na vašem telefonu. Vidjeli smo i nekoliko korisničkih recenzija o problemima kompatibilnosti, iako nismo ušli ni u što. 

Učenje kako koristiti AxCrypt

AxCrypt ima malo krivulje učenja. Ne funkcionira na isti način kao i ostali softver za šifriranje. Umjesto da stvori virtualni pogon na kojem ćete pohraniti sve svoje šifrirane datoteke, AxCrypt zapravo zamjenjuje datoteke ili mape na tvrdom disku šifriranom verzijom. Prema zadanim postavkama stvara mapu u vašim dokumentima, kao i mapu na svakoj lokaciji za pohranu u oblaku na vašem računalu. 

axcrypt-pregled-mapa-lokacije

Postoji nekoliko gumba, ali iz našeg iskustva najbolje je preskočiti te i upoznati se sa desnim klikom. AxCrypt ima puno mogućnosti, a neki od dostupnih gumba nisu relevantni. Na primjer, postoji gumb koji otvara stranicu za upravljanje lozinkom u vašem web pregledniku, ali ne i jedan za dodavanje šifrirane mape.

Možete šifrirati datoteke ili mape, pri čemu se nedavne datoteke prikazuju na kartici “nedavne datoteke” i u mapi mape na kartici “osigurane mape”. Nove se datoteke mogu šifrirati pomoću aplikacije, ali lakše je jednostavno pronaći datoteku ili mapu u programu Windows Explorer. Desnim klikom na bilo koju datoteku ili mapu omogućit ćete šifriranje i zamjenu. 

axcrypt recenzija-prozori

Stvari postaju neuredne kada govorimo o osiguranim mapama. Premium korisnici mogu dodati osigurane mape, pri čemu se sve datoteke dodane u tu mapu automatski kriptiraju. Međutim, sve podmape prema zadanim postavkama nisu šifrirane. Za to morate uključiti opciju “uključi podmape”. 

To ističemo nakon što smo proveli neko vrijeme pokušavajući shvatiti zašto naše mape za pohranu u oblaku nisu šifrirane. Zaštićene mape šifriraju datoteke, ali ne i dodatne mape sa zadanim postavkama. To znači da biste mogli slučajno povući pregršt mapa u “osiguranu” mapu samo da biste utvrdili da datoteke unutar nisu šifrirane. 

Dijeljenje datoteka & skladištenje

Dijeljenje i sinkronizacija datoteka samo je mogućnost plaćanja pretplatnika AxCrypt, što vrijedi za većinu softvera za šifriranje datoteka. Dijeljenjem se upravlja usklađivanjem parova ključeva s drugim korisnicima. U osnovi, nekome pošaljete polovicu ključnog para, ona se podudara s njihovom i datoteka je otključana. Na taj način korisnik koji prima primatelj može upotrijebiti vlastitu lozinku za otključavanje datoteke. 

axcrypt-pregled-file-sharing

Možete dijeliti datoteke ili mape, ali samo ako ste Premium pretplatnik. Inače, ako želite dijeliti šifrirane datoteke, morat ćete ručno podijeliti datoteku i primatelju dati odgovarajući ključ za dešifriranje. 

Sinkroniziranje datoteka AxCrypt s programima OneDrive, Dropbox i Google diskom

Sve dok imate pretplatu na Premium, AxCrypt će automatski otkriti usluge pohrane u oblaku na vašem uređaju. Proces je sličan Boxcryptoru, gdje se vaše mape prikazuju odmah (pročitajte naš Boxcryptor pregled za više o tome). U skladu s tim, AxCrypt ne govori koje su usluge podržane. 

Testiranje pomoću OneDrive, Dropboxa i Google diska, AxCrypt ih je pokupio bez ikakvih problema, automatski generirajući mapu na svakoj lokaciji. Isto možda ne vrijedi za sve davatelje prostora za pohranu u oblaku, ali bi se istaknutiji servisi, kao što je Sync.com, trebali pokazati s malo žurbe (pročitajte naš Sync.com pregled). 

Automatsko otkrivanje značajka je samo Premium, ali to ne znači da besplatni korisnici ne mogu sinkronizirati s oblačnim uslugama. Jednostavno morate ručno dodati mape za pohranu u oblaku i premjestiti datoteke tamo. Oni će se automatski kriptirati i zamijeniti postojeću datoteku u vašoj usluzi pohrane u oblaku. 

podrška

Izravna podrška putem live chat i e-pošte dostupna je samo Premium pretplatnicima (više o live chat u minuti). Međutim, u podnožju web stranice AxCrypt stavlja svoju e-mail adresu [zaštićenu e-poštom] dostupnom rekavši samo da daje prednost pretplatnicima Premium. 

AxCrypt kaže da ima chat uživo na stranici s cijenama, ali nigdje ga nismo mogli pronaći. Čak i kada ste prijavljeni, ne postoji mogućnost pokretanja chata. Možda je ovo kontaktna ruta koju će AxCrypt podržavati u budućnosti. Bez obzira, to trenutno nije dostupno. 

Ako ne želite čekati e-poštu, na forumu možete postavljati pitanja, bez obzira jeste li Premium pretplatnik ili ne. Forum je prilično aktivan, a nekoliko tjedana pojavljuje se svaki tjedan. Ne samo da moderatori rješavaju pitanja na forumu, već i tvorac i suosnivač AxCrypta. 

axcrypt recenzija na forumu

Inače, umjesto baze znanja postoji stranica s FAQ-om. Često postavljana pitanja postavljaju odgovore na pitanja zašto AxCrypt zahtijeva određene informacije i što učiniti ako zaboravite zaporku. Dovoljno je temeljit, iako ne sadrži nikakve podatke o rješavanju problema s aplikacijom. 

Presuda

AxCrypt je jeftin i učinkovit alat za šifriranje, iako ga nema u nekoliko područja. Korisničko iskustvo osjeća se unatrag, a neke sigurnosne odluke mogu vaše datoteke donijeti u opasnost. To je reklo, ako ste voljni shvatiti kako AxCrypt funkcionira, vi ste spremni za jeftin i vrijedan softver za enkripciju datoteka. 

Što mislite o AxCryptu? Hoćete li iskoristiti 30-dnevno suđenje? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map