NordLocker pregled – šifriranje iz NordVPN-a – ažurirano 2020

NordLocker pregled

NordLocker je softver za enkripciju iz iste tvrtke koji nam je donio NordVPN i općenito smo prilično impresionirani njime. Međutim, to je skupo, posebno s obzirom na ostatak tržišta. Pogledajte naša razmišljanja u ovoj cjelovitoj recenziji NordLocker.


nordlocker-Slider1

nordlocker-slider2

nordlocker-slider3

nordlocker-slider4

nordlocker-slider5

prijašnji

Sljedeći

NordVPN je trenutno ocijenjen kao jedan od najboljih VPN pružatelja usluga, unatoč nekim nedavnim pitanjima sigurnosti (više informacija potražite u našem NordVPN pregledu). Tefincom, tvrtka koja stoji iza giganta VPN-a, ipak se počinje dijeliti. Prvi je korak u druge niše za cyber-sigurnost s softverom za šifriranje datoteka NordLocker. 

U ovom NordLocker pregledu, vidjet ćemo ima li novo dijete u bloku kockice koje su potrebne za uspostavljene usluge šifriranja datoteka. Nakon što smo proveli neko vrijeme s aplikacijom, tu smo da bismo vam razmotrili njegove značajke, cijene, jednostavnost upotrebe, sigurnost, podršku i dijeljenje datoteka. Na kraju ćemo zaključiti vrijedi li NordLocker cijenu ili ne. 

Odgovor je uvijek dvosmislen „možda“. NordLocker zahtijeva visoku cijenu, ali cijenu košta. Sučelje i upotrebljivost nisu drugi, kao ni sigurnost. Bez obzira na to, nema razloga da ga ne isprobate, imajući u vidu velikodušan besplatni plan i 30-dnevnu garanciju povrata novca.

Prednosti i mane

Značajke

NordLocker je vrlo nova usluga, pa bi trebalo biti malo iznenađenje da u trenutku pisanja nema tonu mogućnosti. To je usluga šifriranja, ali to je uglavnom to. Glavna značajka je dijeljenje, na kojemu vam je dopušteno da radite bez obzira koristite li besplatnu uslugu ili ste pretplaćeni na premium plan. 

Prije nego što dođemo do toga, razgovarajmo o integracijama. Tehnički gledano, NordLocker radi s bilo kojim servisom za pohranu u oblaku. Kao što NordLocker kaže, “lijepo se igra” sa svim davateljima usluga, ali to je zbog toga što ne nudi nikakvu izravnu integraciju. NordLocker je čisto lokalno iskustvo, što znači da na vašem računalu trebate postaviti uslugu pohrane u oblaku. 

Na primjer, ako imate pretplatu na Sync.com – što preporučujemo, kao što možete vidjeti u našoj recenziji Sync.com – svoj “ormar” (naziv vaše šifrirane mape) možete pohraniti lokalno u mapu za sinkronizaciju. 

Budući da se ta lokalna mapa za sinkronizaciju sinkronizira na svim uređajima, vašem ormaru možete pristupiti bilo gdje, sve dok uređaj na kojem ga otvarate pokreće macOS ili Windows. 

NordLocker se, kao i većina usluga šifriranja, fokusira na pohranu u oblaku više nego na sigurnosnu kopiju, omogućavajući vama ili suradnicima rad na datoteci pohranjenoj u zajedničkom oblaku. Zbog datotečnog sustava prekrivanja koji koristi – više o tome u odjeljku “sigurnost” ispod – NordLocker ne može kriptirati cijele diskove za potrebe sigurnosne kopije na mreži.. 

Uprkos tome, ona može šifrirati mapu sa svim vašim datotekama u njoj. NordLocker ne nameće ograničenja veličine ili proširenja na vašem računu. Sve dok imate premium plan, datoteke mogu biti bilo koje veličine s bilo kojim proširenjem, s neograničenim podacima, za dizanje. 

Dijeljenje NordLocker-a

Dijeljenje je u aplikaciji jednostavno, što vam omogućuje da pozovete nove korisnike da preuzmu NordLocker i otključaju ormar koji ste podijelili. Međutim, ne možete podijeliti ormar kroz aplikaciju. Umjesto toga, recite NordLocker-u tko može pristupiti određenoj ormariću, onda možete poslati taj šifrirani ormar na bilo koji način koji smatrate prikladnim. 

nordlocker-pregled-mapa-udio

Problem nastaje – kao što je uobičajeno kod usluga šifriranja – ako primatelj nema NordLocker račun. Iako postoji besplatni plan, ograničen je na 5 GB, što znači da ako je vaš ormarić veći od toga, primatelj ga neće moći otvoriti s besplatnim planom. U skladu s tim, besplatni plan ima pozitivne učinke u drugim područjima, kao što ćemo vidjeti u sljedećem odjeljku.

NordLocker pregled

cijena

NordLocker je nešto skuplji od ostalih opcija šifriranja datoteka, ali kao usluga orijentirana osobno, cijena ima smisla. U usporedbi s Boxcryptor-om, cijena je otprilike, ali ta usluga vidi najveći popust prilikom kupovine za tim, a ne za pojedinog korisnika, kao što možete vidjeti u našoj Boxcryptor recenziji.

Unatoč tome, ne može se poreći visoka cijena. Iako je NordLocker na godišnjem kraju blizu Boxcryptor-a, on je puno skuplji od AxCrypta, koji samo godišnje naplaćuje oko 35 USD (pročitajte našu recenziju AxCrypt).  

Cijena donosi i korisnost, kao što ćemo vidjeti u sljedećem odjeljku. Također ne sadrži ograničenja podataka ili datoteka. NordLocker podržava bilo koju datoteku bilo koje veličine, što znači da možete šifrirati sve, od dokumenata Microsoft Word do 4K MKV datoteka do sesija Pro Tools. Nadalje, postoji neograničeno dijeljenje, čak i na besplatnom planu. 

NordLocker Besplatno

Kao i većina usluga šifriranja, NordLocker ima na raspolaganju besplatan plan. I dalje ćete se morati prijaviti na račun, ali to će vam omogućiti besplatno šifriranje 5 GB podataka. Iz našeg testiranja, čini se da nema nikakvih ograničenja datoteka, ni vrste ni veličine. Sve dok ostanete ispod ograničenja od 5 GB, zlatni ste. 

Ono što je ovdje važno imati na umu je da se sigurnost ne mijenja ako koristite besplatni plan. AxCrypt na svom slobodnom planu omogućuje samo 128-bitni ključ, a Boxcryptor ne podržava šifriranje naziva datoteke. Međutim, NordLocker vam pruža potpunu sigurnost na svom besplatnom planu. 

Uz to, besplatna se usluga može koristiti na većem broju uređaja sve dok uređaj podržava NordLocker i pamtite svoju glavnu lozinku. Za razliku od besplatnih planova Boxcryptor i AxCrypt, NordLocker ne nameće sigurnosne rizike niti ograničen pristup pohrani u oblaku. Umjesto toga, vaši su podaci ograničeni. 

To je rečeno, da postoje besplatne mogućnosti otvorenog koda. Pročitajte našu recenziju VeraCrypt i Cryptomator za dva primjera.

Odlučite li platiti, NordLocker nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca, što je lijepo vidjeti. Postoji argument da se ne nudi politika povrata jer postoji besplatni plan, tako da nam se sviđa da NordLocker nudi politiku povrata uprkos besplatnom planu. 

Što se tiče načina plaćanja, nude se opcije koje očekujete od bilo koje VPN usluge šifriranja, uključujući kreditne kartice, Amazon Pay i bitcoin, iako neobično nema PayPal.

sigurnosti

NordLocker je izgrađen oko GoCryptFS-a, koji šifrira datoteke i mape pomoću AES-a i kompatibilan je s više platformi, što ga čini idealnim za dijeljenje šifriranih datoteka i mapa. Umjesto šifriranja na cijelom disku, GoCryptFS omogućava NordLockeru da šifrira pojedinačne datoteke, što znači da vam nije potrebno ponovno šifriranje svaki put kada stvarate nove datoteke. 

GoCryptFS je također sloj datotečnog sustava, što znači da možete izravno uređivati ​​šifrirane datoteke. Na primjer, ako imate Wordov dokument koji se nalazi u vašem ormaru, možete ga dešifrirati NordLocker-om, urediti ga i zatvoriti bez ponovnog kriptiranja datoteke.

Što se tiče šifriranja vaših datoteka, NordLocker se oslanja na asimetričnu kriptografiju, što, kao što možete pročitati u našem opisu šifriranja, znači da su javni i privatni ključ potrebni za šifriranje i dešifriranje datoteke. 

NordLocker generira 256-bitni ECC ključ prilikom prvog postavljanja računa, što pruža sigurnosne prednosti RSA-e, ali s manjom veličinom ključa (to znači brže šifriranje i više podrške za starije strojeve). 

U skladu s tim, ECC – kriptografija eliptične krivulje – kontroverzan je algoritam koji se koristi. Na temelju bilješki koje je procurio Edward Snowden, moguće je da je NSA postavila stražnji dio na jedan ili više slučajnih generatora na bazi eliptičnih krivulja. 

Tinfoil se slaže, NordLocker šifrira vaš tajni ključ pomoću XChaCha20-Poly1305-IETF šifre na vašem uređaju. Taj ključ nikad ne napušta vaš uređaj, a da prethodno nije ni kriptiran. Prilikom stvaranja ormara stvara se 256-bitni ključ koji je poznat i kao vaš ključ za zaključavanje. Taj se ključ za zaključavanje šifrira. 

Konačno, u vašim datotekama, NordLocker koristi AES-GCM za šifriranje sadržaja datoteka, što je nametnuo GoCryptFS. Jednom kada dešifrirate datoteku, sva ova zaštita propada kao niz domina. 

Što se tiče dijeljenja, NordLocker se oslanja na razmjenu ključeva ECC, gdje se vaš ormarić šifrira pomoću vašeg privatnog ključa i javnog ključa primatelja, a zatim dešifrira pomoću vašeg javnog ključa i privatnog ključa primatelja.. 

NordLocker glavna lozinka i nula znanje

Ključ koji sve drži zajedno je glavna lozinka, to je jedini način na koji možete pristupiti šifriranim datotekama. NordLocker svoju glavnu lozinku nikad ne vidi i ne pohranjuje, čineći uslugu nultu znanja u pogledu pristupa i sadržaja. Kao što vidimo kod naših najboljih upravitelja lozinki, vašu glavnu lozinku znate vi i vi sami.

Umjesto toga, NordLocker vidi izvedenu lozinku generiranu uz algoritam Argon2 i sol – u osnovi dodatne slučajne podatke dodane za dodatnu sigurnost – što znači da NordLocker ne može znati što je vaša glavna lozinka. Nakon što potvrdi da se rezultati Argon2 i soli podudaraju s onim što NordLocker očekuje, glavna lozinka može vam dešifrirati tajni ključ. 

Ukratko, NordLocker čini sve što treba kada je u pitanju osiguranje vaših datoteka. ECC je najvjerojatniji izbor, čak i ako postoji kontroverza oko toga. Osim toga, NordLocker koristi najnovije u kriptografiji kako bi osigurao da vaše datoteke mogu vidjeti samo vi i primatelji koje odaberete..

Jednostavnost korištenja

Ne iznenađuje da je NordLocker vrlo jednostavan za korištenje. Ogledava web mjesto NordPass lozinke s jednostavnim izgledom bez gluposti (pročitajte naš NordPass pregled). Jedina je razlika što je NordLocker dostupan za preuzimanje.

nordlocker-pregled-stranica

Aplikaciju NordLocker možete preuzeti bez prijave za račun, ali za upotrebu aplikacije trebat će vam vjerodajnice. Ako koristite besplatni plan, postupak postavljanja može brzo postati zbunjujući jer vas nikad ne dovode na stranicu za prijavu. Zapravo prvo morate preuzeti aplikaciju koja u gornjem lijevom kutu ima mali “Create account”. 

Ako ste ili ste korisnik NordVPN-a, ne možete stvoriti novi račun. Iz bilo kojeg razloga, čini se da NordVPN i NordLocker dijele istu bazu zaporki, tako da ćete morati prijaviti svoju e-poštu i zaporku za NordVPN pretplatu, čak i ako nije aktivna. 

To ipak nije ono što ćete koristiti za prijavu. Nakon što unesete NordVPN vjerodajnice, od vas će se zatražiti da stvorite glavnu lozinku za NordLocker. Tada će vam se dati ključ za oporavak, što je jedini način na koji možete oporaviti datoteke ako zaboravite glavnu lozinku. Čuvanje usluge takvom uslugom kao što je 1Password može biti dobra ideja (pročitajte našu recenziju 1Password).

nordlocker-pregled-ormar-udio

Napokon, NordLocker će vas pitati gdje želite pohraniti svoj prvi ormar. Možete ga čuvati u mapi dokumenata, odabrati drugu lokaciju ili, ako ste u sustavu Windows, pohraniti ga u svoj OneDrive (pročitajte naš pregled usluge OneDrive). Nakon toga naišli smo na probleme. 

U vrijeme pisanja teksta .NET Framework 4.8 potpuno je nov za Windows, a NordLocker zahtijeva da se pokrene. Za nekoliko tjedana većina Windows korisnika trebala bi imati instalirano ažuriranje, ali NordLocker neće raditi bez njega. Zbog toga smo neprestano nailazili na pogreške prilikom pokušaja postavljanja prvog ormarića.

To je razjašnjeno tijekom postupka instalacije, no vrijedno je napomenuti da vam treba .NET Framework 4.8 prije instaliranja NordLockera. Pogreške i dalje postoje ako instalirate NordLocker i pokrenete ažuriranje sustava Windows.

Korištenje NordLockera

NordLocker-ovo sučelje nalikuje Windows File Explorer-u. Vidjet ćete odabrani ormar, datoteke i mape, veličinu ormara i korisnike koji mu imaju pristup. Dodavanje datoteka i mapa je jednostavno kao i uvijek; jednostavno ih povucite i ispustite u NordLocker sučelje. 

nordlocker recenzija-prozori

Prilikom kopiranja testne mape od 204 MB, NordLocker je datoteke odmah šifrirao. Naša je mapa sadržavala različite vrste datoteka, uključujući tekstualne, bujice, video i audio datoteke, a sve je bilo pohranjeno u našem zadanom ormaru. NordLocker može podržati onoliko ormarića koliko želite. 

Najbolje je razmisliti o ormarićima kao mapama, posebno jer ne možete dodati novi u NordLocker sučelje. U sustavu Windows možete stvoriti novi ormarić pomoću navigacije do datoteke ili mape koju želite šifrirati, desnim klikom miša i odabirom opcije “stvori ormar”. Ako to napravite, stvorit ćete datoteku s zaključavanjem u direktoriju u kojem se nalazila originalna datoteka ili mapa. 

nordlocker-pregled-stvoriti-ormar

Ove datoteke s ormarima – koje, naravno, može čitati samo NordLocker – možete se kretati u slobodno vrijeme. Zauzimaju istu količinu prostora kao mapa ili datoteka koju šifrirate, ali mogu se otvoriti s bilo kojeg stroja ili direktorija, pod uvjetom da su na Windows ili macOS računalu. 

Kad god zatvorite i ponovno otvorite aplikaciju, otvorit će se zadani ormar (onaj koji ste stvorili tijekom postavljanja). U aplikaciji ne postoji način za navigaciju do ostalih ormara, što je neugodno. Umjesto toga, morat ćete koristiti File Explorer ako želite otvoriti druge ormariće.

Dijeljenje datoteka & skladištenje

Možete dijeliti datoteke i mape NordLocker s onoliko primatelja koliko želite, ali svaka osoba s kojom dijelite trebat će NordLocker račun za dešifriranje podataka. Postupak dijeljenja čitavog ormarića je jednostavan. Jednom kada je ormarić otvoren, jednostavno kliknite “dodaj pristup korisniku” i unesite e-adresu primatelja. 

nordlocker-pregled-ormar-udio

Ako korisnik već ima račun NordLocker, sve što trebate je poslati im datoteku za razmjenu, koju NordLocker prikazuje u File Explorer-u nakon dodavanja novog korisnika. Ako ne, NordLocker će poslati e-poštu sa zahtjevom da se prijave za račun i preuzmu aplikaciju. 

Za dijeljenje datoteka ili mapa unutar ormarića, morate odabrati datoteke koje želite dijeliti, kliknite je desnom tipkom miša i odaberite “pripremi za dijeljenje”. NordLocker će stvoriti izvoznu verziju datoteka ili mapa koje želite podijeliti, a morat ćete ponovo dodati adrese e-pošte drugih korisnika. 

Ako želite dijeliti s uslugom pohrane u oblaku, možete, iako je postupak zbrkan. NordLocker ne može izvoziti izravno na davatelja usluge oblaka poput Boxcryptor-a. Umjesto toga, trebat će vam lokalna mapa za pohranu u oblaku, poput onih koje nude Google Drive i Dropbox (pročitajte našu recenziju na Google disku i Dropbox pregled). 

Alternativno, možete prenijeti šifriranu datoteku i preuzeti je po potrebi, ali to je više gnjavaže nego što vrijedi.

podrška

Kao nova usluga, NordLocker ima malo dostupnog materijala za podršku. Baza podataka prisutna je u trenutku pisanja, ali ima samo nekoliko članaka. Stvari poput preuzimanja aplikacije i ažuriranja podataka o naplati također su detaljno obuhvaćene. Međutim, nema mnogo članaka za rješavanje problema.

nordlocker-pregled-baze znanja

Trenutno postoje samo tri članka za rješavanje problema, dva za Windows i jedan za macOS. Svaki OS ima članak o ponovnoj instalaciji, a Windows ima preduvjete da se ne instaliraju ispravno. S obzirom na to da smo imali problema s instaliranjem zbog nedavnog ažuriranja .NET Framework-a, imalo bi smisla i članak o tome, ali nažalost, nije postojao.

Ukratko, baza znanja nema toliko znanje u sadašnjem stanju. Na temelju onoga što smo vidjeli od NordVPN-a, očekujemo da će se u budućnosti pojaviti još članaka kako nastanu problemi. Sada je to, u najboljem slučaju, elementarni resurs. 

Ako imate bilo kakvih stvarnih problema, najbolje je kontaktirati tim za podršku. NordLocker nudi podršku putem e-pošte samo putem kontakt obrasca. Korisnici koji plaćaju i koji ne plaćaju mogu koristiti obrazac, iako premium pretplatnici dobivaju prioritetnu podršku. NordLocker kaže da je podrška 24 sata dnevno, ali s obzirom na to da je riječ o e-pošti, teško je to reći.

Kako bismo utvrdili vrijeme odgovora, obratili smo se besplatnom računu s pitanjem korištenja ECC ključeva umjesto RSA ključeva. Nakon 24 sata, na NordLocker-evu je stazu vladala radio tišina. Odobreno, pokušali smo s besplatnim računom, ali ako je vrijeme odgovora duže od 24 sata, tada se ne nudi podrška 24 sata dnevno. Nema šanse za to.

Presuda

NordLocker je jednostavan za korištenje i učinkovit program za enkripciju. Međutim, dolazi po cijeni. Iako je aplikacija izvrsno dizajnirana i usluga se pridržava najnovijih verzija kriptografije, traži visoku traženu cijenu. Rečeno je, ako si to možete priuštiti, to je jedno od najboljih. 

Što mislite o NordLockeru? Hoćete li iskoristiti njegovu 30-dnevnu garanciju povrata novca? Javite nam u komentarima u nastavku i, kao i uvijek, hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map