Pregled knjiga Zoho – Ažurirano 2020

Pregled knjiga Zoho

Zoho Books je solidan računovodstveni alat koji nedostaje sjaja u usporedbi s konkurentima. Iako je teško istinski reći bilo što loše o tome, osjećamo da drugi softver za online računovodstvo jednostavno čini bolji posao. Pogledajte naš cjeloviti pregled Zoho knjiga kako biste saznali zašto.


Zoho Books internetski je računovodstveni softver koji je razvila Zoho, softverska tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji. Zoho također stvara i druge platforme, kao što su Zoho Analytics i Zoho Payroll, koje možete integrirati sa svojim računom Zoho Books da biste poboljšali svoje iskustvo.

Zoho Books robustan je računovodstveni softver koji vam omogućuje upravljanje vašim poslom s jednog mjesta. Kao i QuickBooks Online, nudi niz funkcija pogodnih kako za tvrtke temeljene na proizvodima, tako i za usluge. Cijene su joj konkurentne, a ako samo želite nadzirati svoje financijsko stanje, on savršeno radi svoj posao.

Međutim, u usporedbi s korištenjem drugih platformi, Zoho Books može biti pomalo dosadan. Značajke koje vidite uglavnom su osnovne koje su dostupne uz bilo koju drugu računovodstvenu uslugu. Značajka izvješća ima samo nekoliko opcija prilagodbe. Pored toga, ako ste veliki ljubitelj ilustracija, jedini su grafikoni i grafikoni na nadzornoj ploči.

Usprkos tome, Zoho Books je lako naučiti, a uzmite u obzir i značajke koje dobijate, jeftine su. Ako mislite da je prikladna za vaše poslovanje, pročitajte ovaj pregled Zoho Books ili započnite svoje probno razdoblje od 14 dana.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Zoho Books

Značajke

Zoho Books nudi mnoštvo značajki, u rasponu od praćenja vremena do alata za upravljanje zalihama. Ovaj spektar funkcija čini ga sjajnim za bilo koju vrstu poslovanja. Međutim, ovaj opći pristup čini njegov tijek rada zbunjujućim od ostalih platformi koje imaju prilagođene funkcije, poput FreshBooksa, kao što smo spomenuli u našoj recenziji FreshBooks.

Popis knjiga Zoho

Klikom na kategoriju “stavke” na navigacijskoj traci prikazat će se tri mogućnosti. Stranica “predmeta” nalazi se na popisu vašeg inventara i stvorite unos. 

Stranica “cjenik” prikazuje sve vaše posebne cijene, koje će biti korisne ako imate popuste ili ponude koje često koristite. Kroz stranicu “Prilagodba zaliha” možete pratiti promjene količine proizvoda za koje nisu potrebne fakture, poput oštećene robe.

zohobooks-popis

Zoho Books Time Tracker

Odjeljak “Praćenje vremena” Zoho knjiga se sastoji od “projekta” i “rasporeda vremena”. Na stranici “projekt” možete stvoriti novi projekt. Na stranici “projekt” također možete vidjeti detalje, zadatke i vrijeme zapisanog klikom na naziv projekta.

“Timesheet” vam omogućuje da pratite sve svoje prijavljeno vrijeme, uključujući status naplate i prikaz kalendara, tako da možete pratiti koliko sati ste radili dnevno ili tjedno.

Možete zabilježiti svoje vrijeme ili pokrenuti tajmer putem stranica u kategoriji “Praćenje vremena” na nadzornoj ploči. No, mogućnost pokretanja vremenskog mjerača nije dostupna kao gumb za brzo dodavanje, tako da ćete se morati pomicati do stranica u kategoriji “praćenje vremena”..

Sve prijavljeno vrijeme također treba dodijeliti projektu koji će sve održavati organiziranim, ali nije baš praktično. 

Automatizirane značajke

Teže je postaviti automatizirane značajke Zoho Booksa nego ostale platforme. Prisiljava vas da odete na stranicu postavki kako biste postavili podsjetnike za automatsko plaćanje, uključujući račune i račune. Podsjetnike za plaćanje možete postaviti putem opcije “podsjetnici” na stranici “postavke”.

Tu je i “tijek rada”, značajka slična “rutinama” QuickBooks Online, o kojima možete pročitati u našoj QuickBooks online recenziji. 

Tijek rada omogućuje vam da izradite automatske značajke od početka, značajka koja bi mogla biti korisna ljudima koji razumiju što rade. Teže je ljudima koji nisu u računovodstvu i ne znaju koje značajke mogu povećati njihovu radnu učinkovitost.

integracije

Ako već upotrebljavate neke od Zohovih drugih platformi, poput Zoho CRM-a ili Zoho Inventory, lako se integrirati s postojećim računom. Međutim, ako se želite integrirati s drugim platformama treće strane, za vas to možda neće biti najbolje.

Zoho Books ima puno platformi s kojima se može integrirati, ali većina ih je u istoj kategoriji, poput plaćanja putem Interneta ili prijave poreza.

Druga stvar koju treba napomenuti, ako razmišljate o upotrebi Zoho Knjige kao računovodstvene platforme, jest da je nedavno pokrenuo platformu za plaće, Zoho platni spisak. No od siječnja 2020. dostupna je samo u Indiji i dvije američke države, Kaliforniji i Texasu.

Za razliku od drugih platformi, poput Wave ili Sage, Zoho Books ne nudi integraciju s treće strane. Ako vam treba pristupačna platforma sa značajkom obračuna plaća, pročitajte našu Xero recenziju.

Jedna od mana ekspanzivnih značajki Zoho Books je ta što se osjeća općenito i nije posebno prilagođen vrsti poslovanja. To je pouzdana računovodstvena platforma, ali ostale platforme s jasnim ciljem, poput FreshBooksa, nude općenito bolje iskustvo.. 

Pregled značajki Zoho knjige

Zoho Knjige Logowww.zoho.com

Počinje od 900 $ mjesečnoSvi planovi

Značajke

Fakturiranje

Naplata

A / R

A / P

Bankovni feedovi

CC

Platiti račune

Više valuta

Mobilna aplikacija

Vrijeme praćenje

Inventar

Platni spisak

cijena

Ako smatrate da vam je Zoho Books najbolje pogodan za vaše poslovanje – možda nakon što ste isprobali njegovo besplatno 14-dnevno probno razdoblje – imate tri plana za odabir.

Osnovni plan, koji košta 9 USD mjesečno, nudi osnovne značajke, uključujući račune, usklađivanje banaka i projekte. Ovaj plan ograničava kapacitet računovodstvenog softvera na 50 kontakata, dva korisnika i pet automatiziranih tijekova rada. Međutim, neke od najboljih funkcija, poput računa i upravljanja zalihama, dostupne su samo u skupljim planovima.

Osnovni plan programa Zoho Books ima istu cijenu kao i Xerov rani plan, što bi bila sjajna opcija ako su vam potrebne Xerove značajke inventara i rijetko generiranje transakcija. No, osnovni plan programa Zoho Books bolji je za vašu tvrtku ako vam nije potreban inventar ili račune, jer ne ograničava broj vaših transakcija, kao što to radi Xero.

Standardni plan košta 19 dolara mjesečno. Ovaj plan povećava vaš broj kontakata, korisnika i automatiziranih tijekova rada. Također omogućuje značajku računa. Ako vam ne treba značajka oglasnog prostora, standardni plan je dobra opcija za vlasnike malih poduzeća.

Profesionalni plan programa Zoho Books, koji košta 29 dolara mjesečno, omogućava vam pristup značajki inventara. Prava je cijena ako vam treba sve što nudi, s obzirom da konkurenti, poput QuickBooks Online i Xero, koštaju više sličnog niza značajki. 

Osim ovih planova, možete se odlučiti i za integraciju s drugim platformama Zoho, kao što su Zoho platni spisak, Zoho Analytics i Zoho Inventory. 

Zoho Books nudi osnovne funkcije svake platforme besplatno, ali ako želite nadograditi za napredniju funkcionalnost, to možete učiniti posjetom web mjestu svake platforme. Možete ručno dodati dodatne korisnike za 2 USD mjesečno ili kupiti 50 skeniranja za 5 USD mjesečno.

Razumljivost

Da biste se prijavili na besplatno 14-dnevno probno razdoblje Zoho Books, morate unijeti svoje podatke za prijavu, poput adrese e-pošte i zaporke, te podatke svoje organizacije, uključujući naziv tvrtke, lokaciju i porezne podatke.

Kada se prijavite, vidjet ćete navigacijsku traku na lijevoj strani stranice. Na vrhu ovog navigacijskog izbornika možete se prebacivati ​​između Zoho platformi, kao što su Zoho Expense i Zoho Inventory. 

Na navigacijskoj traci postoji osam kategorija: “nadzorna ploča”, “stavke”, “bankarstvo”, “prodaja”, “kupovina”, “praćenje vremena”, “knjigovođa” i “izvještaji”. Pored navigacijske trake možete pronaći i gumb za brzo dodavanje – plavi gumb sa znakom plus – koji možete koristiti za dodavanje većine transakcija.

zohobooks-brzo dodati

Zoho knjige za obuku i ukrcavanje

Kada prvi put posjetite stranicu, vidjet ćete kratki vodič koji govori o tome koja je značajka i kako može pomoći vašem poslovanju.

Zoho Books nudi besplatnu master klasu koja predstavlja seriju webinara koji opisuju kako koristiti Zoho Books za praćenje svojih financija. Zoho Books također ima YouTube kanal koji je ispunjen udžbenicima koji će vam pomoći da savladate njegovu platformu.

Fakturiranje

Postoje dva načina za ručno stvaranje fakture. Prvi je odabirom opcije “fakture” na izborniku za brzo dodavanje, a to možete pronaći klikom na gumb za brzo dodavanje u gornjem desnom kutu svake stranice u knjizi Zoho Books.

Račun također možete stvoriti putem stranice “fakture” u kategoriji “prodaja” na navigacijskoj traci. Kliknite gumb “novo” u gornjem desnom kutu stranice. Ako imate procjenu ili nalog za prodaju, možete ih pretvoriti u fakturu s nekoliko klikova.

Račun možete dodijeliti postojećem kupcu ili dodati novog kupca preko skočnog traka kad upišete u odjeljak “ime kupca”. Stupci koje morate ispuniti su “ime kupca”, “broj računa”, “datum računa” i odjeljci s opisom stavke. Također možete odabrati pristupnik plaćanja u odjeljku “Opcije plaćanja” na dnu stranice “novi računi”.

Budući da se možete povezati s puno pristupnika plaćanja, moći ćete prihvatiti plaćanja kreditnim karticama od svojih kupaca. Postoji i portal za klijente koji pomaže klijentima u upravljanju njihovim fakturama i projektima.

zohobooks novi-Račun

Računi Zoho Books-a imaju nešto što drugi ne predstavljaju značajka prodavača, gdje možete zabilježiti tko je izvršio prodaju. Ova značajka može vam biti od pomoći ako morate pratiti postignuća svojih zaposlenika.

Da biste postavili račun koji se ponavlja, idite na stranicu “tekući račun” u kategoriji “prodaja”. Takođe možete stvoriti ponavljajući račun putem izbornika za brzo dodavanje klikom na “ponavljajući račun”. Morate postaviti raspored za ponavljajuće račune, što možete učiniti popunjavanjem stupaca “ponovi svaki” i “započni s”.

zohobooks-ponavljajućih-Račun

Također možete postaviti dostavnicu. No, za razliku od faktura zadržanih knjiga FreshBooks-a koji su povezani s njegovim upravljanjem projektima, fakture zadržavanja Zoho Books-a samo su tu da bi vam pomogli da pratite svoje vlasnike.

Možete i stvoriti novu fakturu putem stranice “projekt”. Da biste to učinili, kliknite na projekt i odaberite “novi gumb za transakciju” koji se nalazi u gornjem desnom kutu. Odabirom „stvori fakturu“ možete automatski fakturirati sve neispravne stavke, uključujući troškove za naplatu i neisplaćene sate.

zohobooks-naplatnih

kao rashoda

Praćenje troškova usluge Zoho Books podijeljeno je u dva odjeljka: troškovi i računi. Oboje možete pronaći u kategoriji “kupovine” na navigacijskoj traci.

Kao što je izdavanje računa, dva su načina ručnog stvaranja novog troška, ​​pomoću gumba za brzo dodavanje ili putem stranice “troškovi”.

Kada stvarate novi trošak, ispunite datum kupnje, iznos, račun računa i račun za plaćanje. Ako želite to, možete razvrstati troškove radi veće jasnoće. Možete i prenijeti potvrdu da organizirate svoje troškove.

zohobooks novi-exp

Ako želite dodijeliti trošak kupcu ili projektu, to možete učiniti i putem stupca “ime kupca” na dnu stranice “novi troškovi”. Ako trošak označite kao naplativi, on će se prikazati u podacima vašeg projekta na kartici “kupovine”.

Možete stvoriti i račune ako imate buduće troškove koje trebate pratiti. Novi račun generirate putem gumba za brzo dodavanje ili putem stranice “troškovi”. Pomoću stranice “Računi” možete pratiti koliko novca još dugujete svojim dobavljačima.

zohobooks zapisi

Baš kao kod fakturiranja, stupci koje morate popuniti prilikom stvaranja novog računa su vaši dobavljači, brojevi računa, opisi predmeta i datum računa..

Pomoću gumba za brzo dodavanje možete stvoriti novi ponavljajući trošak ili račun. To možete učiniti i putem „tekućih troškova” ili stranice “tekućih računa”. Baš kao i kod ponavljajućih računa, postavite učestalost i datum početka ponovne kupnje.

Korištenje plaće za Zoho knjige

Plaće za Zoho novu su mogućnost integracije za Zoho knjige. Od siječnja 2020. ova je usluga dostupna samo u Indiji i dvije američke države: Kaliforniji i Teksasu. Ako ste u njegovom rasponu usluga, možete povezati svoj račun Zoho knjige s Zoho platnom spiskom tako da uđete u “postavke” putem gumba zupčanika u gornjem desnom kutu stranice i odaberete “integracije”.

Da biste povezali svoje račune, kliknite “Zoho platni spisak” da biste postavili svoj račun, a zatim popunite svoje podatke o tvrtki, porezne podatke i raspored plaćanja. Nakon toga vidjet ćete platformu Zoho platni spisak na kojoj možete upravljati svojim zaposlenicima, plaćati pokrete i poreze.

Baš kao dodatak platnim spiskovima QuickBooks, platforma za plaću Zoho Books također vam pomaže ispuniti obrasce, tako da možete ići ravno na njihovo popunjavanje.

Izvještavanje

Predloške izvješća možete pronaći klikom na “izvješća” na navigacijskoj traci. Zoho Books ima puno predložaka izvještaja, što je normalno, s obzirom da ima i mnoštvo značajki. Ima standardna izvješća, uključujući “kupovine”, “prodaja”, “potraživanja”, “obveze”, “pregled poslovanja”, “zalihe” i “porezi”.

zohobooks-izvješćivanje

Izvješća u odjeljku “kupovine” i “prodaja” uglavnom razvrstavaju prodaju ili kupnje na temelju određenih kategorija, kao što su po stavci, projektu ili kupcu. Ova izvješća bit će važna za donošenje odluka, ali čini se nepotrebnim razdvajati ta izvješća u različite predloške.

U predlošcima izvješća nema mnogo filtera jer su oni već vrlo specifični, ali još uvijek postoje datumski raspon i filtar računa. Možete prilagoditi i stupce koje želite vidjeti u tim izvještajima.

Izvješća u odjeljcima „potraživanja“ i „obaveze“ daju vam podatke o svim vašim generiranim fakturama, računima i troškovima..

Osim detalja, postoje i sažeti podaci o starima i detalji svake kategorije koji vam mogu pružiti uvid u vaše neplaćene ili prezadužene transakcije tijekom vremena. U tim izvješćima možete prilagoditi interval starenja i datumski raspon, a možete odabrati i stupce za prikaz.

Izvješća “inventara” pomažu vam pratiti stvari u vašem inventaru. Izvješća “Pregled poslovanja” pomažu vam nadzirati opće stanje financijskog zdravlja vašeg poduzeća, kao što je izvješće o novčanom toku. Postoje i drugi odjeljci, poput “aktivnost”, “valuta” i “projekti”.

zohobooks-izvješće

Predlošci izvještaja Zoho Knjige nisu baš vizualni jer nemaju grafikone ili grafikone koji bi olakšali pregled podataka. Za usporedbu, raspored izvještaja tvrtke Wave puno je bolji ako vam treba nešto vizualno.

Korištenje Zoho Books API-ja

Ako više volite tekst nad grafikom, možete upravljati i računima Zoho Books putem API-ja. Zoho Books ima dokumentaciju API-ja koja će vam pomoći pri upravljanju njegovim API-jem.

podrška

Ako vam je potrebno kratko osvježenje o tome što Zoho Books može učiniti, možete saznati više o njegovim značajkama klikom na gumb upitnika koji se nalazi u gornjem lijevom kutu stranice i odaberete “krenite u obilazak”. 

Ako vam je potrebna pomoć u nečemu, potražite odgovore u njihovoj bazi znanja, a možete ih pronaći klikom na gumb upitnika i odabirom pomoći & podržati.”

zohobooks-pomoć

Ako naiđete na probleme, možete razgovarati uživo sa korisničkom službom Zoho Books ili im poslati e-poštu. Live chat Zoho Books dostupan je 24 sata dnevno i može vam poslužiti odmah, tako da je to plus bod za ljude koji rade neobične sate. 

Postoje i brojevi telefona za nekoliko županija u koje možete zvati i možete provjeriti njegovu kontaktnu stranicu za korisničku podršku kako biste saznali više.

Presuda

Općenito, Zoho Books je solidna knjigovodstvena platforma za male tvrtke. Izvanredno je i u pogledu izgleda i funkcionalnosti. Ako tražite pouzdanu platformu koja će vam pomoći u upravljanju tvrtkom, Zoho Books vrijedi pokušati.

Međutim, njegov nedostatak je i ono što druge platforme čini zanimljivijim, poput Wave sa svojim vizualima i QuickBooks Online sa svojim dodatnim funkcijama (pročitajte naš pregled Wave).

Još jedna stvar koju treba napomenuti su opcije integracije Zoho Books, posebno za plaće. Ima ograničene mogućnosti, a većina njih su i platforme koje je razvio Zoho. Što se tiče plaće za Zoho, ona je dostupna samo u Indiji i dvije države SAD-a, tako da nije idealno ako se vaše poduzeće nalazi izvan ovih područja.

Cijene Zoho knjiga su fer za ono što dobivate. Njegov najskuplji plan je 29 dolara mjesečno, što vam omogućuje praćenje inventara i značajku upravljanja projektima. U usporedbi s drugim platformama s obje značajke, kao što su QuickBooks Online i Xero, to je pristupačno.

Zoho Books nudi prilično puno predložaka izvještaja, ali imaju ograničene filtre i prilagodbe. Prikazuje podatke u standardnoj tablici. Ostale platforme, poput Wave-a, često uključuju grafikone i grafikone kako bi podatke lakše probavili.

Poprilično je lako kontaktirati korisničku podršku Zoho Books-a, jer je to jedna od rijetkih računovodstvenih platformi sa značajkom chata uživo dostupna 24/7. Postoje i mnogi korisni članci i videozapisi koje možete dobiti iz baze znanja kako bi vam pomogli da započnete s uslugom Zoho Books.

Jeste li već isprobavali Zoho Books? Javite nam što mislite o ovoj recenziji u komentarima. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map