Vivaldijeva recenzija – Opera zadovoljava Chrome – Ažurirano 2020

Vivaldijeva recenzija

Vivaldi dolazi iz istog tima koji je razvio Opera tada, i to pokazuje. Jednostavan je za upotrebu i brz, ali ima neke izvrsne značajke na koje ste navikli i iz Chromea. Dodajte tome sjajna pravila o privatnosti i dobit ćete pobjednika. Više detalja potražite u našoj recenziji Vivaldi.


Najbolje recenzije preglednika

Vivaldi je stvorio suosnivač i bivši izvršni direktor Opere, a objavljen je 2016. Namijenjen je moćnim korisnicima i pruža impresivnu razinu kontrole sučelja. Vivaldi je također brz i dolazi s nekoliko sjajnih značajki. Uz to, on dobiva najviše ocjene za sigurnost i privatnost. Nastavite čitati ovaj Vivaldijev pregled da biste vidjeli kako se uspoređuje s drugim preglednicima.

Vivaldi je kompatibilan sa sustavom Windows 7 i novijim, Mac OS X 10.10 i novijim, kao i svim glavnim Linux distribucijama. Nažalost, Vivaldi još nije dostupan za iOS, ali je beta verzija za Android 5.0 i novija verzija objavljena u rujnu 2019. godine.

Za testiranje smo koristili prijenosno računalo s operativnim sustavom Windows 10 i Samsung Galaxy S8 + sa Androidom 7.1.2. Kako je još uvijek u ranoj beta verziji, Vivaldi za Android će se sigurno brzo mijenjati, a za ovaj pregled testirali smo verziju 2.7.1624.219.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Vivaldi

Značajke

Budući da se Vivaldi temelji na Chromiumu, kompatibilan je s većinom Google Chrome proširenja, s izuzetkom onih koji mijenjaju sučelje (pročitajte naš cjeloviti pregled preglednika Google Chrome). To znači da imate pristup širokom rasponu proširenja, od blokatora oglasa do VPN-ova do gotovo svega ostalog što se možete sjetiti.

Preglednik ima ugrađenu funkciju bilješki koja vam omogućuje da stvorite tekstualne bilješke i povežete ih s određenom web stranicom ili vezom, kao i pričvrstite datoteke ili slike zaslona.

Vivaldi-bilješke

U pregledniku je uključen alat za snimanje zaslona koji omogućuje snimanje odabira ili cijele stranice, bez obzira na duljinu. Možete spremiti sliku kao .jpg, .png ili je kopirati u međuspremnik.

Vivaldi-ScreenCapture

Ono gdje se Vivaldi ističe je u količini kontrole koja vam omogućava nad izgledom i dojmom preglednika. Možete po želji mijenjati fontove, teme i boje te premještati elemente sučelja, poput kartica i gumba, u bilo koji dio zaslona. Možete čak postaviti raspored koji automatski prilagođava temu, ovisno o doba dana.

Vivaldi-ThemeSettings

Prilagodba se tu ipak ne završava. Vivaldi vam daje kontrolu nad prečacima na tipkovnici i mišu, omogućujući vam mapiranje bilo koje radnje s bilo kojim gumbom ili mišom koji želite.

Vivaldi-KeyboardSettings

Također dolazi s prikazom čitatelja koji uklanja web stranicu nepovezanog sadržaja kako bi se tekst predstavio na čist način. Prikaz možete prilagoditi tako da odgovara vašim potrebama, uključujući veličinu teksta, razmak između redaka i fontove.

Vivaldi Reader

Možete postaviti i više profila što vam omogućuje stvaranje različitih konfiguracija ovisno o zadatku za koji koristite preglednik. To može biti korisno s obzirom na broj stvari koje možete promijeniti. Također je korisno za zajednička računala jer možda želite postaviti sučelje drugačije od ostalih ljudi koji koriste uređaj.

Vivaldi Sync

Prijavom za račun možete sinkronizirati svoje oznake, postavke i povijest između uređaja. Ne samo da ovo pregledavanje čini besprijekornim iskustvom između mobilnog i stolnog računala, već vam štedi i poteškoće u prilagođavanju ogromnog broja dostupnih postavki svaki put kada postavite Vivaldi na novo računalo.

Vivaldi-SyncSettings

Imajući Vivaldijev račun također vam omogućava pristup Vivaldijevoj adresi e-pošte i njenom sučelju za web poštu. Pruža osnovne značajke koje biste očekivali od internetskog klijenta e-pošte, ali izgled i izgled daju se datumi, lako prelazeći za nečim napravljenim prije više od deset godina. Pogledajte naš popis najboljih usluga hostinga za e-poštu za bolje alternative.

Vivaldi-WebMail

Vivaldi vam omogućuje i postavljanje bloga s vašim računom. Iako je osnovni, to je pristojan okvir za pisanje blogova, pod uvjetom da se ne trudiš s njim previše fantastično. To je reklo, ako se ozbiljno bavite bloganjem, vjerojatno ćete poželjeti posvećeno rješenje, a naš popis najboljih pružatelja usluga web hostinga može vam pomoći u tome..

Vivaldi vam također omogućuje blokiranje neaktivnih kartica za reprodukciju zvuka. To je neprocjenjiva značajka kada istovremeno otvarate mnoštvo kartica, što može dovesti do tajanstvenog zvuka na koji morate loviti i utišati. Na sličnoj bilješci možete natjerati preglednik da samo animirane slike reproducira jednom (ili ih uopće ne), umjesto da ih beskrajno petljate..

Značajke na mobilnom uređaju

Kada su u pitanju značajke, Vivaldi na Androidu mnogo je škrtiji nego na radnoj površini. To, međutim, nije nimalo iznenađujuće, budući da je ova inačica preglednika još u ranoj beta verziji, tako da će ubuduće na ovom pročelju vjerovatno biti još..

Iz nekog razloga Vivaldi nije uključio opciju za dodavanje bilo koje tražilice koju želite svojoj verziji Androida. Umjesto toga, ograničava vas na sedam izbora: Bing, Google, DuckDuckGo, Startpage.com, Ecosia, Wikipedia i Qwant. 

Iako će ove mogućnosti vjerojatno biti dovoljne za većinu ljudi, mogućnost dodavanja opcija poput YouTubea (poput Vivaldija za radnu površinu) može biti velika prednost.

Vivaldijeve mobilne tražilice

Vivaldijeva Android verzija također dolazi s alatom za snimanje zaslona, ​​što je neobično za mobilne uređaje, jer ste uglavnom ograničeni na upotrebu standardne prečice uređaja za snimke zaslona. Alat za snimanje nije toliko fleksibilan kao što je prikaz na radnoj površini, ali svejedno možete fotografirati cijelu web stranicu, bez obzira na duljinu ili samo onaj dio koji se gleda.

Alat za snimanje mobilnih uređaja Vivaldi

Jednostavnost korištenja

Zadani izgled Vivaldija sličan je većini preglednika, s karticama, adresnom trakom, navigacijskim kontrolama i oznakama smještenima na vrhu zaslona. Dodatak gumba za premotavanje unatrag koji vas vraća na prethodnu domenu koju ste posjetili je uredan dodatak.

Pored adresne trake nalazi se padajući izbornik za vašu nedavnu povijest pretraživanja. Zasebna traka za pretraživanje omogućava vam brzo prebacivanje s jedne na drugu tražilice, ali i dalje možete koristiti glavnu adresnu traku za pretraživanje pomoću zadanog davatelja usluga pretraživanja.

Vivaldi-BrowserTopArea

U donjem desnom kutu nalaze se gumbi za alat za snimanje zaslona, ​​isključivanje slika, primjena filtera, poput sive boje i trake za pomicanje za zumiranje.

Upravljanje karticama Vivaldi

Vivaldi nudi veliku kontrolu nad upravljanjem karticama. Odabirom više kartica možete ih staviti u “stog” koji štedi vrijedne nekretnine na traci s karticama. Kad se jednom nađu u snopu, kartice se mogu položiti popločano, što znači da je prozor preglednika podijeljen između kartica, čime možete istovremeno raditi s nekoliko web stranica..

Vivaldi-TiledTabs

Možete prikvačiti karticu koja je pomiče na lijevu stranu i sprječava da se zatvori, omogućavajući vam da zatvorite sve jezičke dok držite prikvačene. Kartice koje ste otvorili, ali ih niste pogledali označene su kao nepročitane, a pregled kartice prikazat će se kada pokažite mišem iznad nje. Također možete promijeniti širinu aktivne kartice prisiljavajući je da ostane minimalna veličina kad je otvoreno puno kartica.

Pritiskom na tipku ctrl + možete otvoriti cikl tab, koji se može konfigurirati u obrazac popisa ili pretpregled. Ako vam nije dovoljan pregled, na lijevoj strani zaslona nalazi se gumb koji prikazuje popis otvorenih i nedavno zatvorenih kartica.

Vivaldi-TabCycler

Na istoj traci na lijevoj strani zaslona nalaze se i gumbi za otvaranje upravitelja preuzimanja, bilješke, povijest i oznake. Možete tamo zakačiti bilo koju web stranicu kako bi vam omogućio brz i jednostavan pristup bez otvaranja nove kartice.

Vivaldi-pričvršćenoj Web stranica

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Android verzija Vivaldija izgleda i osjeća se poput svog većeg brata na radnoj površini. To je izvrsno, jer smo imali nekoliko pritužbi na originalno sučelje. Prilikom pokretanja prikazan vam je prilagodljiv izbornik brzog biranja koji vam omogućuje da organizirate svoje omiljene i najčešće korištene web stranice u obliku pločica koje će biti odmah dostupne svaki put kada otvorite novu karticu.

Brzo biranje Vivaldija

Postoje četiri odvojena izbornika kartica, jedan za redovne, privatne, otvorene kartice na drugim uređajima i one koje ste nedavno zatvorili. Verzija Androida Vivaldija ima nešto neobično za preglednike mobilnih uređaja, a to je traka s karticama preko vrha zaslona, ​​pored tradicionalnog izbornika. 

To je posebno lijepo za veće telefone jer dodatnu nekretninu lako možete poštedjeti za brži pristup karticama.

Izbornik kartice Vivaldi Mobile

Nadalje, možete brzo prelaziti između privatnih i uobičajenih kartica klikom na prečac u gornjem desnom kutu, štedeći vam gnjavažu kroz izbornik..

Izvođenje

Vivaldi je brz preglednik koji na našim testovima lako nadmašuje Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge. To koristi i pri upotrebi otprilike 20 posto manje RAM-a od Chromea ili Opere pri malim i velikim opterećenjima. To je rečeno, pri visokom opterećenju i dalje koristi prilično malo više nego što je to Firefox (pročitajte našu Firefox recenziju za više o ovome).

Na Androidu vijesti nisu baš tako dobre, jer se ova verzija Vivaldija nalazi na sporijem kraju spektra, a većina glavnih preglednika, poput Chromea ili Firefoxa, znatno je brža. Međutim, s obzirom da je Vivaldi za Android još uvijek u ranoj beta fazi, nadamo se da ćemo ovo poboljšati kako se bliži službenom predstavljanju.

Dobivate i mogućnost hibernacije neaktivnih kartica, što smanjuje potrošnju resursa ako imate tendenciju da držite puno kartica koje ne upotrebljavate. To možda nije idealno za korisnike s ograničenim vezama jer otvaranje hiberniranih kartica ponovno ih pušta ispočetka.

sigurnosti

Kao i mnogi preglednici, Vivaldi koristi Google Sigurno pregledavanje kako bi vas zaštitio od poznatih zlonamjernih softvera i web mjesta s krađu identiteta. To je sigurno najučinkovitija baza podataka sigurnosti, ali to je kompromis privatnosti jer usluga zahtijeva da se vaša aktivnost pregledavanja pošalje Googleu. Vivaldi vam daje mogućnost isključivanja usluge, tako da možete odlučiti što vam je najvažnije.

Učestalost ažuriranja presudan je dio sigurnosti preglednika, a dvostruko je tako kada se preglednik temelji na Chromiumu. Srećom, Vivaldi se ažurira otprilike jednom tjedno, što je izvrsno. Budući da Chromium prima ažuriranja svaka dva do tri tjedna, to znači da Vivaldi može brzo popraviti potencijalne nedostatke u sigurnosti.

Preglednik vas također upozorava kada pristupate web mjestu zbog nesigurne HTTP veze. Upozorenje je lako uočiti jer sadrži znak upozorenja i tekst koji kaže “nije sigurno” pored adresne trake.

Vivaldi-HTTPSwarning

Privatnost

Jedini podaci koje Vivaldi prikuplja od vas su osnovne informacije o korištenju. To uključuje verziju preglednika koji pokrećete, vašu CPU arhitekturu, razlučivost zaslona i nasumični ID. Podaci se šalju jednom u 24 sata, zajedno s vašom IP adresom, koja se anonimno uklanja uklanjanjem posljednjih osam bita.

Vivaldijeva pravila o privatnosti jednostavna su i lako razumljiva, što je više nego što možete reći o Chromeu ili Operi (pročitajte naš pregled Opera).

Vivaldi i kolačići

Vivaldi vam omogućuje blokiranje kolačića, ali postavke su gole kosti jer možete birati samo između blokiranja svih kolačića ili blokiranja nijednog. Ostali preglednici, poput Firefoxa, raščlanjuju ih u odvojene kategorije, kao što su kriptomineri, tragači i kolačići, što vam omogućava veću kontrolu nad onim što blokirati.

Vivaldi-CookieSettings

U skladu s tim, Vivaldi koristi nekoliko Googleovih značajki, uključujući sigurno pregledavanje, prijedloge za automatsko popunjavanje i pretraživanje, koji uključuju slanje korisničkih podataka Googleu. Lako ih je isključiti, pa ako ne želite kompromitirati privatnost, ne morate.

Vivaldi-ThirdPartySettings

Iako je Vivaldi odličan za privatnost, nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali anonimnost na mreži, u skladu s našim anonimnim vodičem za pregledavanje.

Presuda

Vivaldi je izvrstan preglednik s nekoliko nedostataka. Odlikuje se impresivnom prilagodbom i pristupom Chromeovoj ogromnoj biblioteci proširenja, a ujedno je i brz i lagan u potrošnji RAM-a u usporedbi s drugim preglednicima. Također uključuje prilično korisnih značajki, kao što su bilješke, slaganje kartica i polaganje pločica te mogućnost trajnog prikvačenja web stranica na bočnu traku.

Kada je u pitanju sigurnost i privatnost, Vivaldi opet dobiva najviše ocjene. Ažurira se često i čini dobar posao blokirajući zlonamjerne web stranice. Također prikuplja malo podataka o vama kao korisniku i prikazuje jasan pregled usluga treće strane koje trebate onemogućiti ako želite maksimizirati svoju privatnost.

Jedini nedostatak preglednika je nedostatak verzije za iOS. Programeri su izjavili da na tome rade, ali zbog Appleovih strogih zahtjeva za preglednike na platformi, trebati će neko vrijeme da se objavi.

Što mislite o Vivaldiju? Slažete li se da je nevjerojatna fleksibilnost i izvrsne performanse najbolji web preglednik na tržištu? Ili ste korisnik iOS-a čija potreba za sinkronizacijom između uređaja nadmašuje sve ostale sjajne stvari o Vivaldiju? Javite nam što mislite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map