Tenta pregled – siguran preglednik – ažurirano 2020

Tenta Pregled

Tenta je relativno novi preglednik koji se u velikoj mjeri fokusira na sigurnost. Iako je vrlo siguran, brzina pada i napredne značajke su zaključane dok ne platite. To je rekao da je za pravu osobu izvrstan preglednik, kao što možete pročitati u našem cjelovitom pregledu Tenta.

Najbolje recenzije preglednika

Lansirana 2016. godine, Tenta je relativno novi dodatak sceni preglednika. Fokus joj je pružanje korisnicima opsežne privatnosti i sigurnosti, što u tome i uspijeva. U ovom ćemo pregledu Tenta dati pregled kako se kreće u usporedbi s drugim preglednicima.

Iako su brzine pretraživanja Tenta osrednje, ugrađeni VPN i inovativno sučelje nadoknađuju ono što mu nedostaje u performansama. Nažalost, ne postoji način da se podaci sinkroniziraju između uređaja i naprednije VPN značajke zaključaju se iza plaćene pretplate.

Tenta je dostupan samo na Androidu 5.5 i novijim, ali verzije za Windows i iOS su u izradi, a očekuje se da će biti objavljen 2019. Za ovaj pregled koristili smo Nexus 5x sa Android 8.1 za testiranje.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Tenta

Značajke

Najveća značajka Tente je da dolazi s ugrađenim VPN-om. Možete se povezati putem 22 poslužitelja koji se nalaze na svim kontinentima i nalaze se u 17 zemalja, uključujući Južnu Koreju, Australiju, Novi Zeland, Južnu Afriku. Ima ih nekoliko u SAD-u i širom Europe. Osim toga, on ne nameće ograničenja propusnosti ili ograničenja korisnika, što je izvrsno za besplatan VPN.

Tenta-VPNServers

Nažalost, ako ne nadogradite na plaćenu Pro verziju, imat ćete pristup poslužitelju koji vam nudi najbržu vezu. To znači da ako želite koristiti VPN da biste zaobišli ograničenja lokacije za usluge poput Netflixa, bit ćete ograničeni u onome što možete pristupiti bez nadogradnje. Ako želite nešto od svog VPN-a, pročitajte naš najbolji VPN za Netflix članak.

Za redovite korisnike VPN štiti samo promet koji dolazi iz preglednika, tako da ako želite koristiti Tenta kao VPN na cijelom uređaju, morate nadograditi na Pro. Iako je cijena od 1 USD mjesečno pristojna, za zaštitu na više uređaja preporučujemo da pogledate naš vodič najboljih dobavljača VPN-a..

Tenta nedostaje kill switch, što je značajka koja štiti vašu sigurnost i anonimnost automatski zaustavljajući vaš internetski promet ako padne veza s VPN-om. Možete isključiti i VPN kao i bilo koji drugi.

Tenta Media Vault

Još jedna velika osobina Tente je medijski trezor. Tamo možete preuzeti i pohraniti ne samo medije već i sve vrste datoteka. Sve pohranjeno u trezoru šifrirano je vašim privatnim ključem, što znači da samo njemu možete pristupiti, bez obzira na to što se dogodilo. Trezor automatski razvrstava preuzimanja u mape organizirane prema vrsti datoteke, ali možete i stvoriti prilagođene mape.

Tenta-MediaVault

Kada otvorite stranicu s videozapisom na njoj, Tenta to automatski prepozna i prikaže gumb za preuzimanje pored adresne trake, što olakšava preuzimanje mrežnih videozapisa u vaš medijski trezor ili lokalnu pohranu. Nažalost, značajka je za YouTube onemogućena jer Google provodi to ograničenje za aplikacije u Google Play trgovini.

Tenta-VideoDownload

Postoji ugrađeni blokator oglasa, što je sjajno jer je Tenta i dalje novi preglednik, što znači da se ne može osloniti na proširenja za blokiranje oglasa koja su stvorila treća strana poput Mozilla Firefox ili Google Chrome može (pročitajte naš pregled Google Chrome).

Tenta također dolazi s gumbom “nuke history”, što je neobična značajka koja vam omogućuje trenutačno brisanje cijele povijesti povezane s jednom web lokacijom ili domenom. Ako se nađete na web stranici u kojoj ne želite traga u svom pregledniku, jednostavno kliknite gumb nuke i ona će nestati.

Tu je i ugrađeni čitač QR koda kojem možete pristupiti dodirom QR simbola na adresnoj traci.

Jednostavnost korištenja

Tenta dijeli vaše pregledavanje na zone. Svaka zona ima grupu kartica i postavki koje se mogu prilagoditi za svaku pojedinu zonu, a ne za čitav preglednik. Možete odabrati svoj VPN poslužitelj (ako imate Pro) i DNS pružatelja usluga, uključiti ne pratiti, uključiti ili isključiti blokator oglasa, odabrati zadanu tražilicu i reći pregledniku da li bi trebao zatvoriti kartice na izlazu.

To vam daje veliku kontrolu nad postupkom ponašanja preglednika, omogućavajući vam stvaranje zona s različitim razinama anonimnosti i privatnosti, ovisno o njihovoj namjeravanoj uporabi.

Tenta-ZoneSettings

Adresačka traka nalazi se pri vrhu zaslona, ​​zajedno s čitačem QR-a, izbornikom proširenja i zastavom koja vam prikazuje s kojim ste VPN serverom povezani. Doticanje zastave daje vam pristup postavkama za cijelu zonu i mogućnost uključivanja ili isključivanja VPN-a.

Tenta-VPNOnOff

Ako kliknete gumb zone u gornjem lijevom kutu zaslona, ​​prikazat će vam se popis svih vaših zona i kartice koje se nalaze unutar svake. Pri dnu izbornika možete pristupiti globalnim postavkama gdje možete postaviti svoj PIN kôd, uključiti maskiranje preglednika, resetirati preglednik i vidjeti podatke o vašem računu.

Tenta-GlobalSettings

Pri dnu zaslona možete pronaći navigacijske kontrole, popis kartica u zoni koju koristite i izbornik za brzi pristup. Na tom izborniku dobivate jednostavan pristup svojoj povijesti, oznakama i trezoru medija, kao i tipkama za dijeljenje, osvježavanje, nuke povijest, uključite način rada na radnoj površini i otvorite novu karticu.

Tenta-Quickaccess

Izvođenje

Jedan od najvećih nedostataka Tente je njegova brzina. Iako u tom pogledu ni u čemu nije loš kao Tor Browser (pročitajte naš preglednik Tor Browser), brzina je i dalje osrednja i sporija je od Chromea i Firefoxa (pročitajte naš pregled Firefox).

Preglednik također koristi prilično malo RAM-a na vašem uređaju, a predmemorija pohranjena lokalno može brzo postati velika.

sigurnosti

U pregledniku ima dosta sjajnih sigurnosnih značajki. Kao što je spomenuto, ugrađeno je blokiranje oglasa koje vas može zaštititi od zlonamjernih skripti koje se maskiraju kao reklame. HTTPS Svugdje je također predinstaliran. Prisiljava preglednik da koristi HTTPS vezu za bilo koju web lokaciju koja nudi.

Tenta-SecurityExtensions

Ako i dalje budete na nesigurnoj vezi, što se može dogoditi čak i s HTTPS Svugdje ako web lokacija ne nudi HTTPS, upozorenje se sastoji od jasno vidljive narančaste uskličnice.

Tenta-HTTPSWarning

Tenta je i šifrirani preglednik. Trebate korijenski pristup Android uređaju da biste vidjeli mapu za instalaciju, a ako to učinite, primijetit ćete da su podaci šifrirani, pa onemogućava nekome tko ima pristup vašem uređaju da dođe do podataka vašeg pregledavanja bez vašeg PIN-a..

Radi dodatne sigurnosti, PIN se ne pohranjuje na Tenta-ove poslužitelje što ga štiti od otkrivanja curenja ili napada na tvrtku. Ako vaš uređaj ima senzor otiska prsta, možete ga zamijeniti skeniranjem otiska prsta. 

Još jedna pametna sigurnosna značajka je opcija “maska ​​preglednika”, koja onemogućuje snimke zaslona tijekom korištenja preglednika.

Tenta-MaskBrowserSetting

Preglednik je u početku koristio OpenVPN za VPN, ali nakon pritužbi na malu brzinu, tvrtka je razvila vlastiti protokol pod nazivom “MimicVPN.” Omogućuje bolju brzinu i oponaša redoviti promet, onemogućujući svima koji vas prate da otkriju da koristite VPN. Ako želite saznati više o VPN protokolima, pročitajte našu rastavu protokola VPN.

Vaši se podaci kriptiraju pomoću AES-ove 256-bitne enkripcije, što je izvrsno. Ako želite znati kako to funkcionira i zašto je dobra šifrirana šifra, pogledajte naš opis šifriranja.

Privatnost

Nema zapisnika vaše stvarne povijesti pregledavanja. Jedini podaci koje Tenta prikuplja su neke skupne informacije o korištenju, uključujući statistike poput ukupnog broja korisnika i razine prometa, ali ništa što je povezano s pojedinačnim korisnicima ili se ne može koristiti za prepoznavanje.

Pruža vam drugu razinu kontrole nad vašom privatnošću omogućujući vam odabir između DNS pružatelja usluga, omogućavajući vam da odredite prioritet brzinom ili privatnosti.

Tenta-DNSChoices

Izjava o privatnosti tvrtke jasna je i sažetka te sadrži ono što prikuplja, što čini s navedenim podacima i ono što ne prikuplja. Čak i ako Tenta pokrene sudski postupak, on ne može predati vaše osobne podatke, jer su šifrirani vašim privatnim ključem, što znači da je tvrtka nemoguće dešifrirati i vratiti.

Osim toga, veći dio koda za Tenta objavljen je javno, omogućujući stručnjacima da ga prođu i provjere tvrdnje tvrtke o privatnosti i sigurnosti. U usporedbi s Openovim VPN preglednikom (pročitajte naš Opera pregled), Tenta se čini mnogo više iznad.

Presuda

Tenta je izvrstan preglednik za one koji su zainteresirani za privatnost i sigurnost zbog ugrađenog VPN-a preglednika, blokatora oglasa i mnogih drugih značajki koje vas štite. Brzina prijenosa je slaba strana, ali nije dovoljno loša da znatno ošteti jednostavnost upotrebe preglednika. Značajka zona je inovativan pristup karticama i postavkama pregledavanja, a preglednik je čist i jednostavan za upotrebu.

Daleko najveći problem preglednika je taj što je dostupan samo na Androidu, što znači da ne možete ništa sinkronizirati između svojih uređaja, ali to ćemo, nadamo se, uskoro riješiti izdanjem verzija za Windows i iOS.

Što mislite o Tenti? Da li fantastična privatnost i sigurnost i inovativni dizajn nadoknađuju osrednju brzinu i nedostatak sinkronizacije među uređajima? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me