Safari pregled – Appleov standardni preglednik – Ažurirano 2020

Safari pregled

Safari je Appleov ugrađeni preglednik za Mac i iOS i, dobro, radi kao i svaki standardni preglednik. Preporučujemo ga uglavnom za preuzimanje bolje alternative, kao što možete pročitati u ovoj cjelovitoj Safari recenziji.


Najbolje recenzije preglednika

Safari je Appleov vlasnički preglednik i služio je kao zadana opcija za pristup internetu na svim uređajima tvrtke od njegovog objavljivanja 2003. Ovaj preglednik preglednika Safari dat će vam ideju vrijedi li se pridržavati preglednika ili ako vam je bolje preuzimanje nečeg drugog, kao što je Chrome ili Firefox (pročitajte našu Firefox recenziju).

Web preglednik Safari postoji već duže vrijeme, ali i dalje postoji izrazit nedostatak uključenih značajki. Osnove su tu, naravno, ali to je stvar. Sučelje je također lagano, čineći preglednik malo muke. Uprkos tome, performanse su mu izvrsne, a Apple ima iznenađujuće čistu evidenciju o privatnosti u usporedbi s drugim tehnološkim divovima.

Nažalost, Safari je dostupan samo na macOS-u i iOS-u. Inačica preglednika kompatibilna sa sustavom Windows postojala je, ali je prekinuta u 2012. Za testiranje koristili smo MacBook koji radi na OS X 10.13.6 (High Sierra) i iPhone s operativnim sustavom iOS 12.3.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Safari

Značajke

Podaci Safarija se, umjesto sinkronizacije izravno putem preglednika, uključuju u redovnu iCloud sinkronizaciju dostupnu na OS X i iOS. Nažalost, putem ove značajke možete sinkronizirati povijest pregledavanja i oznake samo. 

Većina ostalih preglednika omogućuje vam sinkronizaciju dodatnih elemenata, poput postavki i trenutačno otvorenih kartica. Lozinke se ne pohranjuju niti ne sinkroniziraju sa samim Safarijem, jer se to umjesto toga vrši putem Appleovog softvera KeyChain.

Značajke na Macu

O značajkama za Safari na Macu nema se puno govoriti. Iako se isto može reći za mnoge druge preglednike, oni to uglavnom nadoknađuju nudeći bogate biblioteke proširenja pune dodatne funkcionalnosti. Iako su za Safari dostupni neki dodaci, izbor je nevjerojatno ograničen, što je veliki nedostatak preglednika tako rijetkih značajki.

Safari-proširenja

Umjesto da dodate bilo koju tražilicu koju želite, ograničeni ste na Google, Bing, Yahoo i DuckDuckGo. Iako bi izbor sigurno mogao biti i gori, ovo je besmisleno ograničenje.

Još je gore ako pogledate prilagodbu, jer Safari nudi vrlo malu kontrolu nad izgledom sučelja. To i nije previše iznenađujuće, jer je ograničavanje razine kontrole korisnika nad njegovim softverom osnovni dio načina na koji Apple dizajnira sve svoje proizvode i softver, a preferirate li to otvoreniji pristup ili ne, vrlo je subjektivno.

Jedna vrlo zgodna značajka, posebno za programere, mogućnost oponašanja iOS-a u pregledniku. To u suštini prekriva vaš Mac kao iOS uređaj i omogućuje vam pristup web lokacijama ili uslugama koje ili rade puno bolje na mobilnom ili su ekskluzivne za mobilne uređaje.

Značajke na iOS-u

Safari je malo bolji u pogledu značajki kada je u pitanju njegova iOS verzija. Prvo, ako vam je potreban izvanmrežni pristup web mjestu ili jednostavno želite zapamtiti članak za kasnije, možete spremiti web mjesto na vaš popis za čitanje.

Možete stvoriti i PDF s bilo kojeg web mjesta, a pretvorba je zapravo iznenađujuće dobra, daleko nadmašujući onu Brave (pročitajte našu recenziju Brave), koja nudi i ovu značajku.

Safari-iOSPDFConversion

Postoji mogućnost traženja verzije web stranice za radnu površinu, ali za razliku od ostalih preglednika za mobilne uređaje, poput Opere (pročitajte naš Opera pregled), ta postavka nije trajna. To znači da ako više volite web lokacije za stolna računala od standardnih mobilnih, na kraju morate kliknuti ovaj zahtjev za svaku stranicu koju posjetite.

Nažalost, ograničeni ste na iste četiri tražilice kao na Mac-u: Google, Yahoo, Bing i DuckDuckGo. Kao što smo gore spomenuli, ovo nisu grozne mogućnosti, ali u današnji dan i starost trebali biste moći dodati bilo koju tražilicu koju želite.

Safari-iOSSearchEngines

Također možete instalirati blokatore sadržaja, koji su proširenja koja između ostalog blokiraju različite elemente web stranice poput oglasa, skočnih prozora, HTTP veza i specifičnog CSS-a. To je sjajno jer mnogi drugi preglednici na iOS-u, kao što je Chrome (pročitajte naš pregled Chrome), ne mogu instalirati blokade oglasa ili druga sigurnosna proširenja na platformu.

Safari-iOSContentBlockers

Jednostavnost korištenja

Safarijevo sučelje je pristojno, ali uprkos tome što ima vrlo malo značajki začepljenje korisničkog sučelja, i dalje se osjeća pomalo nezgodno i nezgodno za korištenje, kako na Mac-u, tako i na iOS-u.

Jednostavnost upotrebe na Macu

Sama osnovna korisnička sučelja prilično je standardna, s adresnom trakom i navigacijskim kontrolama na vrhu, a slijede kartice ispod. Traka s karticama ostaje skrivena kad god imate otvoren samo jedan. Otkrili smo da je ovo zbunjujuće i nepotrebno, jer često ne znate jeste li onemogućili traku s karticama ili ste zatvorili sve kartice, spremite je.

Safari-TabScrolling

Nije sve loše na bilo koji način, jer je upravljanje karticama na Macu jednostavno, ali solidno. Jednom kada otvorite puno kartica, Safari vam omogućuje kretanje kroz njih, a ne beskrajno minimiziranje. Tu je i pregled kartica, koji svaku karticu predstavlja kao veću pločicu, što olakšava pronalaženje onog koji tražite. Uz to možete zanemariti i zalijepiti pojedine kartice.

Safari-TabOverview

Jednostavnost upotrebe na iOS-u

Safari korisničko sučelje na iOS-u još je rjeđe nego na Macu. Adresna traka nalazi se pri vrhu zaslona, ​​a pri dnu možete pronaći navigacijske kontrole, izbornik kartica, izbornik dijeljenja i prečace do liste za čitanje. Umjesto zbunjujuće, izbornik dijeljenja sadrži i neke druge značajke, kao što su pretvorba PDF-a i radni stol.

Safari-iOSShareMenu

Izbornik kartica prilično je neugodno nositi se. Umjesto da prikaže svoje otvorene kartice na jasan način, izgleda da inspiraciju uzima iz šipke karata i prikazuje ih pod kutom. To znači da na izborniku možete vidjeti samo gornji dio kartica, s izuzetkom najnovije kartice, što znatno otežava pronalaženje određene web lokacije.

Safari-iOSTabMenu

Nadalje, sve se postavke nalaze izvan preglednika. Da biste im pristupili, morate ući u aplikaciju za postavke iPhonea ili iPada. Ovo je namjerni standard koji Apple želi poticati za iOS aplikacije, no većina preglednika i dalje zadržava postavke unutar samog preglednika, što omogućava brži pristup njima.

Safari-iOSSettings

Izvođenje

Performanse Safarija su izvrsne na svim računima. Na iOSu je nevjerojatno brz, zapravo brži od većine drugih preglednika. Na Macu je malo sporije, zaostaje za Chromeom, Firefoxom i Vivaldijem (pročitajte našu Vivaldijevu recenziju).

Ipak, brzina je dobra, samo što nije među najbržim. Potrošnja RAM-a je također niska, posebno u usporedbi s Chromeom i drugim preglednicima koji se temelje na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju).

sigurnosti

Kao i mnogi drugi preglednici, Safari koristi Google Sigurno pregledavanje za blokiranje zlonamjernih web stranica, štiteći korisnike od zlonamjernog softvera i shema krađe identiteta. Također možete uključiti blokiranje JavaScripta i blokiranje skočnih prozora zadano je omogućeno. Uprkos tome, morat ćete provjeriti naše najbolje blokade skočnih prozora kako biste osigurali da ste zaštićeni koliko je moguće..

Safari-SecuritySettings

Nije uključen blokator oglasa, ali postoji nekoliko opcija u trgovini aplikacija. Nažalost, kao što smo ranije spomenuli, izbor za proširenja Safarija daleko je šira od ostalih glavnih preglednika, što znači da ste ograničeniji od uobičajenog pri odabiru blokatora oglasa.

Iako pored URL-a postoji simbol lokota kada se povezujete preko HTTPS-a, ništa osim njegove odsutnosti ne bi bilo da korisnici obavijeste da njihova veza nije sigurna. To je manje nego idealno, jer korisnici lako mogu previdjeti činjenicu da nema lokota, ne ostajući svjestan svoje ranjivosti..

Safari-HTTPSPadlock

Učestalost ažuriranja Safarija također je strašna jer su nova izdanja uglavnom vezana za ažuriranja OS X. Čak su i manje sigurnosne zakrpe rijetke, jer Safari u prosjeku prima samo jedan mjesec, što je užasno sporo. To ostavlja korisnike izložene cyber-kriminalcima koji imaju dovoljno vremena da otkriju slabosti preglednika koje mogu iskoristiti..

Sve to znači da Safari nije među najsigurnijim web preglednicima, pa ako ste zabrinuti za sigurnost, preporučujemo da umjesto toga potražite nešto poput Puffina (pročitajte naš Puffin pregled).

Privatnost

Safari korisnicima omogućuje blokiranje kolačića i tragača kroz postavke, ali to je jednostavna sklopka za uključivanje i isključivanje. U idealnom slučaju, preglednici omogućuju korisnicima veću kontrolu nad postupkom nudeći zasebne postavke za različite vrste kolačića i tragača.

Safari-PrivacySettings

U usporedbi s drugim tehnološkim divovima, Apple je ostao relativno netaknut u pogledu velikih skandala s privatnošću. Čak je uspio zabiti dobar PR u 2015., kada je odbio pružiti FBI-ju otključavanje šifriranih telefona.

Ipak, njegova politika privatnosti daleko je od idealne. Dugo je i zbunjeno, kao i nejasno u pogledu proizvoda na koji se odnosi svaki stavak. Iako je jasno da Apple prikuplja obilje podataka putem vašeg Apple računa – poput vašeg imena, IP adrese, fizičke adrese i više – to nije nužno povezano sa Safarijem.

Apple može prikupiti upite za pretraživanje, ali tvrtka tvrdi da su rijetko povezani s imenom ili određenim korisnikom. Apple također zadržava pravo dijeljenja vaših podataka s trećim stranama iz mnoštva različitih razloga, od kojih je većina dovoljno nejasna da pokrije gotovo sve.

Iako Apple sigurno nije tako loš kao što je Chrome, ipak ćete htjeti pročitati naš anonimni vodič za pregledavanje ako koristite Safari, imajući u vidu sve probleme s njegovom politikom privatnosti.

Presuda

Mnogima nedostatak značajki i pribrano korisničko iskustvo postavlja Safari u tabor osrednjih ugrađenih preglednika zajedno s Microsoftovim Edgeom (pročitajte naš Edge pregled). Ipak, Apple je u tom pogledu bolji od Microsofta jer je Safarijeva izvedba barem vrhunska.

Iako sigurnost i privatnost Safarija nisu nimalo strašni, nisu ni osobito sjajni. Mali izbor blokatora oglasa i izjava o privatnosti subpar posebno su veliki problemi u tim kategorijama.

Safari je na vrhu postigao izvrsne performanse, a to je područje gdje se izvrsno nadmašuje velikim brzinama, kako na iOS-u, tako i na radnoj površini, zajedno s malom upotrebom RAM-a..

Što mislite o Safariju? Slažete li se da je korisničko iskustvo nezgrapno i da nedostatak značajki i prilagodbe ozbiljno oštećuje preglednik, s obzirom na ograničenu dostupnost dodataka? 

S druge strane, možda ste ljubitelj Apple-ovog minimalističkog i kontroliranog pristupa dizajnu i ne biste ga imali drugačije. Javite nam se u komentarima u nastavku! Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map