Recenzija kroma – bolja od Chromea? – Ažurirano travnja 2020

Pregled kroma

Googleova otvorena razvojna platforma Chromium danas je izgradila behemoth poznat kao Google Chrome. U ovom preglednom Chromiumu vratit ćemo se osnovama i vidjeti koliko je zapravo osnovni preglednik.


Najbolje recenzije preglednika

Chromium je predstavljen 2008. zajedno s Google Chromeom. To je softver s otvorenim kodom koji služi kao osnova za Chrome i nekoliko drugih preglednika, poput Opera, Vivaldija i Brave (pročitajte naš pregled Opera). Ovaj pregled Chromium-a obavestit će vas kako se uspoređuje s ostalim preglednicima na tržištu.

Iako se Chromium može koristiti kao uobičajeni preglednik, on prvenstveno postoji kako bi programeri mogli testirati nadolazeće verzije Chromea ili izraditi vlastiti web preglednik koristeći osnovnu strukturu Chromium-a. 

Chromium je brzi preglednik koji može koristiti veliku biblioteku proširenja napravljenih za Google Chrome, ali pati od velike potrošnje RAM-a, nedostatka automatskog ažuriranja i problema s privatnošću.

Na radnoj površini Chromium je dostupan na sustavima Windows 7 i novijim, macOS X 10.10 i novijim i Linuxu. Kompatibilnost na mobilnom uređaju je ograničena, jer je preglednik dostupan samo na Androidu 4.4 i novijim, a uopće ne na iOS-u. Za testiranje u ovom pregledu koristili smo Windows 10 prijenosno računalo i Nexus 5X sa Androidom 8.1.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Chromium

Značajke

Chromium uglavnom značajke su identične Chromeovim (pročitajte Chrome pregled). Ipak, postoji nekoliko izuzetaka. Možete se prijaviti na svoj Google račun na mobilnom i stolnom računalu da biste sinkronizirali svoje postavke, povijest, oznake i pohranjene prijave. Budući da koristi istu infrastrukturu računa kao i Chrome, svi se ti podaci sinkroniziraju u oba preglednika.

Google Sync

To znači da možete sinkronizirati sve između uređaja sa sustavom Android i desktop računara, kao i sigurnosno kopirati sve u Googleovom oblaku. Ako želite ostvariti veću kontrolu nad sigurnosnim kopijama, pročitajte naš vodič o sigurnosnoj kopiji preglednika Google Chrome jer možete slijediti iste korake za Chromium.

Chromium vam također omogućuje uvoz i izvoz oznaka kao standardnu ​​.html datoteku. To funkcionira na isti način kao i u Chromeu, tako da možete slijediti naš vodič o izvozu i uvozu Chrome oznaka za više detalja.

Značajke kroma na radnoj površini

Chromium ima istu biblioteku proširenja kao i Chrome. Ogroman broj proširenja znači da možete dodati gotovo bilo koju značajku koja vam nedostaje u preglednik, od blokatora oglasa do dublje integracije s platformama društvenih medija. Ako je to moguće u pregledniku, vjerovatno postoji proširenje za Chromium.

Postoji ugrađena podrška za Google Translate koja vam omogućuje prevođenje bilo koje web stranice na strani jezik sa samo dva klika.

Google prevoditelj

Što se Chroma odnosi na Chrome, nekoliko njegovih značajki nedostaje u Chromiju. Ne postoje licencirani kodeci za medijske datoteke, poput .aac, .h264 i .mp3, tako da ako želite upotrebljavati preglednik za streaming Netflixa, morat ćete ih ručno instalirati odvojeno. Ne postoji ni podrška za Adobe Flash, što nije tako velika stvar kao prije 10 godina, ali može biti problem.

Na suprotnoj strani, Chromium vam omogućuje upotrebu proširenja koja ne dolaze iz Googleove web trgovine, a koja ste inače zaključana kada upotrebljavate Chrome.

Iako je opcija kontekstnog izbornika za odabrani Googleov tekst postala standard u većini web-preglednika, Chromium vam također daje mogućnost trenutnog povratnog pretraživanja slike desnim klikom miša i odabirom opcije “Google traži sliku”.

Kontekst-Meni

Chromium značajke na mobilnom uređaju

Na Chromiumu mobilne specifične značajke nisu puno na putu. Možete uključiti način rada za radnu površinu kako biste spriječili da web stranice poslužuju njihove mobilne verzije i ostat će uključene dok ne odlučite ručno isključiti.

Desktop-Mode

Također možete učiniti da web preglednik preuzme web lokacije kako biste ih kasnije pročitali, bez obzira jeste li povezani s internetom. Spremljene su s ostatkom vaših preuzimanja umjesto da koriste zasebni “popis za čitanje” Chromea na iOS-u.

Mobilni-Preuzimanja

Jednostavnost korištenja

Chromium ima elegantno sučelje koje je lako za navigaciju i razumijevanje. Na prvi pogled teško je reći razliku između njega i Chromea jer dva preglednika na površini izgledaju identično.

Jednostavnost upotrebe na radnoj površini

Najveći pogodak protiv jednostavnosti upotrebe Chromiuma je postupak instalacije i ažuriranja. Budući da preglednik nije namijenjen javnoj upotrebi, Google koristi treće strane da spakiraju njegove sastavnice i puštaju ih kao izvršne datoteke, što može učiniti preuzimanje i instaliranje preglednika zbunjujućim. Najlakši način za ažuriranje je deinstaliranje i ponovno preuzimanje.

Kartice, navigacijske kontrole, višenamjenski naziv – Googleovo ime za kombiniranu traku za pretraživanje i adrese – i oznake nalaze se na vrhu zaslona. Upravljanje karticama osnovno je jer ne možete grupirati kartice, a prije pregleda miša iznad njih nema pregleda. 

Također ne postoji horizontalno pomicanje kako bi se spriječilo da se previše smanjiju kada ih je puno otvorenih. U skladu s tim, možete zalijepiti jezičke kako biste spriječili da se zatvore.

Desktop-sučelje

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Baš kao i na radnoj površini, instaliranje Chromija na mobitelu predstavlja bol. Ne možete pronaći preglednik u trgovini Google Play, pa je jedini način da ga instalirate ručnim preuzimanjem .apk datoteke.

Kad instalirate preglednik, možete ga lagano koristiti, a budući da je izgled toliko sličan ostalim preglednicima, lako se naviknuti. 

Omnibar, izbornik i postavke nalaze se na vrhu zaslona, ​​a navigacijske kontrole, oznake, povijest i preuzimanja nalaze se u izborniku postavki.

Mobitel-sučelje

Izvođenje

Chromium je brz preglednik na mobilnim i stolnim računalima. Verzija za stolna računala čak je brža od uobičajenog Chromea i otprilike je jednaka Vivaldiju (pročitajte našu Vivaldijevu recenziju). U međuvremenu, verzija Androida je prilično sporija od Chromea koji je već sporiji od Firefoxa (pročitajte naš pregled Firefoxa).

Krom također troši prilično malo RAM-a, što i ne čudi jer isti problem imaju i drugi preglednici koji se temelje na Chromiju, uključujući Chrome. Ako volite istovremeno otvoriti puno kartica ili upotrebljavate stroj s ograničenom RAM-om, to može brzo postati problem.

Budući da je preglednik prvenstveno namijenjen razvoju i testiranju, također pati od problema sa stabilnošću. Najnovije izdanje u bilo kojem trenutku može uključivati ​​brojne pogreške i probleme s performansama jer nije namijenjeno širokoj javnoj upotrebi.

Krom-Stabilnost-Upozorenje

sigurnosti

Najveća slabost Chromiumove sigurnosti je nedostatak automatskog ažuriranja. Osim ako niste budni i ručno ažurirate preglednik u pravilnim intervalima, što je nezgrapno, riskirate da ostanete izloženi poznatim sigurnosnim nedostacima dugo nakon što ih Google zakrpi..

Preglednik prikazuje upozorenje kada pristupate web mjestu zbog nesigurne HTTP veze, a upozorenje je jasno i lako vidljivo jer uključuje trokut upozorenja i tekst koji kaže “nije sigurno”.

HTTPS-Upozorenje

Googleovo sigurno pregledavanje omogućeno je prema zadanim postavkama, što je izvrsno za sigurnost jer je najbolji sustav za zaštitu od web lokacija za koje se zna da sadrže zlonamjerni softver ili lažne identitete. Kao i uvijek, riječ je o kompromitu s privatnošću jer usluga šalje vaše podatke pregledavanja Googleu na analizu.

Privatnost

Često se pretpostavlja da budući da je Chromium otvoren izvor, ne šalje podatke Googleu. Međutim, veličina izvornog koda i učestalost ažuriranja učinili su to teškim za potvrdu, a postoje i prijeporna izvješća. Ako se brinete o privatnosti pregledavanja, pretpostavite da Chromium prikuplja jednako toliko podataka o vama kao i Chrome.

Krom spada u istu izjavu o privatnosti kao i Chrome, koja izgleda namjerno nejasna kako bi se zbunjivalo koje se podatke prikuplja od koje usluge ili proizvoda. Jasno je, međutim, da će se podaci prikupljeni od strane Googlea, bez obzira na njihov izvor, upotrijebiti za personaliziranje vaših oglasa.

Uz to, nekoliko Googleovih usluga za koje je potrebno prikupljanje podataka, kao što su predviđanje pretraživanja, automatsko dovršavanje i sigurno pregledavanje, uključeno je prema zadanim postavkama, što je još jedan štrajk protiv privatnosti preglednika..

Neke podatke koje je Google prikupio o vama možete izbrisati slijedeći naš vodič o brisanju Google povijesti.

Google usluge

U skladu s tim, moguće je preuzeti “ungoogled” verziju Chromiuma koja Googleu i njegovim uslugama skida preglednik s povratnim pozivima. Za više savjeta o tome kako pregledavanje održavati što privatnijim, pogledajte naš anonimni vodič za pregledavanje.

Presuda

Baš kao i Chrome, Chromium je čvrst preglednik s velikim problemima u vezi s privatnošću. Pored toga, nedostatak automatskih ažuriranja potencijalni je sigurnosni problem za manje budne korisnike koji se mogu opasno izložiti cyber-napadima nakon što omoguće pregledniku da dovoljno zaostane za najnovijim izdanjem.

Budući da ne može učiniti puno bolje od Chromea, osim blagog porasta brzine, nema razloga za upotrebu Chromium-a. Chrome nudi dodatne značajke, bolju sigurnost i bolju stabilnost.

Što mislite o Chromiumu? Jesu li malo brže brzine dovoljne za upotrebu putem preglednika Chrome, unatoč nedostatku automatskog ažuriranja? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map