Pregled preglednika Tor – Čvorovi i mreže – Ažurirano 2020

Pregled preglednika Tor

Preglednik Tor gotovo je zloglasan kao način pristupa mračnoj mreži, ali što se događa kada to procijenite kao običan preglednik? Dobivate recenziju koja pokazuje da ima veliku sigurnost, ali ima ozbiljnih problema s upotrebljivošću, kao što možete pročitati u našoj cjelovitoj Torinovoj recenziji.


Najbolje recenzije preglednika

Tor Browser je 2002. godine pokrenuo Tor Project kao preglednik s ugrađenom podrškom za Tor mrežu. Temeljen je na Mozilla Firefox, ali dolazi s nekoliko dodatnih unaprijed pripremljenih značajki privatnosti i sigurnosti. Ovaj pregled Tor će objasniti prednosti i nedostatke povećane privatnosti i pomoći vam da odlučite odgovara li pregledač luka za vas.

Kao što smo primijetili u članku o VPN nasuprot proxyju i Toru, Tor nije savršen kada je u pitanju privatnost, ali nudi razinu anonimnosti u zadanim postavkama koje ne možete dobiti u drugim preglednicima bez upotrebe virtualna privatna mreža. Rečeno je da je zbog toga potreban značajan učinak.

Uprkos solidnim sigurnosnim značajkama u pregledniku, postoje prirođene nedostatke sigurnosti s mrežom Tor, kojih biste trebali imati na umu prije instaliranja. Preglednik je također lak u značajkama, ali kompatibilnost s dodacima Firefox to djelomično nadoknađuje.

Tor je dostupan za Windows XP i novije verzije, macOS i Linux. Postoji i mobilna verzija kompatibilna s Androidom 4.1 i novijim, ali ništa za iOS. Za ovaj pregled koristili smo Windows 10 prijenosno računalo i Nexus 5X sa Androidom 8.1 za testiranje.

Što je Tor?

Tor je mreža čvorova koji štiti vašu privatnost od svih koji vas prate. Budući da vaš promet pregledava kroz tri čvora prije odredišta, netko špijunira vas treba istovremeno pratiti vašu vezu ili ulazni čvor i izlazni čvor ili ciljno web mjesto kako bi otkrio vaš identitet i lokaciju.

Čvorove održavaju volonteri. Podaci su šifrirani između svakog čvora tako da nitko ne vidi od čega se sastoji vaš promet ili kuda prolazi pored sljedećeg čvora. Promet preko nesigurnih (ne-HTTPS) veza neće biti šifriran između izlaznog čvora i odredišnog poslužitelja, što znači da morate biti oprezni pri korištenju web lokacija koje ne nude HTTPS.

Što se tiče korištenja Tor-a, možete se koristiti mrežom s većinom preglednika, mada to obično zahtijeva proširenje ili aplikaciju treće strane poznatu kao luk usmjerivač. S Torom je ova funkcionalnost ugrađena i uvijek uključena.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Tor preglednik

Značajke

Izvan značajki privatnosti, glavni razlog korištenja Tor-a je pristup “on-line uslugama”, to su web stranice do kojih je moguće doći samo putem .onion adrese. To možete učiniti i s drugim preglednicima. Opet, za to biste trebali upotrijebiti dodatni softver, ali Tor ga ima ugrađen.

Tor-OnionAddress

To je dio Tora koji se često naziva mračni web, jer je fizička lokacija web lokacije koja je dostupna samo putem .onion adrese skrivena od znatiželjnih očiju.

Značajke na radnoj površini

Budući da se temelji na Firefoxu, preglednik može koristiti većinu dodataka na tržištu Firefox. Iako nije tako sveobuhvatan kao ekvivalent za Google Chrome (pročitajte naš pregled Chrome), još uvijek je dostupno mnogo dodataka pa možete dodati gotovo sve značajke koje se sjetite.

Tu je i način rada za čitanje koji uklanja stranicu na kojoj čitate sve što nije povezano s glavnim tekstom i daje vam zgodnu procjenu koliko će vam trebati za čitanje.

Tor-čitač

Tor vam omogućuje prilagođavanje priličnog pomaka sučelja, ali ne onoliko koliko Vivaldi ima (pročitajte našu Vivaldijevu recenziju). Možete po želji mijenjati fontove i boje i imate pristup tisućama tema stvorenih za Firefox. Osim toga, možete reorganizirati sučelje pomicanjem gumba gdje god želite na zaslonu.

Značajke na mobilnom uređaju

Tor na Androidu nudi jednaku anonimnost kao i inačica za desktop. Međutim, dobivate manje kontrole jer ne možete vidjeti detalje “Tor kola”, to su čvorovi koje koristite za skrivanje prometa, a ne možete lako stvoriti novi krug kao što to možete na radnoj površini.

Nema puno drugih značajki o kojima možete razgovarati na mobilnom uređaju. Možete uključiti način radne površine da biste izbjegli mobilne verzije web mjesta i može se stvoriti sesija gostiju koja ne može pristupiti vašim oznakama, spremljenim podacima i sl. Te će biti izbrisana zajedno s podacima preglednika kada se aplikacija zatvori.

Tor-GuestSession

Jednostavnost korištenja

Tor se u pogledu svog sučelja osjeća bitno identičnim Firefoxu (pročitajte našu recenziju Firefoxa), s samo nekoliko razlika među njima. To, međutim, nije loše, jer je sučelje glatko i lako za kretanje na radnoj površini i mobilnom uređaju.

Najveći problem zbog jednostavne uporabe je taj što mnoge web stranice blokiraju veze uspostavljene kroz Tor zbog sigurnosnih problema mreže. To uključuje web stranice poput Yelp, FIFA i mnogih drugih.

Pored toga, budući da ciljna web lokacija misli da vaš zahtjev dolazi iz izlaznog čvora, koji je najvjerojatnije u drugoj zemlji, bilo koja lokalizacija jezika često će biti zadana jeziku na kojem ne govorite, pa će vam trebati pronalazak ručnih kontrola jezika na lokaliziranim web mjestima.

Jednostavnost upotrebe na radnoj površini

Sučelje na radnoj površini standardno je koje ste navikli vidjeti u većini web preglednika. Kartice koriste horizontalno pomicanje, a ne minimiziranje nakon što dosegnete određeni broj otvorenih kartica i mogu se prikvačiti kako ih ne biste slučajno zatvorili. U gornjem desnom kutu nalazi se padajući popis otvorenih kartica, a desnim klikom na karticu možete zatvoriti sve kartice s desne strane..

Kada upišete adresu ili upit za pretraživanje, sve se vaše alternativne tražilice prikazuju kao mali gumbi, što olakšava pretraživanje putem bilo koje tražilice, a ne samo putem zadane.

Tor-searchengines

S desne strane adresne trake nalaze se postavke, padajući izbornik za preuzimanja, sigurnosni gumb koji vam govori koju ste razinu sigurnosti omogućili i gumb Tor gdje možete stvoriti novi identitet i resetirati podatke pregledavanja..

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Tor slijedi standardni izgled preglednika na Androidu, s adresnom trakom, izbornikom kartica i postavkama koji se nalaze na vrhu zaslona. Kontrole za navigaciju postavljene su na vrhu izbornika postavki i svoj identitet možete resetirati na padajućem izborniku Android za brze postavke.

Tor-MobileUI

Izvođenje

Performanse su Torova najveća slabost. Ne bi trebalo biti iznenađenje da usmjeravanje prometa kroz tri dodatna zaustavljanja usporava preglednik. Iako brzina uvelike varira, u našim je testovima brzine općenito postigla daleko niže rezultate nego bilo koji drugi preglednik, uključujući Microsoft Edge, koji je najsporiji od glavnih preglednika (pročitajte naš pregled Microsoft Edge).

Tor također koristi puno RAM-a, čak nadmašujući Chrome u pogledu potrošnje resursa. Korištenje propusne širine također je veliko, što može biti problematično za korisnike na mjerenim ili ograničenim podatkovnim vezama.

Na kraju dana, Tor-ove poteškoće s performansama u osnovi su nezaobilazni dio Tor-ove mreže, tako da vam ostaje da odlučite vrijedi li anonimnost koja se isplati.

Privatnost

Privatnost je razlog Tora. Vaš promet pretraživanja šifrira se i usmjerava kroz tri odvojena čvora, poznata kao “Tor krug”, između vas i web stranice. Na radnoj površini možete vidjeti u kojoj se zemlji nalazi svaki čvor i stvoriti novi krug klikom na gumb u izborniku postavki, ali taj nivo kontrole ne možete dobiti na mobilnom uređaju.

To je rečeno, jer Tor ne šifrira promet između izlaznog čvora i odredišnog poslužitelja, tko upravlja izlaznim čvorom, ima mogućnost nadziranja sadržaja podataka koje pošalje. Ipak vas neće moći identificirati jer samo prvi čvor ima pristup vašoj IP adresi.

Iako je većina izlaznih čvorova sigurna, dokazano je da mali postotak upravljaju cyber-kriminalcima kako bi ukrali podatke za prijavu ili ubrizgali zlonamjerni softver. Obavještajne agencije i agencije za provođenje zakona su također poznate po tome da upravljaju izlaznim čvorovima u svrhu praćenja, ali to im ne dopušta da vas identificiraju osim ako također upravljaju ulaznim čvorom ili nadziru vezu.

Tor pokušava policiju svojih izlaznih čvorova označiti sumnjivom aktivnošću, ali nije jasno koliko je u tome učinkovit.

Tu je i gumb za stvaranje novog identiteta. To odmah briše sve podatke pregledavanja, što preglednik čini automatski kada zatvorite sesiju. Tor ne skuplja podatke o korisnicima prema zadanim postavkama, ali možete omogućiti opciju slanja podataka o korištenju i istraživanju na Mozillu koja ima dobre rezultate za rukovanje prikupljanjem podataka.

Tor-MozillaDataCollection

Iako svoju tražilicu možete odabrati u postavkama, zadana opcija je DuckDuckGo, što je najbolji izbor ako želite da vaša pretraživanja ostanu privatna.

Kada maksimizirate prozor preglednika, upozorenje vam govori da to možete omogućiti drugima da vide kakva je veličina vašeg zaslona. Iako je to sporedna značajka, koči dom koliko je Tor zabrinut za privatnost.

Tor-MaxWindowWarning

sigurnosti

Budući da se Tor temelji na Firefoxu, možete omogućiti blokiranje poznatih zlonamjernog softvera ili web mjesta za krađu identiteta. To je rečeno, jer Firefox za to koristi Google Sigurno pregledavanje i Tor se sve odnosi na privatnost, značajka je prema zadanim postavkama isključena.

Tor-Sigurnog pregledavanja

U pregledniku su također instalirani dodaci NoScript i HTTPS Everywhere. Bivši blok skripti pokreće se na nepouzdanim domenama. Potonje prisiljava web stranice da koriste HTTPS kad je to moguće. Ako zeleni katanac pored adresne trake nestane, to znači da ne postoji način da se povežete s web stranicom pomoću HTTPS-a i koristi se nesigurna veza..

Tor-HTTPSPadlock

To je posebno važno imati na umu kada upotrebljavate Tor u usporedbi s drugim preglednicima. Kao što je spomenuto, budući da podaci poslani preko nesigurne veze nisu šifrirani između izlaznog čvora i odredišta, omogućuju onome koji upravlja izlaznim čvorom potpun pristup podacima koji se prenose, što znači da može ubrizgati zlonamjerni softver na svom kraju.

Ako ne posjetite isključivo web mjesta koja dopuštaju HTTPS, trebali biste pokrenuti antivirusni program kada koristite Tor kako biste se zaštitili od zlonamjernih izlaznih čvorova, pa preporučujemo da pogledate naš popis najboljeg antivirusnog softvera..

Drugo rješenje je upotreba VPN-a (vidi našu listu najboljih pružatelja VPN-a) s Torom, jer će tada vaši podaci ostati šifrirani na posljednjem dijelu transakcije, ali to čini već i spor preglednik još sporijim.

Pored toga, Tor možete postaviti na jedan od tri načina zaštite: “standardni”, “sigurniji” i “najsigurniji”. Što je strože postavljeno, to će onemogućiti više značajki web stranica koje potencijalno mogu sadržavati zlonamjerni softver.

Presuda

Ako tražite anonimnost bez upotrebe VPN-a, nema preglednika koji to čini bolje nego Tor. Ta anonimnost dolazi na štetu performansi u obliku slabih brzina i velike potrošnje RAM-a i širine pojasa, ali i ozbiljnih sigurnosnih problema kada pregledavate nesigurnu vezu.

Iako je zahvaljujući ugrađenim značajkama, kompatibilnost s dodacima Firefox znatno nadoknađuje to i preglednik je gladak i jednostavan za korištenje. Nažalost, postoji puno web stranica i usluga koje blokiraju Tor, pa ga vjerojatno nećete moći koristiti za sve potrebe pregledavanja.

Što mislite o pregledniku Tor? Vrijedi li dodatni sloj anonimnosti strašnih nedostataka i sigurnosti? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map