Pregled preglednika Puffin – Pregledavanje na strani poslužitelja – Ažurirano 2020

Pregled preglednika Puffin

Puffin preglednik zanimljiva je ptica po tome što čini stranu poslužitelja što ga čini sigurnijim, ali ponekad malo sporim. To također košta novac, što ga čini rara avis. Pročitajte naše cjelovito mišljenje u ovoj recenziji preglednika Puffin.

Najbolje recenzije preglednika

Puffin je web preglednik koji je 2010. pokrenuo CloudMosa, tvrtka koja ima za cilj preispitati pristup korisnika u pregledavanju web stranica tako što web stranice prikazuje na strani poslužitelja. Iako je ovo zanimljiv pristup pretraživanju koji koristi i sigurnost i privatnost, postoji velika razlika u kvaliteti između radne i mobilne verzije. Ovaj Puffin pregled reći će vam kako se uspoređuje s drugim preglednicima.

Puffin verzija za radnu površinu zahtijeva plaćenu pretplatu koja će vam prikazivati ​​2 USD mjesečno ili 12 USD godišnje, ali možete se prijaviti na jednomjesečnu besplatnu probnu inačicu. Na mobilnim uređajima postoji besplatna verzija i pro verzija (koja košta oko 5 USD ovisno o vašoj regiji), s tim što je glavna razlika to što je prva podržana oglasima i nema ugrađeni adblocker.

Puffin je kompatibilan sa sustavima Windows 7 i 10, macOS X 10.12 i novijim, kao i Androidom 4.1 i novijim. Preglednik je dostupan i na iOS 8.0 i novijim verzijama, ali ova će verzija biti ukinuta u listopadu 2019. Za ovaj pregled koristili smo prijenosno računalo s operativnim sustavom Windows 10 i Nexus 5X s Androidom 8.1..

prednosti & nedostaci

Alternativa za Puffin Browser

Značajke

Puffinova najznačajnija značajka je ta što web stranica radi i prikazuje se u oblaku. Iako ovo pruža izvrsnu sigurnost i privatnost, ono također ima vidljiv učinak na performanse na stolnim uređajima, o čemu ćemo se dotaknuti kasnije u ovom pregledu.

Dok Puffin pokreće Chromiumov Blink engine (pročitajte našu Chromium recenziju), preglednik nije kompatibilan ni s jednim Chromeovim proširenjima, niti ima svoje. To je veliki nedostatak preglednika u današnjem dobu, jer alternative poput Firefoxa (pročitajte našu Firefox recenziju) ili samog Chrome uvelike imaju koristi od dodatnih značajki koje možete dodati pomoću proširenja.

Također ne postoji način za sinkronizaciju između uređaja, što biste očekivali od preglednika s mobilnom i radnom verzijom. Puffin dolazi s ugrađenim adblokatorom, ali dostupan je samo uz verziju koja se plaća za mobilnu aplikaciju ili s verzijom za radnu površinu, za koju je potrebna pretplata.

Značajke na radnoj površini

U inačici Puffina za radne površine nedostaju mnoge uobičajene značajke koje su standardne u modernim web preglednicima. Možete birati samo između četiri zadane tražilice – Google, Bing, NAVER i Yandex – i nema drugog načina za zanemarivanje kartica ili upravljanje postavkama automatskog popunjavanja osim brisanja istih.

Puffin-searchengines

Kad god preuzmete datoteku preko Puffina, imate je mogućnost spremiti izravno u oblak. Ova značajka podržava Dropbox, Google pogon i OneDrive, a možete postaviti zadani oblik preuzimanja za bilo koji od njih ili ih odabrati prilikom svakog preuzimanja.

Puffin-SaveToCloudDesktop

Značajke na mobilnom uređaju

Puffin nudi puno bolje mobilne značajke. Postoji ugrađeni gamepad koji kad je uključen uključuje virtualni džip i četiri gumba za preslikavanje koji su prekriveni na korisničkom sučelju preglednika. Možete uključiti i način rada pokazivača koji prikazuje virtualni pokazivač tamo gdje ste zadnji put dotakli zaslon.

Puffin-Gamepad

Mobile Puffin također ima kazališni način rada, to je videoplayer koji može zaobići često strašne igrače koji se nalaze na webu. Uređaj je osnovni, ali funkcionalan i omogućuje vam jednostavno podešavanje glasnoće i kretanje kroz video klizajući gore / dolje ili udesno / lijevo dok gledate. 

Kao i većina mobilnih preglednika, dolazi s radnim površinama. Ako više nikada ne želite dobiti mobilnu verziju web lokacije, možete postaviti radni stol kao zadani, što vas štedi od uključivanja svaki put kada se preglednik zatvori.

Puffin-WebsitePreference

Puffinova mobilna varijanta također pruža mogućnost spremanja izravno u oblak, s dodatnim opcijama za spremanje na lokalni prostor za pohranu ili na SD karticu. Također ste ograničeni na iste četiri zadane tražilice kao i na radnoj površini, što je nažalost.

Puffin-DownloadToCloudMobile

Jednostavnost korištenja

Zbog načina na koji Puffin funkcionira, određene web stranice prepoznat će ga kao proxy poslužitelj, zbog čega možete biti zaključani na nekim web lokacijama. Nekoliko zemalja blokira puffin izravno, uključujući Kinu, Iran, Katar i UAE. Većina pružatelja internetskih usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu također ga djelomično blokira zbog zloglasne dobne restrikcije, ali to se možete odjaviti kontaktiranjem svog davatelja internetskih usluga..

Puffin-ChineseWebsite

Jednostavnost upotrebe na radnoj površini

Iako će Puffinovo sučelje za radnu površinu biti poznato ako ste koristili druge preglednike ugrađene u Blink engine, poput Opere (pročitajte naš pregled Opera), također nedostaje prilično funkcionalnosti. Ne postoji način grupiranja kartica i ne možete odabrati više kartica istodobno. Uz to, ne možete zalijepiti kartice, niti postoji pada povijesti kada desni kliknete gumb za povratak.

Puffin-BasicDesktopUI

Postoje i praktički nula mogućnosti za prilagođavanje izgleda preglednika. Puffin na radnoj površini ne dopušta vam ni instaliranje tema. U kombinaciji s nedostatkom ekstenzija treće strane, to znači da ste prilično zaglavljeni u načinu na koji preglednik izgleda. Možete promijeniti samo jezik i bez obzira na to želite li prikazati gumb kuće ili ne.

Puffin-Prilagođavanje

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Mobilnu verziju je mnogo jednostavnije koristiti nego Puffin za PC. Sadrži prilično standardni sučelja s gumbom za povratak, adresnom trakom, izbornikom kartica i općim izbornikom raspoređenim na vrhu ekrana s lijeva na desno..

Puffin-BasicMobileUI

Otvaranje općeg izbornika omogućuje vam uštedu podataka i omogućuje vam pristup postavkama, oznakama, preuzimanjima i povijesti. Ovdje možete pronaći brzo biranje, kao i čitač vijesti, iako ne možete prilagoditi izvore.

Puffin-GeneralMenuandSpeedDial

Za razliku od verzije za desktop, Puffin vam nudi dvije teme – svijetlu i tamnu – na mobilnim uređajima, omogućujući vam barem određenu kontrolu nad izgledom i osjećajem preglednika.

Puffin-teme

Jedino što je preglednik s lakoćom upotrebe na mobilnom uređaju je alat za odabir. Pokušaj odabira teksta, posebno ako želite samo nekoliko riječi ili slova, može biti prilično izbirljiv. Uz to, preglednik reagira lagano zadržavajući prst na zaslonu.

Izvođenje

Ovo je još jedna kategorija u kojoj postoji značajna razlika između Puffinove radne površine i mobilne verzije. Na mobilnom uređaju Puffin je nevjerojatno brz – brži od bilo kojeg drugog preglednika koji smo pregledali. Međutim, na radnoj površini on sporo djeluje sporije, a samo Edge (pročitajte našu Edge recenziju) i Internet Explorer djeluju lošije.

Drugi problem s performansama radne verzije radne površine je tendencija zaostajanja tijekom interakcije sa sadržajem web mjesta, poput gumba ili veza. To je posebno značajno kod sporih veza, kada je kašnjenje između klikova ili pokreta kursora i reakcija web stranice vrlo vidljivo..

Puffin vam također štedi značajnu količinu podataka. Sažimanjem web stranice i uklanjanjem nepotrebnog sadržaja i nakupljanja upotrebljavate puno manje propusne širine nego što bi to obično imali. Uz to, možete odabrati želite li primijeniti ovo komprimiranje na samo mobilne mrežne veze ili također na WiFi. 

Spremanje podataka uključuje smanjivanje slike. Kad želite vidjeti punu kvalitetu slike u načinu snimanja podataka, možete kliknuti gumb “pročisti sliku” u općem izborniku. Međutim, ova značajka nije dostupna na radnoj površini.

Puffin-DATASAVINGS

Potrošnja RAM-a također je nevjerojatno niska. Ovo nije strašno iznenađujuće, jer Puffinovi poslužitelji u oblaku rade većinu teških dizanja. Kad je u pitanju ograničavanje potrošnje resursa na vašem računalu, ova se značajka definitivno isplati jer preglednik koristi tek 25 posto resursa koje Chrome koristi (pročitajte naš pregled Google Chrome).

sigurnosti

Puffinov pristup pretraživanju temeljen na oblaku pruža vam neusporedivu sigurnost i zaštitu od zlonamjernog softvera i drugog zlonamjernog sadržaja. Budući da se ništa ne učitava na vaš uređaj, nema rizika da ga nešto inficira.

Vaš je promet i dalje ranjiv, ako ste na nesigurnoj HTTP vezi. To je zato što, nakon što napuste Puffinov poslužitelj, treće strane još uvijek mogu preuzeti i analizirati vaš promet. Nažalost, Puffin malo obavijesti korisnike kada se to dogodi. 

Nema upozorenja izvan nepostojanja zelenog lokota na adresnoj traci. Uz to ne možete kliknuti katanac da biste vidjeli detalje sigurnosnih potvrda web lokacije.

Puffin-HTTPSPadlock

Kao i uvijek, ugrađeni adblocker je još jedan plus za sigurnost, zaštitu korisnika od sebe i skripti i tragača skrivenih u oglasima. To je posebno važno kod preglednika poput Puffina gdje nema proširenja trećih strana da biste ispunili ovu potrebu.

Privatnost

Budući da Puffin kriptira vaš promet i usmjerava ga preko vlastitih poslužitelja, trebao bi funkcionirati poput VPN-a – premda samo za vaš preglednik, a ne za cijeli uređaj. No, kako Puffin prosljeđuje vaše IP podatke na koju god mjestu s kojim komunicirate, i dalje ćete morati koristiti jednog od najboljih VPN pružatelja usluga ako želite anonimnost dok surfate..

Kao i kod svih VPN-ova, morate biti u mogućnosti vjerovati davateljevo rukovanje vašim podacima. Teoretski, CloudMosa je mogao prikupljati sve vrste podataka o vama budući da se vaše pregledavanje događa na njegovim poslužiteljima, ali to vrijedi za bilo koji VPN ili proxy.

Međutim, pravila o privatnosti CloudMosa navode da vodi evidencije, uključujući adrese izvora (vaša IP adresa), odredišne ​​adrese i URL-ove. Ti dnevnici pomažu u stvaranju zbirnih izvješća koja CloudMosa pročišćavaju svakih 100 dana. Dok se izvješća drže naokolo, CloudMosa tvrdi da ne postoji ništa što pojedinačno može identificirati korisnike i da su izvješća namijenjena isključivo internoj analizi.

Presuda

Ako vam je glavna briga prilikom pretraživanja interneta sigurnost i privatnost, tada je Puffin odličan izbor jer vas inovativan pristup pregledavanja web stranica na vlastitim poslužiteljima štiti od čuvanja i zlonamjernog sadržaja. Ako samo tražite mobilni preglednik, s Puffinom ne možete pogriješiti, budući da na Androidu on radi dobro u svim kategorijama. 

No, Puffinova radna verzija njegova je Ahilova peta jer se bori sa strašnim performansama i nedostatkom značajki. Ovo je posebno žalosno jer ovaj dio preglednika zahtijeva plaćenu pretplatu, za razliku od mobitela gdje imate dvije verzije, jednu besplatnu i jednu koja je dostupna za jednokratnu naknadu.

Što mislite o Puffinu? Vrijedi li vrhunska sigurnost i privatnost ili su loši rad i nedostatak značajki na radnoj površini dovoljno da vas odvrate? Javite nam u komentarima u nastavku. Kao i uvijek, hvala vam na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me