Pregled preglednika Internet Explorer – Ažurirano 2020

Pregled preglednika Internet Explorer

U slučaju da niste znali, Internet Explorer je još uvijek tu i uglavnom služi kao svjedočanstvo koliko smo došli od 90-ih. Muka je za upotrebu, nered koji trebate pogledati i ne možete pristupiti mnogim web lokacijama, kao što možete pročitati u ovoj recenziji Internet Explorera.

Najbolje recenzije preglednika

Internet Explorer pokrenuo je 1995. godine i dugo je vremena bio kralj web preglednika, barem u broju korisnika. Uspon Google Chromea u 2008. godini izbacio ga je iz dominantnog položaja i od tada je u padu, jer ga je 2015. godine zamijenio Microsoft Edge (pročitajte našu Edge recenziju). Ovaj pregled preglednika Internet Explorer objasnit će prednosti i nedostatke preglednika.

Preglednik je zastarjeli nered, a s ozbiljnom nedostatkom značajki, starinskim i ružnim sučeljem i lošim performansama, to je jedan od najgorih web preglednika koje možete koristiti. Jedina podrška Internet Explorer-u je da su određene drevne web stranice i intranet sustavi i dalje izrađeni isključivo za njega, što znači da ste ponekad prisiljeni koristiti ga.

Najnovija i posljednja iteracija preglednika, poznata kao Internet Explorer 11, dostupna je samo za Windows 7 i novije verzije. To je ujedno i jedina verzija preglednika za Windows 10, 8.1 i 8. Internet Explorer za macOS je postojao, ali je ukinut 2003. nakon pokretanja Appleovog Safarija. Za ovaj smo pregled koristili prijenosno računalo s operativnim sustavom Windows 10.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Internet Explorer

Značajke

Internet Explorer nedostaje mnoge značajke koje se sada smatraju standardnim za web preglednike. Iako možete dodati Google i nekoliko drugih pružatelja pretraživanja na traku za pretraživanje, zadana tražilica će biti zaključana u Bingu. 

Ostale značajke koje nedostaju uključuju teme i mogućnost isključivanja kartica. Iako postoji rudimentarno automatsko popunjavanje, ne može se spremiti način plaćanja i ništa osim lozinki ne može se upravljati ili uređivati, samo se briše.

IE AutoFill-

Internet Explorer ima dodatke, ali izbor je loš u usporedbi s Chromeovim i Mozilla Firefoxom (pročitajte našu Firefox recenziju). Srećom, postoji verzija Adblock Plus, ali to je najmanji minimum koji želite od proširivanja preglednika. Budući da se preglednik ne temelji na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju), ne može upotrebljavati Chromeovu biblioteku proširenja.

IE-InternetExplorerAddons

Uz preglednik dolazi Bing Translate koji vam omogućuje prevođenje web stranica na više od 45 jezika klikom desne tipke miša i odabirom mogućnosti prevoda u kontekstnom izborniku. Iako je bolje nego ništa, Bing Translate nije nigdje tako dobar kao Google Translate, koji ima više jezika i veću točnost prilikom prevođenja..

Internet Explorer se dobro integrira s ostalim Microsoftovim proizvodima. Web stranice možete uvesti u Excel ili OneNote, što tekst sprema automatski kreiranjem Excelovog lista ili OneNote stranice. To je koristan alat ako trebate kopirati puno podataka, poput tablica, u lokalne datoteke, ali to možete učiniti u drugim preglednicima s nastavkom.

IE-ImportToExcel

Jednostavnost korištenja

Osnovna struktura sučelja Internet Explorera slična je drugim preglednicima s adresama i trakama pretraživanja na vrhu te karticama i oznakama ispod njih, ali ima previše previše izbornika i gumba. Sučelje se osjeća prastaro i nedostaje kontrola nad pregledom, a jednostavne stvari kao što su prikvačivanje ili odabir više kartica nedostaju.

IE-BasicInterface

Osim osnovnih postavki veličine i boje teksta, ne možete prilagoditi izgled preglednika. Budući da moderni preglednici, poput Vivaldija (pročitajte našu recenziju Vivaldija), omogućuju vam da promijenite gotovo svaki aspekt izgleda i izgleda preglednika, mogućnosti prilagođavanja Internet Explorera izgledaju strašno nedovoljno.

Izbornik postavki također se osjeća zastarjelim relikvijom, a navigacija po njemu da biste pronašli opciju koju tražite često je naporna i teška, jer za male izmjene često morate tražiti dugačke popise skrivene u naprednim kategorijama.

IE-InternetOptions

S prednje strane kompatibilnosti, mnoštvo web lokacija ne testira Internet Explorer, tako da ćete tijekom pregledavanja brzo naići na probleme i to će se s vremenom samo pogoršati. To je zato što Internet Explorer ima mali broj korisnika i ne podržava mnoge moderne web standarde, što optimizaciju web stranica čini mučnim zadatkom za web programere.

S druge strane, neke stare web stranice još uvijek koriste naslijeđene okvire, poput ActiveX-a, koji je ugrađen u Internet Explorer. Pored toga, internetske web stranice i aplikacije koje interno koriste tvrtke ponekad se izrađuju za preglednik.

Izvođenje

Internet Explorer je spor, postižući slične brzine kao i njegov zamjenski preglednik Edge, koji je mnogo sporiji od svih ostalih preglednika koje smo testirali, osim Tor Browser-a (pročitajte pregled Tor Browser). Korištenje RAM-a je također veliko, a preglednik troši jednako toliko resursa vašeg sustava kao Chrome, iako je toliko sporiji.

Internet Explorer ima nadzornu ploču s performansama koju možete prikazati na svakoj kartici kako biste izmjerili potrošnju CPU-a i RAM-a, vrijeme bojenja, brzinu kadrova i broj mrežnih zahtjeva. Nažalost, funkcionira samo na pojedinim karticama, tako da je neučinkovito ako želite usporediti izvedbu svih otvorenih kartica ili pronaći web lokaciju koja troši najviše resursa..

IE-PerformanceDashboard

sigurnosti

Najveći problem sigurnosti Internet Explorera je taj što on više nije u aktivnom razvoju ili prioritet za Microsoft. Iako preglednik i dalje prima podršku, sigurnosno ažuriranje dobiva samo jednom mjesečno, što je rijetko u usporedbi s drugim preglednicima, kao što smo opisali u našem članku o tome koji je web preglednik najsigurniji..

Za razliku od većine preglednika, on vas ne upozorava kada pristupite web mjestu zbog nesigurne veze. Kad si spojen s HTTPS-om, nalazi se katanac pored adresne trake, ali njegovo nedostajanje je lako propustiti i može vas osvijestiti da šaljete osobne ili važne podatke preko nesigurne veze, što može dovesti do prikupljanja podataka od strane trećeg -parties.

IE-HTTPSPadlock

Postoje tri razine sigurnosti, a svaka se uglavnom fokusira na blokiranje različitih skripti ili na traženje dopuštenja prije nego što ih pokrenete. Napredne postavke omogućuju vam odabir pojedinačnih sigurnosnih mjera, ali one su upletene i olakšavaju upravljanje postavkama i dozvolama web mjesta.

IE-AdvancedSecurity

Da bi zaštitio korisnike od zlonamjernog sadržaja, poput zlonamjernog softvera ili shema krađe identiteta, Internet Explorer koristi Microsoft Defender SmartScreen. Upozorava korisnike kada se spremaju otvoriti web lokaciju poznatu po zlonamjernom ponašanju koja služi istoj svrsi kao što Googleovo Sigurno pregledavanje čini za mnoge druge preglednike. U skladu s tim, Defender SmartScreen je brži od Sigurnog pregledavanja.

Privatnost

Što se tiče privatnosti, Internet Explorer radi minimalno, ali ne mnogo više. Možete uključiti zaštitu praćenja u postavkama i koristiti “inPrivate pregledavanje”, što je samo još jedan naziv za standardne privatne prozore koje imaju svi preglednici. Možete postaviti preglednik da na izlazu automatski briše sve podatke, uključujući povijest pregledavanja, kolačiće itd., Što je lijep dodir.

IE-TrackingProtectionSettings

Pravila o privatnosti za Internet Explorer duga su i složena, a najvažnije informacije skrivene su do kraja, što otkriva da, iako će podaci prikupljeni od vas ostati u Microsoftu većinu vremena, mogu biti predati okolnostima, a vaše podatke tvrtka će uvijek koristiti za personaliziranje i “poboljšanje” vašeg iskustva.

Ako se ozbiljno bavite zaštitom privatnosti, upotrijebite drugi preglednik i pročitajte naš anonimni vodič za pregledavanje koji sadrži mnoštvo korisnih savjeta i trikova kako se zaštititi od znatiželjnih očiju dok ste na mreži.

Presuda

Iskreno, Internet Explorer je strašan preglednik. Bilo je daleko iza konkurencije čak i prije porasta Chromea krajem 2000-ih (pročitajte naš pregled Chrome) i nije puno bolji. Loši rad, nedostatak značajki i zastarjeli dizajn dodaju jednima od najmanje korisnih preglednika na tržištu. Čak je i Microsoftov šef sigurnosti rekao ljudima da ga više ne koriste.

Činjenica da je Edge u 2015. postao glavni Microsoftov primarni preglednik nije pomogla i ako iz nekog razloga osjećate potrebu da koristite preglednik ugrađen u svoje Windows računalo, to biste trebali koristiti.

Što mislite o Internet Exploreru? Postoji li uvjerljiv razlog da se njime koristimo što nismo obuhvaćeni ovom recenzijom koja nadoknađuje mnoge nedostatke? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me