Pregled Firefoxa – brzina, zaštita i privatnost – Ažurirano 2020

Firefox pregled

Firefox je jedan od najbržih preglednika, a istovremeno nudi veliku sigurnost i privatnost. Iako sučelje nije svačija šalica čaja, još je sjajna opcija za većinu ljudi i vrijedno je isprobati. Više o tome pročitajte u našem cjelovitom pregledniku Firefox.


Najbolje recenzije preglednika

Mozilla Firefox postoji već duže vrijeme, a to znači da je prošla kroz mnoge iteracije s različitim uspjehom. 2017. godine lansiralo je svoje kvantno ažuriranje, što je poboljšalo brzinu i temeljito je obnovilo dizajn. Ovaj pregled Firefox-a dat će vam ideju kako se postavlja u odnosu na druge preglednike.

Firefox je među najbržim preglednicima. Nudi puno sjajnih značajki izvan okvira, kao i solidnu biblioteku dodataka i opsežne mogućnosti prilagođavanja. Uz to, dolazi s jakom zaštitom privatnosti i, budući da je Mozilla neprofitna organizacija, ima malo poticaja za prikupljanje i prodaju vaših podataka.

Firefox je dostupan na većini uređaja i operativnih sustava, uključujući Windows 7, 8, 8.1 i 10, macOS X 10.9 i noviji, Android Jelly Bean i novije te iOS 11.0 i novije verzije. Za ovaj pregled koristili smo prijenosno računalo s operativnim sustavom Windows 10 i iPhone na iOS 12.3.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Firefox

Značajke

Firefox prema zadanim postavkama ima čisto i jednostavno sučelje koje se ne razlikuje mnogo od ostalih glavnih preglednika, poput Google Chromea. Kartice, adresa / traka za pretraživanje i traka oznaka slojeviti su na vrhu, a na lijevoj strani nalazi se prostor za navigacijske kontrole.

Međutim, za razliku od Chromea, Firefox dolazi s mnoštvom opcija za prilagođavanje sučelja. Svaki se element osnovnog sučelja može pomicati, a nekoliko se gumba može dodati bilo gdje želite jednostavnim postupkom povlačenja i ispuštanja.

Firefox-UICustomization

Firefox je bio prvi glavni preglednik koji je ponudio vanjske dodatke, ali iako je Chrome njegova biblioteka od tada pomrla po veličini, i dalje nudi širok izbor funkcionalnosti, kao što su grupe kartica, upravitelji lozinki, ugrađene bilješke i još mnogo toga.

Postavljanje i sinkronizacija preglednika na svim uređajima je brza i jednostavna. Sve dok kreirate Firefox račun, vaše će se oznake, postavke, povijest pretraživanja, prijave, dodaci i čak otvorene kartice sinkronizirati između vaših uređaja. Pogledajte naš vodič o sigurnosnom kopiranju Firefox oznaka da biste saznali više o procesu.

Firefox-SyncSettings

Međutim, Firefox upozorava da nije sigurnosna kopija, tako da ako ne sinkronizirate više od jednog uređaja, ništa se neće spremiti ako se taj uređaj pokvari ili deinstalirate preglednik. Pogledajte naš popis najboljih usluga sigurnosne kopije u oblaku ako tražite način kako to zaobići.

To možda zvuči kao ograničenje, ali to znači da Mozilla ne vodi ogromne zapise sinhroniziranih podataka svojih korisnika, što je izvrsno za privatnost, posebno u usporedbi s Chromeom, gdje će Google prikupljati sve podatke o vama koji mogu.

Na desnoj strani adresne trake nalaze se male, ali korisne značajke. Klikom na strelicu usmjerenu prema dolje, adresna se traka proširuje kako bi vam prikazala zadnjih 10 pretraživanja, kao i alternativne tražilice, poput Wikipedije, Amazona ili Twittera. Možete prilagoditi i one dodatne tražilice. Firefox vam nudi mnogo mogućnosti za lako dostupnost.

Firefox-HistoryAndSearchEngines

Još jedna fantastična značajka je alat za snimanje zaslona. Smješten u izborniku s tri točke uz adresnu traku, omogućava vam snimanje zaslona čitave web stranice bez pomicanja. Možete odabrati i određene dijelove stranice za snimanje zaslona, ​​što vam štedi napor da ručno odaberete i obrežete samo kada želite dijeliti dio stranice.

Firefox-ScreenshotTool

Još jedna značajka dijeljenja u istom izborniku je opcija “veza e-pošte” koja automatski stvara e-poštu pomoću vašeg zadanog davatelja usluga e-pošte koju možete prilagoditi za slanje veze. Tu je i gumb za kopiranje veze, iako je to manje korisno, kao i mogućnost slanja veze na neki drugi uređaj.

Postoji i pregled čitatelja koji skida članke nepovezanog sadržaja i oblikuje ih u lako probavljiv stil, kao i daje vam procjenu koliko će vremena trebati za čitanje. Ugrađeni .pdf čitač također je koristan, ali nedostaju mu napredne značajke, poput potpisivanja dokumenata ili podrške za dinamički .pdfs.

Firefox-ReaderView

Firefox također dolazi s ugrađenom podrškom za Pocket, što je aplikacija koja vam omogućuje otkrivanje i spremanje članaka na uređajima.

Značajke mobilnog uređaja Firefox

Firefox za mobilne uređaje je puno manje teška od verzije za radnu površinu, ali još uvijek dolazi s praktičnim alatima. U izborniku u donjem desnom kutu možete onemogućiti sve slike, što je sjajno za one s malim podatkovnim planovima ili sporim vezama, kao i omogućiti ili onemogućiti noćni način rada i zaštitu praćenja.

Otvaranjem izbornika pored adresne trake možete zatražiti radnu verziju bilo kojeg web mjesta, podijeliti ili kopirati URL i dodati trenutnu stranicu na vaš popis za čitanje, što vam omogućava izvanmrežni pristup njoj. Kada dodirnete traku za pretraživanje, izbornik se zamjenjuje skenerom QR koda.

Firefox-MobileMenus

Postoji i verzija preglednika za iOS i Android koji se zove Firefox Focus. Dizajniran je na način da bude minimalan, sadrži daleko manje značajki i usredotočen je na zaštitu privatnosti. Rečeno je da privatni način rada u redovnom Firefoxu radi isti posao, pa mu je glavna privlačnost raspušteno sučelje i minimalistički pristup pretraživanju.

Firefox fokusiranje

Jednostavnost korištenja

Firefox ima glatko i lako razumljivo sučelje koje pregledavanje čini jednostavnim i ugodnim iskustvom. Međutim, iako starije web aplikacije ponekad bolje funkcioniraju s Firefoxom nego Chromeom, njegova dominacija na tržištu znači da ćete povremeno imati problema i problema s modernim web aplikacijama kada koristite Firefox.

Jednostavnost upotrebe na radnoj površini

Desktop verzija Firefoxa ima standardni izgled. Traka pretraživanja i oznake nalaze se na vrhu zaslona, ​​s lijeve navigacijske kontrole i izbornici s desne strane. Padajući izbornik koji prikazuje prethodna pretraživanja i alternativne tražilice također je koristan ako trebate koristiti više pružatelja usluga pretraživanja.

Kartice su jasno razdvojene, i umjesto da ih minimiziraju do te mjere da postanu samo favicons, Firefox se odluči za pristup horizontalnom pomicanju, ostavljajući kartice dovoljno velike da još uvijek možete pročitati dio naslova.

Firefox-ScrollingTabs

Jednostavnost upotrebe na mobilnom uređaju

Firefox se jednostavno koristi na mobilnom uređaju. Adresana traka nalazi se na vrhu zaslona, ​​uz nju je gumb za način rada za čitanje i izbornik s opcijama za dijeljenje, označavanje i traženje web stranica na radnoj površini.

Kontrole za navigaciju i izbornik kartica nalaze se na dnu zaslona, ​​a kartice su prikazane u dva odvojena pregleda redovnih i privatnih prozora na koje možete prebacivati ​​između.

Firefox-MobileTabs

Izvođenje

Firefox je jedan od glavnih najbržih preglednika, koji se nalazi iza Chrome-a na radnoj površini i ispred Microsoftovog Edgea i Opere (pročitajte naš pregled Microsoft Edge). Na mobitelu su naši testovi pokazali da su brži od Chromea i Safarija, ali ne s velikom maržom.

Kada je riječ o sistemskim resursima, Firefox ima visoki početni trag, koristeći velike količine RAM-a kada imate otvoreno samo nekoliko kartica. Rečeno je, što više kartica otvorite to je učinkovitiji u usporedbi s konkurentima koristeći znatno manje RAM-a od Chromea kada imate istovremeno otvoreno puno kartica.

sigurnosti

Firefox dobiva visoke ocjene sigurnosti, ali kao što smo zaključili u našem članku o tome koji je web preglednik najsigurniji, ne funkcionira tako dobro kao Chrome.

Firefox dolazi s blokatorom skočnih prozora kao i blokom na poznatim zlonamjernim web lokacijama pomoću Googleove baze podataka sigurnog pregledavanja. Upozorava vas i kada posjetite web mjesto pomoću nesigurne HTTP veze, premda je upozorenje teže uočiti nego što je to u Chromeu.

Firefox-HTTPWarning

Drugi ključni aspekt softverske sigurnosti je učestalost ažuriranja, a Mozilla također dobro radi u tom pogledu. Općenito, ako se otkrije nedostatak sigurnosti, on reagira i pušta ispravku u roku jednog dana. Preglednik prema zadanim postavkama koristi pozadinsku uslugu za automatsko provjeru i preuzimanje ažuriranja, što znači da nećete nenamjerno nastaviti koristiti nesigurnu verziju.

Lozinke pohranjene lokalno mogu se zaštititi glavnom zaporkom, mada je to zadano isključeno, tako da je morate ručno dodati da biste spriječili da vaše lozinke budu dostupne svima koji imaju fizički pristup vašem računalu.

Privatnost

Privatnost je najveća snaga Firefoxa. Dolazi sa strogim kontrolama praćenja koje vam omogućuju blokiranje pratilaca u svim prozorima, pa čak i prilagođavanje onoga što blokirate. Na primjer, možete odlučiti blokirati tragače i kriptominere, ali kolačiće ostaviti omogućenima. U privatnom su modusu svi oni prema zadanim postavkama blokirani.

Postavke Firefox-Tracker

Firefox također ima sjajnu politiku prikupljanja podataka. Prikuplja podatke za razvojne svrhe, ali ne uključuje povijest pregledavanja ili pretraživanja i podatke veže uz slučajni numerički identifikator, a ne vaše ime ili korisnički račun. Ako je to i dalje previše za vas, preglednik vam omogućuje da ga isključite bez utjecaja na performanse ili funkcionalnost.

Postavke Firefox -DataCollection

Budući da je Mozilla neprofitna organizacija i njeno poslovanje nije predviđeno na prikupljanju i prodaji podataka o korisnicima, puno je lakše vjerovati u mjere privatnosti. Tvrtka čak objavljuje godišnje financijsko izvješće s objašnjenjem odakle dolazi novac i kako se troši.

Iako se Firefox odlično slaže s privatnošću, ako želite učiniti više kako biste osigurali anonimnost, pogledajte naš anonimni vodič za pregledavanje.

Presuda

Firefox je izvrstan preglednik, posebno ako se brinete o svojoj privatnosti. Prema vama se skuplja malo podataka o vama prema zadanim postavkama, pa čak i to se može isključiti. Također dobivate jak način privatnog pregledavanja uz strogo praćenje i zaštitu kolačića.

Također je preglednik jednostavan za korištenje, s velikim, malim značajkama, kao što su alat za snimanje zaslona i alternativnim tražilicama, pakiranim u preglednik. Uz to, velika biblioteka dodataka omogućuje vam dodavanje svih vrsta značajki koje pregledniku nedostaju.

Glavni problemi s Firefoxom su povremeni problemi s kompatibilnošću s novijim web aplikacijama i velika uporaba RAM-a tijekom malog opterećenja. Iako su to stvarni problemi, izvrsna privatnost, dizajn i značajke više su nego što ih čine.

Što mislite o Mozilla Firefoxu? Nadjažu li snažne značajke privatnosti nad problemima kompatibilnosti i visokom RAM-om? Javite nam svoje misli u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map