Opera Opera – Ugrađeni VPN preglednika – Ažurirano 2020

Opera Review

Opera postoji već dugo vremena i tijekom godina izgradila je malu, ali odanu bazu obožavatelja. Nekoliko godina postavili su naslove da je prvi preglednik koji ima ugrađeni VPN, no nedavna promjena vlasništva bacila je njegovu sigurnost i privatnost na novo svjetlo. Pročitajte našu cjelovitu Opera recenziju za detalje.

Najbolje recenzije preglednika

Preglednik Opera postoji već više od dva desetljeća. Iako je oduvijek bila nedovoljna, njegova korisnička baza većinu vremena ostaje stabilna, unatoč velikim promjenama na tržištu preglednika. U ovom ćemo pregledu Opera opisati kako se uspoređuje s drugim preglednicima kako bismo vam pomogli da odlučite isplati li se prebaciti.

Opera je preglednik opremljen značajkama s jakim mogućnostima prilagodbe. Budući da je izgrađen na Chromiumu, može iskoristiti većinu biblioteke proširenja Google Chrome-a, uključujući neke od naših najboljih VPN-ova.

Međutim, promjene u vlasništvu i arhitekturi dovele su do brige o privatnosti, a preglednik glasi na resurse. Također je sporiji od konkurenata kao što su Google Chrome ili Mozilla Firefox, ali ne ogromna.

Opera ima radnu verziju za Windows 7 i novije verzije, macOS X 10.10 i novije i Ubuntu 16.04 i novije verzije. Na mobilnom uređaju postoje dvije aplikacije: Touch i Mini. Oba su dostupna za iOS 11 i novije i Android 5.1 i novije verzije. Za ovaj pregled testirali smo preglednik na Windows 10 prijenosnom računalu i iPhoneu sa operativnim sustavom iOS 12.3.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Opera

Značajke

Opera pruža puno sjajnih značajki zadržavajući jednostavno i upravljivo sučelje. Postoji ugrađena podrška za aplikacije za razmjenu poruka, kao što su Facebook Messenger i WhatsApp, što vas štedi od upotrebe nespretnih web sučelja ili proširenja trećih strana da biste im pristupili..

Opera-MessagingApps

Postavljanje preglednika je jednako jednostavno kao što se događa. Ako ga instalirate prvi put, Opera automatski prepoznaje zadani preglednik i uvozi vaše oznake, povijest preglednika i spremljene lozinke. Možete i sinkronizirati svoje postavke, oznake, lozinke i povijest između uređaja ako se prijavite za Opera račun.

Osim toga, možete slati šifrirane veze i sadržaj, uključujući članke, videozapise, slike i osobne bilješke, između uređaja pomoću “mog toka”. Pored adresne trake nalazi se gumb za slanje web stranica i YouTube videozapisa. Sve ostalo je jednostavno poput odabira teksta, veze ili slike, desnim klikom i odabirom „pošalji mom tijeku“.

Opera proširenja

Osim funkcionalnosti koja dolazi sa preglednikom, Opera ima pristojnu biblioteku proširenja. Još važnije, jer je temeljen na Chromiumu, kompatibilan je s mnogim Chromeovim proširenjima (pročitajte Chrome pregled). To znači da možete dodati gotovo sve značajke koje se sjetite Operi kroz Chromeovu veliku biblioteku funkcionalnosti trećih strana.

Blokatori oglasa vjerojatno su najčešće korištena vrsta proširenja, ali ta je značajka već uključena u Opera. Morate ga samo ručno uključiti u postavkama kada postavite preglednik.

Opera-čitač

Tu je i čitač vijesti koji povlači članke po vlastitom izboru. Omogućuje vam odabir između mnogih publikacija i web stranica s vijestima te prikazuje vijesti i članke na čist i probavljiv način.

Operativni preglednik VPN

Ugrađeni VPN lijep je dodatak, ali ograničen je što ne dopušta da odaberete određenu zemlju. Umjesto toga, omogućuje vam odabir između izgleda da ste u Americi, Europi ili Aziji.

To, u kombinaciji s nedostatkom protokola tuneliranja ili enkripcijom izvan HTTPS-a, znači da nije osobito korisno za privatnost ili zaobilaženje regionalnih ograničenja usluga poput Netflixa. Pogledajte naš vodič za geoblokiranje kako biste pronašli bolje alternative.

Opera-VPN

Poput Firefoxa (pročitajte naš pregled Firefox-a), Opera ima alat za snimanje koji omogućuje snimanje snimke zaslona ili dijela stranice, ali nedostaje mogućnost stvaranja jednog ogromnog snimka cijele web stranice, bez obzira na duljinu.

Opera-snimka

Konačno, kad god odaberete tekst koji uključuje valutu, mjerne jedinice ili vremenske zone, Opera će ih automatski pretvoriti za vas i pretvorbu prikazati u malom skočnom izborniku iznad odabira. Iako je to mala značajka, ona nam dolazi u ruci često i nešto bismo voljeli da usvoje i drugi preglednici.

Opera-pretvorbe

Opera Mini i Touch

Opera ima dvije mobilne verzije svog preglednika: Touch i Mini. Dodir nema mnogo značajki. Postoji ugrađeni blokator oglasa za koji se traži da se aktivira prilikom prvog otvaranja aplikacije, kao i zaštita kolačića i tragača. Ako u postavkama prebacite opciju “web mjesto za radnu površinu”, preglednik će vam poslužiti desktop verziju web stranica umjesto zadane mobilne.

Uz Mini postoje “turbo” i “mini” načini koji imaju za cilj smanjiti upotrebu podataka i povećati brzinu na sporim vezama smanjivanjem slike i uklanjanjem nepotrebnog sadržaja. Mini čak i uvijek prikazuje koliko podataka ste spremili u jednom od tih načina.

Opera-SavingsEnabled

Jednostavnost korištenja

Unatoč svim značajkama ugrađenim u Operu, pruža jasno i upravljivo sučelje koje je lako za kretanje na radnoj površini i mobilnom uređaju.

Opera na Windows

Veći dio dizajna sučelja na radnoj površini standardan je, a na vrhu zaslona nalaze se kartice, traka za adrese i oznake.

Gumb snimke nalazi se u gornjem desnom kutu, zajedno s padajućim izbornikom za nedavna preuzimanja i izbornikom “lako postavljanje” koji vam omogućuje prilagođavanje izgleda preglednika prema temama, korištenje svijetlih i tamnih modova i uključivanje elemenata sučelja na ili isključen. Izbornik vam omogućuje i brisanje povijesti pregledavanja i promjenu lokacije za preuzimanje.

Opera-EasySetup

Na lijevom rubu zaslona je prilagodljiva traka prečaca koja vam omogućava pristup integriranim aplikacijama za razmjenu poruka i čitaču vijesti, kao i vašoj povijesti pregledavanja, preuzimanja i proširenja.

Kartice su jasno razdvojene, ali iako nema horizontalno pomicanje, postoji padajući izbornik koji vam prikazuje naslove otvorenih i nedavno zatvorenih kartica. Pregled kartica također je pametna značajka koja kad je uključen omogućava vam da pokažite mišem iznad kartice da biste vidjeli njezin sadržaj, što olakšava prepoznavanje kartice koja je, ako ih imate puno otvorenih.

Opera-TabDropdown

Ako vam to nije dovoljno da vam pomogne kretati se po karticama, možete otvoriti i funkciju trenutnog pretraživanja na bočnoj traci da biste pretražili određene riječi ili izraze. Možete pretražiti i web pretraživanjem, ali nije korisno u usporedbi s običnom trakom za pretraživanje. Još jedna nam se funkcija sviđa mogućnost pomicanja do vrha stranice klikom na aktivnu karticu.

Opera-InstantSearch

Kada gledate videozapis, Opera vam omogućuje da odvojite videozapis sa web stranice i promijenite veličinu i premjestite ga gdje god želite. Videozapis će tada ostati na mjestu, bez obzira na karticu koju gledate ili se prebacite na neki drugi prozor.

Opera-DetachedVideo

Opera na iOS-u

Opera Mini ima jednostavno sučelje koje se ne razlikuje mnogo od ostalih mobilnih preglednika. Traka adrese i pretraživanja nalazi se gore, s kontrolama navigacije, izbornikom kartica i postavkama na dnu. Kartice su grupirane u normalne i privatne, kao i popis otvorenih kartica na drugim uređajima.

Opera-MobileTabs

Dodir je lagodan u odnosu na Mini. Umjesto da vam daje tipke na dnu zaslona, ​​on skriva vaše jezičke i navigacijske kontrole iza gumba na koje morate pritisnuti i držati. Prilično je frustrirajuće što nemate neposredan pristup tim gumbima.

Izvođenje

Opera je brz preglednik. Naši testovi na radnoj površini postavili su ga iza Chromea i Firefoxa, ali u brzini znatno ispred Edgea (pročitajte našu recenziju Microsoft Edge).

Mini inačica preglednika na mobitelu zamrla je posljednja brzina, ali Touch varijanta imala je slične rezultate kao Chrome, Firefox i Safari, koji su otprilike na istom mjestu kada je riječ o brzini na mobilnom uređaju.

Opera također glasi resurse i potrošnja RAM-a je usporediva s Chromeom, što je notorno za nju.

sigurnosti

Kao i većina preglednika, Opera vas upozorava kada pristupate web mjestima na nesigurnim vezama. Međutim, nije dobro zaštititi vas od zlonamjernih web lokacija, jer ne upotrebljava Google Sigurno pregledavanje za te usluge, umjesto da Yandex i PhishTank odaberu web lokacije za zlonamjerni softver i krađu identiteta, koji ne nude istu razinu zaštite.

Opera-HTTPWarning

Osim toga, Opera se ažurira svaka četiri do šest tjedana, što je otprilike upola učestalije od baznog Chromium-a, koji se ažurira svaka dva do tri tjedna. To znači da bi sigurnosni problemi koji su otkriveni i riješeni u Chromiumu mogli ostati u Operi nekoliko tjedana.

Privatnost

Opera je 2016. prodana grupi kineskih tvrtki i investitora. S obzirom na skandale koji su uključivali spremnost kineske vlade da prisili tehnološke kompanije da svojim softverom osiguraju pozadinu, to je bio veliki udarac privatnosti preglednika.

Prema svojoj politici privatnosti, Opera prikuplja podatke o svojim korisnicima, uključujući imena, IP adrese i pojmove za pretraživanje. Također zadržava pravo dijeljenja tih podataka s aplikacijama treće strane, ali ne daje specifičnosti.

Teoretski bi uključivanje VPN-a u preglednik trebalo poboljšati njegovu privatnost, ali tvrtka koja upravlja VPN uslugom, SurfEasy, u biti prikuplja sve što može od korisnika, uključujući povijest pregledavanja, IP adresu i korištenje propusne opsega tijekom korištenja VPN-a. Tvrtka također ima sjedište u Kanadi, koja je dio špijunskog programa Five Eyes.

To bi moglo reći da možete prikupiti neke podatke onemogućivanjem određenih značajki u postavkama, ali nije jasno koliki utjecaj ima. Pogledajte naš anonimni vodič za pregledavanje kako ukazati na to kako poboljšati privatnost na mreži općenito.

Opera-PrivacySettings

Presuda

Opera je čvrst, ali manjkav preglednik, koji ima puno sjajnih značajki dostupnih pri pokretanju. Stvari poput automatske pretvorbe jedinica, pregleda kartica, mogućnost odvajanja videozapisa i integriranih aplikacija za razmjenu poruka razdvajaju ih od konkurencije bez preopterećenja tipkama i elementima sučelja.

Međutim, preglednik ima ozbiljne probleme s privatnošću i ne štiti vas od cyber kriminala kao što to čine drugi preglednici, poput Chromea i Firefoxa. Isto je tako gladan kao i Chrome, troši velike količine RAM-a, bez obzira imate li otvoreno puno kartica.

Što mislite o Operi? Je li ukus pametnih značajki i glatke prezentacije dovoljan da uravnoteži probleme s privatnošću i sigurnošću? Javite nam što mislite u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me