Opera neonski pregled – polazišta ispitivanja – ažurirano 2020

Opera neonska recenzija

Zanimate kako pregledavate web na načine na koje nikada niste zamislili? Zatim isprobajte Neon, Operov dokaz preglednika koncepta s nekim vrlo čudnim idejama. U skladu s tim, postoje i neke zanimljive značajke, kao što možete pročitati u našoj cjelovitoj recenziji Opera Neon.


Najbolje recenzije preglednika

Opera Neon dokaz je koncepta objavljenog u siječnju 2017., stvoren za istraživanje novih načina pregledavanja interneta. Iako nikad nije imao namjeru zamijeniti Operov vodeći proizvod (pročitajte našu recenziju Opera ovdje), poslužio je kao testno mjesto za značajke, od kojih su neke kasnije prenesene u glavni proizvod tvrtke. 

U ovom pregledu Opera Neon istražit ćemo snage i slabosti ovog eksperimentalnog preglednika.

Iako je cjelokupni dizajn i izgled preglednika svakako zanimljiv, nedostaju mu i određene ključne značajke, poput sinkronizacije na različitim uređajima i dodataka trećih strana. Nadalje, postoje značajni problemi u vezi sa sigurnošću i privatnošću kojih biste trebali biti svjesni prije nego što odlučite koristiti Operov preglednik koncepta.

Opera Neon dostupan je samo na radnoj površini, a kompatibilan je sa sustavom Windows 7 i novijim, kao i macOS X 10.9 i novijim verzijama. Za ovaj pregled koristili smo prijenosno računalo sa sustavom Windows 10 za testiranje preglednika.

prednosti & nedostaci

Alternativa za Opera Neon

Značajke

Neon sadrži nekoliko izvrsnih manjih značajki. Na programskoj traci s lijeve strane zaslona nalazi se videoplayer koji vam omogućuje reprodukciju videozapisa s YouTubea ili Vimea dok gledate druge kartice ili čak i nakon prelaska na drugu aplikaciju.

Opera-Neon-VideoPlayer

Alat za snimanje zaslona također je uključen u isti izbornik, ali je manje fleksibilan od alata koje koristi obični preglednik Opera ili Firefox (pročitajte našu recenziju Firefoxa) jer omogućuje samo obrezivanje i snimanje odabira web stranice, a ne cijela stvar.

Kada napravite snimku zaslona pomoću alata, on se automatski sprema u mapu galerije, kojoj lako možete pristupiti kroz isti izbornik na lijevoj strani zaslona. Gledanje slike kroz galeriju također vam govori kakav je izvorni URL za snimku zaslona, ​​što je odličan način praćenja mjesta snimanja slike.

Opera-neonska galerija

Kao i uobičajeni Opera preglednik, Neon se temelji na Chromiumu (pročitajte našu Chromium recenziju), ali zbog načina izrade preglednika nije kompatibilan ni s jednim Chromeovim proširenjem, za razliku od ostalih preglednika koji imaju istu arhitekturu, poput Brave (pročitajte naša Hrabra recenzija). 

Što je još gore, nije kompatibilan ni s bilo kojim namjenskim operativnim dodacima, što znači da ste ograničeni na izvornu funkcionalnost preglednika..

Osnovni preglednik PDF naslijeđen je iz Chromiuma, ali nedostaju mu napredne značajke, poput potpisa i podrške za dinamične PDF datoteke.

Također nema mobilne verzije preglednika i Neon se ne može sinkronizirati s Operovim ostalim mobilnim preglednicima, poput Touch ili Mini. Zapravo uopće ne postoji sinkronizacija između uređaja, pa ako upotrebljavate više računala i želite da vaše iskustvo pregledavanja prenese s njih, morat ćete potražiti drugdje.

Jednostavnost korištenja

Najzanimljiviji dio Opera Neon-a je njegov inovativni dizajn sučelja. Kartice su prikazane uz desni rub zaslona u izborniku koji se može pomicati, a svaka je predstavljena kao oblačić koji prikazuje kako web stranica izgleda, što ih čini lako prepoznati. 

Preglednik također koristi algoritam Opera naziva “gravitacija”, koji određuje koje kartice najviše koristite i povlači ih prema vrhu popisa.

Opera-Neon-kartice

Umjesto da koristi tradicionalnu početnu stranicu, Neon ima prilagodljiv početni zaslon koji kopira pozadinu radne površine vašeg računala, čineći se tako integriranijom s uređajem. 

Ovdje ćete pronaći sve web stranice koje najčešće posjećujete, kao i svoje oznake. Bilo koju od ovih web stranica možete lako otvoriti klikom na odgovarajući mjehurić ili povlačenjem na traku s karticama.

Opera-Neon-početnog zaslona

Još jedna velika praktična značajka Neona je način dijeljenja ekrana. Ovo dijeli zaslon između dvije odvojene kartice, što značajno olakšava rad više zadataka. Nažalost, zbog načina na koji preglednik prikazuje web-stranice, one nikada nisu u cijelosti na cijelom zaslonu, što ih čini nekako manjim od uobičajenih.

Opera-Neon-Splitscreen

Kada kartica reproducira zvuk, na vrhu ikone kartice prikazuje se zelena ikona zvučnika, koja ujedno služi i kao gumb za isključivanje zvuka. Uz to, Neon vam omogućuje dodavanje bilo koje tražilice koju želite, a ne ograničava vas na odabrani unaprijed određeni popis.

Opera-Neon-searchengines

Pri postavljanju preglednika imate mogućnost uvoza postavki iz programa Internet Explorer (pročitajte pregled preglednika Internet Explorer) ili Firefoxa, ali neobično nije Chrome ili Opera.

Također možete jednostavno postaviti i promijeniti dopuštenja web mjesta – poput lokacijskih usluga, JavaScript-a, skočnih prozora i slika – klikom na zeleni katanac u gornjem desnom kutu. Nažalost, katanac nestaje prilikom povezivanja putem HTTP-a, tako da ove postavke nisu uvijek lako dostupne.

Izvođenje

Neon nije osobito brz preglednik. Kod naših testova brzine postigao je niži rezultat od većine ostalih glavnih preglednika, uključujući standardne Opera, Chrome i Firefox. To je također samo nešto brži od Edgea (pročitajte naš Edge pregled), koji je jedan od najsporijih preglednika koje smo pregledali.

Međutim, preglednik također koristi vrlo malo RAM-a, s otprilike polovinom potrošnje memorije Google Chrome (pročitajte naš pregled Chrome). Nažalost, upotreba CPU-a neobično je velika, bez obzira na to koliko kartica ste otvorili.

Kao i svi preglednici koji se temelje na Chromiumu, Opera dolazi s namjenskim upraviteljem zadataka, što olakšava prepoznavanje kartica na kojima se koristi najviše resursa, trebate li ograničiti trag preglednika. Također možete onemogućiti sve slike, što je odličan način za uštedu na korištenju podataka ako imate ograničenu propusnost.

Opera-Neon-TaskManager

sigurnosti

Sigurnost je najveći problem Neona. Budući da je preglednik prvenstveno zamišljen kao dokaz koncepta, od objave 2017. godine nije primio nikakva ažuriranja, što ga čini nevjerojatno ranjivim na eksploatacije, zlonamjerni softver i druge vrste cyber kriminala. 

Kao što smo istakli u našem članku o tome koji je web preglednik najsigurniji, učestalost ažuriranja jedan je od najvažnijih aspekata sigurnosti preglednika, tako da je ovo veliki problem.

Za razliku od standardne Opere, Neon ne dolazi s ugrađenim blokatorom oglasa. Iako to općenito ne predstavlja problem za većinu preglednika, budući da je treće pronalaženje blokatora oglasa lako pronaći, Neon-ov potpuni nedostatak dodataka znači da uopće ne postoji način za blokiranje oglasa. 

Budući da su oglasi čest vektor zlonamjernog softvera, to predstavlja veliku sigurnost. No, tu je i blokiranje skočnih prozora, tako da je to nešto.

Nadalje, Neon obavlja zaista loš posao upozoravajući korisnike da se povezuju s web stranicom nesigurnom HTTP vezom. Iako prikazuje zeleni lokot za HTTPS veze, izostanak ove ikone jedini je pokazatelj da vaša veza nije sigurna, što je manje nego idealno.

Opera-Neon-HTTPSPadlock

Iako većina preglednika koristi Googleovu bazu podataka Sigurnog pregledavanja kako bi zaštitili korisnike od zlonamjernog softvera i shema krađe identiteta, Neon se umjesto toga odlučuje za baze podataka Yandex i PhishTank. Iako je ovo bolje nego ništa, oni nisu tako učinkoviti kao Googleova alternativa.

Privatnost

Neon dijeli iste brige o privatnosti kao i obični preglednik Opera. Kineski investitori kupili su kompaniju u 2016., što je nevjerojatno zabrinjavajuće s obzirom na spremnost kineske vlade da snažno naoruža privatne tvrtke da im pruže pozadine i korisničke podatke.

Njegova politika privatnosti je također strašna jer jasno govori da Opera zadržava pravo prikupljanja bilo kojih i svih podataka o korisniku – od imena do IP adresa i povijesti pregledavanja – te ih dijeliti ili prodavati bilo kome tko želi.

Nadalje, postoji mnoštvo zadanih usluga koje omogućuju narušavanje vaše privatnosti, poput predviđanja pretraživanja, automatskog dovršavanja URL-a i još mnogo toga. Teoretski ih možete isključiti, ali teško je sigurno reći koliko to preglednik čini privatnim.

Opera-Neon-PrivacyServices

S obzirom na sve ove probleme vezane uz privatnost koji se odnose na Neon, toplo preporučujemo da pogledate naš anonimni vodič za pregledavanje kako biste bili sigurni da ste zaštićeni koliko i kada koristite preglednik. Također ćete htjeti razmisliti o upotrebi VPN-a, zato prijeđite na naš najbolji popis VPN-a, ako ga već nemate ili mislite da će vam trebati nadogradnja.

Presuda

Neon je svakako zanimljiv koncept, ali iako dizajn sučelja daje dašak svježeg zraka na često stajaćem tržištu pretraživača, postoje ozbiljne mane koje je teško zanemariti. Nedostatak ažuriranja preglednika velik je problem kao i brojni drugi sigurnosni problemi, poput nedostatka blokatora oglasa ili upozorenja za nesigurne veze.

Privatnost je također glavna briga, ali ona se ne razlikuje od mnogih drugih preglednika, poput tradicionalnog Opera preglednika ili Chromea. U tom smislu, manje značajke – poput podrške s podijeljenim ekranom, galerije slika i videoplayera – sve su to sjajne ideje koje bismo željeli vidjeti usvojene od strane preglednika koji imaju odgovarajuću podršku.

Što mislite o Opera Neonu? Je li dobro dizajnirano i inovativno sučelje i korisne manje funkcije dovoljno da vas zaobiđu ozbiljni problemi s privatnošću i sigurnošću, kao i potpuna odsutnost dodataka i sinkronizacija na različitim uređajima? Javite nam u komentarima u nastavku. Hvala na čitanju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map